Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zbyt często żartujesz i inne takie czynisz...

Hospody pomyłujte!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Już od dawna największych konfliktów nie rozwiązuje się za pomocą żołnierzy

Znowu unik. Wiesz, czego nie robić.

A czy Ty wiesz, co robić, że krytykujesz "zachód"?

po aneksji Krymu "zachód" potrafił jedynie "wyrazić zaniepokojenie"

Zresztą nie piszesz prawdy. Słyszałeś o sankcjach, jakie "zachód" nałożył na Rosję? Może to i nie wystarczyło, ale sankcje to coś więcej niż "zaniepokojenie".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wazny jest punkt ze oslabianie Europy wzmacnia wartość dolara oraz zainteresowanie kapitału dolarem i USA. I spekulacje dają fajne zyski. Np na złocie. I biorąc pod uwagę ze spekulanci i obrońcy dolara tam sa w czołówce... To sie trzyma kupy.

Gdzie Cię uczyli ekonomii? Osłabienie Euro do $ kosztuje więcej Stany niż Unię. To, że surowce są denominowane w $ wobec generalnego spadku ich cen nie ma dla Europy znaczenia. Ale znaczenie już ma, że towary amerykańskie stają się w Europie droższe, europejskie na amerykańskim rynku tańsze czyli bardziej konkurencyjne. Nie ma ani teraz ani w przyszłości, czy będzie "wojna z terroryzmem", czy nie, podstaw by jankesi musieli się obawiać tego, że $ przestanie być walutą rezerwową. Czym mocniejszy $ tym ich obligacje finansujące ich gigantyczne zadłużenie droższe czyli mniej atrakcyjne. Itd. Owszem, na spekulacjach finansowych związanych z różnymi mniejszymi i większymi wojnami się zarabia, ale to w skali zysków i strat związanych ze zmianą choćby kursu $/E dla całości gopsodarki drobne.

Znowu unik. Wiesz, czego nie robić.

A czy Ty wiesz, co robić, że krytykujesz "zachód"?

Rozsądnej osobie wystarczy to co napisałem a skrajnie lewicowej i ponad wszystko "politycznie poprawnej" dodatkowe wyjaśnienia nic nie dadzą więc nie będę niepotrzebnie zużywał klawiatury.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Hospody pomyłujte!

No właśnie. Noormalnie niee znassz żżadnego ummiaru. A ja czyli my we dwóch dopiero czwartą butelkę trzech małpek żem napoczeli - bo ja dzisiaj świętuję.

Rozumisz trolloo jeden.

Ogarnij się, pisząc poważnie. Ja zawsze piszę na poważnie.

Gość

(Konto usunięte)

W Polsce nie ma rusofobii w klasycznym tego słowa znaczeniu, czyli nienawiści do narodu.

Bardzo się cieszę z normalnych argumentów.

Oczywiście, że w tym znaczeniu ne ma. Ale sam piszesz o pogardzie - jest to element rusofobii. Obwinianie Rosjan we wszystkich nieszczęściach, robienie z Rosji największego absolutnego zła na Ziemi - jest to rusofobia. A to wszystko w Polsce jest. I nie tylko u polityków.

"Rusofobia" ta nie ma też zupełnie nic wspólnego ze Smoleńskiem. Wszyscy którzy mają własne mózgi

Mających własne mózgi w każdym narodzie nie jest za wiele.:) Rusofobia w sensie o którym napisałem niestety po Smoleńsku się zwiększyła. Oczywiście u średniestatycznego Polaka, taki ogólny poziom. Zauważ, że opozycja też nic pozytywnego o Rosji nie mówi - bo po prostu nie wypada, własny elektorat tego nie zrozumie. Przed Smoleńskiem PO mówiło o normalizacji stosunków z Rosją, po Smoleńsku szybko przestało. Oczywiście była to reakcja na PiS-owskie antyrosyjskie brednie, ale jest faktem.

