Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z niskimi w pokoju odsłuchowym

jaras65

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem że to temat wałkowany wielokrotnie, ale każdy z nas ma różnego kształtu i wielkości pomieszczenia, oraz co najważniejsze, własne doświadczenia w adaptacjach akustycznych swoich pokoi.

Problem polega na niedostatku niskich częstotliwości, w miejscu gdzie zwykle siadam i słucham muzyki. Nie znaczy to że basów w pokoju jest ogólny niedostatek, wręcz przeciwnie: wszędzie, poza tym właśnie miejscem, basy są w dużej obfitości. Kiedy wstaję z fotela i zbliżam się do kolumn, niskich przybywa, a jest ich najwięcej, kiedy stoję na linii, tak samo w narożnikach pokoju i wzdłuż ścian. Kiedy jestem obok fotela (mój wzrost 185cm), sytuacja również

się wyraźnie polepsza. Paradoksalnie, kiedy nie siedzę w swoim fotelu, lecz przy biurku z komputerem, wtedy jestem z basów zadowolony, choć jak można zauważyć, nie jest to miejsce do przeprowadzania wnikliwych odsłuchów. Dodam jeszcze, iż przestawianie kolumn w tym pokoju nie daje zauważalnej poprawy.

Moje sprzętowa konfiguracja to tranzystorowa integra + DAC produkcji darkula, do tego przerobiony na transport Philips CD 930, całość uzupelniają podlogowe Avance Dana 670AV (2,5 drożne, 2 wyloty

bass reflex z tylu obudowy, bi-wiring).

Jeśli chodzi o pokój, to wygląda on jak na zalączonym obrazku.

Wysokość 2.5m, podłoga drewniane deski na legarach przykryte wykładziną dywanową, ściany i sufit to gips kładziony specjalnie na "szorstko", zero gładzi. Sprawdzałem pogłos klaśnięciem - minimalny.

Sprzęt stoi na solidnych półkach przytwierdzonych do ściany, nie ma kontaktu z podłogą, a poniżej na niskiej szafce jest umiejscowione TV.

Prosiłbym o wskazanie kilku sposobów na poprawę lub najlepiej wyeliminowanie opisanego zjawiska własnym sumptem, bez porywania się na inwestycję w drogie, różnego kształtu panele, na których zakup w chwili obecnej po prostu mnie nie stać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Myślę ,że w twoim przypadku koniecznie eksperymentował bym z ustawieniem, równowage tonalną (brak basu) moga zakłócac pierwsze odbicia ,czyli prawy głosnik ''atakuje'' prosto na drzwi,lewy zaś na okno balkonowe.jest to odległosc między słuchaczem a głosnikami która moim zdanie powinienes wytłumić.

?

Podłączę sie pod temat.

Mam praktycznie identyczna sytuację jak Ty. Praktycznie identyk układ pokoju, wykończenie...

Taki sam "niedostatek" niskich częstotliwości. Basu wszędzie dużo tylko nie w miejscu odsłuchu...

Tylko sprzęt inny, zachowuje się poprawnie w innych pomieszczeniach.

Kombinuję z ustawieniami kolumn (oczywiście w miarę możliwości) ale póki co nie przynosi to wymiernych efektów.

Może ktoś jeszcze coś zaproponować?

