Skocz do zawartości
IGNORED

Alchemist Kraken - czy warto wymienic ?

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Posiadam sprzęt grający jak "o mnie". Generalnie jestem bardzo zadowolony z brzmienia, ale nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej ...

Ostatnio zastanawiam się na lampą - jakoś zawsze mnie ciągnęło do światła ;-)

Ostatnio na forum chwalone są lampy Music Angel na KT88 - czy ta lampa (ewentualnie Amplifon WL60 - można tam włożyć KT88) zagra dużo lepiej od mojego Krakena ??? Chciałbym dokonać skoku o klasę wyżej a nie skok w bok ;-)

Szczególnie interesuje mnie ten Amplifon WL60 (następca WL25) - nie jest to klasa WL30 czy 40 ale zawsze lampa ....

Lubię dźwięk szczegółowy, dobrze rozbudowaną scenę, dużo powietrza i dobrą dynamikę - czy takie budżetowe lampy zagrają lepiej od Krakena ???

Oczywiście najlepiej posłuchać samemu ale może ktoś coś mądrego w odpowiedzi podrzuci.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/38308-alchemist-kraken-czy-warto-wymienic/

O ile dobrze sobie przypominam to mieszkasz gdzieś w okolicach Katowic? No to masz do mnie tak z 15km. Pakuj Krakena i wpadnij do mnie, to sobie sam porównasz Krakena z Music Angelem XD-800 (na KT88).

Dzięki za zaproszenie ! Chętnie skorzystam ! Co powiesz na wtorek lub środę po 17 ???

A swoją drogą jak się ma Amplifon WL60 do Music Angel XD-800 ??? To ta sama liga chyba ???

Przyznam, że interesuje mnie Amplifon ale nigdzie w necie nie ma recenzji .... może ktoś z forumowiczów miał przyjemność posłuchać tego Amplifona ?

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sam mam Krakena. Miałem na miesiąc Delte Studio KT88 i na niej słuchałem, Kraken odpoczywał, po miesiącu kiedy oddałem delte, podłączyłem Krakena i poprostu muzyka. Choć Delta to 5 klas wyżej nad Krakenem, to jednak zmiana wzmacniaczy przebiegłą u mnei bezpoboleśnie bo Kraken to świtny wzmacniacz który gra muzyką, a nie rozkłada ją na kawałki. Sam takze zastanawiałem się nad wymianą Krakusia na chinola ale w efekcie temat był prosty:

Nie sprzedam rasowego, cenionego i dobrze grającego wzmacniacza, a potem kupie chińskie gówno na które będe musiał czekać 3 miesiace a potem jeszcze w tym grzebać. Bez przesady. Zostaje przy Krakenie. On poprostu gra dobrze.

poza tym Piopio... masz za duże kolumny do tego wzmacniacza i tyle, w dodatku AA hyperion to ... niska liga. Popatrz na moje "o mnie" konstrukcja podobna do hyperiona tyle że na 13cm głośnikach, i myśle że to co ja mam to jest max tego co Kraken pociągnie. Zastanowił bym się lepiej nad wymianą kolumn na żywsze, szybsze, moze ceramiki albo aluminiaki, Kraken na tych materiałach potrafi zaczarować na zabój :)

Mam Krakena z podwójnym zasilaczem i napędza Hipki bez problemu ! Nie mogę na nic narzekać. Jest dynamika, jest bas. Wcześniej grałem na AE Aegis One (metalowa kopułka) - też było dobrze ale jednak zbyt ostro momentami i basu brakowało. Hipki z Krakenem grają naprawdę dobrze. Po prostu tak sobie gdybam, czy może za niewiele większe pieniądze uzyskam lepszy dźwięk .... Kraken gra muzykę ale nie jest zbyt szczegółowy.

Co do kolumn to faktycznie będzie zmiana ale jeszcze nie teraz. Na początek coś na lepszych przetwornikach. A potem .... Docelowo pójdę jednak w zupełnie innym kierunku - w lepszej finansowej przyszłośći stanę się właścicielem Magnepanów 1.6 oraz jakiegoś mocnego tranzystora typu Krell 400 albo zestawik Audiomatus ...dwie końcówki AM250 + preamp PP03.

Się zobaczy.

pzdr

Toteż właśnie. Krakena lubię, bo gra przyjemnie. I nie warto go zmieniać dla samej zmiany. A tym bardziej jeżeli chcesz go zmienić na coś niedrogiego, to w ogóle ciężka sprawa. Nic w ciemno, koniecznie na podstawie osobistego odsłuchu.

