Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

To już paranoja.

"Od czwartku przesyłki z sądów odbierać będziemy nie z poczty, ale z kiosków Ruchu – informuje "Gazeta Wyborcza". Tym samym Poczta Polska utraciła kontrakt na obsługę korespondencji sądów powszechnych i prokuratur." http://wiadomosci.onet.pl/kraj/gazeta-wyborcza-sad-wzywa-do-kiosku/pkfw1

"W praktyce wygląda to tak, że Polska Grupa Pocztowa podpisała umowę z InPostem i z RUCH-em. To w placówkach tych trzech operatorów mogą czekać na nas przesyłki. Czyli jeśli, dajmy na to, sąd wyśle do nas wezwanie na rozprawę, to dostarczy nam je któryś z kurierów.

Co, jeśli nie zastanie nas w domu? "Przecież oni nie mają placówek pocztowych. Gdzie ludzie mają odbierać listy czy wezwania?" - takie pytania docierają do nas od pracowników sądów z całej Polski. Okazuje się, że jeśli nie będzie nas w domu, dostaniemy awizo, a przesyłkę odbierzemy np. w kiosku. W sumie tylko sam RUCH ma 5 tysięcy placówek w całym kraju i m.in. tam na pewno taką korespondencję odbierzemy." http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,15200767,Wezwanie_do_sadu_odbierzemy_w_kiosku__Rewolucyjna.html

Zastanawiam się dlaczego nie lepiej zostawiać wezwań w aptece,piekarni albo na plebanii. W tym ostatnim miejscu do odebrania można wezwać w czasie ogłoszeń parafialnych. A moze najlepiej wrócić do starej praktyki doręczania wezwań przez policję albo przywrócić gońców w sądach i prokuraturach, jeśli takowych już nie ma.

Dla mnie jest to ośmieszanie się sądu i prokuratury - instytucji państwa, które powinny dbać o swój autorytet. Coraz śmieszniej w POlsce.

Coraz śmieszniej w POlsce.

Przecież kwota kontraktu jest GIGANTYCZNA. Nie można było zostawić tego ot tak, po staremu, na poczcie.

Kto by wówczas dał łapówkę?

A tak - mamy firmę, która ma rzekomo oddział w każdej polskiej gminie - w postaci Kiosku Ruchu hehehehhe - ale to pikuś. Podstawa, że ma właścicieli swojaków i ci się elegancko podziałkują z dysponentami gigantycznego kontraktu.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Oto właśnie prawo unijne źle skonstruowane i źle interpretowane sieje patologie.

Oczywiście w sejmowych kuluarach lobbysta niczego nie sugerował i niczego nikomu w łapę nie dał.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zastanawiam się dlaczego nie lepiej zostawiać wezwań w aptece,piekarni albo na plebanii. W tym ostatnim miej

lepiej byc przywiazanym za szyje do pani z poczty i codziennie na nia narzekac ze kolejka.Tak to jest jak sie przywiazało juz w PRLu do pani z okienka.Nic pani nie daje ale zawsze jest...nadzieja.

poczcie sie wydawalo ze moga im!!!!A TAK ZOBACZYLI GEST KOZakiewicza.Inna sprawa ze jak im zabraknie to budzet im znowu...sypnie.Bez lobbystow.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

POlityków i innych tam ogarnęło autostradowe szaleństwo.

Pierwszy ujawnił się z nim najpopularniejszy obecnie Przywódca Narodu: "- Chciałbym, abyśmy nadali imię "Autostrada Wolności" tej, która już dzisiaj prowadzi z Warszawy na Zachód. A później, by druga autostrada, z Gdańska do granicy południowej, przyjęła piękne imię "Solidarności". Bo skrzyżowanie historycznej, międzyludzkiej, rodzinnej i narodowej solidarności z wolnością, to najsilniejsze i najpiękniejsze źródło polskiej energii, polskich sukcesów i polskich nadziei - powiedział prezydent." http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/A1-stanie-sie-Autostrada-Solidarnosci-Czy-to-dobry-pomysl-n75817.html

Są już następni odważni. Łukasz Turski, Stefan Bratkowski oraz Bogdan Miś. Proponują oni, aby: "Autostrada w części polskiej powinna nosić imię zmarłego premiera, po niemieckiej stronie Willego Brandta, a w przyszłości, gdy powstanie rosyjska część, jakiegoś rosyjskiego opozycjonisty". http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,14901715,_Rzeczpospolita___Autostrada_do_Niemiec_im__Mazowieckiego_.html#TRrelSST

Ponieważ relacjonujący ten pomysł gazecie prof. Łukasz Turski nie wymieniał żadnego rosyjskiego opozycjonisty uważam, że jak ulał pasowało by ruskiej części nadać imię Michaiła Chodorkowskiego.