W ocenie katastrofy ze wszystkim się zgadzam.

Z pozycji Rosji utrata wpływów w całej Europie wschodniej i jej przejście w orbitę wpływów Zachodu będzie zawsze geopolityczną klęską.

Oczywiście, że rozpad tzw. obozu socjalistycznego oraz ZSRR był klęską "socjalistycznego Imperium Rosyjskiego". Tylko pytanie czy obecna władza FR dąży do jego odbudowy? Moja odpowiedź - nie. Np. co mówi Putin (co myśli nie wiem) o rozpadzie ZSRR: Kto nie żałuje o rozpadzie ZSRR - ten nie ma serca. A u tego kto chce jego przywrócenie - nie ma głowy. Żal ten dotyczył "tragedii Rosjan, którzy po rozpadzie ZSRR stali najbardziej podzielonym [pomiędzy różnymi państwami] narodem na świecie".

Osobny temat to kwestia bezpieczeństwa państwa. Dopóki będzie konfrontacja Rosja-NATO przybliżenie NATO do granic Rosji będzie postrzegano przez Rosję jako silne zagrożenie bezpieczeństwu, jako burzenie przez Zachód równowagi strategicznej. To poczucie zagrożenia było przyczyną wydarzeń na Ukrainie. Z geopolitycznego punktu widzenia Rosji na Ukrainie Zachód przekroczył umowną czerwoną linię i Rosja nie mogła na to nie zareagować.

kurica nie ptica, Polsza nie zagranica

Pierwszy raz w życiu usłyszałem to porzekadło w ... Polsce. Tak samo jak wiele wierszyków rosyjskich, których uczono w polskiej szkole. ))) W Polsce to porzekadło jest zdecydowanie bardziej popularne niż w Rosji. Nie pamiętam też żadnego lekceważenia Polski lub pogardy do Polaków. Po prostu Polacy dla Rosjan byli takimi samymi Słowianami. Prawie takimi samymi braćmi jak Ukraińcy i Białorusiny. Pamiętaj, że Polacy byli podczas II WŚ towarzyszami broni, co było i jest dla Rosjan niezwykle ważne.

Interesowałem się pochodzeniem porzekadła. W słowniku języka rosyjskiego Dala z року 1880 porzekadło brzmiało inaczej: Kura - nie ptak, baba - nie człowiek. :) Potem było: Kura - nie ptak, chorąży - nie oficer. Potem była Bułgaria, Mongolia, Polska. Związane te warianty porzekadła byli z turyzmem, nie z polityką. Jest też: Kura - nie ptica, studentka - nie dziewica. )))

Jest to jaskrawy przykład wykorzystania niewinnego porzekadła do celów "antyrosyjskiej" propagandy.

nie będę niepotrzebnie zużywał klawiatury

dopiero teraz?

nie piszesz prawdy. Słyszałeś o sankcjach, jakie "zachód" nałożył na Rosję? Może to i nie wystarczyło, ale sankcje to coś więcej niż "zaniepokojenie".

Obwinianie Rosjan we wszystkich nieszczęściach, robienie z Rosji największego absolutnego zła na Ziemi - jest to rusofobia. A to wszystko w Polsce jest. I nie tylko u polityków.

Ci którzy pamiętają przemarsz Armii Czerwonej - gwałty, i iście małpie niszczenie wszystkiego dla hecy, przekazali te informacje następnym pokoleniom. Dlatego nie jest to fobia (z definicji irracjonalna) tylko zwykła obawa przed realnym i poważnym zagrożeniem.

Przykro mi, ale musielibyście pracować setki lat nad ociepleniem wizerunku, gdyby w ogóle komukolwiek w Rosji na tym zależało.

.

7. Czy wy autentycznie uważacie, że zachodnioeuropejscy politycy nie wiedzą jak się robi politykę?

Dalej mam tłumaczyć?

Chyba ogladamy inny swiat za oknem...

