Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję! Wszystko na wiadomym portalu aukcyjnym :)

Użyte kondensatory:

Nichicon Fine Gold i Muse

Panasonic FC

Jamicon

Wszyscy mi mówili, że kiepski wybór, że to nie zagra, wychodzi na to, że dobry układ to jedno, a dobry kondensator to drugie. Postanowiłem zaufać japońskiej inżynierii, mają większe doświadczenie i się opłaciło! Starałem się to inteligentnie poumieszczać, chodziło o to, żeby lewy i prawy kanał miał takie same kondy w tych samych miejscach - tyczy się to także zasilania.

Powiem jedno, nie zdawałem sobie sprawy, że mój zestaw skoczy o dwa oczka wyżej! Z drugiej strony jest to ciekawe, ponieważ kolumny są starsze od sprzętu i chyba jeszcze nie potrzebują wymiany kondów :)

Teraz czeka mnie kalibracja 990`tki, dzisiaj zaczynam.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Odnnośnie długiego postu SHREKA.

Też mam do czynienia z seriami ES i QS.

Z serii QS jeden deck jest nawet przyzwoity. 920QS. Nie ma dual capstana, nie ma DD, nie ma podswietlenia kieszeni. Ale dźwiekowo wypada rewelacyjnie. Pełna manualna kalibracja + sygnaly testowe, która da rade najbardziej wymagajacym taśmom.

Co do CD. Niższa seria XE porażka. Ale modele CDP-XE800/900 to już inna bajka. Dzwięk bardzo dobry, szczegółowy, góra wręcz rewelacyjna. Chyba lepsza niz w tych XB z przełącznikiem filtrów.

Wzmak jaki mam to TA-FE700R. I podobnie jak 910-ka Shreka tez jest na Alpsach i Elnach z trafom pochodzenia ES-owego. Grzeje sie solidnie ale dzwięk bez zastrzezen w tej klasie cenowej. Nie wiem czy Shrek sie ze mna zgodzi ale wydaje mi się, że seria najwyższych wzmacniaczy z serii FE przebija serię FB. Mówię tu o tych FE, które są sygnowane jako QS. Przykladowo taki TA-FE500/510 niema nic wspolneg z seria QS. Modele od FE600 miały juz naklejke QS, aluminiowy panel. Ale 600 to jeszcze nie to. 700 to naprawde swietny dzwiek. U mnie zdeklasował TA-F550ES jedynie pod wzgledem posiadania pilota. Dźwiękowo wlasciwie nie do odróżnienia mimo iż 550ES daje wiecej mocy na kanał niż TA-FE700.

Shrek czy ten ampli GX70ES naprawde tak dobrze spisuje się w stereo?

Pytam bo juz wiele razy sie nad nim zastanawialem ale jakos boje sie, ze zagra gorzej od najwyzszych modeli wzmaków QS. Mojego TA-FE700 zamienilbym na 910QS ale zerii wlasnie FE. O FB czytalem pare niezbyt dobrych recenzji. Chcę go jeszcze porównac z 690ES. No cóż, jak sie słucha w dużym pokoju to pilot jest przydatny. Po ciezkim dniu pracy nie chce sie wstawac i isc na drugi koniec pokoju zrobic ciszej lub glosniej ;-)

Reaper

Decka QS 920 nie słuchałem, a ja jestem w tych 5% tego forum iż piszę tylko o tym co sam pomacałem (nie dotyczy kobiet w życiu - o nich nie piszę nigdy) Co do 820 jutro wkleję dwa zdjęcia które wyjaśnią wszystko. Te funkcje które opisujesz ma każdy z ES i kilka zwykłych, ale jak mówię nie słyszałem, nie ośmielę się pochwalić, czy zganić. Sygnał testowy - mogę się mylić, neomammut jest guru od decków, ale na tym polega chyba kalibracja ręczna iż deck nagrywa na kasetę sygnał o określonej częstotliwości (dwóch) a trzecia głowica odczytuje to po zapisie. I tak jest w każdym decku z ręczną kalibracją.

XE 800 i 900 - słyszałem okazjonalnie, sącząc coś zaburzającego słuch ze szklanki, także wierzę na słowo. Co do urody ja kocham jak małpa banany dużeeeee wyświetlacze, nawet częściej słucham swojego decka 750 niż 990 z powodów... wizualnych - sorry wada fabryczna, tak mam. ;P

Także 800 i 900 mi jakoś nie teges ;P (wizualnie)

Seria FB QS czyli to z klapkami wygląda - moim zdaniem bardzo ładnie jak zestawisz parę klocków, te zaokrąglenia, klapki, ascetyczność na panelach frontowych - wsio masz pod klapkami to ma swój styl.

Ale musisz mieć przynajmniej 2 klocki z tej serii żeby to przemawiało estetycznie. Wtedy to ma swój styl jak ES z boczkami, piękne inaczej, ale piękne.