W temacie autostradowego nazewnictwa najrozsądniej przewodniczący NSZZ"S" Duda: "- Żeby nadawać nazwy autostradom, trzeba je najpierw zbudować. A z tym jeszcze daleko. Ale jeśli już, to autostrada północ-południe powinna nazywać się „Śmieciową”, a wschód-zachód „Emigracji”. I tyle - mówi Duda.

Jego zdaniem nazwanie autostrady imieniem „Solidarności”, na której ludzie zatrudniani byli na umowy śmieciowe w firmach, które budując je zbankrutowały, to zwykła hipokryzja. - Tak samo autostrada wolności, ty chyba wolności od naszego chorego rynku pracy, z którego Polacy uciekają za granicę. “Śmieciowa” i “Emigracji”, a nie “Wolności” i “Solidarności” – Panie Prezydencie - ocenia Piotr Duda, przewodniczący NSZZ “Solidarność”." http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/1080818,przewodniczacy-solidarnosci-ma-swoje-nazwy-dla-autostrad-duda-smieciowa-i-emigracji,id,t.html?cookie=1

Gdyby w Polsce rządził Duda to nie byłoby problemu z nazewnictwem bo nie byłoby autostrad.

Sam pomysł nazywania autostrad uważam za bezsensowny.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Gdyby w Polsce rządził Duda to nie byłoby problemu z nazewnictwem bo nie byłoby autostrad.

Sam pomysł nazywania autostrad uważam za bezsensowny.

W Polsce taki, czy inny Duda nie rządzi i rządził nie będzie. To skończyło się w 1989 roku - z nastaniem wolności i demokracji dla wszystkich. (Ale mi się śmiesznie napisało?)

Bezsens jest kanonem polskiej polityki po 1989 roku, a szczególnie PO...

Pierdzielisz dziadekwłodek jak stary sklerotyczny komuch który mentalnie zatrwał w okowach minionej epoki. Coś jak ten japoński żołnierz który siedział 40 lat w dzungli (o ile dobrze pamiętam).

Lepiej byś sie tym zajął:

"Od kilku dni przez media przetacza się dyskusja na temat optymalizacji podatkowej dokonywanej przez LPP S.A., największą w Polsce firmę produkującą tekstylia. Firma chce przenieść takie marki jak Reserved, Cropp, House czy Mohito na Cypr. Z tego powodu do polskiego budżetu w 2014 roku nie trafi kilkadziesiąt milionów złotych."

To jest rzeczywisty problem a nie nieistniejące nazwy niedokończonych autostrad.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Oto najnowsze przykłady sensownego działania rządu Tuska:

"Od 2015 roku każdy pojazd obowiązkowo będzie musiał być wyposażony w alkomat. Dodał, że średni koszt takiego urządzenia to 5-10 złotych. - Wiąże się to przede wszystkim z intencją, aby ograniczyć tak zwanych przypadkowych nietrzeźwych. Ludzie w Polsce bardzo często siadają za kółkiem tłumacząc sobie, że są trzeźwi, bo pili poprzedniego dnia - powiedział Tusk.

- Nie będzie obowiązku korzystania z alkomatu, ale obowiązek posiadania alkomatu, jak sądzimy, spowoduje radykalny wzrost korzystania z tego urządzenia prewencyjnie przez samych kierowców - powiedział premier." http://wiadomosci.wp...11fb2&_ticrsn=3

Nie potrafie zrozumieć sensu tych decyzji. Z pewnością ich głęboki sens wyjaśni wszystkim wojciech iwaszczukiewicz.

Pierdzielisz dziadekwłodek jak stary sklerotyczny komuch który mentalnie zatrwał w okowach minionej epoki. Coś jak ten japoński żołnierz który siedział 40 lat w dzungli (o ile dobrze pamiętam).

