Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

To spełnienie w audio ( moje ).

Rozwinąć mam zamiar system do oglądania i słuchania ( koncerty ) .

Co można w tej kwestii z Sony ? proszę o opinie, sugestie, jakie klocki , jakie głośniki ( 18m2 pokój odsłuchowy ) preferencja - SONY.

Pozdrawiam

Witam serdecznie

Od kilku dni mam problem ze wzmacniaczem SONY TAF 505ES. Mianowicie zaczęło się od tego, że jeden z kanałów zaczął podczas odtwarzania muzyki szumieć, przerywać, co czasem doprowadzało wzmacniacz do samowyłączenia.. Następnie, pomimo zupełnie ściszonego potencjometru jeden z kanałów zaczął grać (relatywnie głośno), a kiedy chcę podgłośnić - coś zniekształca dźwięk, muzykę słychać raz w jednym, raz w drugim kanale. Za to całe zamieszanie obwiniam potencjometr, tym bardziej, że kiedy potencjometr ściszyłem, że tak powiem „do oporu”, innymi słowy robiąc to siłowo, wszelkie powyższe problemy zniknęły, samo zaś potraktowanie potencjometru kontaktem nie dawało rezultatów. Potencjometr, który jest tam zamontowany to alps 2x120KOhm’a, w każdym razie tyle da się przeczytać, bo inne oznaczenia są porozmazywane i trudne je odczytać. Tak jak w necie popatrzyłem, to bodajże alps rk18 (tzw. czarny alps) jest do niego bardzo podobny, choć wersja o rezystancji jak powyżej jest niedostępna, no i też nie wiem jaką on ma charakterystykę.. Czy ktoś z forumowiczów może potwierdzić moje przypuszczenie, ze taki alps rk18 pasowałby do mojego wzmaka, bez jakiś specjalnych przeróbek, oraz jaką charakterystykę ma ten uszkodzony potencjometr??? Gdzie w ogóle można takiego alps’a rk18 kupić tanio, bo ceny z cyfroniki są trochę zabójcze. W ogóle sam nie chce w tym grzebać, żeby czegoś nie spieprzyć i byłoby fajnie, jeżeli ktoś z okolic Puław pomógłby mi przy wymianie tego potencjometru, popatrzył czy moje przypuszczenia są słuszne. Z góry wielkie dzięki.

Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu w dziale Kino Domowe a mam pytanie dotyczące ampli STR-DA50ES. A mianowicie nie mogę znaleźć w tym amplitunerze funkcji DIRECT!!! Jest jedynie możliwość wyłączenia Sound Field ale to raczej nie to samo. Czyżby "perełka" Sony nie miała takiej funkcji? Mam również STR-DA940QS i tenże amplituner funkcję taką posiada.

hmmm... to dalej nie jest to co w 940QS gdzie jest osobny przycisk Analog Direct po włączeniu którego nie działają żadne funkcje DSP czy też regulacje EQ. Dźwięk jest czyściutki, bas w umiarkowanej ilości ale sprężysty, jak trzeba to łupnie porządnie. W DA50ES z kolei basu jest tak jakby więcej ale nie ma nic ze sprężystości. Ampli mam podłączone pod końcówkę TAN330ES więc to nie problem końcówek w DA50ES. Na pewno zaraz zostanę zlinczowany, utopiony , powieszony i zakopany żywcem ale czegoś mi brakuje w DA50ES. Próbowałem podłączyć CD przez wejście 5.1 i jest troszkę lepiej tylko pojawia się "obcy" dźwięk w kanale centralnym (delikatnie słychać przebicia z frontów). Rozebrałem obydwa amplitunery i w środku bardzo podobnie, na plus w 940QS WSZYSTKIE kondy nichicony goldy:)

Kurcze czuję, że zamiast iść do przodu cofnąłem się krok do tyłu.

Faktycznie, ja też nie znalazłem "directu" w moim STR-DA50. Przeleciałem wszystkie funkcje na panelu i w pilocie, ale nie ma! Znalazłem natomiast inną funkcję rodem z miniwieży: "bass boost" którą można włączyć tylko z pilota - zapala sie pomarańczowa dioda z lewej strony amplitunera. Że też tego wcześniej nie zauważyłem... W sumie to nie polecam uruchamiania tego podbicia - dość poważnie zamula dźwięk.

