Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

A ja wrócę do pytania które zadałem na samym początku i jakoś nikt mi nie odpowiedział: w jaki sposób ta ustawa ma wpłynąć na to, żeby nie pisano o "polskich obozach śmierci". Przecież właśnie dzięki niej sformułowanie to zapadnie w pamięć milionom ludzi na świecie. O to chodziło?

A twoje pytanie całkiem niezłe, ale trzeba je rozszerzyć - w jaki sposób ustawa w Polsce ma ograniczać w Izraelu mówienie o "polskich obozach śmierci"???

I jeszcze prostsze pytanie - po ch... to wszystko było???

Ad 1.

Pytanie do autorów, ja pisich pomysłów nie ogarniam.

Ad 2.

W taki sam sposób nie wpłynie, jak izraelskie przepisy nie wpływają na mówienie w świecie o holocauście. Pisiate przecież się tłumaczą, iż na tym prawie się wzorowały.

Ad 3.

Pomijając reperkusje międzynarodowe, w kraju PiS tylko dzięki temu zyska. Bo tak zwany przeciętny Kowalski mając do wyboru pisiate i enuncjacje prawdopodobnego przyszłego premiera Izraela piszącego o polskich obozach śmierci, wybierze pisiate.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość papageno

(Konto usunięte)

sowiecka metoda wymazywania z fotografii ludzi

Tak. Krwawego karła wycięto nie tylko z fotografii. Wycięto go niezawodną sowiecką metodą również z życia. Z drugiej strony, należało mu się.

(...)

A do Kolegi Zyzola: bez nijakiej urazy.

Nie śmiałbym. I jeszcze nigdy, pisząc w naszym drogim Forum - nie kłamałem.

Uprzejmie i serdecznie zdrowia życzę.

Jacek.

Poszukując kiedyś faktów o przedwojennych Żydach jednego z przedwojennych miast powiatowych natrafiłem na ciekawy opis zdarzenia ma żydowskiej stronie społecznościowej. Niestety już nie istnieje, więc krótko z pamięci.

W latach 30 XX wieku na owe miasto powiatowe maszerowała kilkuset osobowa bojówka ONR z zamiarem dokonania pogromu mieszkających tam Żydów. Przywódcy tej społeczności powiadomili miejscową komendę policji. Wystarczyło, że kilkunastu granatowych policjantów stanęło przed miastem i owa bojówka wykonała zwrot w tył.

Zmierzam do tego, że do zbrodni, o której napisałeś, mogło nie dojść, gdyby nie okupacja niemiecka. A o kłamstwo Cię nie posądzałem nawet przez chwilę

Za życzenia zdrowia bardzo dziękuję. Życzę tego samego.

Pomijając reperkusje międzynarodowe, w kraju PiS tylko dzięki temu zyska. Bo tak zwany przeciętny Kowalski mając do wyboru pisiate i enuncjacje prawdopodobnego przyszłego premiera Izraela piszącego o polskich obozach śmierci, wybierze pisiate.

Powiedzmy sobie uczciwie - obywatel wie o tyc enuncjacjach tyle, ile usłyszy i zobaczy z TVP Info. Czyli de facto tak czy tak wybierze PiSiate.

Ja od dawna mówię, że PiS następne wybory wygra i będszie rządzić dopóki w gospodarce nie dupnie, na co się na razie nie zanosi.

Problemem jest to, co oni w tym czasie zrobią ludziom w głowach. J jak widać z pełną świadomością dzielą społeczeństwo, nakręcają spiralę strachu i nienawiści a od czasu do czasu urządzają igrzyska. Na szczęście Kaczyński jest gorszym mówcą od Hitlera.

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

I znalazłem tekst Danieli Wołos "Polacy mordowali nie tylko w Jedwabnem. Trzy pogromy, których powinniśmy się wstydzić", w którym opisuje jak to źli Polacy mordowali Żydów w bestialski sposób, a dobrzy Niemcy...itd.

Ja również czytałem ten artykuł, tylko nie znalazłem w nim nic o dobrych Niemcach. Jak więc to jest?

Zyzol

Oczywiście,że do tej zbrodni by nie doszło gdyby nie było okupacji niemieckiej.Przed wojną zdarzały się pogromy ale nie na taką skalę.Państwo Polskie by na to nie pozwoliło.Było przyzwolenie niemieckie.Ale czy to tych ludzi usprawiedliwia?Czy zdejmuje z nich odpowiedzialność?

Rewolucje mają swoją dynamikę.Różną.To co teraz robi PiS to jest rewolucja.Jedną z cech rewolucji jest działanie na skróty w imię niezłomnego przekonania o słuszności swojej sprawy.Nieliczenia się z zastanym stanem prawnym.

