Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad sprzedażą swoich klocków ze względu na to, że zmieniłem swój tor i wpiąłem do niego lampiaka.

Przedwzmacniacz kina domowego (8kanałów)TA-2000ESD i 4kanałowa (z opcją mostkowania na dwa kanały) końcówka mocy TA-N220.

Nie wystawiam chwilowo na allegro, bo nie mam ciśnienia na sprzedaż, ale jakby ktoś z tego wątku był zainteresowany to wolę odstąpić komuś kto będzie miał frajdę z tego sprzętu niż komuś kto za grosze to wylicytuje..

Tak więc pierwszeństwo dla kogoś z klubu. Po świętach zrobię fotki i wystawię na aukcję jeżeli nie będzie zainteresowania.

ta-e2000esd.JPG

N2201.jpg

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Sony CDP-XA2ES - mam prośbę, może ktoś wie.

W kupionym Sony odkryłem taki mankament - jak się włoży CD, to po zamknięciu szuflady pokazuje ilość tracków, czas, itp, ale za moment gaśnie i pokazuje "0" i kalendarz. Jak wcisnę play to idzie i znów pokazuje wszystko jak należy, ale po zakończeniu płyty znów pokazuje się "0" i kalendarz.

Czy to może coś oznaczać??? Na pewno jakaś wada, ale jaka i czy nie wyskoczy coś więcej?

Witam . Sprecyzuj to czy pokazując zero również okienka są puste . A ma ten Cd wygaszanie wyswietlacza bo moja 3 miała a 2 to nie wiem .

Edytowane przez Slawek38

Witam . Sprecyzuj to czy pokazując zero również okienka są puste . A ma ten Cd wygaszanie wyswietlacza bo moja 3 miała a 2 to nie wiem .

Tak ma wygaszacz całkowicie wyłanczający wyświetlanie.

Obok zera na prawo ma "kalendarz".

Tak ma być :)

Witam . Chyba ładniejszy bo nie ma do nich laserów . Mebel chcesz kupić . Jeszcze nikt z forum nie uporał się z podmianą na lasery które są dziś dostępne . A nie wiesz ile ci pochodzą te cd bo nie znasz ich historii . Jedynie coś z KSS-240 A ( CDP-XA2,3 ES LUB XA5 , 7ES lub nastepny typo szereg CDP-XA20ES itp . ) Takie jest moje zdanie Jeszcze ze starych klocków to CDP - X229ES I CDP-X202ES plus zmieniarki ES . Reszta to loteria .

XA5, 7ES są na KSS273 których brak :(

To forumowicz sprzedaje. Można te zdjęcia z aukcji zobaczyć w wątku "wasze ustroje".

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Sony CDP-XA2ES - mam prośbę, może ktoś wie.

W kupionym Sony odkryłem taki mankament - jak się włoży CD, to po zamknięciu szuflady pokazuje ilość tracków, czas, itp, ale za moment gaśnie i pokazuje "0" i kalendarz. Jak wcisnę play to idzie i znów pokazuje wszystko jak należy, ale po zakończeniu płyty znów pokazuje się "0" i kalendarz.

Czy to może coś oznaczać??? Na pewno jakaś wada, ale jaka i czy nie wyskoczy coś więcej?

Wielokrotnie obserwowałem to w playerach sonego i raczej nie jest to wadą, ale nie powiem - dziwne i trochę utrudnia.

Czyli wszystko ok z twoim CD bo ja zrozumiałem że jak pokarze 0 to w okienkach w kalendarzu też jest pusto ( przed odtwarzaniem ). Ma być 0 i kalendarz zapełniony numerami ( przed odtwarzaniem płyty ) po odtwarzaniu jest 0 i puste okienka w kalendarzu .

Witam, wiem, że to nie ES, ale warto o nich wspomnieć. Słuchawki Sony DR-S5 - niezłe brzmienie, gęste granie i sporo emocji, polecam przetestować jak ktoś będzie miał okazję!

To te: http://sony.hifi-archiv.3owl.com/1981/sony81-75.jpg

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam . Mam ten wzmacniacz (570es ) kupiłem uszkodzony za 200 zł . Faktyczne co do R329 i R379 co innego pokazuje plytka a co innego schemat moze jakiś błąd . A co do drabinki rezystorów też miałem je zwęglone częściowo i było trudno odczytać kolory (paski na rezystorach się poprzepalały i straciły kolor lub zmieniły ) . Generalnie mierząc je w płytce wyjdzie ci do 500 ohm po wylucie będziesz miał do 1kohm . One są w drabince i stąd ta wartość powinny być na wymianę 1kohm ale ile wat to juz nie pamietam .

Wzmacniacz doszedl, rezki wylutowalem i problem w tym ze dwa pierwsze od lewej maja 1.2k, trzeci ma 470ohm, dwa kolejne 2.5k i znow 470ohm oraz dwa 1.2k

i co tu robic?

