Skocz do zawartości
IGNORED

nowe/uzywane, rowno brzmiace CD do 5tys?

AmAdeuz

Rekomendowane odpowiedzi

To tak w skrocie, po wielu burzliwych pomyslach. Przemysleniu sprawy raz jeszcze, stanelo na na CD do 5tys. Obojetne czy nowy czy uzywany. Na ile cena pozwala oczekiwal bym dosc neutralnego/rowno brzmiacego sprzetu, choc jesli o taki bylo by trudniej to chetnie bym uslyszal playera potrafiacego zagrac dynamicznie/szybko z dobra kontrola basu, to jest to czego mi troche brakuje w moim obecnym DCD2560. Mialem zmieniac drakule, ale po dlugiej rozlace postaram sie ja jednak zestawic z lepszym zrodlem. Acha Cd w pelni zbalansowane rowniez mile widziane. Poki co myslalem o Quad 99CD (moze i na CDP bym sie szarpnal) o Arcamie Cd192, krellu KAV 250Cd, choc czytalem ze jak juz to odrazu 300, ale cenowo to juz troche gorzej...

Moze jakies inne sugestie?

Repertuar przede wszystkim rockowy

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/39463-noweuzywane-rowno-brzmiace-cd-do-5tys/

Quad 99CD tez korci, tylko we Wroclawiu chyba nijak z odsluchem. Ururam Tururam pamietam ze twardo obstawal za nim jako neutralnym CD. A ze u nas stosunkowo malo popularny wsrod krelli, arcamow itp... to tym bardziej wydaje sie byc wart poznania, moze ktos mial z nim do czynienia dluzej...?

Proponuję rozważyć:

CEC 51XR - 4k za używany

Yamaha Cd-S2000 - 4,5k nowy (SACD) - trzeba po prostu posłuchać

E-Sound CD-5 SE - na allegro do wzięcia

MHZS 88E - na allegro

Ostatnie dwa w nizszej cenie ale warto zaryzykować. Najwyżej się potem sprzeda.

Ja bym brał CEC-a w ciemno.

To są moje typy na przyszły CD. Może ktoś coś dorzuci ciekawego ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wpierw wypadalo by cos bardziej znanego wziasc by miec jakis punkt odniesienia, dzieki za te propozycje, na pewno bede mial na uwadze te modele. Inaczej to troche jak w dzungli...

Na allegro parę dni temu widziałem Krella 300 za 4800. Poza tym na giełdzie na www.hifi.pl stały Primare cd31. Audio Klan ma wyprzedaż Musical Fidelity A 5, kosztuje chyba 5 tys. właśnie.

Pozdrawiam Stempur

Jest (moze jeszcze sa) kilka krelli 300 za ok 6000... czyli mam rozumiec ze to ciut za duzo jak na ten sprzet (?)

A musiacal o ktory piszesz stempur to brzmienie...? Jakos zawsze Musicale kojarza mi sie z przyjemnym/slodkim dzwiekiem, musze na to uwazac bo koncowka gorne pasmo tez ma troche uspokojne i nie chce sobie zmulic..

To już chyba dołożyć 500zł i kupić Krella 280CD.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ten CD jest do kupienia za 2500 z przesyłką. Nówka 1250 E.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

TomekL3>

tak, ale jak czytam cieplo/analogowo to... to nie ta droga troche :-)

Elberoth>

Moze 6tys wyciagne, jeszcze zobacze, byle roznica byla nie na zasadzie malych niuansow... bo wtedy za 1000 wole plyty kupic ;-)

Witam, Quad'a 99CD ostatnio widzałem i sluchałem w "Moje Audio" (dawniej Combit) na Powstańców Śl. O tym jak gra nie będę się wypowiadał - odsłuch zbyt pobierzny i z przypadkowa elektroniką - ale jeżeli Cię ten cd interesuje to zainwestuj odrobinę czasu i sam oceń......co do krell'a mam mieszane uczucia, ale pewnie dlatego, że słuchałem go w zestawie z 300i ....i jak dla mnie to to strasznie "tupało" przy jednocześnie słabo nasyconej średnicy....Pozdrawiam - Andrzej.

TomekL3>

pytasz dlaczego, ano dlatego ze koncowka jest juz wygladzona i nie chce przesadzic z dodatkowym cieplem, wiem ze zima, ale to moglo by byc za duzo. Z tym krellem to moze sie do annawroc wprosze ;-) na chwile choc by posluchac ... a Quad.. no z recenzji najbardziej mi sie podoba poki co. Pewnie na dniach bede juz cos wiecej wiedzial

AmAdeuz, 16 Sty 2008, 21:29

>zrodlem. Acha Cd w pelni zbalansowane rowniez mile widziane. Poki co myslalem o Quad 99CD (moze i na

>CDP bym sie szarpnal) o Arcamie Cd192, krellu KAV 250Cd, choc czytalem ze jak juz to odrazu 300, ale

>cenowo to juz troche gorzej...

ja rowniez polecam Tobie KAV-300cd mysle ze spokojnie do kupienia za 5k, na pewno bedziesz zadowolony bo wg mnie nawet za duuuuzo wiecej nie ma dla niego konkurencji

odradzam natomiast KAV-250cd ktory mialem rowniez przez kilka miesiecy

Tomku

Pisałem do chińczyków w sprawie tego Esounda, ale skubańce nic mi nie odpisują...

A ten na allegro też fajna okazja, ale kurde kasa poszła:/

Chociaż zastanawiam się czy ta nowa Yamaha nie przegoni Esounda

Pozdrawiam

Mcgyver>

Widzialem gdzies tu wpis annawroc ze omawiany krell KAV300Cd okazal sie chyba pod kazdym wzgledem lepszy od ich poprzedniego meridiana 506.20.

Poki co postaram sie jakos posluchac tego krella i zobaczymy..

Nie watpie ze inne propozycje ktore tu padly sa warte rozwazenia, ale dostep do swobodnego posluchania (i to u siebie) jest czesto malo realny :-(

AmAdeuz, 17 Sty 2008, 19:33

>Mcgyver>

>Widzialem gdzies tu wpis annawroc ze omawiany krell KAV300Cd okazal sie chyba pod kazdym wzgledem

>lepszy od ich poprzedniego meridiana 506.20.

Nie wątpię. W ich systemie z ciepłymi kolumnami, ciepłym (a nawet nieco "przymulonym") lampiakiem na 6L6 Meridian mógł spowodować nadmierne rozmiękczenie. W takim systemie przydałoby się ożywienie wnoszone przez szybko, jasno i detalicznie grające źródło. Podobnie ProAc Studio 100 nie przypadły im do gustu, co IMHO było spowodowane nie pasującą do nich amplifikacją.

Z kolei w moim systemie zbyt żywiołowe i jasne źródło się nie sprawdzi, bo wprowadzi męczącą natarczywość i nachalne wyeksponowanie wyższych podzakresów średnicy.

Obiektywnie bardzo dobre źródło niekoniecznie musi sprawdzić się w każdym systemie.

>Poki co postaram sie jakos posluchac tego krella i zobaczymy..

>Nie watpie ze inne propozycje ktore tu padly sa warte rozwazenia, ale dostep do swobodnego

>posluchania (i to u siebie) jest czesto malo realny :-(

Tak jest. Patrz wyżej. Co z tego, że klocek jest świetny? To mało. Musi jeszcze dobrze zgrywać się z resztą systemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.