Skocz do zawartości
IGNORED

Nieosiągalne płyty.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze.Na pewno każdy z Was ma liste płyt -"marzeń",nagrań pożądanych acz nieosiągalnych,szukanych latami bez powodzenia.Płyt,które śnią się po nocach.Krążków za które dalibyście tzw. każde pieniądze.Może macie ochote podzielić się z bliżnimi tymi tytułami?

Ja na początek zgłaszam:

Horace Tapscott "Dark tree"

Anthony Braxton Willisau 1991

https://www.audiostereo.pl/topic/38629-nieosi%C4%85galne-p%C5%82yty/

^wojciech iwaszczukiewicz

Podzielić? Czyli po jednej płycie dla każdej ze stron;)?

No, proszę, kupiłem sobie kiedyś Tapscotta w ramach autoprezentu za ciężką (względnie) kasę, a teraz to taki rarytas:).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Płyty, których ja najbardziej pożądam chodzą na ebayu w granicach 3000-15000 zł :) (są to winyle z lat 60-tych w pieknym stanie z muzyką z mojego dzieciństwa (moje dzieciństwo to lata 80te, ale wtedy w moim domu leciały z magnetofonów lata 60te)). Dla mnie to próg nieosiągalny. Najdroższa płyta jaką kupiłem kosztowała mnie 606 zł. i chyba długo nie pobiję tego rekordu.

pozdrawiam!

czy to nie płyta której panowie szukacie:

Ukryta Zawartość

HORACE TAPSCOTT With JOHN CARTER/CECIL McBEE/ANDREW CYRILLE The Dark Tree 1 & 2 [2 CD set] Hat ology 630 Switzerland CD PREORDER 26$

ANTHONY BRAXTON Willisau Quartet 1991 [4 CD set] hat ology 644 Switzerland CD PREORDER 37.00

ANTHONY BRAXTON Solo Willisau Intakt 126 Switzerland CD AVAILABLE 17.00$

napiszcie do gościa co się nazywa Bruce Lee Gallanter, on też lubi Anthony'ego:)

Ukryta Zawartość

pp, 21 Gru 2007, 22:48

>wasylak, 21 Gru 2007, 22:47

>

>>Ja żałuję zamknięcie wytwórni DMP, było tam kilka fajnych płyt, które chętnie bym kupił dziś.

>

>Napisz które to płyty

Wiele nie pamiętam, słuchałem u różnych znajomych, ale szczególnie utkwiła mi niesamowita jakość prezentacji perkusji na "Morello Standard Time" Joe'a Morello (fajna muzyczka, ale tutaj chodzi mi akurat o wprost superaudiofilską jakość). Poza tym nagrania D.Ellington'a...wiem, że jest kilka płyt do kupienia na necie, ale wytwórni już nie ma...

^tyszkens

dzięki za info!

to, co podałeś, to preordery, więc coś się chyba generalnie ruszyło w temacie wznowień hat-a;

discplus też ma parę pozycji, których wcześniej nie było - np. kapitalny kwartet Braxtona z Bazylei 1977 (za jedyne 6 euro).

w temacie pozycji, które 'wyszły': ja ciężko wzdycham m.in. do większości płyt The Revolutionary Ensemble (dostępne są tylko 'Psyche' i 'And Now...', a gdzie 'The People's Republic', gdzie 'Viet-nam', gdzie 'Manhattan Cycles'?)

gdzie najlepszy Captain Beefheart ('Lick my decals off, baby')?

a taki ECM chyba dzisiaj wstydzi się swoich co bardziej progresywnych nagrań z wczesnych lat - i świetne 'Contrasts' Sama Riversa również od dawna out-of-print...

Wojciechu, ja od 20 lat bezskutecznie poszkuję nagrania II Koncertu Chopina z Zimermanem i Karajanem. W dyskografii Karajana znalazłem informację, że wydała to jakaś firma mieniąca się Exclusive, ale nic więcej o tej firmie nie znalazłem. W żaddnym sklepie nie ma śladu tego nagrania

może nie "nieosiągalne" ale prawie nieosiągalne: Red Box "Circle and the Square" na CD (choć zdaje się jest tylko jakieś "żapońskie" wydanie, taki na wpół pirat. Na winylu też ciężko.

Ja ostatnio poluję na pierwszą płytę Edyty Bartosiewicz "Love". Ostatnio licytowałem na allegro poszło chyba za ponad 100 zł, co moim zdaniem za coby nie było dość młody produkt cena z kosmosu. Podobnie polski zespół Mancu "Wyprawy". Raz licytowałem 150 zł i nie wygrałem...

