Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ktoś szukał gniazd RCA do naszych klocków to znalazłem coś takiego. W TA-E100ESd, są właśnie takie gniazda modułowe. Stare już są niestety do wymiany :)

http://www.nikomp.com.pl/opisy/AZH00/AZHGSMG4.htm

Cena takiego modułu to 6,70 brutto - może i dużo, ale zależy mi np na tym, żeby było prawie jak oryginał :)

Zdjęcie pochodzi ze strony sklepu, który podałem wyżej.

post-15740-100002507 1275227053_thumb.jpg

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

co do serii ES i końcówek SONy do dzis jestem pod wrażeniem SONY55ES jak zagrało po prostu szokująco na ostatniej wystawie AS2009, producenci kolumn Zeta Zero napędzili te bajeczne kolumny własnie nie jakimś tam Krellem czy Accuphasem a .... tą niepozorną końcówką i udowodnili że gdy podłączyć do tego zwykłego japońskiego klocka szaczytowej klasy głośniki wstęgowe okazuje sie że końcówka nie ustępuje niczemu ... że dzwiek jest wyśmienity perfekcyjny , szybki i potęzny jka diabli .Serio dobra lekcja tego co ta koncówka potrafi gdy ma nad sobą wzorcowe kolumny .Od razu kupilem sobie jej egzemparz i jestem zadowolony do dziś a sprzedałem małego ewidentnie gorszego od niej accuphas'a. (szkoda tylko że te kolumny są tak drogie). Sony powinno podziekować tym Polakom za taki nieziemski pokaz możliwości.Kto był i słyszał to wie haha

No niestety AudioMaster, niewielu docenia te końcówki, jesteś w stanie powiedzieć, która wersja była na AS?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

z tego co zdołałem podpatrzeć i az zanotować sobie to były zwykła czysta purystyczna koncówka podobno nawet nie rasowana Sony model TAN55ES podpięta prosto do prezentowanych tam niezwykłych wręcz bajecznych kolumn wstęgowych ZETA ZERO (bo to ich pokaz robili a nie tej Sony oczywiście haha) , serio nie wierzylismy własnym uszom jak ten wzmacniacz Sony "zagadał" z nimi-"rozwaliła" nas ta końcóweczka Sony po ścianach swą selektywnosćią i potęgą ale i szybkością alikwot i harmonicznych np dzwonków (dla mnie triangiel to istrument na ktorym słychać wszelkie niedociągniecia góry koncówek jak i kolumn-tu w wypadku tego zestawu z Sony triangiel był....trianglem. A wiem coś o tym bo dyryguję orkiestrą i latka mi lecą i siwieję ) . Serio potem jak chodziłem z żoną po paru jeszcze pokazach czuliśmy jakbysmy wyszli z zaświatów na...hmmm Żoliborz....Juz nic nam sie nie chaiłó słuchac......

Potem bardzo uwaznie przyjrzałem sie na necie paramentrom tej końcowki i serio mnie zaskoczyło bo są znakomite. Dumping factor bardzo ładny 100 i to co dla mnie cholernie ważne pasmo mocy aż do 50 kHz..... co gwarantuje cholernie szybkie przetwarzanie impulsów.Nie jetem zwolennikiem boomboxa więc to sie dla mnie liczy. Przypominam sobie że nawet chyba nowe jak i mój domowy Accupahse mają pasmo mocy w porownaniu z nimi...dziecinne bo tylko do ok 20kHz. tak że ta koncówka SONY to jednak cacane urządznie.

Inna rzecz, że co zauważyli i inni zgromadzenikoło mnie to że cały ten pokAZ tych ślicznych kolumn był najbardziej dobitnym dowodem, że najważniejszym elemetnem toru są ...kolumny. Bo jak tu podłączyli ten niby zwykły konsumencki a nie żaden audiofilski za 100K klocek wzmacniacza Sony do tych niewiarygodnych kolumn Zeta Zero to nagle wszystko tak zagrało że az nogi nam sie ugieły i nie chciało nam sie wychodzić z ich pokazu..Serio nie mogliśmy sie doczepić a marzyło mi sie pokłucić z kimś na AS i mialem pierwotnie zły humor gotowy byłem do zwady. A tam mnie jako klasyka to rozczuliło perfekcją dzwięku

Słuchalismy naszego danego im ulubionego Mozarta z moim Nikolausem Harnoncourtem (by go mi puścili) i precyzja przestrzeni , głosów solistów, objawiła mi sie na nowo w nieznanej dla mnie postaci a potem jak "walnęli" czyimś Bachem (zdaje sie było to Passacaglia c-moll) to serio miałem mokre czoło bo to były.......ORGANY a nie nagranie oraganów!!!

