Skocz do zawartości
IGNORED

YBA Integre DT padł - pomocy!

daGambus

Rekomendowane odpowiedzi

CATV > Niestety, nie mogę spełnić Twojej prośby. Jeśli uda mi sie naprawić YBĘ, planuję wspaniałomyślną amnestię! :-))

A zatem - do sklepu biegiem marsz, bo płyta jest wspaniała, a sam używam jej także do testowania sprzętu. Wszystkie niuanse brzmienia, barwy instrumentów, artykulacji i frazowania, wybrzmienia, separacja instrumentów i lokalizacja w przestrzeni, wszelkie smaczki - znam tę płytę na pamięć, lubię jej słuchać także dla przyjemności, to najpiękniejsza muzyka kameralna na świecie... a soliści le Concert des Nations wykonują ją perfekcyjnie, z iście francuską elegencją, wdziękiem i tym czymś jeszcze, czym tylko Jordi Savall zachwyca...

No ale moja YBA, póki co, to nieboszczyk :(

przyjrzałem sie parametrom TIP35....i układowi trany koncowe to głupki wykonawcze ale za to sposób yba tkwi w układzie sterowania tych tranków..pozornie układ wyglada prosto ale jakosc układu sterujacego drivera jest kluczowa..wysyłaj do francji.

>da Gambus

Piotrek608 ma rację twój wzmak może naprawić tylko producent. Bardzo mi przykro, ale nie potrafię ci pomóc choć rozmawiałem o twoim przypadku z zawodowym serwisantem Philipsa i nie chciał podjąć się naprawy. A z tą płytką Couperina nie przesadzaj dawno ją już mam i bardzo lubię.

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wpisy i za chęć pomocy - to już coś :)

Póki co - wysłałem zapytanie do YBA i czekam na odpowiedź. Od niej zależy, co dalej - poinformuję Was jeśli mi cokolwiek odpiszą.

Jeszcze raz wielkie dzięki :)

Przyszła odpowiedź Z YBA.

Zacytuję jej najistotniejszy fragment:

"As for sonic reasons your integre DT does not have any protection against short-circuit, doing a short-circuit on the output must have destroyed the output stage (transistors).

We do not recommend to replace any component by yourselves or in a local repair shop unless it has experienced YBA products set up before. Our circuitry is extremely simple so using low quality component or a bad bias or offset set up will drastically reduce the sound performances.

At the moment we do not have any distributor in Poland so we suggest to send back your amplifier to our factory for a full check up and repair.

By experience, the replacement of the output stage should cost around EUR 300/350 (including full check up and repair, testing and measurement, set up...). You should also add the shipment costs back to Poland (expect around EUR 60).

In terms of upgrade, and as you amplifier will be in our factory, it is possible to upgrade some components (mainly the capacitors) so your integre becomes an "almost new" one. We can give you a more precise quote upon reception and check up of your amplifier. It might also be possible to add a remote control (if not equipped with one and if the chassis is compatible with) or phono stage (MM)."

To by było na tyle. Wygląda na to, że czeka mnie wydatek ca 2kzł. W zamian gwarantowany odbiór wzmaka w stanie "almost new"...

Co Wy na to? Ja pakuję wzmacniacz, będę wdzięczny za ew. sugestie jak to się wysyła - przez DHL, UPS czy DPD... Nie mam tu żadnych doswiadczeń. Co z formalnościami celnymi? Niby to UE, ale czy nie trzeba jakichś dodatkowych kwitów, deklaracji itp.? Czy trzeba to jakoś ubezpieczyć? itp. itd.

Człowiek się wychował za komuny i nie wierzy już w to, ze będzie lekko...

;-)

Wyślij przez DPD - będzie najtaniej. Wysyłka do Francji niczym się obecnie nie różni od wysyłki do Szczecina.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Miło, wygląda na to że bedzie to w miare prosta operacj i moze to i lepiej ze nie mają w Polsce dystrybucji bo zrobia ci to w fabryce, a nie jakis "pan zenek, kolega dystrybutora".

Nie zapomnij tylko ubezpieczyc sprzętu

Trzeba zaopatrzyć się we wtyki bananowe z pełną izolacją. Najlepiej gdy będą do tego zakręcane (a la WBT) co dodatkowo zlikwiduje ryzyko wysunięcia się wtyku. O wyłączaniu sprzętu przed zmianą kabli nie wspominam, bo to podstawa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Przesyłka dotarła do Francji przed około tygodniem.