Fan Karajana, 28 Gru 2007, 11:54

Warto kupić styczniowy Gramophone, cover story o Twoim idolu - sporo ciekawych rzeczy + fajne zdjęcia Mistrza

+ wywiad 26' na dodanym CD.

W tym roku będzie wysyp płyt CD, DVD Karajana.

Wyjdzie m. in 159-cio płytowy boks EMI, już jest 10-cio płytowy na DG, plus sporo ciekawych niepublikowanych oper i koncertów pod batutą Wielkiego Maestro na DVD.

Pzdr

Z polskich to dorzucę jeszcze 2/3 trylogii Jana Bo, tj. "Wojnę w Mieście" i "Moją Wolność", ceny kształtują się j.w. (przede wszystkim ta pierwsza, druga jest trochę tańsza).

Ale w sumie chyba nie zasługują na miano "nieosiągalne", bo obie mam...

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

a mi sie kiedys marzyla Republika 1984 ze wzgledu na przerabiane stare kawalki ale ktos sobie ubzdural to na popaskowanym winylu i przy odrobinie szczescia raz na rok od 100 chdzi, kupilem woec skladanke mp3 wszystkich utworow republiki i mi przeszlo - barbarzynca jestem :P Swoja doroga unikat widze tylko jako swietna muzyke ktora ciezko trafic w swietnym stanie paski, ciapk, okladki, numerki i dane katalogowe zostawiam bardziej ambitnym

> A ja jakiś czas temu "polowałem" na płytę "Satu" od której zaczynał przygodę z ECM Stańko. Udało mi się ją nabyć przypadkiem podczas wyprawy na Bornholm. Pytałem w wielu wielu antykwariatach płytowych i w wielu sklepach. Zazwyczaj odpowiedź brzmiała: Niestety nie posiadamy. Cena? Do przełknięcia /Bornholm do tanich nie należy/.

Nie sztuka płyte wartą kilkaset szterlingów kupić za kilkaset szterlingów (co najwyżej sztuka tyle zarobić ;D), ALE SZTUKA TAKI SAM KRĄŻEK KUPIĆ ZA KILKADZIESIĄT ZETA, A CZASAMI SIĘ UDAJE,

pozdrawiam!

Przez lata uzbierala mi sie kolekcja ponad 1700 CD . Kupowane czesto bez odsluchania w sklepie,

czasem odsluchane przez sluchawki. Na systemie w domu wiekszosc z nich to porazka. Albo kiepsko nagrane albo przestalo sie podobac. W klasyce rozne wykonania tych samych kompozytorow rzucaja nowe swiatlo na ich tworczosc . Wystarczy porownac slabo nagrana ale rewelacyjnie zagrana przez

Alexandra Markowa plyte z 1 szym koncertem Paganiniego i kaprysami ( plyta ERATO ) do wielkiej

slawy Alberto Abbado nagrane przez Deutche Gramophon --- nawet Stradivari nie pomogl ( temu drugiemu). Stad w kolekcji mam tematycznie dublujace sie plyty ale jakze rozne w odsluchu.

Ale do rzeczy . Zdarzylo mi sie byc ROXY DISC HOUSE , mieszczacy sie w The ADELPHI ( kto byl to wie oczym pisze ). Zapytalem sprzedajacego co by polecil , no i polecil CD prod. John Beadey

EWSA0083 wykonawca jest CHIE AYADO tytul plyty SHINE ( ale powiedzial ze moge jej posluchac

2 pietra nizej w sklepie z elektronika Krell'a; kupic chwilowo nie mozna bo wysprzedana ).

Kupilem w to miejsce 2 ie inne tej samej wykonawczyni ( i producenta ). Zjechalem schodami ruchomymi do Krell'a. Zagrali i doznalem s z o k u . Czegos takigo sie w nasmielszych snach

nie spodziewalem . Sprobujcie , powiedziec rewelacja to za malo bo wszystkie dotychczasowe -- zbladly. Pozdrawiam . Moze ktos z Was wie gdzie mozna te plyte nabyc : "SHINE" CHIE AYADO.

Ja od dawna marzę o piętnastopłytowym boksie "Richter in Prague".

Czasem pojawi się np. ebayu, ale zazwyczaj osiąga cenę nowej pralki...

"Spiracienie" sobie tych nagrań byłoby dla mnie świętokradztwem, więc dalej będę szukał i czekał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.