Najzabawniesze że w czasie pokazu tego zaskakujacego zestawu niepozorne Sony + niez tej ziemi Zeta Zero żąglowali niesamowicie muzyką od jazzu do metalu i co mi sie osobiście bardzo spodobało nie ograniczali sie do jednego ich rodzaju muyzki tylko puszczali przeróżne Cds przyniesione przez nas- ludzi, serio za kazdym razem wszystkim nam opadały szczęki z zaskoczenia bo niezależnie czy puścili nam te moje ukochane z mej kolekcji czy np czyjegoś M Jackson'a czy...zdaje sie nawet chyba Corn'a albo Metalicę (bo tu sie nie znam do konca) to za kazdym razem nie chciało nam sie wierzyć że to to malutkie Sony 55es napędza te fenonemenalne kolumny....Siedziałem tam w efekcie z żoną prawie godzinę i spożnilismy sie na obiada na dole.

tak że chyle czoła przed Sony 55Es od tego czasu.

no i oczywsci przed tymi boskimi kolumnami Zeta Zero....a to sie przez sie rozumie

ps fajna nazwe wymyślili im.To w ogóle był to bardzo pouczajacy eksperyment w tym ich pokazie bo teraz juz wiem że nawet najlepsza końcowa nic nie wskura jesli boksy kolumn są do bani , natomiast jak w tym ich wypadku nazwyklejsza dobra parametrami końcówka seryjna jeśli ją podłączyć do rewelacyjnych kolumn zagra tak że niejednemu sie może śnić taki dzwięk po nocach i sprzedanie w diabły Krell'a. Tak że lubie to Sony od tego czasu. Szkoda że Sony juz nie produkuje tego 55ES tylko jakieś barachła kina domowego dla dzieciarni za 1000 zł.........

gdzie te czasy gdzie wzmacniacz ma jedną gałkę i tylko pstryczek sieci hahah

tak że sony ES znów górą

No to wręcz zaskoczenie, ja jednak uważam, że kolumny owszem, ale i wzmak musi być odpowiedni, najważniejsze jednak jest źródło, bez tego nawet najlepszy zestaw świata nie zagra. Ja mam dwie 55`tki (w mono), u mnie gra to z SS-G3 i ulala, jest czego słuchać. Zestaw czuje się dobrze w każdy gatunku. Na pokazie chyba też były dwie, czy jedna?

Co do pytania, są dwie wersje tej końcówki z transformatorem toroidalnym i kwadratowym, ciekawi mnie jakie tam mieli wersje. W trybie stereo kwadratowy wygrywa zdecydowanie, natomiast w trybie mono końcówki grają tak samo.

Mam jeszcze pytanie, czy te kolumny są naprawdę takie duże, czy to tylko efekt zdjęciowy?

jakie trafo mieli nie wiem ale znalazłem ich strone na necie i są telefony to można zadzwonić i spytać aż sam drynknę bo to ciekawy temat- nie mam pojecia czy to było z toroidem czy nie.Mieli dwa ale jeden był wyłączony. Chyba mieli jako rezerwę. (patrzyłem na kable z tyłu-podąłczony był tylko jenden na 100%.

co do wielkości tych ich Zeta Zero to na ich stronie znalazem całą galerie tam je dobrze widac , nie są duże znacznie mniejsze od trumiennej wielkości mostrulanej Grand Uthopii coś raczej w rodzaju Nautiliusa a moze nawet ociupine mniejsze i na pewno cholernie zgrabne.Taaaakk kształt marzycielski coś mi sie kojarzy z kobieca kibicią i pupcią jak sobie piwko popiję. mniam mniam dobrze że żona nie widzi co pisze .Tu mam fotke z ich strony pokazujacą wielkość na tle jakiejś osoby , dla mnie jak ulał do mego salonu.ani za duze ani za małe, nawet kolor sie bardzo spodoabał mej małzonce wiec po raz pierwszy nie mam kłótni przy rosole co do przyszłego znaczącego fiansowo zakupu, też sie i moja kobieta "zakochała" w nich tyle że ona widziała w nich coś..... zgoła innego niż ja !! upsssssssss tylko co????? ja wole w nich widzieć milutkie bioderka mej asystentki

post-27866-100002375 1275331981_thumb.jpg

Eee, duże nie są, faktycznie zgrabne, muszę tego zestawu kiedyś posłuchać, koniecznie! :) Dziękuję za recenzję!

Drodzy koledzy!

Gdzie (jeśli w ogóle) kupujecie kondensatory nippon!?

