Skocz do zawartości
IGNORED

Skladac czy kupowac kolumny glosnikowe?

Patryk-1980

Rekomendowane odpowiedzi

>>krzyżak, 7 Gru 2007, 00:19

>

>Porównanie takie sobie.

>Ile różnych elementów ma współczesny samochód, a ile kolumna?

>Jakiś czas temu w Beskidzie Niskim widziałem ciągnik samoróbkę.

>Właściciel z pewnością jest z niego bardziej zadowolony, niż z

>Mercedesa 320cdi czy 550hgw.

>I o czym to świadczy w kontekście kolumn.

A o tym kolego, że na pewno kolumny będą grały tylko nie wiadomo jak

i czy zgrają sie z elektroniką.

Jak już DIY to może lepiej zlecić pracę komuś kto sie na tym zna,

kto potrafi zestroić kolumienki.

Ja dobierałem długo kolumny słuchałem wielu dobrych kolumn i niekoniecznie grały u mnie.

Oprócz satysfakcji może okazać się po prostu , że kolumienki nam nie odpowiadają

Pozdr. krzyżak

Widze że na moje pytanie pojawiło się dużo odpowiedzi :) DZIEKUJE Wam!!!!!

Wasza pomoc i porady są dla Mnie bardzo cenne!

Co dalej.........skoro Scan Speak grają dopiero pożadnie z lampa lub innym bardzo dobrym piecem - za dobre na moje Onkyo :( zmiana pieca odpada.

Szukać innych głośników: Alcone Acoustic, Peerless, Usher, Acoustics Tvm, Visaton lub innych?

A właśnie napewno bym składał we współpracy z którąś z firm bądż osób które hobbystycznie projektują systemy głośnikowe.

Wtedy można by projekt zrobić pod moje preferencje muzyczne (ukształtować dżwięk pode mnie)

"Lampa nie umiera nigdy"

marko3T, 7 Gru 2007, 09:51

>Dlaczego to takie ciekawe?

>Jak słuchasz kolumn w salonie , to zastanawiasz sie jak wypadają w pomiarach , czy po prostu

>słuchasz i oceniasz jak grają?

To dlatego takie ciekawe, że z jednej strony panuje tu kult dźwięku bliskiego oryginałowi, neutralnego, a z drugiej strony niektórzy beztrosko pomijają te cechy w ocenie zestawów głośnikowych, dość bezkrytycznie wychwalając DYI i zaniedbując sprawę ich pomiarów, a nawet akceptując zdawanie się na "ucho".

Widzisz, pisałem juz o tym kiedyś.

Spotkałem sie z opiniami , że DIY gra kiepsko na tle firmówek. A wiesz dlaczego tak jest ,bo DIYowiec siedzi w pokoju z pomiarówką i tak miesza zwrotnica ,żeby mieć ch-k jak stół.

To jest dla niego priorytet gładka charakterystyka , niestety nie wierzy temu co słyszy.

Firmowe kolumny prawie nigdy nie mają idealnej ch-k , bo pewnie tam na końcu wierzy się w ucho ,a pomiar to narzędzie , to szybszego konstruowania.

> panuje tu kult dźwięku bliskiego oryginałowi, neutralnego,

Czy kolumna jest mierzona czy nie , nie przekłada sie bezpośrednio na to czy będzie neutralna

Marko3T ma rację

dodałbym wprost - lepiej stroić na ucho niż na niewiarygodne amatorskie pomiary

oczywiście żeby stroić na ucho trzeba się nasłuchać żywej muzyki (albo kupić Shure E2)

Patryk-1980, 7 Gru 2007, 12:15

>Widze że na moje pytanie pojawiło się dużo odpowiedzi :) DZIEKUJE Wam!!!!!

>

>Wasza pomoc i porady są dla Mnie bardzo cenne!

>

>Co dalej......skoro Scan Speak grają dopiero pożadnie z lampa lub innym bardzo dobrym piecem - za

>dobre na moje Onkyo :( zmiana pieca odpada.

