Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga - ciekawostka Jak zrobić pilota do SONY ES :)

Jakoś nikt się nie interesuje pilotami do ESów...

Zamienników brak, uniwersalne nie wiadomo jak zaprogramować;

Więc postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce i przerobić jakiegoś pilota sony (RM-U541) na RM-S703.

Wywaliłem ze środka oryginalny kontroler i w jego miejsce wsadziłem zaprogramowaną atmegę8.

Prawie działa, niestety rezystancje węglowych ścieżek okazały się za duże i niektóre przyciski trzeba mocno wciskać.

Zainteresowanym podam szczegóły (w dziale DIY).

Aha - to na dłużej i tak nie zastąpi oryginalnego pilota.

post-18516-100006775 1240562130_thumb.jpg

Hahah... Yogi, zgadzam sie z Toba w zupelnosci, kolumny nie stoja teraz zbytnio optymalnie. Niestety mieszkam w jedynce (razem z zona) i sie ciesze ze wogole moge cos wystawic...;-)) Ale to nic, sierpniu przeprowadzamy sie do trzy pokojowego mieszkania i dostane swoj wlasny pokoj!!!!! Poza tym nawet teraz stojac tak jak stoja ten system brzmi po prostu nieziemsko! Pierwszy raz od dawna naprawde slucham muzyki, nie co by tu zmienic zeby brzmialo lepiej.

Za jakis tydzien mam zamiar zrobic drobny test, mianowicie postawic ten system (TAE-1, TAN-1) przeciwko TA-E901 i dwoma TA-N901 (w pasywnym biampie). Mam juz jednego TA-E901, a w piatek zostaly mi wyslane dwa pozostale klocki z Danii i powinny tu byc w srodku tygodnia:-)) Bedzie ubaw az nie moge sie doczekac:-))

Acha zdjecia czesci klockow Sony ktore mam (jako ze sa Pre-ES) sa tutaj:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=18047&p=8#k

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś może wie jakie funkcje ma cd sony 227esd? Słyszałem że ma masę funkcji sterowanych wyłącznie z pilota. Czy da się sterować na tym cd głośnością?

Czy Sony CD 333ES jest coś warty ?

Kolega kupił sobie używanego Accuphase E-213 i myśli nad zmianą żródła ,chociaż ja mu sugeruję ,żeby lepiej zajął się wymianą kolumn :-)

Witam miłośników sony es czy coś drgnęło w temacie laserów do cd sony es chodzi szczególnie o kss272a w necie jest taka strona http://www.tradekey.com/ks-kss-272a/ może ktoś drążył temat

Czy może mi ktoś doradzić gdzie zdobyć (zapłacić)serwisówkę do Sony TA-F606ES.Już trzeci serwis rozkłada ręce a ja rok czasu bujam się z tym wzmakiem.

>Który model wzmaka SONY ES jest obsł. z pilotai posiada z tyłu min. 2 gniazda zasilające?

Większość z nowszych, z tego co wiem, a co do gniazda to raczej większość ma tylko jedno , kilka modeli z niższej półki (nie es) posiadało 3 gniazda.

adlud, 13 Cze 2009, 13:24

>Witam miłośników sony es czy coś drgnęło w temacie laserów do cd sony es chodzi szczególnie o

>kss272a w necie jest taka strona http://www.tradekey.com/ks-kss-272a/ może ktoś drążył temat

Wygląda na to że chińczycy zaczęli robić te bloki optyczne ?

To byłaby świetna wiadomość, nawet jesli trwałość tych laserów byłaby mizerna...

piekny, ja mam pierdolca na punkcie ES-ow Sony, podobaly mnie sie od kiedy tylko pamietam no i na chwile obecna mam kilka sztuk ale kaseciaka to musze sobie upolowac