Co do jakości, ja mogąc praktycznie dać dowolny wzmak(dobra znajoma, dług wdzięczności, sprzedałem jej praktycznie za cenę pilota) zostawiłem sobie Sony TA-FE910R - a to o czymś świadczy. Wzmak się ponoć grzeje dlatego iż jak cała rodzinka ze strony ES w jakiejś części pracuje w klasie A (do 30 watów bodajże) Ale to info z francuskiego forum, a ja akurat nie spikam w tym języku i korzystałem z translatora żeby zrozumieć co piszą koledzy z nad Sekwany, także może źle przetłumaczył mi program. Ale QS "klapkowiec" nie był zły - po prostu jakoś 910 mnie bardziej przekonała do siebie. Ale uczciwie można go polecić, moim zdaniem na dzisiaj z 500 zł warto za PEWNY egzemplarz dać.

Tuner moim zdaniem zdeklasował wszystkie tunery Sony jakie miałem (czyli wiekszość poza serią 7xx ES) A słyszałem iż jest tym dla QS co 770 dla ES. ba niektórzy je nawet porównują !!!

Co do Sony i nie koszernego Sony, ja jestem normalny, muzyka to fragment mojego życia, ani nie sens, ani nie cel, taką samą radość mam chodząc po wysokich górach z aparatem, czy po puszczy - po bagnach zdecydowanie nie !!! Czy robiąc masę innych rzeczy.

Dlatego nie raz wygłaszam poglądy wkurzające audiofilii (i bawi mnie to troszkę)

To nie jest tak iż Sony ES to cud miód i orzeszki, a reszta Sony to syf. (dla niektórych samo słowo Sony to jak dress w 20-letniej BMW).Dla mnie ES o małych numerkach (CD) potrafią przegrać ze zwykłymi CDP-9xx Owszem ES to styl/jakość/wykonanie. OK.

Ja zanim disco pomyślał o tym wątku miałem w życiu dwa ES - CD i został mi niesmak, po latach ten wątek i polubiłem ES (mam ich kilka), ale dzięki pierwszemu kontaktowi z ES na zdecydowane NIE, mam dystans. Miałem wzmak 530 ES, sprzedałem, nie żałuję, mogłem zamienić 910R na fa3es, nie skorzystałem, nie żałuję . Popełniłem świętokradztwo ? No i dobrze mi z tym ;P

A TA-FE710 różni się od 910 tylko mocą - 8xx nie ma żadnej. Zakładam iż TA-FE700 to to samo co 710.

Z tej mojej serii są Ta-FE210, 310R, 510R, (lipa) 610R (średniak) 710R i 910R (to samo, różnią się mocą polecam) 810R - nie ma.

Jeśli masz pewny wzmacniacz nie sprzedawaj (tej 700) "olej" trolle - niektórzy tylko przez net mogą się dowartościować. O ampli słów kilka za momencik.

Sony GX70ES ja go porównuję do wzmaka 5xxES + tuner 5xx ES.

Czy to komplement, czy totalna krytyka zdecyduj sam. Gra na tym samym poziomie, muzykalny, tony ładnie oddaje (całe pasmo), bas nie muli, mocy tez nie brakuje. Ponieważ mam dość konkretne podłogówki, a czasami słucham nocą pracując to filtr L. dla mnie ma znaczenie. W drugą stronę możesz wyciąć korekcje tonów klawiszem SD.

Znowu porównując mając go miałem 530 i 2 tunery es (505 i 590) został ten amplituner.

Budową wewnętrzną podobny jest do wzmaka 500es -czyli nie tak napakowany jak późniejsze wzmacniacze.

Ale są wzmacniacze które mają dość "delikatne" wnętrza i grają super.

Wygląd zewnętrzny - jak lubisz ES bez klapki z klawiszami pod rozmiar rak Pudziana to Ci się spodoba, wykonanie pancerne, blisko 20 lat, mam z 2 ręki, wygląda i gra jakbyś go dopiero z fabryki przywiózł.

A nie ma nic w klasie A, także nie jest to piecyk, letni jest. Są bardziej wypasione modele: 80, 90 i jak się później dowiedziałem .... 10.

Kupiłem z ciekawości, ale przypadł mi do uszu i zostaje na stałe. Finansowo to 1/2 ceny wzmak 5xx i tuner 5xx es. No i ma zdalne - nocą nie raz nie chce się człowiekowi tyłka ruszyć.

Reasumując ja jestem happy, ale typów ampli ES stereo jest kilka, posłuchaj przed zakupem.

z od

P.S Jak spotkam kupię i 90 (ciekawy jestem co zacz, ale nie na ale....o).

Ale mówię jest kilka "rodzin" ampli stereo es, niektóre nawet z rds, po liftingu, ale niektórych funkcji niet, a i zagrać potrafią różnie (mój domysł)

Sorki za 3 posty, wezmę ze 3 miechy wolnego od forum zanim mnie zbanują.

Miłej nocki All

adlud, 26 Cze 2010, 10:31

>Seria Qs pojawiła sie w niemczech na przełomie lat 1995/1996

Nie zgodzę się. W katalogu WINTER 1995/96 na Niemcy (do wglądu u mnie :) ) seria QS nie występuje.