Normalni europejscy politycy zachowali by sie jak Orban wobec tego exodusu sztucznie sterowanego.

Bo maja obwiazek chronic SWOICH obywateli a nie wyimaginowego uchodzce.

A Hameryka...no rozumiem ze Kadafi sam sie zdetronizował podobnie jak Hussajn tak?

Przykro mi, ale musielibyście pracować setki lat nad ociepleniem wizerunku, gdyby w ogóle komukolwiek w Rosji na tym zależało.

Sęk w tym, że w ogóle się o to nie starają próbując wmówić nam rusofobię.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość

(Konto usunięte)

Terroryzm w Rosji nie ma chrakteru religijnego

Nie masz racji. Np. jeżeli tzw. I wojnę czeczeńską jeszcze można nazwać narodowowyzwoleńcza, to II już była wojną z "niewiernymi", na którą zjechało się wiele afgańskich, saudyjskich i tadżyckich islamistów. Np. jeden z głównych dowódców - Hattab - był Saudyjczykiem. Ale to osobny duży temat.

Rosja zaangażowała się w Syrii nie ze względu na jakąś tam walkę z terroryzmem, a dlatego, że gdyby tego nie zrobiła, jednyny otwarty jej sojusznik w regionie czyli Asad już by padł.

To, że główny cel - wpływ w regionie, to prawda. Ale walka z islamistami też jest celem - Syria jest za blisko granic Rosji. Ale to też osobny temat, razem z tematem sunnici-szyici i Iran.

Destabilizacja polityczna Unii, przynajmniej do pewnego stopnia leży w interesie Rosji. Zawsze osłabienie rywala i na świecie, a szczególnie w Europie wschodniej będzie w takim interesie.

Nie masz racji. Europa nie jest postrzegana przez Rosję jako rywal lub wróg. Uważa się (całkiem słusznie moim zdaniem), że to USA inspiruje antyrosyjskie tendencji w Europie. Na osłabieniu wpływów USA w Europie Rosji zależy.

Gość

(Konto usunięte)

Ci którzy pamiętają przemarsz Armii Czerwonej - gwałty, i iście małpie niszczenie wszystkiego dla hecy, przekazali te informacje następnym pokoleniom.

Pamięć ludzka jest zawodna i podatna na propagandę. Jedni pamiętają czystych miłych nazistów i brudnych niewykształconych czerwonoarmiejców, Drudzy pamiętają, że to te brudne żołnierzy uratowała ich od całkowitej zagłady (Generalny Plan Wschodni).

Sęk w tym, że w ogóle się o to nie starają

Jak wyobrażasz sobie to staranie?

Przypomnę, że Federacja Rosyjska to nie ZSRR i nie Imperium Rosyjski.

Mój? Jeśli już to dylemacik. Mam nadzieję, że nie jesteś przekupny bo to byłoby słabe wyzwanie?

aaa, pić co kce.To większy problem bo miłościwie nam panujący zbanował go na amen, Znaczy oznaczył go jako spamera bo banować zgodnie z regulaminem może tylko Administracja...

Obwinianie Rosjan we wszystkich nieszczęściach, robienie z Rosji największego absolutnego zła na Ziemi - jest to rusofobia. A to wszystko w Polsce jest. I nie tylko u polityków.

Biorąc pod uwagę historię - w niewielkim zakresie. Podobne postawy wobec sąsiada znajdziesz w każdym państwie które doznało agresji, okupacji czy jakiejś formy dominacji.

Ale przede wszystkim mieszasz stosunek do państwa ze stosunkiem do narodu, a to już duży błąd.

Jak wyobrażasz sobie to staranie?

Moglibyście otwarcie potępić Cara, Lenina, Stalinia i ZSRR.

Pamięć ludzka jest zawodna i podatna na propagandę.