Lepiej byś sie tym zajął:

"Od kilku dni przez media przetacza się dyskusja na temat optymalizacji podatkowej dokonywanej przez LPP S.A., największą w Polsce firmę produkującą tekstylia. Firma chce przenieść takie marki jak Reserved, Cropp, House czy Mohito na Cypr. Z tego powodu do polskiego budżetu w 2014 roku nie trafi kilkadziesiąt milionów złotych."

To jest rzeczywisty problem a nie nieistniejące nazwy niedokończonych autostrad.

Jakbyś mniej szczekał na wszystkich, a więcej myślał to nie pisałbyś takich głuPOt.

Chyba to czytałeś o sztandarowym przedsięwzięciu rządu Tuska - budowie autostrad w POlsce na POdsypce ze złota:

"Jedenaście osób oskarżyła gdańska prokuratura o oszustwa podatkowe zw. z dużymi inwestycjami budowlanymi, w tym autostradami A1 i A2. Zawyżając fikcyjnie koszty i tym samym zaniżając swój dochód, przedsiębiorcy budowlani mieli oszukać fiskus na ponad 4,6 mln zł.Akt oskarżenia w tej sprawie skierowano do Sądu Okręgowego w Gdańsku. Pięciu spośród 11 podejrzanych prokuratura zarzuciła działanie w ramach zorganizowanej grupy przestępczej. Wszystkim oskarżonym grożą kary do 10 lat więzienia, grzywny oraz konieczność zapłaty bezprawnie uszczuplonego podatku.

Do przestępstw miało dochodzić od sierpnia 2006 r. do lutego 2010 r., a korzyści z procederu uzyskiwały głównie dwie średniej wielkości firmy budowlane z Pomorza oraz dwie osoby prowadzące działalność gospodarczą związaną z budownictwem." http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15229660,Milionowe_oszustwa_podatkowe_przy_budowach_autostrad.html

Kolejny przykład budowania z sensem.

W dziejach Polski, nikt tak dobrze i sensownie POlską nie rządził, jak rząd Tuska. To nie ulega najmniejszej wątpliwości.

~ddddd :,, Rok 1918 - odzyskanie niepodległości

1920 - wojna polsko –bolszewicka

1.09.1939r - agresja Niemiec hitlerowskich

17.09.1939 - agresja Rosji sowieckiej

Okupacja , pierwsze obozy koncentracyjne, Katyń wywózki na Sybir i Kazachstan.

1945r Stalin instaluje władze komunistyczną na terenie Polski.

Teraz pytanie : kto po tym wszystkim popiera władze ludową ? Kto wstępuje do UB ? Kto morduje AKowców ?

Właściciele ziemscy nazwani obszarnikami którym skonfiskowano majątki i podzielono na parcele – nie

Chłopi nazwani kułakami –nie

Młynarze , kowale , leśnicy – nie

Fabrykanci, bankierzy , handlarze, kamienicznicy – nie

Lekarze, prawnicy , administracja państwowa – nie

Wykwalifikowana klasa robotnicza – nie

No więc kto ?

Otóż bezrolni chłopi , fornale , menele, bezrobotni, złodzieje i mordercy.

Ta grupa otrzymała od Stalina prace , mieszkanie i awans społeczny . Ci ludzie to pierwsza elita PRL, jeszcze surowa ale świadoma że bez opieki Rosji nic w życiu nie osiągnie, to sekretarze lat 50 i 60 tych. To Ubecy katujący bohaterów takich jak Pilecki.

Następnie ich dzieci , już po skończonych studiach partyjnych, potrafiący się poprawnie wysłowić stanowią w latach 70 i 80 kwiat PRL.

Koniec komunizmu był łaskawy dla ich dzieci , zachowali majątki , układy zostali biznesmenami to już kadra IIIRP .

Mimo że minęło tyle lat odkąd ich dziadowie wyszli z czworaków i melin podmiejskich , nadal słoma wystaje z butów.

Popatrzcie na zachowanie obecnych elit , czy ktokolwiek wyobraża sobie żeby powiedzieć człowiekowi którego brat zginął powiedzmy w ”wypadku” aby do niego zadzwonił.

To ten sam typ ludzi którzy odzierali powstańców styczniowych z butów , grzebali we wnętrznościach zamordowanych Żydów szukając kosztowności .

