Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, pocieszyłeś mnie. Jednak jestem strasznym panikarzem. Ten Soniak zmienił dosłownie wszystko w dźwięku. Niesamowity sprzęt za przyzwoite pieniądze.

Raczej przyzwoity sprzęt za przyzwoite pieniądze bo do niesamowitego bym go nie zaliczył. Można go nieco podrasować ale dla prawdziwych fanów ES, to profanacja.

Raczej przyzwoity sprzęt za przyzwoite pieniądze bo do niesamowitego bym go nie zaliczył. Można go nieco podrasować ale dla prawdziwych fanów ES, to profanacja.

Masz może jakiś link do opisu tuningu ?

Edytowane przez mdi

Ostatnio gościł u mnie player CDP-X339ES. Miał problemy z działaniem, ale po naprawie + renowacji pracuje jak nowy.

Ciekawostką jest, że ma 3-letni laser, stelmacha i zegar na pokładzie. Zapraszam do oglądania.

https://picasaweb.google.com/muzg123/SONYCDPX339ES?authuser=0&feat=directlink

Muzg zrewitalizował właśnie mojego Soniacza 339 i potwierdzam pracuje jak nowy :) . Dźwięk bajka, wczytuje płyty z "prędkością światła", nie mogę się oderwać od słuchania :)

Jeszcze raz dzięki Konrad, polecam wszystkim którzy mają problemy ze swoimi ES-kami!

Panowie lepiej kupić TA-F770ES czy TA-F707ES ? bardzo się różnią od siebie, który lepszy?

Dołączam się do pytania no może dodam jeszcze 870 :), też zastanawiam się nad zakupem powyższych wzmaków

770ES a 707ES to raczej kosmetyka ale TA-F 870 ES to Odczuwalna różnica na korzyśc 870

a jeśli chodzi o jakość dźwięku 770ES - 707ES, są jakieś słyszalne różnice czy to także kosmetyka?

akurat tych najwyzszych modeli nie slyszalem ale moge napisac cos o 505 es 550 es 590 es 606 es 690 es bo wszystkie mialem , wiec generalnie 505es 590es 606es 690 es to moja klasyfikacja jezeli chodzi o sony es oparte na tranzystorach mosfet toschiba wszystkie te modele graja w sumie tak samo chociaz wiadomo najlepiej 690 ale roznice sa bardzo male wiec jezeli ktos ma malo kasy 505 es tez jest bardzo dobrym zakupem , odrazu napisze ze wszystkie te wzmaki na toschibach graja jasniejszym i nie zamulonym dzwiekiem , bardziej neutr4alnym niz modele oparte na mosfetach , ale brakuje im troche czaru !!!! graja bardzo dobrze z dobra dynamika ( lepsza niz esy na sankenach ) dobra precyzja kopem lecz wedlug mnie brak im barwy dlatego polecam do kolumn neutralnych albo lekko przyciemnionych takich jak kef !!!! sony oparte na sankenach maja lepsza barwe ciut wiekszy bass i delikatniejsza gore no i juz czaruja poprostu nie graja tak technicznie ale czasami delikatnie mula , wszystkie wzmaki sony es sa znakomite poprostu umiejetne zestawienie kompletu da murowany dobry efekt , zas zle zlozony system wypadnie bez fajerwerkow !!!! polecam kupno kazdego ze wzmakow serii es bo jest ich coraz mniej na allegro i z tego co wiem bedzie ich jeszcze mniej bo nawet na zachodzie juz ciezko o te wzmaki , a jak sa to w stanie dostatecznym !!! dlatego jeszcze raz polecam sony es ze wzgledu na dobre parametry w stosunku do innych wzmakow w podobnej cenie sa wrecz najlepsze , lacza one prawie wszystkie atuty takie jak precyzja stereo dynamika kontrola bassu neutralnosc czystosc jakosc jedynym aspektem do ktorego bym sie mogl przyczepic to przestrzen , ktora np marantz pm80 ma duzo lepsza naszczescie da sie to skorykowac przestrzennym cedekiem !!!! pozdrawiam !!!!!