Dziś otrzymałem konkretne propozycje, oto stosowny fragment:

"First option : Only repair

- Handling,

- Diagnosis of the break down,

==> replacement of the transistors,

==> replacement of fuse,

- Cleaning & complete check up,

- Tests, measurements & listening of the unit.

Price of the repair : € 267

Transport fees : € 130

Total amount : € 397

V.A.T. amount : € 77.81

Total amount with V.A.T : € 474.81

Second option : up-grade to sigma including the repair

- Handling,

- Diagnosis of the break down,

==> replacement of the transistors,

==> replacement of fuse,

==> up-grade to sigma, (wich includes the replacement of the condensators and feet, optimization of the power supply)

- Cleaning & complete check up,

- Tests, measurements & listening of the unit.

Price of the up-grade including the repair : € 455.68

Transport fees : € 130

Total amount : € 585.68

V.A.T. amount : € 114.79

Total amount with V.A.T : € 700.47

Should you not accept one of these estimates, a lump sum of € 135 (V.A.T. included), plus transport fees of € 155.48 (V.A.T. included) for return, will be chargeable to you. "

Hmmm... Co Wy na to? Jedna tylko rzecz dość porażająca - koszty transportu. Za wysyłkę do Francji przez DPD zapłaciłem coś 135 PLN brutto...

Co radzicie?

Jak miałbym wydać 500 eur na naprawę to wolałbym już dodać te 200, mieć upgread`e i cieszyć się lepszym dźwiękiem.

Za 2500zł nie kupisz raczej niczego ciekawszego, uwzględniając używki.

155 euro za transport?! - nieźle, nieźle,

ciekaw jestem co zdecydujesz - naprawiasz czy upgradujesz, w sumie różnica 250 euro nie jest porażająca,

a czy ktoś słyszał wresję sigma?!

no własnie niby jestesmy w U.E a koszty transportu do europy "B" czyli polski czech etc sa sztucznie zawyżane..napewno zawijaja klocka w papier pakowy z zawartościa złota:-)

Faktycznie, koszty transportu są z kosmosu.

Jak kupowałem rok temu wzmacniacz DPA w Niemczech (pre + końcówka, całość ważyła podejrzewam więcej niż YBA) to za transport z Niemiec do Polski przez DHL zapłaciłem 32 EUR.

Możesz im ten przykład podać.

Tak więc ja bym wiercił im dziurę w brzuchu i zapytał o tańsze opcje transportu.

Napisz im, że jak ci znajdą tańszy transport to zrobisz upgrade - wtedy może będzie im się chciało zrobić dwa telefony. Bo że upgrade warto za 180 EUR extra wykonać, to nie mam wątpliwości.

Zgadzam się z Elberothem. Niech poszukają tańszej opcji. Natomiast upgrade do wersji Sigma to sprawa dyskusyjna. Jesli te 200 E nie stanowi dla ciebie problemu, ale jesli jestes limitowany przez budzet, to chyba bym zrezygnował z upgradu, a kazał tylko odswiezyc wersje alfa (nowe kondensatory itd). Porównywałem alfe i delte roznica nie jest porazająca, ale mozna wziąc pod uwagę, ze przy ewentualnej odspedazy najnowsza wersja moze byc więcej warta niz "stara" alfa. Decyzja trudna. Jeli masz kase - upgraduj ( i niech ci dadzą nową tabliczkę z napisem sigma :)

Dziękuję wszystkim za wpisy :)

Mars > Opcja naprawy alfy ostatecznie nie zawiera wymiany kondensatorów, jedynie tranzystorów i bezpiecznika :(

Wymiana kondensatorów to w zasadzie chyba niemal cały upgrade do sigmy, jeśli nie liczyć małej zmiany w chassis (winni dodać wejście gramofonowe), może dadzą też nieco lepsze tranzystory? Zadam im takie niewinne pytanie... No i jeszcze tajemnicza optymalizacja zasialcza - mam nadzieję że nie polegająca na demontażu jednego traffa ;)

Zgadzam się z Wami że przy takim wydatku już kolejne 230 euro to nie tak wiele, niestety dodatkowe przepłacenie o ok. 100 euro za transport trochę mnie zirytowało...

Sprawdziłem - tyle faktycznie kosztuje transport przez np. UPS. Ale DPD też ma swego agenta całkiem niedaleko Palaiseau, bo w Massy - też pod Paryżem. Ceny mają także niskie. Tyle że pewnie YBA nie mają podpisanej z nimi umowy i nie wiem, czy się będzie im chciało cokolwiek załatwiać tylko dla jakiegoś eskimosa... :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.