Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Bartek, to jest kolekcjonowanie jak najbardziej! Też się kiedyś zapuściłem aż obrosłem wzmacniaczami, ale teraz już wróciłem na właściwą pozycję w której liczy się najpierw muzyka, a potem sprzęt.

Zamieszczam zdjęcia kolejnego F707ES, którego miałem okazję remontować. Niektóre zdjęcia były robione z "fotografem" aby ukazać "kulisy". Galeria jest niedokończona, ale wzmacniacz już gra. Zapraszam:

https://picasaweb.google.com/111738829568404348297/SonyTAF707ES2

>>Muzg

No, no! Dziękuję za wskazówki! Jednak taki zakurzony też ma swój urok :) Że się nie poddał!

Pamiętam jak otwierałem TC-765 po raz pierwszy, też był zakurzony, ale jak patrzyłem na wnętrzności - to tak jak bym patrzył na historię.... Niesamowite odczucia!

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Muzg, zawsze z wielką przyjemnością oglądam Twoje relacje z przeglądów wzmacniaczy. Dziś zabrałem się za odświeżenie dwóch Marantzy i w przestoju częściowym postanowiłem zerknąć do działu ES w poszukiwaniu inspiracji a tu jak na zawołanie nowa porcja fotografii.

Mam dwa pytania:

1. Czego używasz do odlutowania wielonożnych elementów jak np. potencjometrów i jak się to sprawdza.

2. Czym myjesz płytki? IPA + woda/mydło?

Dziękuję za uznanie. Kurz może i ma swój urok, bo po tym można odróżnić te wzmacniacze od nowych. Zazwyczaj są w stanie niemalże lub dosłownie igła to wyglądają, jak nowe. Jednak ja osobiście wolę je czyste i myślę, że większość alergików mnie rozumie. :)

Amnes,

1. Co do demontażu przełączników i potencjometrów nie ma cudów, różnego rodzaju lutownice + odsysacz.

2. Płytki najpierw trafiają pod wodę + płyn do mycia naczyń. Są myte z brudu i kurzu i jak wyschną (słońce lub suszarka) to trafiają na stół. Tam przechodzą testy elementy, a na koniec poprawianie wszystkich ważnych lutów (wielkie elementy oraz mocy). Wiadomo po lutowaniu zostaje syf w postaci kalafonii. Następnie zmywam jej nadmiar z okolić lutów pozostawiając na całej powierzchni cienką warstewkę ochronną.

A teraz wracam do 770ES. :)

Doszedł do mnie CDP-502ES :D<br />

Suuuuuuuuuuper sprzęcicho, ale czeka mnie przy nim dużo pracy, do rozebrania na części pierwsze, wyczyszczenia i blacharka do zrobienia, ale chyba tylko góra.<br />

Nie czyta CDr-ów - mały minus, nie ma nóżek - to mnie wkurzyło. Pilota pomijam.<br />

Ma tak, że gra, a potem nie może przejść przez czas np: 2:15 w różnych utworach, pomaga stuknięcie, czasami pstrykają wtedy przekaźniki. Laser chyba w dobrej kondycji, wczytuje sekunde. Wada tego typu, nad mechanizmem są wyciecia wentylacyjne, więc cały kurz leci w tryby.<br />

Gra tak jak chciałem, nie umiem się do niczego przyczepić w dźwięku, przynajmniej na razie.

Szanowni koledzy, czy możecie podać jakieś adresy stron z opisami historycznych modeli Sony? Najlepiej jakby to była jakaś źródłowa, japońska encyklopedia produktów Sony,. Szukam szukam i znaleźć czegoś takiego nie mogę.

Kiedyś gdzieś widziałem jakąś polską tabelę z rocznikami sprzedaży poszczególnych modeli - może ktoś ma zapisany link chociaż do tej tabelki?

Z góry dziękuję :)

Szanowni koledzy, czy możecie podać jakieś adresy stron z opisami historycznych modeli Sony? Najlepiej jakby to była jakaś źródłowa, japońska encyklopedia produktów Sony,. Szukam szukam i znaleźć czegoś takiego nie mogę.

