Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica cyfrowa Behringer DCX2496

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem nowy!

Przeszukałem już trochę forum w sprawie gotowych zwrotnic cyfrowych (miałem tydzień karencji), lecz raczej chyba co niektórzy chcecie budować wszystko sami, mi trochę szkoda na to czasu.

Mam pytanie w sprawie takich zwrotnic w kontekście budowy kolumn stereo 3-drożnych.

1. Czy ten Behringer ma opcję, aby zrobić sumę z niskich tonów na jeden kanał (ze względu na małą ilość miejsca w pokoju, właściwie niemożność postawienia podłogówek, preferowałbym mini monitory 2-drożne + sub, poza tym wyszło by taniej kupić jeden głośnik niskotonowy i o jedną końcówkę mocy mniej)

2. Czy w ten behringer można wejść sygnałem cyfrowym po jednym kablu, czy tylko jest opcja a/d - d/a

3. Jeżeli ten Behringer nie ma takich opcji, to czy jest jakaś alternatywna zwrotnica z taką opcją?

4. Czy te różowe zwrotnice BBE są też dobre?

5. Jak przebiega strojenie faz w takiej zwrotnicy? Trzeba mieć jakiś specjalny mikrofon?

https://www.audiostereo.pl/topic/37825-zwrotnica-cyfrowa-behringer-dcx2496/

Wszystko masz w manualu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1. Tak

2. Tak ..

5. Można bez...trzeba wtedy ręcznie wpisać odległości między centrami akustycznymi głośników .(zakres regulacji jest bardzo duży) ..dodatkowo można płynnie zmieniać fazę poszczególnych wyjść głośnikowych ....

Ale łatwiej z mikrofonem ..Trwa to kilkanaście sekund i odbywa się automatycznie

Ogólnie produkt raczej sceniczny co nie znaczy ze nie wolno stosować go w domu :)

Bardzo dużo możliwości regulacji, łącznie z korekcją częstotliwości + kilka nieprzydatnych w hi-fi

Dokładne dane można pobrać ze strony www ....

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-11641-100009150 1195585725_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rewela Panowie :) Bałem się dotykać manuali, bo z takimi rzeczami jest tak, że człowiek wszystkiego nie zrozumie dopóki nie dotknie i sam sie nie pobawi :) Dziękuję za odpowiedź, chciałem też zapytać o głośniki lecz chyba nie w tym temacie już żeby nie zaśmiecać.

• 2 miesiące później...

Odświerzam wątek - chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z czytelników tego forum bawił sie lub używa tego pudełka?

Robiłem porządki w warsztaciku i wzięła mnie nagła chęć na pójście drogą aktywną. Rozebrałem Behringera dokumentnie, wywałiłem na razie całą płytkę z wejściami i wyjściami przygotowałem złączki do RS323, wyjścia analogowe będą pasywne (filtr:1k + 3 nF i kondensatory separujące DC - dalej będzie potek 6 kanałowy i gniazda RCA.

+ zdalne sterowanie potka....

Zamówiłem już potencjometr ALPSa 6 kanałowy z motorkiem na ebay.de za 23EUR z przesyłką....

Ćwiczę teraz "mechanikę" nowych gniazd i troszeczkę polutuję w zasilaczu i obok DACów (kilka kondzi i nowy kabelek i wejście SPDIF zamiast zbalansowanego.

Wzmaki - już jakieś są to chyba te 6 kanałow z łatwościa dobiorę. na razie panasonic cyfrowy do prób a docelowo średnica i wysokie będą pewnie analogowe.

Novy2 ;-) - BBS to juz ma numer FDS366 - tak na oko to chyba w tej samej fabryce w chinach to robią. Ale software "autorski" prawie - graficznie inny choć wiele z tego co Behringer. Podobno dobre wyjścia analogowe.

Znalazłęm jednego japońca który dodał do behringera 3 nadajniki SPDIF i cyfrowo przesyła muze po 2 kanały do 3 amplitunewrów cyfrowych panasonic - czyli cyfrowa droga od CD do głośników....

Tak przy okazji testowałem w tym tygodniu JVC RX-ES1 - piekielnie dynamiczny z super basem dobrą średnicą i słabymi wysokimi (nie sybilanty ale jakieś takie szeleszczenio piaskowanie.)

Miałem kilka naprawdę przyjemnych doznań. Potem włączyłem panasa XR45 - kompletnie inna szkoła jazdy... - taki przerywnik muzyczno - sprzętowy.

• 1 miesiąc później...

