Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

dudivan

Niepotrezbnie podniecasz sie tez, jak kazdy inny, nabyta erudycja historyczna. Musisz podobnie jak kazdy zadac sobie wazne pytanie, jednoczesnie zwracajac uwage, ze bedzie to zawsze w pewnym stopniu domniemaniem - czy tak naprawde bylo? To o czym piszesz, jak sie pisze o wydarzeniach politycznych, to sa teorie, tylko dlatego, ze nie uczestniczyles w tych wydarzeniach bezposrednio. Najlatwiej jest oczywiscie skwitowac kazda racje "przeciez kazde dziecko wie jak bylo"! Otoz nie za bardzo. Osobiscie, bedac osoba racjonalna podchodze do polityki, lub seksu w podobny sposob, z proznoscia, dystansem i niezainteresowaniem. Z prostego powodu. Jestem za drzwiami tak sejmu, gabinetu jak i cudzej sypialni i jezeli bede w ogole chcial sluchac czegokolwiek, bedzie to dla mnie tylko nieistotna w efekcie ciekawoska, o ktorej najchetniej zapomne. Jedynym wyjatkiem beda oczywiscie sytuacje, ktore mnie beda dotyczyly bezposrednio. Przykladowo, jezeli ktos trabi moja kobiete i w dodatku ma chorobe weneryczna - wtedy to zmienia postac rzeczy. W swojej racjonalnej proznosci uproszcze ci ten caly schemat i pomoge ci byc inteligentnie cynicznym. W koncowym rachunku, wszyscy chcemy tego samego. Sa zazwyczaj brzydcy, z duzym apetytem na wladze politycy, ktorych prawie zawsze (szczegolnie w nowoczesnej nazwijmy to demokracji) kariera trwa krotko. Nastepnie masz aktorow, ktorzy z podobnym apetytem zdobywaja pewna wladze poprzez swoja slawe i pchaja fajniejsze laski i zazwyczaj ich kariery i to dymanie wszystkiego co jest lepsze i w o wiele lepszych miejscach niz sejm, lub jakis palac - te kariery trwaja bardzo dlugo i im jest szczegolnie zlke odchodzic, ponierwaz jeszcze by sobie podymali, ale juz nie moga. Nie moga, poniewaz ulegaja ludzkiemu procesowi starzenia sie. Inni to ludzie interesow i w sumie maja identyczny cel. Cala reszta to sa luzerzy, ktorzy nieudolnie komentuja i jak ty sa zagubieni w komentowaniu tych, ktorym lepiej tak naprawde wyszlo. Takze Dudi, nie ma sie czym tak naprawde podniecac, zycie jest zbyt krotkie na rozwazanie tego czy Korea jest mniejszym zagrozeniem od Fiji lub stanow. Pewnym jest jednak to, ze ty nie przejdziesz do polskiej historii, w ktorej mamy obecnie tylko naprawde Walese i JP2, powarczysz sobie na jakims necie troche o tym i tamtym, zestarzejesz sie, odejdziesz i najprawdopodobniej nie nadmuchasz sie fajnie jednoczesnie sie smiejac w fajnych miejscach na swiecie. Przekonywanie kogokolwiek z pospolitego punktu siedzenia jest po prostu nieistotne. Wiesz co Dudi, taka fajna mloda Ania zadzwonila dzisiaj do mnie przypominajac mi dziwnie, ze ja lubie luksus i jednoczesnie poinformowala mnie, ze bedzie musiala pozyczyc od kogos 12 zl na autobus jezeli ma do mnie wpasc jutro na noc. A ci usbecy, ta bezpieka, te polpijane matolki, wiesz oni byli mniej przejeci swoim zawodem i byli mniej efektywni od usmiechnetych algierskich policjantow w St Tropez.

Jazz: oj Jazz, nudzisz! :)

muls, 11 Gru 2006, 17:11

>dudivan>>>moja babka gadała

Wsyscy wiemy co gadała twoja babka i w jakim języku.

Lepiej idź sobie zrobić badania krwi. Tylko zwróć uwagę pielęgniarce żeby nie brała z palca, jak zwykle, tylko z tego co trzeba. Może to ty jesteś ojcem dziecka Anety Ka?

Dudi, opowiedz mi ponownie teorie spiskowe pomiedzy Stalinem i Hitlerem, to bedzie fascynujace. Zzzzzz...Na przebudzenie cos o Giertychu, powiem ci, ze mam spotkanie. Z czarujaca brunetka na kawie. Dudi, jestes troche tak jak facet, ktory buduje od 10 lat w piwnicy replike stacji kolejowej i przebiera sie w mundur motorniczeko bawiac sie jednoczesnie elektrycznym parowozem. Inspirujace.