Kiedyś gdzieś widziałem jakąś polską tabelę z rocznikami sprzedaży poszczególnych modeli - może ktoś ma zapisany link chociaż do tej tabelki?

Z góry dziękuję :)

Proszę: http://wegavision.pytalhost.com/sony.html

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Witam

Jako że zakupiłem niedawno DAT sony DTC 57ES to chcę się dopisać do klubu. Stan okrutnie brzydki i kupiony jako niesprawny, ale po właściwym przylutowaniu wejścia optycznego i wymianie kabla zasilającego śmiga jako DAC bez zająknięcia. Nie sprawdzałem jeszcze napędu kaset-i tu mam pewną wątpliwość bo jako że napęd jest na pewno zabrudzony (po rozpakowaniu paczki wyciągnąłem z napędu jakiegoś chwasta...) to nie wiem czy testować go od razu na jakiejś kasetce czy może wyczyścić najpierw głowicę (jeśli tak to czym) i czy jest sens w ogóle się za to zabierać jeśli i tak nie będę pewnie z napędu korzystał a nie mam w tym żadnego doświadczenia? Kolejna kwestia to taka że jeżeli komuś zbywa gałka regulacji głośności słuchawek bądź potencjometr do regulacji głośności słuchawek to chętnie przygarnę za jakąś symboliczną kwotę (z racji na symboliczną wartość najlepiej jeśli dałoby się dokonać wymiany na terenie Krakowa).

Ostatnia sprawa-jeżeli komuś potrzeba jakiejś części do napędu kaset a ma odpowiednią ilość czasu-nie ma problemu, z napędu nie korzystam i chętnie się przyczynię do uratowania jakiegoś innego ES'a, jednak zastrzegam że odbiór wyłącznie osobisty (Kraków) i to wprost z urządzenia-spowodowane jest to tym że o ile lutować potrafię o tyle mechaniki kaset dotykać się nie chcę.

Przepraszam za przydługi post i pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam ESiaków po dłuższej przerwie.

Jako, że mój poprzedni zestaw Vintage ES znalazł szczęśliwych (mam nadzieję :-)) nabywców i pozostała mi po nim puściutka półka, to nie czekając długo trzeba było ją czymś zapełnić.

Zestaw stereo, który prawdopodobnie pozostanie moim docelowym to: SCD-777ES, SCD-XA777ES, MDS-JA555ES, TA-FA777ES oraz Technics SE-A3000. Zasilanie klocków oparte jest na kablach VdH The Mainstream na wtykach Oyaide serii 079.

Kolumny są podłączone dwojako - bi amping do Sony oraz pojedynczo do końcówki Technics. Różnice pomiędzy Sony a Technics? Technics ma szybciutki, punktowy bas bardzo dobrze kontrolowany. Sony ma głęboki, mięsisty basik i bardzo fajnie wyeksponowane wysokie tony. Oba rozwiązania trafiają w mój gust.

Dla ciekawskich - tak wygląda TA-FA777ES w środku. Ma w sobie tyle miedzi (nawet radiatory), że poszukiwacze tegoż metalu nie wiedzieliby co z taką ilością zrobić :-) Sorki za jakość zdjęć wnętrza (robione telefonem na szybko, no i jeszcze ręce drżały z zachwytu). Trafo jest tak ciężkie, że wzmak stoi na 5 nóżkach.