>

>Szukać innych głośników: Alcone Acoustic, Peerless, Usher, Acoustics Tvm, Visaton lub innych?

Ze wszystkich osiemnastek Scan-Speaka najmniej kłopotliwą do napędzenia jest kewlarowa 18W8546. Uważam ją ponadto również za ich najlepszą brzmieniowo osiemnastkę. W połączeniu z wysokiej klasy jedwabnym tweeterem (Dynaudio, Scan 9700, Morel, Dayton, Eton) gra znakomicie a Twój Onkyo powinien sobie z nią poradzić. Z 18cm Skanów łatwy do napędzenia jest również 8531, ale brzmieniowo oceniam go znacznie niżej niż kewlarowca.

Usher... z węglowcami Ushera będzie taki sam problem jak z węglowymi Scan-Speakami.

Peerless... dobrze grająca linia HDS jest równie trudna do napędzenia jak Scan-Speaki, a może i bardziej.

Vifa... osiemnastki z linii XT w dobrej aplikacji ustępują Scan-Speakom kewlarowym, i owszem, ale nie jest to przepaść. Są przy tym na tyle łatwe do napędzenia, że poradzi sobie z nimi każdy rozsądny wzmacniacz lepszy od miniwieży. Oczywiście im lepszy wzmacniacz do nich podłączysz, tym więcej pokażą. Uważam że XT18WH w Twoim wypadku to rozsądny wybór.

TVM Tesla to ścisła budżetówka. W kategoriach budżetowych są nawet niezłe, ale sądzę że zainteresowałeś się DIY nie po to by mieć jakiekolwiek kolumny, lecz raczej po to by osiągnąć maksymalną możliwą jakość w stosunku do poniesionych kosztów?

Visaton...nowsze produkty z metalowymi membranami są nawet niezłe. Starsze papierzaki nie przekonują mnie, to IMHO taka trochę lepsza Tesla.

>A właśnie napewno bym składał we współpracy z którąś z firm bądż osób które hobbystycznie projektują

>systemy głośnikowe.

>

>Wtedy można by projekt zrobić pod moje preferencje muzyczne (ukształtować dżwięk pode mnie)

Ano można, jeżeli się projekt dobrze przemyśli od samego początku, od wyboru głośników zaczynając.

Strojenie tylko na ucho niestety oznacza duże ryzyko wpadnięcia w pułapkę upiększania. To jak z zabawą equalizerem - kręcimy, podoba nam się więc kręcimy jeszcze.

Dlatego najlepiej jest jednak stroić pod kontrolą pomiarów (koniecznie dobrych co w warunkach amatorskich bywa trudne) i jeżeli podoba nam się odstępstwo od płaskości charakterystyki to warto zastanowić się dlaczego - i takie np. osłabienie zakresu silnie zniekształcanego przez przetwornik może być uzasadnieniem dla odejścia od płaskiej charakterystyki.

Patryk-1980

uważaj na McGyver i jego spółkę występującą pod nazwą "Studio 16 Hz' Użyj wyszukiwarki aby się czegoś o nich dowiedzieć. Nie bądź jeleń. Nie daj się ustrzelić cwaniakom.

Historia tego "jak Tomek Skura dał się ustrzelić cwaniakom" jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę czytać zwracając uwagę na daty wpisów, daty są istotne dla właściwego zrozumienia tego co się właściwie stało.

Potem była taka historia:

Ukryta Zawartość

Teraz Tomek Skura skacze po forum dopisując się do większości wątków w których McGyver się wypowiada. Zachęcam do użycia wyszukiwarki by się czegoś dowiedzieć o jego wpisach.

Życzę interesującej lektury.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe ale sie dzieje (zaczyna sie robic ciekawie).

Wszystko wskazuje ze bede zamawial projekt w bardzo cenionym i dobrym Gmp Acoustics !!!