Potrzebuję bardzo koniecznie:

4szt Nippon AVF 1000uf/80v (a najlepiej na 100v)

4szt Nippon AWF 22uf/100v

4szt Nippon 4700uf/100v

oraz Nichicony:

4szt Nichicon MUSE 47uf/100v

6szt Nichicon MUSE 47uf/63v

2szt Nichicon MUSE 1uf/100v

2szt Nichicon 4700uf/100v

Ewentualnie czym je zamieniacie

Odświeżam płutk e audio w ta-n80es i zaczyna mi brakować nerwów

Zostaw Nippona w spokoju i kup Nichicony, są o wiele lepsze :) Używam też Jamicona, także polecam....

Ja właśnie czekam na dostawę nowych do swoich końcówek N55ES i do sekcji analogowej przedwzmacniacza E1000ESD :)

Aha, ja swoje kupiłem na allegro, wszystkie :)

Muzg ma rację, jeśli są trzymane pojemności to nie ma sensu wymieniać. Ja swoje posprawdzałem i nie jest najlepiej. Drugi poród wymiany to jakość samych kondów, niektóre mam firmy Sancon :( Ktoś nie wiedział co robi...

Miało być: "...drugi powód..." :)

Drodzy forumowicze.

Od pewnego czasu zmagam się z decyzją zakupu docelowego wzmacniacza serii ES. Jest tak wiele złych oraz dobrych opinii o tym sprzęcie że niejeden audiofil ma mętlik w głowie. Ja osobiście szukam modelu do ceny 1000zł. Sam doceniłem brzmienie ww. serii choć brak mi trochę basu, wielu z was pasjonatów po przesłuchaniu tak mnogiej ilości sprzętu na pewno jest w stanie dać mi dobrą radę. Mam nadzieje że wasze zacne grono pomoże mi w podjęciu tej decyzji z dobrym skutkiem. Dziękuję z góry za okazaną pomoc.

Prośba o podanie większej ilości informacji, z czym to ma grać, czy wmak zintegrowany, dzielony...

Do 1000zł, hmm za taką kwotę, może troszeczkę ponad aktualnie kupisz pre TA-E1000ESD plus jedna końcówka TA-N55ES, ale ze zintegrowanych jest TA-F550ES, a za trochę więcej niż 5 stówek można też dostać TA-F700ES, Prośba do reszty, żeby ktoś opisał i porównał serie 5 z serią 7. 700`tki nie słuchałem, ale 550`tka mnie urzekła. Oczywiście nic z tego dla Ciebie nie wynika, bo mi się podoba, Tobie nie musi, ale mimo wszystko jest to jakieś 25% obrazu możliwości sprzętu. Poczekaj koniecznie na resztę opinii.

Ja mam u siebie TA-E1000ESD plus 2xN55ES. Preamp naprawdę dobry, ma też dobry przedwzmacniacz gramofonowy i świetnie zestrojony układ cyfrowy. Dodatkowo ma świetny EQ od 20Hz do 20kHz (zmiana jakiejś częstotliwości mimo kompresji AD i DA kompletnie nie słychać w odtwarzanym dźwięku. Ma też efekty, takie jak hala, stadion itd - świetna sprawa! W stereo radzi sobie świetnie!

Końcówka N55ES to też zgrana postać. Mam dwie wersję, z transformatorem toroidalnym i kwadratowym. W trybie stereo zdecydowanie lepiej spisuje się ta druga, ciężko ją zdobyć. W trybie mono obie grają tak samo :)

O tym jak gra ten zestaw nie powiem z prostej przyczyny, na pewno zagra inaczej niż u mnie, chyba, że pokój zrobisz sobie taki sam :) Dodam tylko, że jest sporo szczegółów, perfidnie naturalne wokale i bas, którego nie ma dużo, ale to kompletnie nie przeszkadza, jak trzeba to pierdzielnie, a jak nie to słychać, że on tam jest, ale zachowuje się jak cień, daje to niesamowity efekt odczucia, że jest go tam mało ale świetnie zgrywa się zresztą pasma!

O TA-F550ES mogę powiedzieć, że gra podobnie, ale ma więcej podstawy basowej, ma go nawet aż nadto, ale to też zależy z czym to gra :) Ma też bardzo ciekawą i wciągającą barwę, cieplutką, to jednak moje osobiste odczucie :)

Jak na razie w mój skromny skład wchodzą kable Van den Hul THE WIND MkII oraz YYW super Hi-Fi, kolumny Klipsch Legend oraz Polaris 200 subwoofer Koda SW 5010 bardzo słabowity amplituner Sony STR-DE215, końcówka DIY Pass Aleph 5, przedwzmacniacz Luxmana lecz nigdzie nie mogę znaleźć nazwy tego modelu, odtwarzacz Sony CDP-XE330 choć co do odtwarzacza korzystam na razie z Denona CDR−1000 i mam zamiar kupić 333es Sony. Sam szukam wzmacniacza zintegrowanego a nie końcówki mocy i zastanawiam się nad wcześniej wymienianymi przeze mnie modelami. Dziękuje serdecznie za odpowiedzi i opinię :)

Zone, wypatruj TA-F555ES, jeśli już z tego okresu, Disco miał ją u siebie i powiedział, że to najlepsza integra producenta! Nie wiem tylko, czy miał wersje ES, czy ESII...