No to z pierwszej ręki. Rafał Gan Ganowicz, książka "Kondotierzy". Po tym co zobaczył i czego doświadczył w czasie przejścia frontu i wczesnej okupacji stalinowskiej, tak polubił Sowietów, że aż do Konga i Jemenu jeździł z nimi walczyć.

Kto widział przemarsz Armii Czerwonej pod koniec drugiej wojny światowej, ten nigdy nie zapomni sowieckiego wandalizmu. Czego Sowieciarz nie mógł ukraść, to niszczył. Sowieccy żołnierze wyrzucali przez okna radia i gramofony, bagnetami cięli portrety, wyrywali struny z fortepianów, kolbą rozbijali umywalki i muszle klozetowe, strzelali do luster i kandelabrów, niszczyli biblioteki, tłukli meble i rwali na strzępy kotary.

Każdy dom przez nich zamieszkany, choćby przez kilka dni, wymagał generalnego remontu. Nie mówiąc już o brudzie i smrodzie jaki po sobie zostawiali. Wiadomo: skoro się potłukło klozetowe muszle...

Dlaczego tak strasznie niszczyli? Czyżby pchała ich do tego zazdrość, że ktoś mógł żyć w warunkach jakie oni, obywatele "przodującego kraju" widywali tylko w kinie? Czy może winna była propaganda wmawiająca im bezustannie, że poza Sowietami panuje straszliwy wyzysk i wobec tego każde przyzwoite mieszkanie jawiło się jako siedlisko kapitalisty? A może jest to naturą sowieckiego człowieka, napędzanego wódką, jak silnik samochodu napędzany jest benzyną? Nie wiem. Ale barbarzyństwo sowieckie pamiętam...

Dlaczego cenzura wywaliła mój wpis? Mam je sobie archiwizować na wypadek, gdyby moderacja miała jakiś kaprys?

Przecież nie pisałem, że Skurzewski jest tępakiem.

Za ten wpis dostałem - uwaga - 3punkty karne. Najlepsze jest uzsadnienie - "Atak personalny na moderację lub administrację".

Ktoś tu widzi jakiś atak na moderację???

Ostatnie zdanie wzięłosię stąd, że Skurzewski psał o innych per "tępaki" a ja tego nie napisałem. Mój wpis zniknął, jego został.

O co tu chodzi??? Pytam grzecznie, nikogo się nie czepiam ani nie atakuję.

Jestem Europejczykiem.

Nic to! Ja dostałem to samo z wpis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nawet nie został zmoderowany!

Ukryta Zawartość

Przewrot wojskowy w Turcji coraz blizej..sie dzieje.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Pamięć ludzka jest zawodna i podatna na propagandę. Jedni pamiętają czystych miłych nazistów i brudnych niewykształconych czerwonoarmiejców, Drudzy pamiętają, że to te brudne żołnierzy uratowała ich od całkowitej zagłady (Generalny Plan Wschodni).

Stara dobra socjotechnika wmawiania że mniejsze zło jest dobrem.

Gość

(Konto usunięte)

Moglibyście otwarcie potępić Cara, Lenina, Stalinia i ZSRR.

Otwarcie to jak? Jak często potępiać? Od jakiego cara zaczynać? Niemcy przeprosili za Hitlera? Co z przeprosinami Szwedów? A czy Polska kiedykolwiek przeprosiła czy będzie przepraszać za okrucieństwa z 15-go wieku lub wojny napoleońskiej?

Nie ma czegoś takiego w polityce międzynarodowej jak generalna praktyka przepraszania. Przeprosiny za Katyń były.

W FR nie ma żadnej ulicy im. Stalina. Rosja - wróg. Na Ukrainie dziesiątki pomników Banderze i Szuchewyczu i ulic ich imienia. Ukraina - przyjaciel. Może nie o przepraszanie i Stalina w tym chodzi?

No dobra, zacznijcie od przeprosin za rozbiory, a my przeprosimy za spowodowanie wielkiej smuty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.