Ta hołota wniosła na szczyty wzorce wyniesione z czworaków , język ,zachowanie obyczaje , wtedy miedzy sobą się żarli , kopali dołki aby mieć lżejsza prace ,lepsze wynagrodzenie . Dzisiaj robią to samo , żaden nie pomyśli o wspólnocie , o narodzie, liczy się tylko indywidualny zysk.

Bydło to uznało że im się należy uprzywilejowana pozycja , kiedyś bagnety bolszewickie ich broniły , teraz każda krytyka to zamach na demokracje . Potrafią szydzić i ośmieszać wartości o których nie mają bladego pojęcia , czas dla niech ruszył dopiero po 1945r, wszystko co było przed jest złe.

Leming – analfabeta polityczny , potrafi skojarzyć maksymalnie 2 fakty ,na ich podstawie wyciąga wnioski dzięki czemu uważa się za inteligenta. Większa ilość faktów budzi przerażenie , gubi się, zaczyna toczyć pianę , uważa że to spiskowa teoria. Łatwo nim sterować , wystarczy wyrwać jedno słowo z wypowiedzi nazwać je nienawistnym i poszczuć na autora , jest pewnym że zaatakuje , będzie puszył się jak paw że zrozumiał .,,

Nie wiem czy ten pomysł z alkomatem ma sens czy nie ma.Ja bym tego nie odrzucał.To sprawa do dyskusji.Ale ty odrzucasz bo to podsunął Tusk.

Nie rozumiem co ta sprawa z oszustwem podatkowym ma wspólnego z tematem dyskusji?Zawsze będą ludzie,którzy będą chcieli oszukiwać fiskus a organa państwowe są od tego aby temu przeciwdziałać.

Za twojego ukochanego Gomułki była afera mięsna i inne i jakoś tego nie przypominasz.Oczywiście skala była inna bo i możliwości były inne.Za to wyroki były zapewne wg. ciebie sprawiedliwe?

Napisałeś,że wszystko co było po 89r. jest bez sensu.Zadałem więc logiczne pytanie czy to co było wcześniej było sensowne?

Oczywiście nie otrzymałem sensownej odpowiedzi ale też i takowej nie oczekiwałem.

Tomek

Przy całym moim krytycyzmie do PRL uważam,że uprościłeś genezę powstania tego państwa.Dyskutowaliśmy już ten problem na Forum i nie chce mi się do tego wracać.Ogólnie i w skrócie.Po wojnie społeczeństwo polskie miało swiadomość kompromitacji II RP,potrzeby reform ( np. reformy rolnej) i ogólnie dominowały tendencje lewicowe.To oczywiście nie oznaczało zgody na komunizm w wydaniu radzieckim.Ale wielu ludzi uwierzyło w nową,świetlaną przyszłość.Resztę zrobił oczywiście terror i oszustwa wyborcze.Były też grupy społeczne,które jak to zawsze gdy jest rewolucja skorzystały na tym i obłowiły się.To nie było takie proste i jednoznaczne.

Od razu zaznaczam,że nie jestem beneficjentem tego systemu.Moja rodzina zaliczała się to pierwszej grupy w twoim podziale.

- Nie będzie obowiązku korzystania z alkomatu, ale obowiązek posiadania alkomatu, jak sądzimy, spowoduje radykalny wzrost korzystania z tego urządzenia prewencyjnie przez samych kierowców - powiedział premier."

zaraz pojawi sie tez firma ktora bedzie miala monopol na certyfikacje alkomatow.

to sie rozumie samo przez sie nastepne etaciki. przeciez te najtansze chinskie alkomaty to jest kpina w zywe oczy a tak bedzie wiadomo ktore sa ok a ktore nie. te ktore beda cacy beda tez ze swojskiej dystrybucji - kto wie lobby aptekarskie polozy na tym swoje lapkie lapki...

skynyrd

Głupstwa wypisujesz.Masz przywilej późnego urodzenia a poza tym jesteś mądry bo wiesz do czego to doprowadziło.W 45 do 48r. dla wielu ludzi w Polsce to była wielka niewiadoma.Poza tym kraj odbudowywał się z gruzów i ten entuzjazm,którzy wytworzyli komuniści udzielił się.Po prostu wielu ludzi nabrało się na komunistyczne obiecanki.I to niekoniecznie lumpenproletariat,inteligencja też.Po wojnie w społeczeństwie polskim była potrzeba radykalnych zmian.Ludzie chcieli spokoju a nie kolejnej wojny.Nie każdy kto poparł wtedy ówczesną władzę robił to w złej wierze.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie wiem czy ten pomysł z alkomatem ma sens czy nie ma.Ja bym tego nie odrzucał.To sprawa do dyskusji.Ale ty odrzucasz bo to podsunął Tusk.