>>>jaras,

Trzeba eksperymentować z ustawieniem kolumn i doborem miejsca odsłuchowego. Tam gdzie masz fotel występuje tzw. "węzeł" dla niskotonowej fali akustycznej, czyli miejsce, gdzie falę bezpośrednią (emitowaną przez głośnik) niejako "kasuje" fala odbita od przeciwległych ścian. W "węzłach" masz te dwie fale (bezpośrednią i odbitą) w przeciwfazie. W pomieszczeniu masz też miejsca gdzie występują tzw. "strzałki", czyli punkty (strefy) gdzie zachodzi proces przeciwny - fale się nie "kasują" lecz kumulują. Tam występuje ich zgodność fazowa. Sam zresztą o tym napisałeś (przykładem fotel "komputerowy", ustawiony w pobliżu narożnika pomieszczenia, a narożniki wzmacniają dźwięk o około 6 dB). Chodząc po pomieszczeniu i słuchając głośniej nastawionej muzyki, łatwo wykryć "węzły" i "strzałki". Jeszcze łatwiej to zrobić odtwarzając z płyty testowej jakąś niską częstotliwość. Jeśli chcesz dużo basu, to ustaw fotel tam gdzie wykrywasz "strzałkę". Ja bym rozsunał nieco kolumny (baza stereo 158 cm - nie za mało ?), do jakiś 210 - 220 cm i przesunął fotel odsłuchowy w kierunku tylnej ściany, na tyle, aby znaleźć się w strefie "strzałki".

Odjechał bym jeszcze głośnikami dalej od tylnej ściany, jakieś ciężkie płyty pod kolumny i cofnąć się ciut z miejscem odsłuchowym do tyłu. To na początek, acha meblościankę zatkaj książkami na ile tylko się da :-D

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Przeprowadziłem parę eksperymentów z ustawieniem kolumn (dosuwanie do ścian bocznych i tylnej), ale niestety na nic to się zdało. W każdym przypadku ten sam efekt: w rogach pokoju od basu aż się buzuje, a strefa na środku jest go pozbawiona. Przestawiałem również fotel odsłuchowy, była poprawa kiedy zmieniałem jego położenie, ale musiałbym siedzieć na nim z boku, nie pośrodku głośników. Przesuwanie fotela w kierunku kolumn też nic nie daje, bo musiałyby stać dokładnie na ich linii. Nieznaczną poprawę można odczuć kiedy dosunę fotel do meblościanki, ale to też nie jest to. Meblościanka nie jest pusta, zapełniają ją płyty, winyle, kasety, książki, czasopisma. Większych możliwości jeśli chodzi o zmianę położenia sprzętu oraz miejsca odsłuchowego, z uwagi na niezbyt wielkie wymiary pokoju, nie mam.

Ściany pokoju, mimo tego że jest na nich warstwa niegładkiego gipsu są właściwie "niezagospodarowane", również okna z drzwiami balkonowymi są gołe. Może warto jednak coś na nich powiesić, zainstalować ciężkie zasłony, itp. naturalne ustroje ? Co o tym sądzicie ?

>>>jaras,

Hmm...dziwne objawy... Środek pokoju bez basu ? Ja mam podobne kolumny (Avance Omega 509 MK II) i pomimo tego, że mam wiekszy pokój, to problemów z basem nie ma. A czy na pewno dobrze podłączyłeś kolumny do wzmacniacza ? Plus na wyjściu głośnikowym wzmacniacza z plusem kolumny i na tej samej zasadzie minus z minusem (w obu kanałach oczywiście). Masz dobre zogniskowanie źródeł dźwięku ? Jest czytelna stereofonia czy wszystko rozmyte ?

Podłączenie wzmacniacz - kolumny jest OK, poza tym sprawdzałem na płycie testowej fazę i przeciwfazę, ta również jest w porządku. Stereofonia w miarę czytelna, choć życzyłbym sobie większej spektakularności. U kolegi na Avance Signature w jego salonie jest o wiele lepiej, ale to już inna historia...

Ciągle myślę że mój problem to fatalne warunki akustyczne w moim pokoju. Wysłałem niedawno zamieszczony tutaj szkic do firmy zajmującej się sprzedażą paneli oraz adaptacją akustyczną pomieszczeń i w odpowiedzi na podstawie analizy komputerowej otrzymałem wykaz elementów do zainstalowania jak również ich konkretnego ich rozmieszczenia. Niestety, cena takiej adaptacji w moim przypadku to kilka tysięcy złotych, tak więc wolałbym jednak skorzystać z Waszych rad... a nuż koś zna niezbyt bolesne dla stanu portfela rozwiązania. Te darmowe, czyli zmiana położenia kolumn i fotela nie przyniosły spodziewanych rezultatów.