Co do glosnikow to mysle ze beda to Scan Speak 18W8531G00 i Scan Speak 9700 na kolumne.

Ale moze jeszcze inna opcja bedzie.

Zmierzona moc na kanal Onkyo A-933 jest wyzsza niz podawana przez producenta 80 Watt, bo wynosi ponad 100 Watt mocy ciaglej wiec wydaje mi sie ze bez probolemu pociagnie te glosniki.

Panowie prosze sie nieoskarzac tylko mi doradzac...........dobrze :))))

"Lampa nie umiera nigdy"

Może AkustyK R1:

Ukryta Zawartość

Cenowo się wyrobisz w tych 3500PLN za głośniki do pary. Projekt obmierzony i solidny, był prezentowany na AS2006. Co prawda nie ma pełnej kompensacji baffle step, ale niskie zniekształcenia midwoofera w zakresie środka sprawiają że nie jest to aż tak krytyczne.

Ukryta Zawartość

1500 za obudowy to drogo,tutaj będzie dużo taniej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Patryk-1980, 8 Gru 2007, 11:37

>Hehe ale sie dzieje (zaczyna sie robic ciekawie).

>

>Wszystko wskazuje ze bede zamawial projekt w bardzo cenionym i dobrym Gmp Acoustics !!!

>

>Co do glosnikow to mysle ze beda to Scan Speak 18W8531G00 i Scan Speak 9700 na kolumne.

>Ale moze jeszcze inna opcja bedzie.

>

>Zmierzona moc na kanal Onkyo A-933 jest wyzsza niz podawana przez producenta 80 Watt, bo wynosi

>ponad 100 Watt mocy ciaglej wiec wydaje mi sie ze bez probolemu pociagnie te glosniki.

>

>Panowie prosze sie nieoskarzac tylko mi doradzac......dobrze :))))

Sugeruję przed ostateczną decyzją posłuchać czegoś gotowego na Skanie 8531. Ten głośnik jest najłatwiejszą do napędzenie osiemnastką Scan-Speaka, ma świetny bas, ALE średnica ma własny, wyraźny charakter, i aby to grało dobrze potrzebuje wzmacniacza dającego ciepłą, miękką i bogatą w barwy średnicę. Ze wzmacniaczem grającym oszczędną w barwach, chłodną czy też suchą średnicą może być PORAŻKA, więc trzeba uważać. Tym bardziej, że myślisz o zastosowani tweetera który również nie gra za ciepło, i jest raczej po chłodnej stronie neutralności. Do współpracy z tymi głośnikami chyba najlepsza byłaby lampa na potężnych triodach 845 cechująca się nasyconą, pełną, barwną i ciepłą średnicą.

Poczytaj również wpisy forumowicza arturp który też aplikował te głośniki, i ma podobne wrażenia do moich.

Być może uda się złożyć samemu kolumny za połowę lub ćwierć ceny, tylko co w przypadku jeśli za kilka lat najdzie ochota na wymianę. Czy znajdzie się chętny na zakup kolumn DIY, a jeśli już to za ile uda się je sprzedać. Zresztą, podobnie jak przy składaniu samochodów: nawet jeśli sami złożymy auto z najlepszych części to nie dorówna ono rynkowemu średniakowi. Kolumny nie są oczywiście tak skomplikowanym mechanizmem, ale nie sądzę aby na ślepo, bez długiej serii testów na porządnym sprzęcie pomiarowym, udało się zbudować dobre kolumny. Może się mylę.

A za ile po czterech latach będzie można sprzedać kolumny dziś kupione w sklepie za np.4000zł?

I to w czasach permanentnych wyprzedaży?

Przykłady:

Jamo D590 pierwotnie kosztujące ok.4000zł na wyprzedażach nowe z gwarancją sprzedawano po 1699zł.