Mam pytanie bo zamierzam kupic jakis wzmak z serii ES lub QS.

Które model są na toshibie a które na sankenach?

Ułatwiło by mi szukanie.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

przeciez ci napisalem 505 , 590, 606, 690 toshiby , 550 ,570, 670, sankeny , w zaleznosci jakie masz kolumny polecam toschiby ale jak masz kolumny ostre u gory to szukaj przedewszystkiem 550 es , byl ostanio stan idealny za 520 zl !!!! najgorsze jest to ze tez bym kupil dobry model esa najchetniej 550 ale ciezko teraz , albo na toschibach 606 minimum bo ma pilota a lubie jak sie galeczka kreci !!!! jest na allegro 606 ale za 799 jak dla mnie troche drogo za 600 bym kupil !!!!

Dodam jeszcze, że najbardziej cenione modele TA-F707, TA-F808, TA-F770, TA-F870 są na mosfetach, a TA-F730, TA-F830 i końcówki mocy TA-N55, TA-N77, TA-N80 są na bipolarach.

Nie zgadzam się z Combossem. Miałem 690ES i przesiadłem się na 550ES. Róznica jest kolosal na na plus dla 550ES. Szkoda, ze 550ES nie ma pilota bo dźwiękowo pożera 690-ke pod każdym względem. Jak dla mnie ES z niższych serii (5xx i 6xx) to tylko na Sankenach. Bas wręcz miażdzący, a góra cieplutka i detaliczna.

Szkoda, ze 550ES nie ma pilota bo dźwiękowo pożera 690-ke pod każdym względem. Jak dla mnie ES z niższych serii (5xx i 6xx) to tylko na Sankenach. Bas wręcz miażdzący, a góra cieplutka i detaliczna.

Ilu użytkowników tyle opinii. Może i 550-ka ma potężny bas i specyficzny klimat ale za to jest wolna i mało dynamiczna, wszechobecny bas snuje się zawsze bez względu na to czy powinien czy nie. Oj specyficzny dźwięk ale ma też zagorzałych zwolenników.

masz racje bass w 550 es jest wiekszy , i gora cieplejsza , ale przy ostrych rokowych kawalkach wszystkie matowieje , generalnie seria 6 jest bardziej neutralna i poprostu lepsza jakosciowo , lepsze kondensatory lepsze wykonanie , konstrukcja lepiej dopracowana zapytaj piotra608 to szpec powie ci wszystko , poza tym napisalem ze wszystkie sony es sa bardzo dobre poprotu kwestia zestawienia klockow !!!! co do pozerania 690 to lekka przsada , 550 nie ma szans z 690 pod zadnym pozorem jedynie co moge napisac to chyba ze zestroiles klocki jezeli u ciebie gra 550 lepiej !!!!! aczkolwiek moze tak byc bo upodobania i zestawienie czasami daje odmienne skutki , poza tym jezeli chodzi o bass kiedys podpiolem pioneera pd93 i pioneera a91d z kolumnami usher s520 i bylo zero bassu i gralo okropnie a klocki zacne wiec trzeba pamietac o tym zeby nie kupiowac wzmaka za 3 tys cd za 3 tys a kolumny za 1000 zl efekt moze byc taki ze klocek za 500 zl zagra lepiej !!!! pozdrawiam maniakow sony es

550 ma niesamowitego kopa jeśli chodzi o duł i nie ma o czym dyskutować w tej kwestii.Góra jest mocna nawet ostro bym powiedział a średnica przeciętna ot takie krótkie podsumowanie po odsłuchu ale jest to dobry wzmacniacz serii 5 i najlepszy w tej klasie.Wyższe modele należało by porównywać również w swojej klasie (seria 700 itp) tj. 690/700 i wyżej to jakość brzmienia która nie ma nic wspólnego z 500-ką są różnice zauważalne i najwyższa elita serii 700 wchłaniają młodszych braci.Sam posiadam i troche sprzedałem esek wiem jak jest ;)

Jak ktoś zainteresowany to pisać na pw. prawdopodobnie przyjedzie 700ES na sprzedaż.