Ryszard Bender

:Radio Maryja (06.02.2000)

"Oświęcim nie był obozem zagłady, lecz obozem pracy. Żydzi, Cyganie i inni byli tam niszczeni ciężką pracą; zresztą nie zawsze ciężką i nie zawsze byli niszczeni"

Dwie kadencje posłowania za PRLu.

Tfu, śliny szkoda.......

a znasz to?- bum cyk cyk bum cyk cyk a głupiemu bęc.I co ty na to?.Albo zyg zyg zyg marchewka -znasz.Albo widziałęś palec boży co ?.A widziałeś Lune.Nie lune ale łune.Co. To co ty widziałeś i co ty wiesz.Ale taka rada prymasowska to jest to .Szczególnie to słowo- prymasowska.A tu tylko taki benderek i giertyszek mały a tu rada prymasowska .Tu taki prymas GLEMP a tu taki dudivanik malutki.No to powodzenia w dalszym sledzeniu.

Frank, 11 Gru 2006, 17:37

>Ryszard Bender

>

>:Radio Maryja (06.02.2000)

>"Oświęcim nie był obozem zagłady, lecz obozem pracy. Żydzi, Cyganie i inni byli tam niszczeni ciężką

>pracą; zresztą nie zawsze ciężką i nie zawsze byli niszczeni"

W skład Auschwitz-Birkenau wchodziły trzy obozy:

1. Auschwitz I, obóz pracy przymusowej,

2. Auschwitz II Birkenau, najpierw obóz koncentracyjny, potem także obóz smierci

3. Auschwitz III Monowitz, obóz pracy przymusowej w fabryce Buna-Werke koncernu IG Farben.

Pytanie: którego obozu dotyczyła wypowiedź prof. Bendera?

muls, 11 Gru 2006, 17:39

>a znasz to?- bum cyk cyk bum cyk cyk a głupiemu bęc.I co ty na to?.Albo zyg zyg zyg marchewka

>-znasz.Albo widziałęś palec boży co ?.A widziałeś Lune.Nie lune ale łune.Co. To co ty widziałeś i co

>ty wiesz.Ale taka rada prymasowska to jest to .Szczególnie to słowo- prymasowska.A tu tylko taki

>benderek i giertyszek mały a tu rada prymasowska .Tu taki prymas GLEMP a tu taki dudivanik

>malutki.No to powodzenia w dalszym sledzeniu.

Muls, NA BOGA! Kimże ty jesteś? Tytanie!!!

Jazz :-), 11 Gru 2006, 17:34

>Dudi, jestes troche tak jak facet, ktory buduje od 10 lat w piwnicy replike stacji kolejowej

>i przebiera sie w mundur motorniczeko bawiac sie jednoczesnie elektrycznym parowozem. Inspirujace.

Niezwykle! To na co jeździ ten ELEKTRYCZNY PAROWÓZ? Na olej z "Biedronki?"

Jazz :-) - Nareszcie przyznałeś do czego potrzebujesz grubych rękawiczek Tylko w ten sposób mogłeś się pozbyć odruchu warunkowego wsadzania palca do nosa.

Niestety popsułeś ten szlachetny obraz paląc Dudiemu na zasadzie, że >Curie-Skłodowska pewnie też była kobietą???szczęśliwe narody nie potrzebują historii< (przynajmniej zrehabilituj się intelektualnie, znajdując autora tego cytatu).

Nowy2 (mocno zakonserwowany) - tyś nie zaniemówił tylko musiałeś sprawdzić na mapie. A co ma do rzeczy, że w Zugu płasko. Mogę podać przykład podgórza, na podobnej wysokości ok. 500m.npm. Tam nawet takiego brunatnego klocka jak Ty pozdrowią kiedy tylko zejdzie z głównej ulicy miasta. Oczywiście jeśli cię nie znają (gdyby znali, zrobiliby to oburącz). A w Warszawie dziękują sobie przy wysiadaniu z windy (pewnie też dlatego, że jest wysoko?).

Dudivan - przeczytaj dzisiejszy Duży Format tego >wstrętnie zakłamanego gudłaja z GW< (wtręt o >gudłaju< specjalnie żeby nakłonić do przeczytania). Są tam ciekawe wpisy na temat stanu wojennego i jest artykuł o Pinochecie.

Ciekawe, że to właśnie Jaruzela przedstawiano na grafitti jako Pinocheta. Teraz okazuje się, że tylko jeden dyktator był dobry. Interesująca wolta. Zwłaszcza, że jak na razie nic nie wiadomo by Jaruzelski przywłaszczył sobie 30mln.USD i zabił ponad 3000 obywateli.