KEF Q5 pierwotna cena 4000zł na wyprzedaży nowe z gwarancją 1599zł

Tannoy Sensys DC2 pierwotnie między 3500 a 4000zł na wyprzedaży nowe z gwarancją 1800zł.

I teraz pytanie:

Za ile uda się sprzedać UŻYWANE kupione niegdyś za 4000zł kolumny podczas gdy można kupić takie same, tylko NOWE Z GWARANCJĄ w sklepie za 1600zł?

Dlatego jeżeli ktoś zamierza gonić króliczka, a nie kupić i zapomnieć, to polecam kupić sprzęt z drugiej ręki, albo zrobić DIY (jeśli ktoś potrafi) lub złożyć KIT Akkusa, Visatona lub tp.

Na 100% beda to DIY skladane i robione wspolnie z GMP Acoustics !!!!!

Takie kolumny beda graly dzwiekiem ktory bedzie odpowiadal jakoscia wzgledam kolumn sklepowych ktore kosztuja conajmniej jeszcze raz tyle ile wyniesie Mnie projekt i budowa DIY'a.

A co do odsprzedazy heh chce pozadne kolumny na lata wiec niebede ich sprzedawal tym bardziej ze beda bily dzwiekiem niejedne duzo drozsze kolumny!!!!

Beda skonstruowane charakterystyka brzmieniowa podemnie - skoro zadowolenie to po co mam Je sprzedawac, tym bardziej iz jest to inwestycja jak na moje mozliwosc duza i niemam zamiaru co pare lat zmieniac czegos ( nie kazdego stac na ciagle zmiany poza tym jestem na tak co do zainwestowania kasy w ten projekt ).

"Lampa nie umiera nigdy"

Moim zdaniem najlepiej kupić używane markowe kolumny (efekt przewidywalny przy dobrym stosunku jakość/cena).

DIYa to hobby i chociaż możesz uzyskać z własnoręcznie zrobionych kolumn brzmienie za które musiałbyś w sklepie zapłacić 2-3 razy drożej, to nie jest to łatwa droga.

Dobrym rozwiązaniem jest kupienie już gotowego kitu w Akustyku lub Akkusie i zamówienie obudów u dobrego stolarza, złożenie wszystkiego do "kupy" zajmie ci nie więcej niż kilka godzin, a wystarczy lutownica i parę podstawowych narzędzi. Efekt złożenia kitu jest właściwie gwarantowany, a to dlatego, że wcześniej można część projektów usłyszeć (np. w Warszawie).

Odradzam kupno gotowych kolumn DIYa od domorosłego składacza... (nawet jeżeli ma działalność gospodarczą i pisali o nim w necie :)) no chyba, że to twój kolega, od obcego nie kupuj bo masa w necie tzw. "megakonstruktorów", którzy tylko czekają, aby kogoś naciągnąć.

GPM Acoustics?? :D to to?

Ukryta Zawartość

o cie florek :D tylko nie to! lepiej idz do McGyvera... McG & Sp z o.o. sa jacy sa... ale zrobia to na 100% lepiej niz ten kolo od tej stronki na boo.pl :D Albo zrob jak zoltar7 napisal....

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>McGyver

Ja mam od ponad trzech lat kolumny Wharfedale Diamond 8.3. W sklepie w moim mieście w 2004 kosztowały dokładnie 1299 za parę. Ja kupiłem z ogłoszenia na tym forum nowe z gwarancją dystrybutora Horn za 670zł. Dzisiaj widzę na Allegro chętnych po 515 (nr aukcji: 277175036).

Dobrze piszesz, może właśnie warto teraz kupić np. nowe KEF Q5 z gwarancją na 5 lat za 1600 zamiast kombinować z DIY.

Aczkolwiek mnie chodziło o to, że jak ktoś rok temu kupił KEF Q5 za 4000zł to zaliczył potężną wtopę, bo teraz używki sprzedałby co najwyżej za 1000zł. A jakość? No cóż, słuchałem tych KEFów. Za 4000 to jest poracha na całej linii. 1600zł to może i są warte, bo niczym nie wnerwiają, ale i nie ma w ich dźwięku nic wciągającego. Usnąć można. Nawet i za 1600zł istnieją lepsze kolumny.