Witam . Jak zliczysz te wartości to ci wyjdzie 9,54k czyli powyżej . Jeśli ma być każdy po 1k to tego trzeba się trzymać w/g schematu . Jeszcze pytanie czy masz wersje na niemcy ( Germany czy reszta świata i Canada ) poznasz po kondensatorach i rezystorach przy wyjścu na kolumny . Ja mam jeszcze dolutowane rezystory do kondesatorów myślałem że to ktoś dołożył ale na schemacie też widnieją .post-22905-0-09645300-1364925257_thumb.jpgpost-22905-0-78934700-1364925392_thumb.jpg

Przy gniazdach glosnikowych mam identycznie jak Ty

pod płytka juz tych rezystorów nie mam, tak czy siak problem rozwiazany

układ sciezek we wzmacniaczu rozni sie z tym na schemacie.

Wzmacniacz gral, te rezystory wymieniam tylko przy okazji wiec wstawie takie jakie byly na większą moc, dzieki za pomoc

Panowie, będę sprzedawał TA-F707ES. Narazie jeszcze nie wystawiam na allegro, gdyby ktoś był zainteresowany to zapraszam na PW :)

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Przedstawiam cennik z mojego katalogu Sony z roku 1992/93 w walucie DM . Bardziej do porównania cen między modelami bo po ile dziś by była marka ? ostatnio po 2zł .

post-22905-0-14798300-1365612945_thumb.jpg

Edytowane przez Slawek38

Hi, Hi mój deck droższy o 100 marek od wzmacniacza...

Tak marka po 2 zł..

Ale jakby urealnić wartość to wyszłoby zapewne 1 marka = 1 euro. Ale w sumie to raczej się nie da zrobić. Programy przeliczające potrafią niezły kosmos w wynikach pokazać...

http://allegro.pl/wzmacniacz-sony-ta-f770es-i3173273095.html

A na ebay'u

http://www.ebay.de/itm/High-End-Verstarker-Sony-TA-F770ES-Sony-770-/140943745286?pt=DE_Elektronik_Computer_TV_Video_Elektronik_Verst%C3%A4rker&hash=item20d0e6e106

Ładnie chce zarobić :) niedługo jeszcze 707ES się pojawi w drewnianych boczkach bo również polak kupił :) Życzę im pozostania z tymi wzmacniaczami po sam grób :)

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Mam tuner 770es czarny w drewnie na sprzedaż. Jeśli ktoś jest chętny zapraszam na PW. lada dzień wystawie go na portal aukcyjny.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

http://allegro.pl/sony-ta-f-770es-szampanski-po-gruntownym-serwisie-i3187788593.html

Znowu świetna robota "Muzga" brawo!

Ale ja na miejscu sprzedającego bym se go zostawił.... To ,że wzmacniacz jest spory to normalne...-a to "że świeci sie" to zależy co sprzedający miał na myśli , bo jeżeli chodzi o "świecący" stan wizualny to raczej zaleta...., no chyba, że chodzi o zbyt jasne diody na panelu...- ale to podejrzewam że szło by przyciemnić.....

Mam taki podobny , nawet w nieco gorszym stanie optycznym - też przydało by mu sie mycie obudowy i tych wszystkich "płytek" w środku (muzg- ciekawe czym ty myjesz tą obudowe blaszaną i te płytki -czy to jakiś specjalny roztwór?...) tylko zmieniłem ogrinalne boczki na jaśniejsze, granitowe- bo te ciemne mi bardzo niepasują....

140420134_nhpaphh.jpg

ponadto we wzmacniaczu ostatnio wymieniałem kondensatorki na nowe:

kondensat_nhpahpn.jpg

gniazda głośnikowe na nowe:

291220123_nhpahha.jpg

przerobiłem gniazdo słuchawkowe , tak aby szło zamykać klapke przy wsadzonej przejśćiówce na 3,5mm:

211220123_nhpahrs.jpg

oraz wymieniłem przekaźniki i 4 elementy które osłabiały w orginale wysokie i średnie tony i zamulały brzmienie (wsadziłem elementy o wartośćiach 10x niższych niż orginalne czyli użyłem rezystorów dale 100ohm i kondensatorków mikowych 47pf )- tak jak mówi instr serwisowa po tej zmianie wzmacniacz gra zopełnie inaczej - lepiej, żwawiej i jest więcej przejrzystych wysokich i średnich tonów ! (na zdjęciu zaznaczone- ale jeszcze nie wymienione)

090220134_nhpahnq.jpg

Dzięki "Muzg" za rady !

http://allegro.pl/sony-ta-f707es-hi-end-drewno-unikat-legnica-i3191256065.html

No ale tu troche cena przesadzona.... :(

Edytowane przez szymek20

?

Witam w klubie sony.

Mam pytanie. Mam możliwość zakupienia końcówki Sony TA N88 na tranzystorach v-fet. Niestety jest uszkodzona. Pogra 30 min i zaczyna trzeszczeć. Na zachodnich forach wyczytałem, że są ciężkie w naprawie z powodu słabego dostępu do części. Pytanie, czy to mina w którą się lepiej nie pchać? Czy w Polsce ktoś to potrafi naprawić?