(...)

Nie spodziewałem się nawet PO Tusku takiego kalibru idiotyzmu.

(...)

Nie rozumiem co ta sprawa z oszustwem podatkowym ma wspólnego z tematem dyskusji?Zawsze będą ludzie,którzy będą chcieli oszukiwać fiskus a organa państwowe są od tego aby temu przeciwdziałać.

(...)

Do kretynów raczej trudno cię zaliczyć. Pewne tego objawy jednak pojawiają się coraz częściej w twoich wypowiedziach. Rzeczywiście trudno zrozumieć dlaczego rząd Tuska przyzwala na budowanie autostrad ze złota.

(...)

Za twojego ukochanego Gomułki była afera mięsna i inne i jakoś tego nie przypominasz.Oczywiście skala była inna bo i możliwości były inne.Za to wyroki były zapewne wg. ciebie sprawiedliwe?

(...)

W latach 1960/70 nie kochałem się w Gomułce tylko w Monroe, Hayworth, Bardotce, Cardinale, Benicie, Halamie, Grossównie, Raksie, etc. i jednej Małgośce. W obecnej dobie jest to trudno zrozumiałe.

Pisałem już wcześniej, że miałem możliwość rozmawiać z bohaterami afery mięsnej z obu stron. Z emerytowanym kapitanem MO, który opowiadał mi o niej przy wódce w jednej z nadmorskich miejscowości i ze złodziejem, który siedział za udział w tej aferze. Tego ostatniego poznałem chyba pod koniec lat 1960, kiedy wyszedł z wiezienia i wrócił do poprzedniej pracy aureoli męczennika i bohatera walki z komuną. Po tym wyroku nadal kradł socjalistyczny majątek - tylko w mniejszej grupie. Na początku lat 1990 opowiedział mi w przypływie szczerości, jak kradł i ile i gdzie domów pobudował siedząc w pierdlu. Chełpił się, że wykiwał Polskę Ludową. Zaczynał jako wielki aktywista - zakładał Uniwersytety Robotnicze i Ludowe. Kończył tak samo - u schyłku życia został aktywistą AWS. Całe życie kradł i baldachim nad księdzem nosił. Na tamte czasy aferzyści obłowili się w niewyobrażalne nawet dzisiaj pieniądze. Często nawet najbliżsi skazanych nie mieli pojęcia o ich procederze i jego faktycznych rozmiarach. Tak wyroki uważam za sprawiedliwe.

(...)

Napisałeś,że wszystko co było po 89r. jest bez sensu.Zadałem więc logiczne pytanie czy to co było wcześniej było sensowne?

Oczywiście nie otrzymałem sensownej odpowiedzi ale też i takowej nie oczekiwałem.

Twoja logika ogranicza się do tego do cenzurowania i pustego moralizowania. I nic więcej.

===========

Moje "łał" odnosiło się do wpisu:

~ddddd :,, Rok 1918 - odzyskanie niepodległości

(...)

Hihihi...

Ja już dawno temu straciłem nadzieję.

Do takich śmieciowych wpisów nie da się nawet sensownie odnieść.

Ty oczywiście w 45r. poszedłbyś do lasu?Wystarczy pogadać z ludźmi pamiętającymi te czasy.Do 48r. była własność prywatna kraj odbudowywał się szybko.Na marginesie ta "twoja" Warszawa odbudowywała się z wrocławskich cegieł.

Pisząc o kompromitacji II RP nie miałem na myśli przegranej wojny w 39r.( bo jej wygrać nie mogliśmy) ale fakt,że dla wielu ludzi w Polsce rząd londyński kojarzył się z powrotem do rzeczywistości sprzed 39r,która była oceniana krytycznie.