Odświeżam wątek - po odrobinie zabawy mam nieco wiedzy do przekazania na przyszłość jeśli ktoś będzie miał też taką potrzebę...

Droga pasywna dokonana - gra fajnie. Pierwszy wniosek dość szybko się pojawił.

Nie można miszać wzmaka cyfrowego (prawdziwego cyfrowego nie analogowego - PWM) jak np. Millenium czy Panasonic. Te wzmaki tak długo obrabiają sygnał że analogówki zapominają już co odtwarzały.

Opóźnienie zmierzone przez Behringera dla głośników zasilanych cyfrakiem było bliższe sekundy !!! w stosunku do analogowego wzmacniacza. To obciążało procesor zwrotnicy i krótko źle grało.

Przy wszystkich wzmakach analogowych opóźnienia przypominały faktycznie położenie magnesów względem siebie.

Jak to gra - na cichutko nocne granie - totalna rewelacja!!! Dźwięk marzenie. Bezpośredniość i naturalność przekazu o wiele lepsza niż a tradycyjnej technice ze zwrotnicą w kolumnie. Ilość mikroinformacji w płytach które świetnie znam po prostu powalająca! Nie sądziłem że jest jeszcze taka ilość niuansów na płycie CD... (szczególnie Amused to death).

Po rozkręceniu gałki głośniej - już nie nocną porą ... no cóż sprawa już się komplikuje. Nie mam już tak zdecydowanie przekonania czy to jest ten dźwięk, o który mi chodzi. Muszę jeszcze podtunować nieco okolice DACów i przede wszystkim zasilacz impulsowy. ten zostanie dla cyfry a DAC będzie miał zasilanie transformatorowe.

Będę jeszcze raportował bo mam do włożenia moduł SRC - nowe wejście cyfrowe z konwersją zbudowane na kościach CS8416 i AD1896A (jak Benchmark DAC1). Moduł ten zastąpi CS8420, który okazało się ma wadę fabryczną i generuje stany nieustalone przy 96 kHz i nie tylko - tzw "smażenie jajecznicy".

Ryszard,mam pytanie może banalne ale nie moge doczytać:

przy takim układzie gdy stosujemy 2 wzmaki-jeden gora ,drugi dół ,zasilane przez aktywną zwrotnice ,wyjścia ze wzmaków podłączamy bezpośrednio do głośników? nie stosujemy jakichs zabezpieczeń? czy jest to bezpieczne ,szczególnie dla wysokotonowca?

Myśli te też mi chodziły przez głowę zanim podłączyłem swojego wysokotonowca. 31 lat bezawaryjnej pracy - to zobowiązuje do ostrożności.

Moja konfiguracja obecna to wzmak tranzystorowy Exposure XVIII na basie (ten nie ma żadnego zabezpieczenia ani odłączania przekaźnikiem więc słychać "palnięcie" przy włąćzaniu i kilknaście sekund po wyłączeniu z prądu.

Lampa 805 na średnicy i Gainclone na aku na wysokich. Srednica i wysokie mają tłumik więc nieco zabezpiecza.

Nowe wzmaki na tripathach które szykuję mają zabezpieczenia przed DC i opóźnione i wcześniejsze załączanie głośników przekaźnikami. Mam wrażenie że będę mógł zaufać tym zabezpieczeniom.

Gdyby wzmaki na średnicy i na wysokich były lampowe to bezpieczeństwo byłoby 100%-we. A bas wytrzyma dużo... i zabezpieczenia zdążą.

AAAAA - jeszcze - jak się pomylisz z konfiguracją zwrotnicy ..... to i zabezpieczenia nie pomogą - wtedy to tylko bezpicznik szybki i mały prąd pomoże przetrwać wysokotonowcowi.

Ja testowałem najpierw na głośniczkach śmieciach - czy nie pasm nieodpowiednio (w 6 kanałach jest łatwiej niż w 4 o których Ty myślisz.

Ostatnia myśl - wyskotonowca zawsze możesz jeszcze odciąć dużo większym kondziem niż to wynika z założeń pasywnej zwrotnicy. Powiedzmy że odcinasz go na 500 Hz - a masz je w aktywnej odciąć na 3 kHz.

Witam,

Mam pytanie odnośnie zwrotnic i eq.

Mój system jest trójdrożny, do tej pory bas, średnica i wysokie hulały ze wzmacniacza lampowego.

Chciałbym zastosować bi-amping i puścić bas z tranzystora a średnicę i wysokie z lampy.