Pozdrawiam

Skoro gra 30 min i wtedy zaczynają się jaja to niekoniecznie świadczy o uszkodzonych v-fetach. Wszystko da się naprawić i wszystko da się usprawnić pytanie tylko czy mocno będzie tobie przeszkadzało jesli w razie uszkodzonych tranzystorów mocy zostaną w te miejsce zastosowane ich odpowiedniki.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Skoro gra 30 min i wtedy zaczynają się jaja to niekoniecznie świadczy o uszkodzonych v-fetach. Wszystko da się naprawić i wszystko da się usprawnić pytanie tylko czy mocno będzie tobie przeszkadzało jesli w razie uszkodzonych tranzystorów mocy zostaną w te miejsce zastosowane ich odpowiedniki.

Dzieki za odpowiedź.

Nie będzie przeszkadzało o ile nie zmieni to sygnatury dźwięku zbytnio. Rozumie, że te zamienniki to również v-fety. Ryzyk-fizyk chyba go kupie.

Rzecz w tym że nie były by to v-fety tylko elementy które również się tam sprawdzą. Kwestia gustu. Jak miałby już stać i do końca świata nie grać bo jakiś czub je uszkodził to chyba lepiej wstawić odpowiedniki i cieszyć się choć namiastką esprita. Takie jest moje zdanie. Dźwięk? Myślę że różnicy nie usłyszysz ale świadomość tego ze nie będzie to oryginał będzie wprowadzała zmiany w twoim zmyśle słyszenia. Przynajmniej ja tak mam. Od razu sobie wmawiam ze gra to na pewno inaczej niż oryginał. Prawda jest taka że jeśli zastosujesz na prawdę dobre zamienniki to różnicy słyszalnej nie będzie.

Witam w klubie sony.

Mam pytanie. Mam możliwość zakupienia końcówki Sony TA N88 na tranzystorach v-fet. Niestety jest uszkodzona. Pogra 30 min i zaczyna trzeszczeć. Na zachodnich forach wyczytałem, że są ciężkie w naprawie z powodu słabego dostępu do części. Pytanie, czy to mina w którą się lepiej nie pchać? Czy w Polsce ktoś to potrafi naprawić?

Pozdrawiam

A może trzeszczenie nie jest spowodowane uszkodzeniem Vfetów. Nie zakładaj z góry najgorszego scenariusza. Z tego co wiem, TA-N88B miały problemy z przegrzewaniem, może tu tkwi przyczyna? Albo np. zimne luty?

Ja miałem oddać swoją końcówkę na przegląd oraz regulację, i spośród kilku osób oferujących swoje usługi wybrałem jedną. Była to jedyna osoba, która wzbudziła moje zaufanie. Pracuje w renomowanym serwisie i wygląda na to, że Vfety nie są jej obce. Niestety, podczas urlopu miałem bum samochodem i misterny plan poszedł ...gdzieś. Ale niedługo znowu o tym pomyślę.

Jeśli chcesz, namiary dam na PW.

Ja tam się nie znam ale wydaje mi się, że zamiana Vfetów na inne tranzystory może zdegradować brzmienie tego dziadka. Vfet to legenda, warto ją pielęgnować. Kiedyś miałem Sony 707ES. TA-N7 to dla niego nieosiągalny poziom, jak K2 zimą ;-)

Edytowane przez Sz@tynbury

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Mam taki podobny , nawet w nieco gorszym stanie optycznym - też przydało by mu sie mycie obudowy i tych wszystkich "płytek" w środku (muzg- ciekawe czym ty myjesz tą obudowe blaszaną i te płytki -czy to jakiś specjalny roztwór?...) tylko zmieniłem ogrinalne boczki na jaśniejsze, granitowe- bo te ciemne mi bardzo niepasują....

Tak jak wielokrotnie pisałem, do mycia używam płynu do mycia naczyń i wody. Jeżeli jest coś, czego ta kombinacja nie rusza to wtedy izopropanol (np. osad z dymu papierosowego, tłuste plamy, kalafonia). Powtarzam tą operację kilkukrotnie i wychodzi jak widać na fotach. Po izopropanolu zawsze i tak trzeba myć w dużej ilości wody, bo zostają smugi. Najgorsze co może być to płytki spsikane kontaktem do potencjometrów 6-8 razy mycie i dopiero przestaje się mazać.

Przyznam, że granitowe boczki wyglądają super! Trochę jak te w Marantzach, ale nie chcę nawet myśleć ile on teraz waży...

Czolem

Co sadzicie o 'starym' modelu SCD 777ES ? Warto sie w to pakowac czy to juz stary 'dziad'? Nigdy nie mialem przyjemnosci sluchac tego modelu (ale sluchalem scd-1 ktory podobno jest b. podobny). Byc moze bede musial zmienic SACD u siebie I to jest jedna z opcji (najtansza).

Pzdr

Bardzo dobry odtwarzacz. Budowa kapitalna, świetny dźwięk i laser jeszcze osiągalny (jakby co). Od SCD-1 różni się brakiem wyjścia zbalansowanego. Tylko pamiętaj, że SACD odtwarza tylko 2-kanałowo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.