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gotyk1

24 Cze 2009, 19:37

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 751 / 756 / 14

discomaniac bez obrazy ale k808es to cienki bolek, choć ładny

gotyk1 zycie nauczylo mnie nie wartosciowac w ten sposob choc wielokrotnie nawet na tym forum wyrazalem sie podobnie do Ciebie. Rzecz jasna ze szanuje Twoja opinie ale jednak pozwole sie nie zgodzic. Sporo deckow juz mialem i mysle ze moge go realnie ocenic. Moim zdaniem nie jest az tak zly jak o nim piszesz. Moze zbyt malo czasu spedziles zeby go dokladnie poznac albo opierasz sie na cudzej opinii. Jest w Krakowie czlowiek ktory spedzil mase czasu przy sprzecie analogowym. Pisuje nie tylko na tym forum ale takze mozna przeczytac tu i tam jego artykuly zwlaszcza o wkladkach gramofonowych. Na co dzien jest specjalista od laserow choc nie tylko. Pracuje w profesjonalnym serwisie od wielu lat. Poprosilem go o doglebne sprawdzenie ustawienie wszystkich parametrow i szczera opinie na temat tego decka. Z czystej ciekawosci. Byla zbiezna z moja. W sumie mialem kupic Technicsa RS-B 100 ale wcale nie zaluje ze mam Soniaka. Masz racje: ladnie sie prezentuje. Ale egzemplarz w stanie idealnym trzymajacy fabryczne parametry potrafi naprawde niezle zagrac. Kenwood KX 9010 ktorego mialem wczesniej to tez niezly deck podobnie Alpine AL 85. Moze Sony po prostu ma cos czego oba nie mialy?:) Bo nie sadze zebym wybral go tylko dlatego ze jego drewniane boczki pasuja do wykonczenia Pioneera PD 75 ktorego wlasnie kupilem:)

Może nie do końca dobrze się wyraziłem, na tle ogółu magnetofonów to dobry deck, od tych najlepszych trochę odstaje, ale to zawsze kwestia co kto lubi. Jednemu się podoba to drugiemu tamto, mnie osobiście 808es nie podpasował.

Ten magnetofon ma 2 fajne udogodnienia nie opisane na panelu: możesz wygasić wyświetlacz całkowicie lub częściowo (tylko paski wysterowania) z pilota - na froncie pożałowali głupiego guzika. Druga ciekawostka to jeśli deck jest wyłączony i w czasie wciśnięcia "power" będziesz trzymał wcisnięty guzik "open/close" to kieszeń się otworzy a rolki i głowica podjadą do góry do czyszczenia.

Z kaset do niego polecam sony UX-S, u mnie sprawdzają się znakomicie i póki co można je jeszcze łatwo dostać za parę groszy, natomiast pełnię możliwości eski pokazują na takich taśmach jak choćby that's suono, metal-s/es. I gratuluję pionka pzdr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dokladnie: 100% racji. Kwestia gustu. Z kaset na ktorych nagrywalo mi sie najlepiej do tej pory wymienie: Sony UX Pro i UX-S, gorzej na Maxellu ale za to na TDK jak najbardziej: SA, SA-X i rekord swiata na MA-X. No coz na Pioneera polowalem dlugo. Szkoda ze nie PD 93 lub 95 ale zakup bardzo udany. Pozdrowienia.

Witam posiadaczy sprzętu sony es kilka dni temu nabyłem tuner sony ST S707ES po ustawieniu stacji gra wszystko w porządku po wyłączeniu na kilka godzin gubi ustawienia stcji i trzeba programować od początku czy można temu jakoś zaradzić

Mam pytanie posiadam Sony TA-N330ES + TA-E2000ESD czy jest sens wymienić tez zestaw wzmacniaczy na Yamahę AX-497 (chodzi mi o opinię czy ktoś słuchał tej yamachy i sony TA-N330 i może coś podpowiedzieć)

mam pytanie jak zdjąc te czarne kapturki z przekaznikow terminali A/B

jak ciagne z dosc mocna sila to nie chca zejsc a i niema zadnych zaczepow z boku zeby je podwazyc !:(((( a czasami mi sie przycina ktorys przekaznik i nie wlacza glosnika np prawego dopiero jak pare razy powduszam przycisk od wyboru a czy b to sie załącza glosnik ! chcialbym przeczyscic te przekazniki bo pewnie sa zasniedziałe ale zatrzymały mnie te kapturki a nie chcce czegos uszkodzic na siłe !

witam,

czy moglibyscie mi doradzic ktore z kolumn:

Dali 104 http://allegro.pl/item674849812_kolumny_dali_104.html

Kef Q5 http://allegro.pl/item674496912_kolumny_kef_q55_super_bass_made_in_uk.html

AE 109 http://allegro.pl/item672626574_acoustic_energy_ae_109.html

Inifnity ref. 61mk2 http://allegro.pl/show_item.php?item=670658481

.

.a moze jakies inne, w podobnej cenie..

nadawalaby sie najlepiej do sony ta-f555es (+marantz 63se, pokoj 4x3)?

pozdrawiam,

P

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.