A mozesz mi napisac jak ten GX70ES wypada w porównaniu ze wzmakiem FE910 uzywajac tego samego źródła i kolumn? Brzmia podobnie cyz którys brzmi jasniej lub mniej szczegółowo?

Co do serii FE to mi tez wydaje sie ze TA-FE700R/900R to to samo co TA-FE710R/910R. Nawet na panelu przednim niema żadnej różnicy. Nie wiem co zmienili, że dodali 10-tke do oznaczenia. Jedyne czego mi brakuje to napisu Made in Japan z tyłu :) Ciekawe gdzie był składany bo nie pisze nic. Ani France ani nic innego.

Postaram się w ciągu paru dni, 910 stoi luzem, ale reszta jest podpięta i troszka roboty jest, klocki powyciągać po przełączać, a nie lubię robić na odwal się, także proszę o wyrozumiałość i cierpliwość.

We Francji, to chyba tylko CD robiło Sony ???

A niech nikt po pijaku, na prochach, po sexie nie kupuje nigdy Sony TA-FE570 (nawet pod PC) , takiego gó..a to ja w życiu nie słyszałem, a słyszałem nawet jamnik na letnisku (na trzeźwo), lol. Do tej pory nie wiedziałem dlaczego niektórzy na Sony psy wieszają - już wiem.

bobaj 6 Lip 2010, 14:11

Moim zdaniem to lipa jakaś. Wprawdzie nie znam niemieckiego i nie wiem co tam jest napisane ale nie uważam aby to był fabrycznie zmodyfikowany odtwarzacz. Po pierwsze na zdjęciach w aukcji widać z tyłu odtwarzacza doklejona naklejkę "Jubilee" która zasłania umiejscowioną oryginalnie w tym odtwarzaczu informację o odłączeniu z sieci przed zdjęciem pokrywy. Sony nie montowało gniazd elektrycznych w tego typu urządzeniach. Kabel zasilający był montowany ba stałe. Po trzecie pilot. To jest bardzo stary model. Po czwarte wystające gniazdo bezpiecznika. Po piąte instrukcja obsługi. Zdjęcie w aukcji jest tym samym co zdjęcie na instrukcji obsługi. Sony zdjęć nie umieszcza. W dodatku jakaś dziwna czcionka. To tyle co na szybko zaobserwowałem.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

To nawet nie jest instrukcja obsługi tylko własnoręcznie stworzona ulotka. W dodatku z błędami. I pilot nie od tego modelu.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

A trzy, Sony by dał zdecydowanie bardziej firmowe napisy i raczej napęd aż tak zakryty by nie był, CD Sony, ale nie w stylu Sony...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale co tu świętować na modelu XA-2ES?....chyba zarzucenie starej, słusznej drogi ;(

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• 2 tygodnie później...

No to i ja się wpiszę sera ES

Modyfikacja polega na utworzeniu toru lampowego dla SONY CDP XB920 QS bezpośrednio za przetwornikiem cyfrowo analogowym. Używane pary lamp to militarne 6H8C oraz 6H9C montowane na zewnątrz odtwarzacza cd. W przypadku sony 920 układ lampowy montowany jest równolegle do układu fabrycznego (zachowany jest oryginalny układ półprzewodnikowy i istnieje możliwość porównania brzmienia obu torów) Brzmienie jest o niebo leprze! No i wystarczy przełożyć kable różnica zdygitalizowany dźwięk lub bajkowy Dlaczego inżynierowie SONY tego nie robią???

post-23144-100000055 1279669923_thumb.jpg

Panowie co wam wpada do głowy aby niszczyć CD-ka i tak montując układ lampowy ????? ...hmmm ???

Dla mnie to jakiś nie napiszę co ...

To ani nie ma żadnego sensu a o już o funkcjonalności i wyglądzie nie wspomnę ?

To tak ciężko załatwić sobie obudowę ?

koszmar ....

Miałem do niedawna CD 20 ES i teraz przesiadłem się na CD 7 ES- przepaść, w siódemce dźwięk jest naturalny, bez podbarwień wręcz analityczny. Puszczając znane płyty odnosi się wrażenie , że słuchamy coś nowego...

To ani nie ma żadnego sensu a o już o funkcjonalności i wyglądzie nie wspomnę ?

To tak ciężko załatwić sobie obudowę ?

koszmar ....

Sens ma gdyż jak wspomniałem i widać na zdjęciu jest również wyjście oryginalne stąd łatwo porównać dźwięk I chyba o to chodzi aby sprzęt grał jeszcze lepiej. Co do walorów wizualnych faktycznie mógłby wyglądać lepiej:( Ale to nie eksponat w moim odczuciu musi przede wszystkim grać później wyglądać. No i funkcjonalność przecież te lampy są z tyłu to komu mogą przeszkadzać ścianie czy kontaktowi

Tu masz informację o takich przeróbkach CD-eków http://www.audio-akustyka.eu/index_pliki/Page369.htm

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.