Przeklejam wpis ARGOSA na mojego priva (prosiłem go, by tyle pisania i rozsądnych porad nie marnowało się na jednym privie).

> ... nie chcę takich porad udzielać publicznie, bo zaraz się znajdzie conajmniej kilku którzy będą chcieli pokazać że są najmądrzejsi i zaczną wynajdywać teorie podważające prawa fizyki. Zresztą od samych wzorów jest ważniejsza umiejętność interpretowania wyników. Wzorki mżna znaleźć zresztą na googlach czy w wikipedii.

Jak znaleźć rezonas w pomieszczeniu? Trzeba wziąć wszystkie jego wymiary i każdy z osobna wstawić jako mianownik. W liczniku ułamka wstawić należy 340. Dlaczego? Dlatego że jest to prędkość fali dźwiękowej w powietrzu. Wyniki to będą POTENCJALNE punkty w których może powstać fala stojąca. Wysokość można sobie odpuścić, bo zwykle jest to 2,5 metra lub niewiele więcej, ne spotkałem się jeszcze nigdy z przypadkiem, żeby tworzył się jakieś silne mody, posługując się przytoczonym równaniem (340/2,5) wychodzi że gdyby nawet powstał tutaj jakiś mod to byłoby to ciut poniżej 140 Hz, a takie częstotliwości są już niegroźne. Trzeba jednak sprawdzi, czy któryż z pozostałych wymiarów pokoju nie jest wielokrotnością wysokości, bo to już zmienia postać rzeczy.

Liczymy więc wszystkie pozostałe wymiary, zazwyczaj wyniki są w zakresie 50-80 Hz. I w zasadzie na tym kończy się zastosowanie teorii, bo potem uchem trzeba stwierdzić który z tych modów faktycznie występuje. Wzór jedynie pozwoli na wyodrębnieni dwóch częstotliwości do sprawdzenia (jak masz trapez to może być gorzej, bo fala nie będzie się odbijała od ściany równolegle i wynik może być inny od teoretycznie wyliczonego (choć będzie leżał gdzieś w pobliżu zakresu wyznaczonego przez wyniki dla krótszej i dla dłuższej podstawy trapezu). Bardzo jednak możliwe, ze trapezowaty kształt rozproszy fale, więc pierwszym podejrzanym będzie zawsze fala między równoległymi ścianami. Tak czy inaczej wzór na pewno pozwoli wykryć, z którymi ścianami powiązany jest i w jaki sposób działać.

Pierwszym krokiem po wykryciu między którymi ścianami tworzy się fala stojąca powinno być ruszenie kolumn. Nie trzeba na ogół dużo ruszać. Jeśli fale stojące tworzą się między ścianami bocznymi to trzeba pokombinować z bazą, oddalić nieco kolumny od siebie lub przybliżyć, tak, zeby źródła dźwięku (zarówno głosniki jak i bass reflexy jeśli takowe są) stały w innym miejscu niż 1/4 odległości miedzy tymi ścianami, bo inaczej fale promieniowane przez nie same będą się prawie idealnie nakładać na fale odbite, czy to skutkuje to chyba nie muszę wyjaśniać. Jeśli problem dotyczy przendiej i tylnej ściany to trzeba kolumy przesuwać w tej płaszczyźnie.

Teraz kwestia bass reflexu - najmądrzej zatkać. Dużo kolumn nie potrzebuje takiego wspomagacza, zwłaszcza w pomieszczeniach, w których bas jest podbity. Jeśli uznasz że basu jest za mało po zatkaniu to można pokombinować ze strojeniem. Generalnie obniżenie daje po pierwsze poprawę kontroli (w większości przypadków obniżając strojenie dziury odsuwasz je od 50-60 Hz (takie częstotliwosci na ogół się wzbudzają w pomieszczeniach 20-25 m2), po drugie powodujesz, że bas się rozciąga, ale odchudza. Strojenie zmieniasz większając długość rury b-r, najlepiej będzie kupić podobnej średnicy rurę PCV i nasadzić ją na rurę b-r, jak już ustalisz optymalną długość to możesz dokupić od razu odpowiednio długi bassreflex, możesz też nie dokupować, tylko wygładzić od wewnątrz silikonem połączenie (chodzi o ewetualne turbulencje).

