Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Głównie emeryci - za słońcem i krajobrazem. Nie za pracą i wyścigiem szczurów. Zreszta tam ich nikt nie traktuje jak obcych - są poniekąd u siebie. Taka specyfika.

Wielu emigruje do Hiszpanii, są tam całe miasteczka emerytów z Niemiec i Anglii. Tanio i ciepło.

Emigracja Jugosłowian i Turków w latach 50/60-ych do Niemiec za pracą przypomina naszą. To jest normalne dla krajów na dorobku. Nie ma co widziwiać.

tomek

Chodziło mi oto,że w obecnej UE sporo ludzi wyjeżdża ze swoich krajów do innych krajów Unii w ziwązku z pracą.Niemcy pracują w Danii,Anglicy w Norwegii itd.

Thatcheryzm zmarł już dawno, a przed śmiercią się skompromitował.

Warto pamiętać, że Margaret na boczny tor odsunąła własna partia a zdecydowana większość społeczeństwa brytyjskiego ocenia ją negatywnie.

Znowy ten wklejacz - idiota. Reżim cię nie prześladuje?

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jeszcze jeden argument za nie dla euro w polsce - tylko pytanie co dla polski było by lepsze - spadek złotego ( i wzrost zadłużenia rozliczanego w innych walutach - również tyczy się ludzi zadłużonych we frankach ) czy może wzrost wartości - sytuacja mocno patowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taaa...

W takich sytuacjach przypomina mi się świetne powiedzonko; "ludzie chcieli demokracji a dostali kapitalizm".

No bo to są mechanizmy współczesnego kapitalizmu i żałosne jęki i płacze,że niedobra jest Unia czy Euro świadczą jedynie o naiwności narzekających.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Niemców do naiwnych zaliczyć nie można. Do biednych tez nie. A to w właśnie w Niemczech zaczynają się rodzić ruchy przeciwko Ojro. Ku Merkel zmartwieniu. http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/794608,Niemcy-nowa-partia-na-wybory-przeciw-euro

Niemców do naiwnych zaliczyć nie można. Do biednych tez nie. A to w właśnie w Niemczech zaczynają się rodzić ruchy przeciwko Ojro. Ku Merkel zmartwieniu.

Ukryta Zawartość

Dopiero rodzić???

U nas byly zanim trafiliśmy do Unii.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Warto pamiętać, że Margaret na boczny tor odsunąła własna partia a zdecydowana większość społeczeństwa brytyjskiego ocenia ją negatywnie

warto ale to napisalem wczesniej.Nic sie nie zrobi oczekujac na oklaski.Partia przegrywala a partyjni potrzebuja stanowisk.Warto natomiast zauwazyc jak dlugo rzadziła.Teraz wszytkie partie do tego co zrobila wracaja czy chca czy nie.

jesli ktos pamieta tamte czasy to był kabaret w wykonaniu klasy robotniczej ktora tam rzadzila.Trudno teraz oczekiwac po wiekszosci czyli klasie robotniczej wdziecznosci...

klasa robotnicza rozlozy kazde panstwo o ile bedzie miala wystarczajaco duzo czasu.i nigdy nie przyzna sie do winy.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

warto ale to napisalem wczesniej.Nic sie nie zrobi oczekujac na oklaski.Partia przegrywala a partyjni potrzebuja stanowisk.Warto natomiast zauwazyc jak dlugo rzadziła.Teraz wszytkie partie do tego co zrobila wracaja czy chca czy nie.

jesli ktos pamieta tamte czasy to był kabaret w wykonaniu klasy robotniczej ktora tam rzadzila.Trudno teraz oczekiwac po wiekszosci czyli klasie robotniczej wdziecznosci...

(...)

W tym długim sprawowaniu władzy pomógł jej imperialny patriotyzm czyli wygrana wojna o Falklandy. Tu kombatanci myślą podobnie jak górnicy.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

klasa robotnicza rozlozy kazde panstwo o ile bedzie miala wystarczajaco duzo czasu.i nigdy nie przyzna sie do winy.

To samo można powiedzieć o kapitalistach. Poza tym przykład NSZZ "Solidarność" pokazuje, ze klasa robotnicza może rozłożyć się również sama, o ile walczy o więcej niż potrzebuje. Nie ma żadnych uniwersalnych recept, ani prawd. A o jakichkolwiek wartościach można zapomnieć.

bo durni robotnicy potrzebuja tak samo jak chleba... igrzysk.a madry dowodca to wie.

Robotnicy nie są wcale durni - tak samo, jak i kombatanci z Falklandów. Oni po prostu byli zawodnikami tych igrzysk. Medale rozdano poza konkurencją.

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

O Thatcher interesująco i bez zacietrzewienia. Niby nic nowego ale warto przeczytać.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

osobiscie to pamietam tamten okres osobiscie z gazet i wiadomosci.Osobiscie to pamietam ze NRD tez nie podnioslo sie do dzisiaj mimo ciezkich pieniedzy wpompowanych w nia..Osobiscie to uwazam ze ludzie rozpuszczeni nie sa zdolni do myslenia i dzialania a jedynie narzekania.Sa miejsca i pokolenia ktore dziesiatki lat zyja z zasilkow nie ruszajac dupy z domu..Osobiscie uwazam ze jesli takie rejony i takie osrodki niszczeja do dzisiaj to od tamtego czasu było wystarczajaco wiele czasu zeby KTOS je podniósl jesli to bylo tego warte.