ZONE!

Masz alepha 5 DIY

Pewnie wiesz dobrze że żaden wzmak do 1000zł a tak naprawde do 2000 czy moze nawet wiecej go nie dogoni.

Rachunki za prąd Cie wykańczają???

>>Plik

A dlaczego odrazu uważasz, że inny wzmacniacz może zagrać gorzej? Co prawda nie słuchałem Alepha 5, ale coś mi się zdaje, że ty też masz mało wspólnego z firmą Sony.... A twierdzenie, że żaden wzmak do iluś tam tysia nie zagra jest założeniem błędnym (owszem, jest bardzo dużo konstrukcji, które nie są warte złamanego grosza, ale nie wszystkie!), napewno wszystkich nie słuchałeś, więc nie zakładaj z góry, że reszta to szajs.... Bierz też pod uwagę to, że każdy słyszy inaczej...

W sumie za prąd płace ok 300zł. Tak naprawdę chce kupić soniaka z czystej chęci sprawdzenia tego sprzętu słuchałem 700ES i byłem pod dużym wrażeniem. Wiem dokładnie że Pass to 60W w klasie A gra wyśmienicie ale jak na razie jestem początkującym audio maniakiem mało tak na prawdę słuchałem chce spróbować nowych doznań, smaków i wysublimowanych pieszczot które seria ES może stworzyć dla moich uszu :)

Witam!

Ja bym wybrał CDP-302ES, jest starszy, słuchałem i jak dla mnie gra lepiej niż mój X55ES. Jest jednak druga strona medalu, laseru już nie dostaniesz, nawet chińszczyzny. Wydaje mi się jednak, że gra jest warta świeczki. Ja na punkcie laserów fioła nie mam. W moim też jest już nie produkowany laser a gra już u mnie 3 lata....

neomammut,

Jakiego brzmienia moge spodziewac sie po tej 302es?, zapomnialem dodac, ze oczekuje brzmienia cieplego, przestrzennego z dosc obszernym basem. Cd musi zrownowazyc dosyc ostrego, dynamicznego oraz

bardzo zdyscyplinowanego w basie Cyrusa.

Ja natomiast jak już wcześniej mówiłem, mam szanse kupić odtwarzacz 333ES czy to dobry wybór ponieważ ta wersja jest amerykańska do tej pory nie grzebana a chodzi na 110V tam są 2 transformatory połączę je szeregowo i to da mi 220. Mam nadzieję że to dobry pomysł i stosowanie zewnętrznego zasilania okaże się zbędne.

>>mariuszdab

O brzmieniu nie wspomniałem dlatego, ponieważ dla mnie może i gra mięsistym basem ale dla Ciebie może tego basu być za mało. Warto kupić ten odtwarzacz, ponieważ jest z lat 80`tych (84-86), najlepsze lata tej firmy jeśli chodzi o audio. Powiem Ci tylko, że jest muzykalny i przestrzenny, ale pamiętaj, że grał on w innym zestawieniu sprzętowym, w pokoju była inna akustyka, sami słuchacze spodziewają się na pewno innego brzmienia itd..., to samo tyczy się odwrotnej sytuacji, np czy dany CD zagra w takim i w takim ustawieniu, nawet jak znam konkretną konfigurację, to znowu jest to samo, inna percepcja brzmienia, inny pokój odsłuchowy itd...

Przepraszam, w zasadzie to Ci nie dałem odpowiedzi, ale prawda jest taka, że nie wiem...

>>zone

Nie słuchałem tego modelu niestety, proponuje Ci napisać PW do autora tego wątku, przesłuchał on naprawdę sporo sprzętu w swoim życiu i na pewno lepiej Ci doradzi. Oczywiście będzie to tylko namiastka oceny, ale lepsze to niż nic....

Czy można gdzieś w necie zobaczyć lub sciagnąć w formacie pdf lub skany katalogów (prospektów) SONY z lat 1986 - 2002 ?? Chodzi mi głownie o te, w których była prezentowana seria ES.

Tutaj jest trochę katalogów, nawet przyzwoite skany: http://wegavision.pytalhost.com/

Niżej fotka wnętrza odtwarzacza Blu-ray BDP-S500 (taki model QS na dzisiaj :) )

Na drugiej fotce robiony tylko na rynek japoński DAT DTC-1500ES :)

post-15740-100001891 1275838621_thumb.jpg

post-15740-100001892 1275838621_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.