Ale oczywiście Nowy2 już nad tym pracuje, by wyświetlić wszystkie >prawdziwe fakty< wyrównujące >dokonania< obu junt wojskowych.

Mysle, Qubric, ze jestes troche niesprawiedliwy w stosunku do Jazza !

Obserwujac go na spotkaniu piwnym, zauwazylem, ze wprawdzie

zawsze odstawial maly paluszek lewej dloni , pijac piwo, to nigdy jednak

nie dlubal nim w nosie (a byl wyjatkowo bez rekawiczek !).

Do dlubania w nosie ZAWSZE uzywal srodkowego palca reki - PRAWEJ !

Wiec twoja sugestia jest cokolwiek - niesmaczna !

Poza tym zachowywal sie bez zarzutu, czestujac np. kogos (nawet z nie swojej paczki)

papierosem, zawsze dodawal : "przepraszam, ze renkom" i wogole byl - przeuroczy !

Sprawa rekawiczki, ma dosc banalne wytlumaczenie !

Ile seksu moze taki maly pudel zniesc ?! No ile ?

Nic dziwnego, ze sie odgryza !

A ze lewa reka trzymal go Jazz w chwilach uniesien za uszy,

to i ma pogryziona (poki nie wpadl na pomysl z rekawiczkami ! :)

dudivan >. tak mi sie zachciało popieprzyć na twoim poziomie.A swoją drogą ty to będziesz ubekiem ,o ile ci zaproponują.Ty będziesz ubek państwowo-religijny.Ludzie zamarzą o normalnym Ub-eku na posadzie.

Qubric, 11 Gru 2006, 19:05

>Gdybyś był bardziej inteligentny powiedziałbyś Dudiemu, >szczęśliwe narody nie potrzebują historii<

Ta wypowiedź jest antysemicka!!!

>Ciekawe, że to właśnie Jaruzela przedstawiano na grafitti jako Pinocheta.

A autorami wesołego szablonika byli pewnie KOR-owcy. Nie dziwię się. Wczoraj w telewizji głupie panienki od czytania wiadomości cały dzień trąbiły o "puczu" "faszystowskiego generała". Ani pucz, ani faszystowski, tylko generał się zgadza. Orwell pełną gębą.

Qubric, a teraz wypij eliksir, przekształć się w ekonomistę i powiedz uczciwie jaki kraj pozostawił po sobie Pinochet a jaki ten szkodnik Jaruzel.

>Qubric, a teraz wypij eliksir, przekształć się w ekonomistę i powiedz uczciwie jaki kraj pozostawił

>po sobie Pinochet a jaki ten szkodnik Jaruzel.

A jaki kraj pozostawił Stalin? Nawiększe mocarstwo światowe.... Hitler tez przez pare lat wyprowadził Niemcy na potegę....

My też mamy "przywódców" podążających śladami nazistowskimi ... a armia? spójrzcie! sama się uzbraja w najnowocześniejszy "sprzęt"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5682-100001696 1170306815_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, tak... szczególnie Hitler dał dobrobyt. To ja tam wolę czcić z tego powodu Gierka - on przynajmniej mniej mordował (LOL).

Dudivan, - i pucz, i faszystowski się zgadza. Pinochet był wiernym sługą prezydenta Allende. Do Puczu przyłączył się ostatni i zgarnął kokosy :)

Nie o gospodarkę mu chodziło tylko o związanie oligarchii ekonomicznej ze swoim reżimem (Hitler zrobił tak samo). Kryzys gospodarczy zwalczał inwestycjami skarbu państwa za pożyczki z MFW (a różnym pisdrakom się MFW podoba) i zrobił amerykańskim przedsiębiorcom jeszcze lepiej niż mieli przed Allende. Więc też z liberalizmem nie miał nic wspólnego. Prędzej z cofnięciem się do feudalizmu i zasady >dziel i rządźpomoc< ZSRR zastąpił >pomocą< USA które nie chciały mieć tak blisko kolejnego zaplecza wrogiego imperium.

Tylko co ma to wspólnego z wolnym rynkiem???

Jego cały liberalizm gospodarczy ograniczył się do likwidacji partii socjalistycznej i związków zawodowych - nie dlatego, że tego wymagała liberalna ideologia, tylko dlatego, że były to siły zagrażające reżimowi.

Oczywiście gospodarka oparta na tak skonstruowanym ustroju rozwijałaby się jeszcze dynamicznej gdyby Pinochet zabił nie 3, a 300 tysięcy ludzi i zagarnął nie 30, a 300 milionów dolarów (pewnie wtedy mogłaby nawet prześcignąć gospodarkę hitlerowską).

