Skocz do zawartości
IGNORED

JBL E80 czy Altus 300

kamil5

Rekomendowane odpowiedzi

Uwielbiam "merytoryczne" wypowiedzi znawców tematu.

Przejdę więc do meritum wątku- proponowałbym przy tym porównaniu jbl. Altusy mają gorsze brzmienie, zajmują więcej miejsca i bardziej nadają się do nagłośnienia prywatki w dużym pomieszczeniu lub na działce, a nie do słuchania- chyba, że rzeczywiście wielkość membrany niskotonowej gra dla ciebie kluczową rolę, a nieprzyjemnie wyostrzone tony nie stanowią wady.

Podaj jeszcze metraż pokoju i z czego będziesz puszczał tą muzykę. E80 uznaję za dobre kolumny do kina domowego, Altusy jak już wspomniałem. Wielkość pokoju ma tu duże znaczenie. Odsłuchiwałem młodszego braciszka, E60 w pokoju 12-metrowym i zdecydowanie bas zagłuszał odsłuch, dolne rejestry były słabo kontrolowane.

Nie ograniczaj się do swoich typów, poczytaj trochę na forum o innych markach. Za 2000 masz juz spory wybór podłogowych kolumn, a szybko się przekonasz, że za kupnem lepszych brzmieniowo kolumn poznasz nowe brzmienie i szybko zechcesz zmienić wzmacniacz. Zwróć uwagę na Mission, Dali, Jamo, Wharfedale, trochę mniej Kef, bo zawsze miałem pretensje do skąpego basu w serii IQ, a dopiero później wybieraj. Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do muzyki klubowej w tej cenie chyba nic lepszego nie znajdziesz, takie E90 nie mają startu zarówno mocowo jak i jakościowo... co prawda to wielkie kloce ale ta seria nie dudni tak w małych pomieszczeniach (ma dużo najniższego basu a mniej takiego utwardzonego), oczywiście zakładam że lubisz bardzo głośno słuchać muzyki skoro myślałeś o Altus 300 bo w przeciwnym razie zapomnij o nich :D

z listy wyżej odrzuciłbym Wharfedale (te to zdecydowanie) i Kefy bo w takiej muzyce klubowej niezbyt się sprawdzą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chłopie kup altusy i zamkniesz temat kolumn, 12 lat na tym grałem bo innych wtedy nie było i były super, kiedy je sprzedałem i zacząłem kupować tzw nowej generacji kolumny to wymieniam ciągle do dziś i ciągle coś mi nie pasuje, na altusach nie myślałem o dźwięku tylko o muzyce i to była radość do dziś je wspominam z przyjemnością i kto wie czy ich znowu nie kupię żeby mieć święty spokój a nie ciągle się wkurzać że za mało tego czy tamtego, a jak dalej pociągniesz ten wątek na forum to goście wymienią ci jeszcze z piętnaście modeli kolumn nad którymi warto się zastanowić i wtedy zwariujesz

pozdr

Miałem kiedyś Altus 300.Ich zasadniczą wadą jest słaba średnica-często nie mogłem wychwycić słów wokalisty,wysokie tony po podłączeniu korektora i ustawieniu go w "parabole ramionami do góry" doprowadzają uszy do wylewu krwawego.Są natomist doskonałe do muzyki techno.Mają niesamowite "tąpnięcie" basowe i równie efektywny "syk".Przy głośnym słuchaniu męczą,co prawda czułem że kanapa wibrowała pode mną od basu

ale miałem nudności i zawroty głowy po dłuższym czasie.

ciekaw jestem czy Panowie audiofile wiedzą na jakich kolumnach Led Zeppelin nagrywało schody do nieba a Black Sabbath Paranoid na pewno nie na takich tzw audiofilskich oszukiwaczach jakie się teraz produkuje, ludzie przecież bębny na tych kolumnach brzmią kompletnie nienaturalnie, nigdy nie słyszeliście jak brzmi w studio perkusja? przecież to co się wam teraz często wpycha za wielką kasę to zabieg czysto marketingowy aby napędzać rynek a ludzie żeby non-stop wymieniali na niby lepsze modele, to chyba oczywiste sam się na to dawałem nabierać

pozdr

>słyszeliście jak brzmi w studio perkusja? przecież to co się wam teraz często wpycha za wielką kasę

>to zabieg czysto marketingowy aby napędzać rynek a ludzie żeby non-stop wymieniali na niby lepsze

>modele, to chyba oczywiste sam się na to dawałem nabierać

To przestan kupować kolumny z przerostem marketingu nad jakością. E90 są przecież tego wzorcowym przykładem.

>kamil5

W opisie masz, że jesteś fanem "dobrego basu". Wiec tak, altusy dobrego basu nie mają, ta 30tka na basie to podpierdułka, nie zchodzi nisko, rezonuje, huczy itd, aż głowa boli, wysokie wiercą dziurę w głowie, dobre do nagłosnienia ogrodu w lecie, a nie do pokoju. Jesli chodzi o natężenie "dzwięku" jakie te altusy potrafią wydobyć, to fakt, dają radę. Jak do klubowej muzy, to polecam coś z oferty paradigm-a (gdy bardziej chodzi nam o jakość (głównie dobry bas) i oczywoście JBL (głośność, ale bas typowo estradowy, czyli szybki i twardy, czuć go na klacie). Oczywiście e80, nie zadowolą Cię (tylko 2x17cm na basie), proponuję modele z większymi basowacami, serio, będziesz bardziej zadowolony :-) Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.