Tak, Bass Boost daje radę;) Włączam ją jedynie na filmach akcji, odczucia tektoniczne gwarantowane:)

A teraz z innej beczki: jak włączyć Sleep Timer-a? W instrukcji jest napisane ale cały tekst dotyczący w/w funkcji zaznaczony jest gwiazdką z dopiskiem "...Except for models of area code CED...". "O so chodzi" z tymi kodami CED???

Chodzi o wersje sprzętu na europę i amerykę. W zalezności od przeznaczenia ten sam model ma lub nie ma danej fukncji, a przy okazji inaczej się nazywa. Zerknij na link poniżej - z czym ci się kojarzy to:

http://www.allegro.pl/item543232653_amplituner_sony_str_da555es.html

Problem jest tej natury, że dopiero co kupiłem STR-DA50ES. Na marginesie mój amplituner, z wyglądu, niczym nie różni się od STR-DA555ES. Ma jedynie większy pobór prądu. Jest jeszcze STR-VA555ES który posiada Analog Direct tyle, że kosztuje już niemałe pieniądze.

Ok zostawmy amplitunery. Zapytam osoby, które posiadają pre TA-E1000ESD o brzmienie, jakie prezentuje ów przedwzmacniacz. Moje preferencje w ...O mnie...

Czy ma ktoś na sprzedaż drewniane boczki do cd es ? albo jakiś przepis jak je wykonać ?

Może ktoś już robił takie i zamieścił by rysunek, sposób wykonania wyobleń, lakierowania itp.

• 2 tygodnie później...

Wie ktoś może, czym różni się TA-N330ES od TA-N55ES??? Posiadam tą pierwszą a mam okazje kupić drugą i połączyć obie jako dual mono. Chodzi mi o to, czy są pomiędzy nimi różnice dźwiękowe. Znalazłem jedynie krótkie info iż TA-N55ES były trzy wersje: mk I okrągłe trafo i srebrne gniazda chinch, mk II okrągłe trafo i pozłacane gniazda chinch oraz mk III kwadratowe trafo i pozłacane gniazda. Nie wiem nic natomiast o różnicach dźwiękowych.

I drugie pytanie, czy warto wchodzić w CD-P333ES??? Dużo info jest o CD-P222ES i modelach wyższych a o tym konkretnym jedynie krótkie wzmianki.

Witam. Mam pytanko, posiadam odtwarzacz CD X779ES który w sumie juz sprzedałem i moje pytanie czy jest jakaś blokada na czas transportu, bo laser jak wiadomo jest na alektromagnesie i lata sobie swobodnie a boje sie żeby nic nie uległo uszkodzeniu. Dla zainteresowanych mam jeszcze przedwzmacniacz i końcówke mocy E2000ESD + TA-N55ES. Pozdrawiam

Witam wszystkich,

Kupiłem niedawno za niewielkie pieniążki zestaw SONY STR-DA50ES oraz DVP-S7700.

Co o tym sprzęcie myślicie, czy warto było w niego inwestować.

Głównie słucham na nim muzyki, ale również czasami oglądam filmy DVD, więc

dlatego zakupiłem amplituner a nie wzmacniacz.

Jak oceniacie ten sprzęt ?

do muzyki w skali od 1 - 10 (extra)

do kina domowego od 1 - 10

Jako fronty mam podpięte AE Aelite Two z których jestem zresztą zadowolony bardzo.

Dzięki za wypowiedzi.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Hmm...

Ciężko jest oceniać sprzęt który został stworzony do jednego konkretnego celu (kino) co do jego wartości w stereo, ale postaram się umieścić moją opinię. Otóż, jeśli Twoja skala oceny dotyczy tylko i wyłącznie amplitunerów kina domowego, to moja ocena przedstawia się następująco: kino 6 stereo 8.

Soniak nigdy nie był (bynajmniej nie przypominam sobie żadnego konkretnego modelu) mocny w kinie. Jest to dobry amplituner który stara się połączyć kino z muzyką ale jego stereofoniczna strona bierze górę nad kinową. Jak na amplituner jego wartość w stereo jest dość wysoka.

Dzięki Bazooki za odpowiedź.

Zdecydowanie więcej słucham muzyki niż oglądam filmów, ale dobre kino też lubie.