Wiem ze czytujesz szmatławca WPROST tow. Króla - pachołka wielu panów. Ale nie prawdą jest też, że Pinochet dobrowolnie oddał władzę. Do 1999 roku armia praktycznie rządziła w Chile. A jeszcze długo po ustąpieniu Pinocheta w 1991 mniejszościowa opozycja prawicowa miała zapewnione 50% miejsc w Parlamencie (chyba do 2004 roku). Układ gwarantował Pinochetowi nietykalność i dożywotnie stanowisko senatora. Nikt od wewnątrz nie mógł ruszyć junty.

Do tyłka dopiero dobrała mu się Hiszpania oskarżając o zamordowanie jej obywateli i zmuszając do zatrzymania w Anglii, a nie żadna socjalistyczna propaganda z Chile.

Skoro przed Allende było tak dobrze to skąd się wziął Allende??? I dlaczego przed rewolucją jak i długo przed ustąpieniem Pinocheta prawica dostawała w wyborach mniej głosów niż gwarantowana połowa miejsc w parlamencie???

Duduś - wygląda na to, że ludzie są tam głupi jacyś i nie chcą dobrobytu! Parszywi komuniści! (LOL)

Qubric, 12 Gru 2006, 14:04

>Dudivan, - i pucz, i faszystowski się zgadza.

Scenariusz wyglądał następująco: demokratycznie wybrany prezydent Allende drastycznie pogwałcił prawa konstytucji i prowadził kraj ku katastrofie. Stwierdza to chilijski parlament oraz Sąd Najwyższy czego potwierdzeniem są: rezolucja oraz wyrok. Wobec dramatyzmu sytuacji (wariata z brzytwą) i niemożności odwołania go w drodze procedury Kongres Narodowy wezwał armię do usunięcia prezydenta który zwariował.

Oto uchwała Kongresu Narodowego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z wyliczonymi po kolei przewinami Allende.

Czy to jest wg. ciebie scenariusz puczu?

Czym w takim razie był Stan Wojenny w Polsce? Jaką rolę w jego wprowadzeniu odegrał Sejm i Sąd Najwyższy PRL?

A co ma wspólnego Pinochet z faszyzmem, dalibóg nie mam pojęcia. Chyba że ma na tej samej zasadzie, na jakiej zostaje antysemitą ktoś taki jak z dowcipu twojego ulubionego Studia 202 "Mamo, jak nakładę po pysku Tomkowi to jak to się nazywa? - Chuligaństwo. - A jak nakładę po pysku Ickowi? - O, to już jest antysemityzm!".

>Spodziewaną >pomoc< ZSRR zastąpił >pomocą< USA które nie chciały mieć tak blisko kolejnego zaplecza wrogiego

>imperium. >Tylko co ma to wspólnego z wolnym rynkiem???

No jak to co? Także w Chile moznaby śpiewać "Ja drugoj takoj strany nie znaju, gdie tak wolno dyszyt czieławiek"!

>Skoro przed Allende było tak dobrze to skąd się wziął Allende??? I dlaczego przed rewolucją jak i

>długo przed ustąpieniem Pinocheta prawica dostawała w wyborach mniej głosów niż gwarantowana połowa

>miejsc w parlamencie???

No własnie, za cara też było źle. To se ludzie zrobili bolszewizm i było dobrze. Parszywy carat!

Ukryta Zawartość

Aha, jeszcze o Hiszpanii, która pomogła się dobrać itd. Widziałem w telewizji wizerunki jakichś oszołomów rzucających polbrukiem (espanobrukiem) a w tle powiewała CZERWONA FLAGA Z SIERPEM I MŁOTEM oraz podobiznę maniakalnego mordercy, niejakiego Che Guevary.

Qubric, powiedz mi, ja kto jest - u nas nie wolno się napić piwa pod hakenkreuzem a w Hiszpanii wolno rzucać kostką pod sierpem i młotem? Czy to jeden z przejawów naszego "B" członkostwa w Unii?

>Oto uchwała Kongresu Narodowego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z wyliczonymi po kolei

>przewinami Allende.

No to teraz to juz kichę odwaliłeś. To tam uchwałę po polsku podjęli? Człowieku, ale ONI Tobie młyn z głowizny zrobili.

Ukryta Zawartość

Masz. poligloto: "La Declaracion Del Quiebre De La Democracia Chilena. Ca'mara de Diputados, Santiago de Chile 23 de Agosto, 1973".