Tranzystor mam taki

Ukryta Zawartość

Słyszałem że ludzie do takich zabiegów stosują takie urządzenia "crossover/parametric equalizer"

Jako że jestem zielony w temacie takich urządzeń może ktoś mi podpowie które urządzenie nadawało by się do takiego zastosowania? I jak to wszystko ze sobą połączyć?

Pozdrawiam

T

Ukryta Zawartość

za mało danych wejściowych do rozwiązania problemu.

najłatwiejsza droga to pseudo aktywna - tzn zwrotnice - pasywne filtry na wejściach wzmacniaczy.

Musisz zdobyć info o impedancji swojego wzmaka lampowego bo B&K podaje 33 kOhm.

policzyć filtr np RC i CR dla obu wzmaków i gotowe.

f(-3dB)= 1 / (2*Pi*R*C) o ile pamiętam. Trzeba też uwzględnić impedancję wejściową wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

w przypadku C-R to impedancja wzmaka jest równoległa z Rezystancją R filtra.

W przypadku R-C musisz poszukać w sieci - kiedyś Bert Dopenberg publikował prosty wzór na ten filtr.

Ukryta Zawartość

Ale wtedy filtracja wynosi tylko 6dB/okt., trzebaby połączyć po dwa takie filtry kaskadowo, z tym że impedancja stopnia poprzedzającego filtra powinna być ok. 10x mniejsza niż następnego.

Jak widzę ostatnio jest to jeden z niewielu ciekawych tematów.

Behringer robi budżetowe urządzenia dla określonej grupy klientów.

Co nie znaczy że jest kiepski.

Wręcz przeciwnie , jest jakby stworzony [ nieświadomie ] dla dłubaczy.

Przekopałem kilkanaście Ultramachów i zwrotek , można dużo z tego wycisnąć , bardzo dużo.

Jest to dosyć ciekawa sprawa....

Co prawda zachęcałbym do robienia na piechotę filtrów analogowych.

Dlatego że można uzyskać znacznie szerszy zakres możliwości pracy , podziałów jak i jakości fonicznej.

Fajny wątek , gratuluję.

• 2 lata później...

Odświeżę wątek;

czy mozna wykorzystać DCX2496 jako cyfrową zwrotnicę obsługującą źródła analogowe i cyfrowe jednocześnie? Czyli powiedzmy mam odtwarzacz CD i Gramofon a wszystko chcę przepuścic przez zwrotnicę, korekcję cyfrową charakterystyki przy okazji i dopiero bi-ampingiem na kolumny. Czyli wykorzystuje w locie konwerter ADC...?

Powiem Ci szczerze że mam ten sam problem bo zastanawiałem się jak to zrobić. No i doszedłem do wniosku że potrzebuję 6 kanałowe pre i osobno selektor wejść...

Pre musisz mieć za behringerem do sterowania głośnością i by poprawnie wysterować końcówki mocy (3 stereo lub 6 mono). Co do analogu to właśnie chcę jakiś selektor wejść podłączony do behringera. Bo tuner na pewno a dochodzi jeszcze gramofon, który chciał bym w przyszłości kupić. Z selektorem nie ma problemu bo tutaj kwestie odsłuchowe mogę być pominięte. No ale z takim pre robi się już problem bo firmowych konstrukcji nie ma a odsłuchać nie ma u kogo...

Więc obecnie kompletuję sprzęt w taki sposób by wybierać w miarę sprawdzone sprzęty które później mniej więcej wiem jak grają i czego o oczekiwać.

Pozdrawiam Arczi

Ja mam nadzieję, zatrzymam sie przy dwóch drogach, co nie zmienia faktu, że problem jest taki sam. O behringerze dopiero myślę, jako uproszczenie przy walce ze zwrotnicą, przy okazji można by poprawić charakterystykę.

Problemem sporym może być regulacja głośności, jak czytam każdy kto ma Behringera jakos rozwiązuje z kompromisami ten problem. Mnie osobiście interesuje sterowanie pilotem, więc niewiem czy się zdecyduję na ten sprzęt, bo trudno będzie to zrobić w prosty i tani sposób...

Powiem tak to możesz zrobić sobie zwrotnica aktywną ale analogową. Ja mam taką obecnie i wtedy masz je pomiędzy pre a końcówkami mocy. To jest chyba jelepsze rozwiązanie jeśli chodzi o budżet. Ja obecnie na dobry początek mam behringera cx3400. Na początek jest to dobre rozwiązanie i pozwala swobodnie żonglować głośnikami.

Pozdrawiam Arczi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.