Jest też inny, wprawdzie nie zawsze do wdrożenia, ale skuteczny sposób. Trzeba postawić kolumny w połowie długości pokoju a samemu usiąść blisko końca, w ten sposób fale odbite będą się częściowo znosić z falai emitowanymi przez kolumny, problem polega na tym, ze nie zawsze można wyjechać na środek pokoju z kolumnami.

>jaras65, 30 Lis 2007, 11:34

>Ściany pokoju, mimo tego że jest na nich warstwa niegładkiego gipsu są właściwie

>"niezagospodarowane", również okna z drzwiami balkonowymi są gołe. Może warto jednak coś na nich

>powiesić, zainstalować ciężkie zasłony, itp. naturalne ustroje ? Co o tym sądzicie ?

Aż mnie zmroziło - jak to gołe ściany?! Przykładowo ładny minimalistyczny komplet z parą zasłon w IKEA to następujący koszt:

- zasłony = 100zł (140x300cm z mozliwością skrócenia w zestawie)

Ukryta Zawartość

- montaż 4x systemowe wieszaki (bo trzy na takiej długości trzeba dać) = 8zł

- sztanga regulowana 120 do 210cm = 13zł

W każdym razie nalezy coś zawiesić!

Pozdr

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o ściany w moim pokoju to fakt, przydałoby się coś na nich umieścić, ale chciałbym przypomnieć - cała tylna ściana zabudowana jest meblościanką, na całej powierzchni wypełnioną płytami, książkami, czasopismami, itp, a na przodzie wisi duża półka na prawie całej szerokości, gołe są rzeczywiście okolice kolumn na bokach no i cale okno. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że jest to pomieszczenie oddane do użytki całkiem niedawno i że nie wszystko jeszcze jest tam na przysłowiowy ostatni guzik dopięte, mając na uwadze jego wyposażenie. Chociaż gdyby nie nadzieja na poprawę brzmienia, okolice okna zostawiłbym w spokoju, montując co najwyżej żaluzje lub rolety.

MareG - kategorycznie stwierdziłeś że trza coś powiesić. OK, rezerwa z najbliższej wypłaty już zagospodarowana ;-) Ale co w przypadku, jeśli ten zabieg nie pomoże ? Co z innymi "pustymi" rejonami mojego pokoju, gdzie konkretnie mógłbym coś ustawić, powiesić czy przyczepić ?

Zerknijcie proszę na obrazek z początku tego tematu i coś konkretnego doradźcie.

Ciekawi mnie czy tego typu zabiegi opierają się na działaniach "ślepca", czy też rządzą nimi pewne ogólne prawa i schematy, tzn, jeśli postawisz mebel w tym i w tym miejscu, będziesz miał np. lepszą scenę, itp...

jak zlikwidowac wysuszenie wysokich tonów i niedobór basów poprzez ustrój akustyczny pomieszczenia?

mam w tej chwili:

CD NAD C 542

+ NAD C 720BEE

+KEF IQ1 NA PODSTAWKACH OSTOJA K7 ;

KABLE INTERKONEKT QUNEX2

GłOSNIKOWE GóRA IXOS XHS 706S Dół CORDIAL CLS 260

Pokój umeblowany raczej skromnie w stylu ZEN (gołe ściany)

Czy i jakie ustroje akustyczne mogą poprawi charakter brzmienia mojego systemu?

Podobno pomieszczenie to 50% sukcesu.

Plis help

witam,

polecam lekture ponizszej strony www - prosto i ciekawie...:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kup sobie altusy to bas będziesz miał w każdym miejscu taki sam, to chyba jedyne kolumny jakie znam nieczułe na ustawienia, reszta to wkurzająca konieczność ciągłego ich przesuwania ja już cierpliwość straciłem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.