Podobnie, a nawet jeszcze gorzej jest z Jamo D590. Te kolumny uważam za zbuka w ładnym opakowaniu.

zoltar

Ty chyba nie spotkałeś uczciwych, jak to nazwałeś "domorosłych składaczy"

Zapomniałes też chyba, że trzeba być jeleniem żeby kupić coś od DIYowca (i nie tylko) bez odsłuchu. A jeżeli po odsłuch u tego składacza okaże się , że kolumna jest perfekt? To dalej będzies radził firmówkę.

Do autora

Najlepsza rada już tu padła , kup kit np. w akustyku i zleć wykonanie obudowy.

Podpisuję się pod tym obiema rękami. Może jeszcze jedno ode mnie: pamiętaj że kupując takiego kit-a nie bawisz się w sapera, kupujesz dojrzałą konstrukcję (jak zwał tak zwał) dopracowaną w różnych wersjach na dziesiątki sposobów, a coś takiego jak widziałem w linku omijałbym szerokim łukiem, no chyba że potrzebowałbym boomboxa do auta. Oczywiście mogę się mylić:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

FOXBAT nierozumiem? co Ty zlego widzisz w Gmp Acoustics.

Na jakiej podstawie piszesz "...tylko nie to...." i skad mozesz wiedziec kto i czy zrobi lepiej ... (odsluchales kolumny z obydwu zrodel) rownie dobrze ja moglbym zle sie wypowiedziec na tamat McG & Sp z o.o. lub innych gdyz sa rozne tresci na temat w necie czy to konkurencji czy tez osob prywatnych, ale tego nie czynie bo niemialem do czynienia z ich produktami i z gory niemozna kogos oceniac zle takie przynajmniej jest moje zdanie

"Lampa nie umiera nigdy"

Patryk-1980:

Przykro mi ale na pierwszy rzut oka GMP nie wyglądają na takich, którym powierzyłbym Revelatory do aplikacji:

- brak jakichkolwiek pomiarów na stronie

- błędy ortograficzne (phyramid, profesionalne brzmienie, kevrall)

- w kolumnach najlepsze przetworniki to Visatony z taniej papierowej linii (technicznie na poziomie Tonsila), poza tym chyba tylko STX-y i Tesle

Porównaj to z ofertą takiego AkustyK'a czy Akkusa - różnica dziesięciu klas.

marko3T, 10 Gru 2007, 15:39

>zoltar

>

>Ty chyba nie spotkałeś uczciwych, jak to nazwałeś "domorosłych składaczy"

>Zapomniałes też chyba, że trzeba być jeleniem żeby kupić coś od DIYowca (i nie tylko) bez odsłuchu.

>A jeżeli po odsłuch u tego składacza okaże się , że kolumna jest perfekt? To dalej będzies radził

>firmówkę.

A co złego jest w dobrej używanej firmowej kolumnie?

Odsłuch to podstawa, chociaż, wiadomo jak jest z odsłuchami, najlepiej byłoby wypożyczyć kolumny na kilka dni i posłuchać we własnym systemie i we własnym docelowym pokoju. Osobiście mam takie doświadczenia nie z kolumnami a z przetwornikami, np. magnetostat Visatona MHT12 początkowo wydawał mi się taki sobie (chodzi o dźwięk :) a po bliższym poznaniu okazał się bardzo fajnym głośnikiem wysokotonowym... absolutnie nie uniwersalnym ale pięknie sprawdzającym się np. w muzyce jazzowej.

Ja nie mam nic przeciwko kolumną DIYa ale mają one w porównaniu do "firmówek" jedną zasadniczą wadę... są w praktyce nieodsprzedawalne za dobrą cenę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.