Pozdr.

post-42516-0-97498000-1342345979_thumb.jpg

post-42516-0-38782000-1342346111_thumb.jpg

post-42516-0-92064900-1342346111_thumb.jpg

post-42516-0-69633300-1342346112_thumb.jpg

post-42516-0-24196800-1342346113_thumb.jpg

post-42516-0-10924600-1342346114_thumb.jpg

post-42516-0-73302600-1342346114_thumb.jpg

post-42516-0-21745500-1342346115_thumb.jpg

post-42516-0-73430000-1342346115_thumb.jpg

post-42516-0-26856000-1342346155_thumb.jpg

post-42516-0-44501600-1342346164_thumb.jpg

post-42516-0-76483100-1342346224_thumb.jpg

post-42516-0-68181100-1342347661_thumb.jpg

post-42516-0-66592400-1342347662_thumb.jpg

post-42516-0-49380100-1342347663_thumb.jpg

post-42516-0-44602100-1342347664_thumb.jpg

Edytowane przez Basstech

Nowy zestaw równie piękny, jak poprzedni. Podłączam się do pytania poprzednika, jak to gra? Czy rzeczywiście potwierdza to opinie, że poprzedni zestaw był z ostatnich dobrych ESów?

Panowie potrzebuje porady...Obecnie mam cd 302 ES. Ma juz troche lat. Zastanawiam sie nad kupnem XB 930 QS. Jest jakas roznica w dzwieku..? Co o tym sadzicie..? Zagra to z lampa PP / 84 i potworkami Sansui SP X 7700.

Z gory dziekuje za odpowiedz. Jestem laikiem w sprzecie Sony.

wojtek41, nie obraź się ale ja na twoim miejscu zacząłbym od zmiany kolumn.

302ES ma taką sobie sekcję D/A, to samo co starutki CDP102 z tym że 302ES ma lepszy napęd.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Kolumn teraz nie bede zmienial. Dosc fajnie zgrywaja sie z lampa. Moim glownym zrodlem jest gramofon. Ale mam sporo plyt cd, lub nie mozliwe jest kupienie winyli...Dlatego zastanawiam sie na XB 930 QS.

Nowy zestaw równie piękny, jak poprzedni. Podłączam się do pytania poprzednika, jak to gra? Czy rzeczywiście potwierdza to opinie, że poprzedni zestaw był z ostatnich dobrych ESów?

Ładne klocki czy istnieje duża różnica dżwiękowa pomiędzy starym zestawem a tym nowszym czy gra to po prostu inaczej

Generalnie z tego co zauważyłem, nowe klocki lubią nowe wydania płyt. Płyty wydane w latach do 1990r. brzmią gorzej na nowym sprzęcie. Płyty wydane w latach od 1990 w górę brzmią lepiej. Dźwięk jest lepiej kontrolowany, jest większa przestrzeń i stereofonia. Instrumenty są można "wskazać", w którym miejscu grają. Jeśli chodzi o SACD to tutaj nie ma wątpliwości - nowe klocki o niebo lepiej radzą sobie z gęstym formatem niż poprzednie. Nie zgodzę się z opinią, że późniejsze ESy, patrz te, które posiadam, są gorzej wykonane itd. Te klocki właśnie są ostatnimi z ESów, które były projektowane przez inżynierów a nie księgowych. Po tych "wydaniach" Sony upadło na łeb, na szyję jeśli chodzi o sprzęt audio.

Pozdr.

Pozdr.

Witam . Mam wzmacniacz Sony TA-FB 940 QS blizniak TA-F 30 ES (nie mylić z 3ES ) i powiem lipa . Miałem CDP-XA3ES od nowosci i miał oddech czyli powietrze ogarniające muzykę wraz z kompanem TA-F 630ESD . To był miód na uszy . Pierwsze co to to tylko tranzystory Sanken ( Densen Bit 100 itp. i oczywiscie Sony ES ). Miałem amplitunera Sony STR-DB 825 QS na Sankenach sprzedałem i kupiłem 940 qs na swoją niekorzyść . Mam teraz DVD DVP-S715 ( ZA 80 zł z pilotem jak nówka )i powiem że ten wzmak z nim nie wyrabia a podobno przygotowany do SACD . Tak że nowe ze starym ciężko połączyć brzmieniowo a klasy ES i QS jesze większa zabawa .