Ale wracając jeszcze do relacji polsko-żydowskich.Sprawa pogromu kieleckiego.Niewątpliwie była to prowokacja ubowska ale czy to tych sprawców usprawiedliwia?Zdejmuje z nich odpowiedzialność?Że w imię przekonania o mordzie rytualnym zabili kilkadziesiąt osób?Jaką trzeba żywić nienawiść aby w to uwierzyć?

Zyzol

Oczywiście,że do tej zbrodni by nie doszło gdyby nie było okupacji niemieckiej.Przed wojną zdarzały się pogromy ale nie na taką skalę.Państwo Polskie by na to nie pozwoliło.Było przyzwolenie niemieckie.Ale czy to tych ludzi usprawiedliwia?Czy zdejmuje z nich odpowiedzialność?

Uważam, że tak można zinterpretować ten fragment: "O okrucieństwie Polaków najlepiej świadczy fakt, że miejscowy Judenrat zwrócił się do stacjonujących w pobliskim Osowcu Niemców o pomoc i ochronę przed ogarniętymi amokiem mieszkańcami." Proste zestawienie - Polacy bestialsko mordują, Niemcy ratują Żydów na wezwanie ich rady starszych. Świetny tytuł w zagranicznej prasie.

Ale wracając jeszcze do relacji polsko-żydowskich.Sprawa pogromu kieleckiego.Niewątpliwie była to prowokacja ubowska ale czy to tych sprawców usprawiedliwia?Zdejmuje z nich odpowiedzialność?Że w imię przekonania o mordzie rytualnym zabili kilkadziesiąt osób?Jaką trzeba żywić nienawiść aby w to uwierzyć?

Oczywiście,że nic nie usprawiedliwia zbrodni. Rodzi się jednak pytanie o rolę żydowskiego kierownictwa MBP.

Niestety takie rzeczy miały miejsce.Za mało wiesz o historii II wojny.I tego nie można przemilczać.

Zgadzam się. Autorka pisze jednak o "rzekomych" pogromach na Polakach w czasie, kiedy jest już udokumentowana wiedza historyczna o 6–7 tys. Polaków zamrdowanych w pogromach urządzonych przez Białorusinów, Ukraińców, Litwinów i Żydów.

Prawdopodobnie chodziło o wywarcie presji na polskich Żydach aby wyjeżdżali do powstającego Izraela.Ale mnie bardziej interesuje zachowanie naszych rodaków.Jaką trzeba ziać nienawiścią i jakim być prymitywem aby takiej zbrodni się dopuścić?

Czyli interesuje mnie odpowiedź na pytanie dlaczego dali się sprowokować?

Ta dyskusja pokazuje niezbicie,że o tych ciemnych sprawach trzeba mówić a nie przemilczać je.Mówić,edukować i wyjaśniać do końca.A ustawa PiSu próbuje zamiatać pod dywan i zakładać kaganiec.Nie tędy droga.

Prawdopodobnie chodziło o wywarcie presji na polskich Żydach aby wyjeżdżali do powstającego Izraela.Ale mnie bardziej interesuje zachowanie naszych rodaków.Jaką trzeba ziać nienawiścią i jakim być prymitywem aby takiej zbrodni się dopuścić?

Czyli interesuje mnie odpowiedź na pytanie dlaczego dali się sprowokować?

Idąc tym tokiem rozumowania można uznać, że tzw. wypadki marcowe 1968 roku też mogły zostać zainspirowane w celu zwiększenia liczby wyjeżdżających do Izraela. Był on w stanie wojny i potrzebował mięsa armatniego.

Gość papageno

(Konto usunięte)

nieśmiało

O, dlaczego nieśmiało. Pisdrackie zakłamywanie historii zaczyna przynosić zatrute owoce. Niebawem okaże się, że Jarosław nie siedział przy okrągłym meblu. Wytną to. Ale z internetem tak łatwo nie pójdzie. Chyba, że odetną. Odetną?

gadzam się. Autorka pisze jednak o "rzekomych" pogromach na Polakach w czasie, kiedy jest już udokumentowana wiedza historyczna o 6–7 tys. Polaków zamrdowanych w pogromach urządzonych przez Białorusinów, Ukraińców, Litwinów i Żydów

gdzie te dokumenty na wiedze historyczna.

To była zupełnie inna sprawa .Po prostu jedna frakcja komuny postanowiła załatwić inną frakcję wykorzystując resentymenty antysemickie w społeczeństwie aby rozładować napięcie społeczne związane z rewoltą studencką.A że działo się to tuż po tzw. wojnie sześciodniowej to posłużono się tym pretekstem.Działanie stare jak świat.Jak masz rewoltę to musisz ją skanalizować.Znaleść wroga.Wewnętrznego lub zewnętrznego.

to do Zyzola

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.