Dlatego zakupiłem ten amlituner, aby pójść na jakiś kompromis.

Rozważam zakup dodatkowego wzmacniacza lub samej końcówki mocy, aby podpiąć pod ten amplituner.

Czy to dobry pomysł, aby pójść w lepsze stereo bazując na tym co aktualnie posiadam ?

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Niestety nie mam dużego doświadczenia w odsłuchach (właściwie to jestem nowicjuszem) ale myślę, że biorąc pod uwagę kwotę ok. 5000 zł za nowego Soniaka (chyba tyle kosztował jak wchodził na rynek) to trzeba odjąć ze 3 oczka. Pod STR-DA50ES mam podpiętą końcówkę TA-N330ES (która gra neutralnie) i to jest nawet dobre zestawienie (chociaż miałem wcześniej 940QS i dźwięk po Preout wydawał mi się odrobinę lepszy, tzn bas tak nie dudnił, był szybki i punktowy).

Mam zamiar zbudować dwa systemy - kino i audio ale trafić na dobry klocek ES i to w dobrej cenie jest niezmiernie ciężko. Napisz mi na priva ile dałeś za STR-DA50ES.

Odnośnie różnic pomiędzy ta-n`ami z trafem "okrągłym" (toroidalnym) a "kwadratowym" (Kitamura), to już była mowa o tym na forum. Najczęściej wyrażany był pogląd iż Kitamura gra lepiej. Ze zgodności opini o tym co sobą reprezentują, można wysunąć wniosek, że mieszanie dwóch różnych typów jako monobloki nie da jednakowego dźwięku w obu kanałach. Zwłaszcza, że 330 ma uniwersalne trafo z odczepami na uzwojeniu pierwotnym od 120-240 VAC. 55 zaś inne trafo na jedno napięcie zasilania. We wzmacniaczach trafo i pojemności w bloku zasilania odpowiadają za kontrolę, szybkość i moc basu. Różne trafa to i różne odczucia odsłuchowe. O ile się to usłyszy oczywiście. Jeśli masz możliwość kupienia, za cenę taką byś mógł bez straty odsprzedać dalej - kupuj słuchaj i porównuj na własne uszy. Wspaniała zabawa a i w razie czego 55 lub 330 sprzedasz bez problemu bo nie bywaja często na allegro.

Co do cedeka 333 sam mam taki od wielu lat. Kupowałem w sklepie w latach 90-tych. Przez te lata odtwarzał muzykę do podkładów muzycznych przy kreceniu filmów i w domu dla przyjemności. Jeśli chodzi o muzykę poważną i filmową to sprawdza sie znakomicie ( oryginalne płyty ). Nie mam wielu płyt kopiowanych, na tym polu nie służę radą. Słuchając muzyki poważnej z tego odtwarzacza w tandemie z TA-N220 lub TA-AV8ES na Elac`ach, usłyszałem takie niuanse jakich nie dane było mi zaznać wcześniej na odtwarzaczach Technics i Kenwood. Sprzęt z połowy lat 90-tych. Na koniec przypominam, że laserów do 333 juz w serwisach nie ma, czasem ktoś przebąkuje, że gdzieś je regenerują...

Niestety, dzięki za poradę ale już "po rybkach":) Zamiast CDP-X333ES kupiłem odtwarzacz półkę wyższy tzn. CDP-X555ES z zapasowym nowiutkim laserem:). Brzmienie tego CD to klasa sama dla siebie. Teraz już przekonałem się na własnej skórze (a właściwie usłyszałem) co mają na myśli forumowicze opisując wrażenia odsłuchowe po przesiadce na lepszy sprzęt.

Jeśli chodzi o wzmacniacz, kupiłem dla odmiany coś z oferty innej firmy (z racji tego, że jest to wątek o ES, nie wspomnę jakiej) i wybiorę coś, co mi bardziej spasuje. Jeśli zostanę przy TA-N330ES, dokupię drugą taką samą i złożę zestaw na dual mono (właśnie ukazała się na allegro). Nie wiem tylko, jaki preamp do niej dokupić bo TA-E1000ESD jest do kitu:( (bynajmniej czuję degradację dźwięku w stosunku do np. przedwzmacniacza w STR-DA50ES bądź samej końcówki mocy). Coś polecacie???

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.