Skocz do zawartości
IGNORED

Epos vs VA Haydn - Przed zakupem !

ciupaga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Jak już wielu z Was wie, z innych poruszanych przeze mnie tematów jestem przed zakupem kolumn. Nie mam zamiaru uchodzić z osobę (pępek świata), żeby się wszystko kręciło wokół mojej osoby. Niestety mieszkam na zadupiu (15km od granicy UE) a najbliższy sklep z dobrym sprzętem HiFi jest 100km ode mnie. To było usprawiedliwienie, a teraz konkrety.

Proszę o pomoc w konfrontacji kolumn Epos m12.2 a Vienna Acoustics Haynd (ewnt. Grand). Z testów z AV wynikają drobne rozbieżności na korzyść Vienna tzn. ocena 10 scena dźwiękowa i bas 8 (epos 7) - proszę pamiętać, że kolumny będą grały z Cambridge Audio - jasnym i analitycznym systemem, co predestynuje w moim przypadku (subiektywnie) muzykalne, ciepłe z powietrzem kolumny.

Jeśli ktoś zna te kolumny - proszę o jakąś podpowiedź !

Pozdrawiam i czekam..... ONLINE

https://www.audiostereo.pl/topic/38989-epos-vs-va-haydn-przed-zakupem/
  • Redaktorzy

przynajmniej dla mnie VA są bardziej muzykalne i bardziej pobłażliwe dla elektroniki. Oczywiście im lepsza elektronika tym piękniej potrafią zagrać, ale nie mają zwyczaju zbytniego eksponowania wad elektroniki. Eposy sa bardziej transparentne i przy połączeniu z Kambodżą przynajmniej góra może na dłuższą metę być zbyt męcząca.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Polecam raczej Vienny. Są bardziej przyjemne w słuchaniu przez dłuższy czas (nie męczą), są bardziej plastyczne i miękkie. I do tego są pięknie (estetycznie) wykonane. Pzd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

>abuq1

>Wersja grand (...) wylot b-r na przodzie.

Pomyliłeś kolumny i wprowadzasz chłopaka w błąd.

Niektórzy uważają że są nieliniowe i piszą podobne głupoty... Owszem, mogą trochę "poswawolić" na basie, ale w pomieszczeniu 12m2 można spokojnie pobawić się z otworami br. Przy dobrej adaptacji oczarują! Będzie PIĘKNIE.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Redaktorzy

pięknie będzie jak pojeździsz z nimi po pokoju, bo jak wszystkie Vienny potrafią trochę kaprysić przy ustawieniu.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Grand-y mają bass reflex z przodu

ops... Napisałem bzdury, o mozart grand, a myślałem o haydn, sorry:) Te byłyby "troszeczkę" za duże:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj trochę o porównaniach Haydnów z innymi kolumnami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Raczej klon nie wykonalny z racji nietypowego b-r. Głośnik wysokotonowy znajduje się na środku b-r, takiego b-r nigdzie nie dostaniesz, no i jeszcze sprawa zamontowania weń pewnie też nie seryjnego wysokotonowca.

Na tym zdjęciu widać wyloty b-r po bokach wysokotonowca

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.