A pomysł z lampą to właściwy kierunek po Krakenie.

nie mówmy o seryjnych kolumnach na aluminiakach za 1500 zł bo to jest kupa. Natomiast co to Hipków to wiesz ... bas będzie, kontrola też, ale podłącz piec to dopiero wtedy zobaczysz dlaczego Krakuś sobie nie radzi. Jak na ironie czym bardziej wzmacniacz sobie nie radzi z głośnikami, tym subiektywnie jest wiecej basu, tak jak z GC. Jest bas i to jebitny, tylko że to jest kluska a nie kontrola.

wovo nie obrażaj moich AE - to są wręcz legendarne kolumny z początków produkcji ... to nie to samo co obecne budżetowe AE, które faktycznie kosztują 1500 zł ...

Coś zresztą przesadzasz z tą słabowitością Krakena. Moim zdaniem bez problemu napędza Hipki. Również bez problemu pociągnał Minas Anor.

Jaką masz wersję Krakena ? Bo były 2 - z pojedynczym i podwójnym zasilaczem. Ja mam tą mocniejszą. Wersja zielona jest chyba z pojedynczym ale nie dam głowy.

pzdr

co to znaczy pojedynczy, podwojny ??

jesli chodzi ci czy w pudle sa dwa trafa -to odpowiadam sa (tak na moje oko jakies 150 W)

a co kontroli wystarczy podlaczyc mocny wzmak i juz sie przestaje wydawac ze kraken to mocarz i pociagnie wszystko

tam wkoncu jest tylko jedna para na strone i zasilanie kolo 30 V wiec nie za duzo

chetnie bym posluchal krakena na jakis dosc wysoko efektywnych (tak ponad 90 db) szybkich kolumnach -moze byc ciekawie

Piopio toś dowalił... na minasach Kraken daje dupy i tyle. Koniec gadania, słuchałem nie raz, a wręcz kupiłem swojego Krakena od producenta Minasów. Co wiecej po odkręceniu Krakena na wiecej niż12 wzmacniacz zaczyna dawać dupy na całej linii, zaczyna grać jak jakiś normalny wzmak. Traci czar, muzykalność etc.

Co do wersji to tak jak mówie tdrozd mam dwa trafka je jednym pudle. czyli tą samą wersje którą Ty masz.

Oczywiście, że Kraken to żaden mocarz. Zdaje sobie z tego sprawę. Zapominasz wovo , że Kraken do pewnego momentu działa w klasie A a potem przechodzi w AB. Dlatego czar znika !!! Kraken to wzmak do cichego słuchania . Ale jakoś nigdy nie wychodzę poza godz. 9. Przy 9 jest wystarczająco głośno a pokój mam 30m2.

Tak czy siak zastanawiam się nad zmianą ... muszę tylko znaleźć coś lepszego. Zacznę od lampy na KT88 - posłucham i zobaczę, potem Lorelai - zakup raczej pewny za jakiś czas. Następnie w miarę przypływu środków monobloki Audiomatus + być może jakiś preamp lampowy. W przyszłości muszę mieć mocarny wzmak bo będzie napedzał Magnepany 1.6. A potem odpocznę. Bo to będzie 7 dzień ;-)

pzdr

Spoko ! Dam znać jak będę zmieniał. Po drodze jeszcze będą jedne kolumny - nie przeskoczę od razu z kolumn za 2K na 9K bo od razu musiałbym wzmaka zmieniać. A tak zrobię tak: wzmak za 4k - kolumny za 4k - wzmak za 8k - kolumny za 9K ;-) gdzieś po drodze może i druty ... to plan na kilka lat jednak ... choć kto wie ... róznie w życiu bywa.

pzdr

PioPio ... o niczym nie zapominam. Zapewniam Cię że z każdej strony znam ten wzmacniacz lepiej od Ciebie i tym bardziej wiem jak działa :) A te 25W klasy A deklarowane przez Alchemista to ściema bo z 145mA biasu nie wychodzi nijak 25W klasy A :) Więc to żadna połowa, tym bardziej że mając potek logarytmiczny połowa jest gdzieś na 3/5 gały.

kazda pliszka swoj ogonek chwali - ja polecam sprobowac roksana caspiana. Sam go mam - gra z hipkami i jest bardzo dobrze.

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Znam Caspiana - kumpel go mam. Potwierdzam - świetny wzmak. Lepszy od Krakena.

Ale ja chyba wejdę w lampy.

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.