II RP dla znacznej części Polaków była rzeczywistością niesprawiedliwą kojarzącą się z wyzyskiem.

ten entuzjazm,którzy wytworzyli komuniści udzielił się.

Przepraszam za...ja pier**lę.

Były też grupy społeczne,które jak to zawsze gdy jest rewolucja skorzystały na tym i obłowiły się.To nie było takie proste i jednoznaczne.

nie mniej jednak wszyscy wiemy skad prl czerpal swoje "elyty"

teraz to ich dzieci lub wnuki - a ze do fraku dorasta sie w 3 pokoleniu to jeszcze od nich obora bije mocno

zostalo im jeszcze jedno dwa pokolenia i hokus-pokus mamy nowe swojskie elyty

dziadekwłodek

Trudno dyskutować o obiektach miłości,to rzecz gustu.Chodzi nie o miłość w latach 60 ale obecnie. A w twoim wypadku obiektem(oprócz Millera jest Gomułka).De gustibus.

Z tego co przepisałeś wynika,że firmy budowlane oszukały fiskus nie płacąc należytego podatku.Czy winą rządu jest to,że firma nie zapłaciła podatku?Czy raczej zarządzających tą firmą?Skoro stanęli przed sądem( czy staną) to znaczy,że jednak rząd na to nie przyzwala?Czy dlatego,że jakieś firmy oszukały przy budowie autostrad to mamy zrezygnować z ich budowy?

Ja rozumiem,że to są być może za trudne dla ciebie pytania w związku z czym nie oczekuję sensownej odpowiedzi.

xniwax

Słusznie przepraszasz.

xniwax

Wyobraź sobie,że miałem dwie ciotki,które brały udział w odgruzowywaniu Warszawy i Gdańska i opowiadały mi,że robiły to z entuzjazmem podobnie jak tysiące innych ludzi.I to się ówczesnym władzom udało.Tak jak przyłączenie tzw. Ziem Odzyskanych.A repatrianci ze wschodu z trwogą oczekiwali powrotu Niemców.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Trudno dyskutować o obiektach miłości,to rzecz gustu.Chodzi nie o miłość w latach 60 ale obecnie. A w twoim wypadku obiektem(oprócz Millera jest Gomułka).De gustibus.

(...)

Wbrew temu co piszesz - ciągle dyskutujesz o moich gustach.

(...)

Z tego co przepisałeś wynika,że firmy budowlane oszukały fiskus nie płacąc należytego podatku.Czy winą rządu jest to,że firma nie zapłaciła podatku?Czy raczej zarządzających tą firmą?Skoro stanęli przed sądem( czy staną) to znaczy,że jednak rząd na to nie przyzwala?Czy dlatego,że jakieś firmy oszukały przy budowie autostrad to mamy zrezygnować z ich budowy?

Ja rozumiem,że to są być może za trudne dla ciebie pytania w związku z czym nie oczekuję sensownej odpowiedzi.

(...)

Stanęli...

Mogą dostać:

- rok w zawiasach i jeden tysiąc PLN grzywny;

- dwa lata odsiadki i dwa tysiące PLN grzywny.

Mogą też zostać uniewinnieni albo sprawa zostanie umorzona lub przedawni się.

Z tego Eldorado korzystają tylko wybrańcy.

Nie jestem prawnikiem i nie wiem ile dostaną.Przypuszczam,że będą musieli zwrócić niezapłacony podatek.

Według ciebie "sprawiedliwy wyrok" to byłaby kara śmierci?

Wyobraź sobie,że miałem dwie ciotki,które brały udział w odgruzowywaniu Warszawy i Gdańska i opowiadały mi,że robiły to z entuzjazmem podobnie jak tysiące innych ludzi.I to się ówczesnym władzom udało.Tak jak przyłączenie tzw. Ziem Odzyskanych.A repatrianci ze wschodu z trwogą oczekiwali powrotu Niemców.

Nie chodzi o Twoje ciotki i nie pisz więcej tych bzdur.

Nie przepraszałem za reakcję tylko za wykropkowanie.

Entuzjazm, który był wynikał z czegoś innego. Nie opowiadaj mi o repatriantach i o trwodze (trwoga tyczyła nie tylko bojaźni przed nietrwałością tego co im nadano).

Znowu Wojciechu przekłamujesz historię i to naprawdę dziwię się Tobie szczerze się dziwię.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.