Dobra cena, powinien się szybko sprzedać.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Witam . Mam wzmacniacz Sony TA-FB 940 QS blizniak TA-F 30 ES (nie mylić z 3ES ) i powiem lipa . Miałem CDP-XA3ES od nowosci i miał oddech czyli powietrze ogarniające muzykę wraz z kompanem TA-F 630ESD . To był miód na uszy . Pierwsze co to to tylko tranzystory Sanken ( Densen Bit 100 itp. i oczywiscie Sony ES ). Miałem amplitunera Sony STR-DB 825 QS na Sankenach sprzedałem i kupiłem 940 qs na swoją niekorzyść . Mam teraz DVD DVP-S715 ( ZA 80 zł z pilotem jak nówka )i powiem że ten wzmak z nim nie wyrabia a podobno przygotowany do SACD . Tak że nowe ze starym ciężko połączyć brzmieniowo a klasy ES i QS jesze większa zabawa .

Pisalem sto razy ze to siano, te 30ES.

?👈

Witam serdecznie. Na wstępie chce zaznaczyć że jestem poczatkującym ES-maniakiem ponieważ jest to mój pierwszy sprzęt z pod znaku Sony. Mianowicie nabyłem wzmacniacz Sony TA-F700ES i jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów byłby w stanie odpowiedzieć na moje pytanie będe bardzo wdzięczny. Piecyk solidnie zbudowany i tutaj chciałbym sie dowiedzieć następującej rzeczy. Czy owy wzmak jest zdolny poradzić sobie ze spadkami impedancji na poziomie 2ohm. Zaznaczam że nie będzie to mocne granie tylko spokojnie słuchanie muzyki powiedzmy na godzinie 9. Od czasu do czasu ( jak każdy ) mam ochotę swój ulubiony utwór posłuchać troszke głośniej ale nie popadając w kruszenie murów powiedzmy na godzinie 10. Czy przy takich poziomach głośności 2 ohm nie będzie mu straszne? Pozdrawiam serdecznie.

Musisz sprawdzic co pisze producent w instrukcji serwisowej. Raczej nie próbowałbym 2omowyh kolumn podłączać do 700es. Mam 800es i powiem szczeże że nie sprawdzałem jej w sumie wogule czy gra i czy uraczy 2 omowe kolumny. Raczej zbieram niż słucham wzmaki.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Mógłbyś powiedzieć jakiej ceny można sie spodziewać za 800ES ? Generalnie to nie spotkałem sie jeszcze żeby producent podawał w serwisówkach integr że pracuje np 2 ohm. Np taki parasound hca-2200 producent zaleca nie mniej niz 4 ohm a ciagnie z powodzeniem poniżej 1ohm. Pozostaje czekać. Może bedzie ktoś na tym forum kto posiada taka informacje i sie nią podzieli.

ads-y też jadą na 2 omach i producent podaje jeśli mnie pamięc nie myli że nic im nie powinno dolegać.Ale to inna klasa sprzętu i zupełnie inna technologia. W sprzecie estradowym liczy sie moc a dopiero potem jakość a w sprzecie home audio liczy sie najpierw jakośc a potem moc. Ja za swoją 800es dałem bodajrze tysiaka. Moim zdaniem tak akurat jak za ten wzmacniacz. Przymierzam sie włąśnie do 730es która tkwi na allegro. Jeszcze będzie mi brakować N77ES, 830ES (miałęm kiedys ale sprzedałęm) oraz 870ES i Rodzine soniaczy będe miał kompletną.Aczkolwiek myśle czy w domu gabloty nie zrobic i nie pozbierać wszystkich ES-ów nawet tych z niższych seri 5 i 6 zobaczymy co czas przyniesie :)

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

A 444ES i 555ES i 777ES masz? ;)

No właśnie jak sam widzisz w estradzie owszem podają możliwość pracy w 2 ohm ale w home audio to znam tylko 2 firmy które podają możliwość pracy z takimi oporami a dużo jest sprzętu domowego który ciągnie znacznie niższe impedancje niż zaleca producent. Pocieszyłeś mnie tą wiadomością że dałeś za 800es koło tysiąca. Kiedys chyba nabędę go jak będzie okazja i gotówka.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.