Skocz do zawartości
IGNORED

PayPal czy przelew? Audiogon

jerry224

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kupuję kable na Audiogonie, wszystko ustalone, sprzedawca wiarygodny. Różnimy się co do sposobu płatności, ja proponuję przelew, on PayPal, twierdzi, że miał kłopoty z przelewami: "I had a problem with a transaction like this in the past and it has really soured me on the idea".

Co zrobić w tej sytuacji? Czy brak zgody na przelew jest wskazaniem do zachowania ostrożności? Czy może PayPal jest standardem przy takich transakcjach i niczym się nie przejmować?

Poprzedni podobny zakup płaciłem przelewem.

Jurek

https://www.audiostereo.pl/topic/39031-paypal-czy-przelew-audiogon/

nie miałem okazji, w sensie negatywnym, sprawdzić.Normalnie to działa szybko.Sprzedawca ma praktycznie natychmiast informację o wpłacie.Wpłata jest chyba ubezpieczona do jakiejś kwoty.

Po prostu przeczytaj co oferuje PayPal na ich stronie

krótkie plusy:

nie podajesz numeru karty kredytowej

szybkie momentalne przekazywanie gotówki

ubezpieczenie transakcji (naprawdę warto)

minusy

prowizja (no ale kto nie zarabia,w sumie da sie udżwignąć)

w sumie w wielu bankach prowizja wychodzi drożej prekaz pienieżny to np.50złw Western Union i ryzyko że pieniążki wysłałeś i towaru nie dostaniesz

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>Po prostu przeczytaj co oferuje PayPal na ich stronie

czytałem, wygląda dobrze, ale zawsze to ich wersja demo ;)

>Z mojego doświadczenia przelewy zaganiczne IBAN wychodzą drożej niż PayPAL

to prawda, jakoś do tej pory miałem zaufanie tylko do przelewów, widzę, że muszę zrewidować poglądy :)

Prowizja jest albo jej nie ma;) Jeśli posiadasz na koncie PayPal dolary nie ma problemu nie płacisz nic, jeśli jednak

PayPal bebeszyć będzie Ciebie z konta to stracisz na kursach ze złotego na zielonego i nie pomoże, że masz np. konto walutowe. PayPal zarabia w dwie strony sprzedający płaci 4% a kupujący nic- ale zmiana kursów walutowych w praktyce oznacza też około 4%. . Warto jak ktoś ma możliwość trzymać coś zielonych na PayPal-u. Uniknie sie wtedy dodatkowych ukrytych opłat . Generalnie super wygodny i bezpieczny sposób transakcji.

Pozdr. Krzyżak

Dla kupującego paypal jest bezpieczniejszy od przelewu. Dla sprzedającego - odwrotnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

> krzyżak

Bandyckie kursy walut dotyczą tak samo banków jak i PayPALa...

> marcins737

Zakładając kurs Euro 4 złote, na PayPalu zapłacił byś prowizji 3,20 PLN Kasa na koncie natychmiast. Zero problemów? Tylko dopóki się nie wie, że można lepiej... Jak niedawno płaciłem coś dla brata przelewem IBAN do UK (kwota około 50Ł), prowizja wyszła razem coś koło 72 PLN.

Pozdro

amazarak

Co do banków to też zależy czy wpłacasz w walucie czy w złotówkach i czy pokrywasz część czy całość kosztów.

Jak część najczęściej jest to około 5 euro. Jak całość to może być i 30 euro.( w przeliczeniu na złotówki)

W każdym razie wygodniej i taniej jest przez PayPal. ( nie wspominając o ubezpieczeniu). Nie podoba Ci sie zabawka ma kolor czerwony a nie niebieski i gość już nie ruszy kas a Ty masz zwrot. Dlatego dla sprzedającego nie jest już tak fajnie.....;)

Ale rzeczywiscie kursy wymiany maja kosmiczne na PayPalu. Szzcegolnie jak placi sie karta kredytowa a przelew jest w Euro. Przewalutowanie z Euro na dolary a poznije na zlotowki i dopiero na karte. Nie wychodzi to najtaniej.

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"PayPal Warning - don't became PayPal horror story"

Miłego czytania !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 2 Sty 2008, 23:03

>Dla kupującego paypal jest bezpieczniejszy od przelewu.

Niby dlaczego? Według mnie przelew jest najbezpieczniejszą formą transakcji pieniężnej dla obu stron. Wiadomo na czyje konto przelewa się pieniądze, a transakcja zostaje zaksięgowana (nikt nie może Ci wmawiać, że pieniądze nie doszły bądź wcieło je po drodze).

PayPal jest tańszy (chyba że kupujemy drogie rzeczy i sprzedający dolicza dodatkowe 3% kosztów manipulacyjnych), wygodniejszy, szybszy i pozwala zachować anonimowość. Przy dużych transakcjach polecałbym jednak przelew bankowy (wire-transfer). Realizacja przelewu za ocean trwa kilka dni (średnio 3-4). Zryczałtowana opłata manipulacyjna - około 75-100zł.

Przy małych zakupach płacenie PayPal'em jest najwygodniejsze, a wiarygodność kontrahenta (a w zasadzie jego wirtualną postać kryjącą się pod internetowym pseudonimem) i tak sprawdzasz analizując historię jego transakcji i Feedback.

Kupowałem już w US kilkanaście razy i nigdy nie miałem rzadnych problemów bez względu czy to był PayPal, przelew (wire-transfer) czy przekaz pieniężny (Western Union). Jedyny problem to cło i Vat, ale to już zupełnie inny temat. Warto kupować w US i nie ma się czego bać. Gorąco polecam!

>pepe

mam podobne przemyślenia PayPal vs przelew

>Przy dużych transakcjach polecałbym jednak przelew bankowy (wire-transfer)

no właśnie, a sprzedający upiera się przy PayPal. Jakiego rodzaju problemy mógł mieć przy przelewach, do tego wiem, że PayPal założył niedawno. Z drugiej strony, jego feedback to 56 positive.

...ponieważ dopiero zaczynam przygodę z ebayem i paypal - mam pytanie: czy moja rola jako Kupującego kończy się po zapłaceniu (no i potem ewentualny komentarz do transakcji jak na allegro), czy jeszcze po otrzymaniu towaru muszę coś zrobić? Pytam, bo to zdanie z któregoś z postów wyżej o kolorze zabawki mnie zaciekawiło...

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.