A czy ktoś ma porównanie między wzmacniaczami Sony ES a wyższymi modelami Pioneera (seria Reference - niekoniecznie z drewnianymi boczkami)? Mam w tej chwili właśnie 550ES, ale kupiłem tuner Pioneer F-91 i chciałbym z czasem skompletować cały zestaw Pioneera. Jaki model musiałbym kupić, żeby dorównać (i prześcignąć) 550ES? Coś z trójki: A-616, A-656, A-676 (czy wersje Mark II są zawsze lepsze od tych "gołych")? A może pre + końcówka M72 + C72 (tu już są drewniane boczki). Jest jeszcze A-91D (też w drewnie), ale bardzo ciężko go trafić. Lubię ciepłe brzmienie, granie dołem, nawet takie trochę misiowate. Kolumny mam KEF XQ30.

i tak oto ktoś za w sumie śmieszne pieniądze stał sie posiadaczem ciekawego wzmaka http://allegro.pl/sony-ta-f770es-prawdziwy-unikat-25kg-hi-endu-i2179624648.html dla porównania co zresztą jest ciekawym zjawiskiem równolegle poszedł taki sam wzmak ale za zupełnie inną kase http://allegro.pl/sony-ta-f-770-es-super-stan-i2198524028.html W ostatnim czasie stałem się posiadaczem kilku ciekawych klocków. Między innymi odtwarzacza CD Sony CDP-X3000ES mało znany Top Loader ładowany od góry z krążkiem docikowym. Gra beznadziejnie w porównianiu do Sony CDP-X559ES który użytkuje równolegle. Dwie zupełnie różne płaszczyzny dźwiękowe. Nie gra tak beznadziejnie żeby nie dało się go słuchać ale jak na ES-a jestem niemile rozczarowany tym faktem.Odtwarzacz nie był grzebany i kombinowany -stan fabryka. Kupiłem też w sumie przypadkiem TA-F500ES popularną integre sonego ale niestety uszkodzoną. Przyjdzie więcej czasu wolnego to ją poskładam. Ma ktoś na zbyciu końcówke mocy SONY TA-N77ES lub TA-N80ES? Z chęcią przygarne takie cacuszko lub cacuszka. Długo nie pojawiały się już na aledrogo a czaje się już dośc długo. Jeśli ktoś ma i chce się pozbyć z miłą chęcią odkupie. Może być spalona nie ma znaczenia. Ważne aby stan wizualny był przyzwoity.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

chattab ja mam porownanie z cala w sumie linia pioneera , mialem od 616 do a91d (ktorego dalej mam) wiec modele od 616 do 676 sa idetyczne brzmieniowo polecam do jasnych albo neutralnych kolumn , ciut lepszy jest 757 dual mono , ktory ma lepsze stereo jest mocniejszy i bardziej neutralny ale brzmienie w sumie prawie takie samo z lekkim wskazaniem na 757 model a91d to juz duzo wieksze pieniadze wiec inna bajka . modele z mk2 sa takie same jak zwykle modele w mk2 dodali np zamiast np kreski na potencjometrze to dodali zlota kuleczke czyli zmiany kosmetyczne a zadnych ulepszen w srodku jak masz jakies pytania wal 9238840gg

)

Ja się wstrzymałem bo polowałem na czarnego TA-F870ES na ebayu no i... upolowałem. To czy tanio czy drogo to sprawa dyskusyjna, ocenię stan i opłacalność zakupu po tym jak wzmacniacz przyjedzie i podłączę go do systemu. Zastanawiałem się w sumie nad Marantzem PM-75 ale próżność posiadania najwyższego ES-a wygrała :) podzielę się fotami i wrażeniami jak przyjedzie.

Panowie posiadacze wzmacniacza 770/707ES możecie mi podać wymiary drewnianego boku w tym modelu?

385x145x17. Zmierzone na F707.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.