"Este est el texto integro de la rasolucio'n de la Ca'mara de Diputados de Chile, aprobada por mayoria..." itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>dudivan, 12 Gru 2006, 15:51

Ty chłopie to całkiem zdurniałeś. Pierdoły które wypisujesz przechodzą ludzkie pojęcie.

O udziale CIA jakoś zapomniałeś? O proteście ambasadora amerykańskiego przeciwko

tym działaniom też (coś chyba było nie tak, skoro go nawet nie poinformowano).

Tak naprawdę to amerykanie swoimi restrykcjami gospodarczymi pchnęli Allende w objęcia

Rosji. Wyobraź sobie sytuację, że Polska jest w miejscu ówczesnego Chile. Co byś zrobił?

I nie chrzań tu o demokracji, bo Amerykanie w swojej strefie wpływów takimi pierdołami

się nie przejmowali.

Jeżeli nie widzisz związku Pinocheta z faszyzmem to jak rozumiem wzięłeś za swoje stwierdzenie,

że nie damy się oszukać, że białe jest białe, a czarne jest czarne.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747, 12 Gru 2006, 17:12

>Ty chłopie to całkiem zdurniałeś. Pierdoły które wypisujesz przechodzą ludzkie pojęcie.

Czekaj, teraz idę sobie kupić pączki ale jak wrócę, to napiszę coś o twojej matce!

>Rosji. Wyobraź sobie sytuację, że Polska jest w miejscu ówczesnego Chile.

"A gdyby tu było przedszkole w przyszłości... i wasz synek mały przechodził... eee w przyszłości. A gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości i wasz synek mały tędy przechodził w przyszłości, którego jeszcze nie macie, więc nie mówcie mi, że siedzi z tyłu!"

>Jeżeli nie widzisz związku Pinocheta z faszyzmem

A przepraszam, zapomniałem że Pinochet była teściową Mussoliniego!

• Redaktorzy

"Przypominam jeszcze raz, że Bender i Giertych rozmawiali z Jaruzelskim jako przedstawiciele Rady Prymasowskiej, inaczej mówiąc, jawnie i posiadając pełnomocnictwo od Prymasa Polski. Może masz też pretensje do krajów, które miały swoich ambasadorów w Moskwie za czasów Breżniewa?"

...

Rada Prymasowska. To żeś dudi Jaruzela uwznioślił. Zawsze myślałem, że Rada Konsultacyjna przy generale Jaruzelskim była świecka, a prymas to wtedy raczej Glemp się nazywał. A tu masz - nie dość, że Generał, to jeszcze Prymas. Interrex, co? Mówiąc o Radzie Konsultacyjnej mam na myśli Giertycha, Bender był wtedy posłem do Sejmu. A "szeptuchy" Michnika, co to ma być za słowo? Idź do pierdla tak jak on, na lata, poszeptać sobie, dudi. Żyłem w PRL i w stanie wojennym i trudno mi teraz spokojnie czytać, jak jacyś nieucy ubecję cytują. Komuna zaiste ręce musi zacierać - po co Polaków gnieść, zaduszą się sami. Wstyd. A najżałośniejsi są ludzie którzy, mimo że sami palcem w tamtym czasie nie kiwnęli - niektórzy z tchórzostwa, inni z racji małoletniości - wytykają teraz tym, którzy przesiedzieli lata życia na Rakowieckiej. Otóż Michnik, drogi dudi, może. Co on może? Ano może on rozmawiać teraz z Kiszczakiem czy Jaruzelskim. A to dlatego, że wtedy nie rozmawiał. Na tym polega rzecz. Że Michnik odmawiał współpracy wtedy, kiedy za tą odmowę siedziało się w pierdlu albo było prześladowanym. W tym samym okresie Giertych współpracował w Radzie Konsultacyjnej i głośno twierdził, że stan wojenny był potrzebny, a sojusz z ZSRR jest Polsce życiowo niezbędny. Potem komunę szlag trafił i Michnik, który miał w tym znaczący udział, zaczął rozmawiać z wrogami jak z ludźmi, a Giertych znienacka stał się nieprzejednany. Odwaga staniała. Michnik nie musi niczego udowadniać, on nie musi się legitymizować jak ci wszyscy, którzy nie mają się czym pochwalić z przeszłości. I dlatego ci ludzie - jeśli chcą zaistnieć publicznie - muszą w Michnika i jemu podobnych walić, bo dopiero kiedy się zniszczy naturalny autorytet takich ludzi, wynikający z ich wcześniejszej pracy i poświęcenia dla Polski, to ICH autorytet nie będzie wyglądał na dęty i podejrzany. Nie wcześniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.