Ukryta Zawartość

a my ich za konflikty zbrojne i setki zabitych cywili.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

w angli socjal to poprostu pomyłka - ten kraj nie pociągnie dużo dłużej bez konkretnych reform i ciekawe jak będą wyglądały najbliższe lata - pamiętam jak kiedyś jadąc do pracy słuchałem radio1 i była rozmowa o socjalu właśnie - zadzwoniła kobieta i powiedziała że to skandal jak niskie są zasiłki, powiedziała że jest bezrobotna ( pewnie standardowo był to jej zawód wyuczony ) i że z takich *jowych zasiłków jakie dostaje nie stać ją nawet na jakieś fajne prezenty pod choinke dla dzieci ani na porządny wyjazd za granice w przerwie świątecznej - krew mi się poprostu zagotowała i już miałem chwytać za telefon i dzwonić do radia żeby powiedziać co ja o tym sądze, pomyślałem sobie jednak że może lepiej nie bo i tak nikt tego nie zrozumie i jeszcze wywołam skandal narodowy :D - anglikom się poprostu w dupach poprzewracało i najwięcej właśnie narzekają takie zera co całe życie nie ruszyły palcem tylko przesiedziały w mieszkaniach socjalnych paląc jointy

na całym świecie panuje jedna wielka hipokryzja

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

znasz jakis zaklad przejety przez robotnikow ktory sie ostał i stal sie potega?

Znasz w ogóle jakiś przykład prywatyzacji w ten sposób w Polsce po 1989 roku. Bo ja nie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

ursus

i wiele mniejszych opartych na spolkach pracowniczych.totalna rozpierducha.

Ursus może i jest dobrym przykładem, ale nie na to.

Raczej na głupotę liderów związkowych, oszukańcze praktyki wobec akcjonariatu pracowniczego, restrukturyzację przez upadłość czy bezmyślną i nieudolną politykę gospodarczą państwa.

Do tych "wielu mniejszych..." nie mogę się ustosunkować. Bo wymieniłeś ich wiele...

ursus

i wiele mniejszych opartych na spolkach pracowniczych.totalna rozpierducha.

Ale pochody ze szturmówkami na Warszawę umieli robić. Tak samo związkowcy-darmozjady z Huty "Warszawa". Omal nie doprowadzili do zamieszek przy całkowitej bezkarności.

przeciez tych zwiazkowcow wybrala klasa robotnicza.Mogli zatrudnioc mamusie.Zawsze cos im nie wychodzi od setek lat.A wrzodak morde darł ze on zrobi interes...To zrobił.

jak PIasecka przyjechala do stoczni chcac ja ratowac to jedyny pomysl jaki mieli to zeby dała 100mln dolarow.Wziela firme z angli zeby ta wycenila.Jak Wycenila na 5-6mln dolarow to klasa robotnicza pogoniła pania Piasecką Dzonson.I tak klasa robotnicza znowu zrobila inters.Z perspektywy czasu ta stocznia tyle była warta ale walesa uwazal inaczej i reszta.Historia panie ,,krew i pot robotniczy..to kosztuje.Takie dyrdymaly.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Generalnie to komuna powinna wrócić,jak sugeruje dziadyga.Za nich(komuszków) było najlepiej.Tak można wysnuć z wpisów dziadygi.

Generalnie to jesteś kolejny tłumok, który dla podbicia swojej wątłej argumentacji, manipuluje przy moim nicku. I to nie pierwszy raz.

przeciez tych zwiazkowcow wybrala klasa robotnicza.Mogli zatrudnioc mamusie.Zawsze cos im nie wychodzi od setek lat.A wrzodak morde darł ze on zrobi interes...To zrobił.

jak PIasecka przyjechala do stoczni chcac ja ratowac to jedyny pomysl jaki mieli to zeby dała 100mln dolarow.Wziela firme z angli zeby ta wycenila.Jak Wycenila na 5-6mln dolarow to klasa robotnicza pogoniła pania Piasecką Dzonson.I tak klasa robotnicza znowu zrobila inters.Z perspektywy czasu ta stocznia tyle była warta ale walesa uwazal inaczej i reszta.Historia panie ,,krew i pot robotniczy..to kosztuje.Takie dyrdymaly.

Działalność Wrzodaka w Ursusie docenili szeregowi związkowcy. Ubiegał się o mandat poselski z listy NSZZ "S" w wyborach parlamentarnych w 1993 roku i mandatu nie zdobył.

Barbara Piasecka – Johnson została pogoniona przez stoczniowców ponieważ zapowiedziała redukcje załogi.

W tamtych czasach o wartości zakładów przemysłowych decydowała doktryna Balcerowicza - kto ile da, ten ma.

<br />Barbara Piasecka – Johnson została pogoniona przez stoczniowców ponieważ zapowiedziała redukcje załogi.<br />
tylko tyle chciala .Naprawde kochana kobitka,a mądrosc robotnicza akurat chcial przyjmowac.Prawie jak w kopalniach Margaret w anglii.

lepiej jakby im dala po milionie dolars od razu do reki.

<br />Działalność Wrzodaka w Ursusie docenili szeregowi związkowcy. Ubiegał się o mandat poselski z listy NSZZ "S" w wyborach parlamentarnych w 1993 roku i mandatu nie zdobył.<br />
taaa po fakcie i bankrutcwie mondrosci robotniczej.

<br />W tamtych czasach o wartości zakładów przemysłowych decydowała doktryna Balcerowicza - kto ile da ten ma. <br />
taaaa a w jakim celu robili te spolki.Zeby spolkowac???

jasnym jest ze xinwax podoba ci sie ten wieczorek artystyczny dla mas pracujacych.Smiejecie sie, klepiecie po brzuchu za bardzo nie wiedzac z czego.A do tego wieczorek darmowy...ktory tak was to krenci.Zwiazki rozdawaly bilety przy wypłacie???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.