Skocz do zawartości
IGNORED

ebay - cło i inne podatki

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli zdecydowałbym się na zakup projektora poprzez portal ebay (z USA) to jakiej wielkości będę musiał ponieść jeżeli chodzi o cło i inne podatki? Czy muszę zapłacić VAT?

Ile wynosi cło na projektory?

https://www.audiostereo.pl/topic/39617-ebay-c%C5%82o-i-inne-podatki/

Wyszukiwarka kodów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj obliczenie cła i podatku:

Ukryta Zawartość

Dla projektora cło wynosi 14% i VAT 22% (liczony od kwoty po ocelniu).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

• 3 miesiące później...

Jeżeli masz kogoś w USA to nie powinieneś się martwić za bardzo o cło. Wyślij projektor do znajomego w USA a on niech wyśle go do Ciebie przez:

Polonez Parcels lub Polamer.

Ja korzystałem z Polonez Parcels bo byłem w USA.

Polamer ma natomiast taką fajną opcję przekierowania. Wygląda to tak że kupujesz produkt w USA i wysyłasz go do siedziby Polamer. Do Polamer'u wysyłasz informacje że taka paczka do nich przyjdzie i zeby przesłali ją dalej do Polski na dany adres. Zdaje się ze na stronie Polamer dostępny jest specjalny formularz i że opłatę za przesyłkę Polamer --> Polska można zrealizować przy odbiorze. Z Polameru nie korzystałem ale kolega polecał mi takie rozwiązanie jako sprawdzone.

• 2 lata później...

Przechwycili mi paczkę na celnym i dostałem pismo abym dokładnie opisał zawartośc i wartośc przesyłki. Przesyłka jest z U.S.A, a w środku są buty. Kosztowały 99$. W delkaracji transportowej sprzedawca zaznaczył że to jest "GIFT" i ma wartośc "VALUE" 12$. W zasadzie to moja pierwsza transakcja międzynarodowa i od razu wpadka ;). Jak o rozwiązać. Twardo pisać że wartośc przesyłki to 12$ + 35$ koszt przesyłki, czy napisać jak jest w rzeczywistości.

Podpowiedzcie coś.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Przechwycili mi paczkę na celnym i dostałem pismo abym dokładnie opisał zawartośc i wartośc przesyłki. Przesyłka jest z U.S.A, a w środku są buty. Kosztowały 99$. W delkaracji transportowej sprzedawca zaznaczył że to jest "GIFT" i ma wartośc "VALUE" 12$. W zasadzie to moja pierwsza transakcja międzynarodowa i od razu wpadka ;). Jak o rozwiązać. Twardo pisać że wartośc przesyłki to 12$ + 35$ koszt przesyłki, czy napisać jak jest w rzeczywistości.

Podpowiedzcie coś.

Lepiej podaj wartość z aukcji(mnie o to "prosili").

Tam nie pracują debile, potrafią wejść na ebay i sprawdzić:)

Zwłaszcza, że obecna(i poprzednia też) administracja państwowa jest bardzo rozbudowa coby skutecznie jebać swoich obywateli i bardzo potrzebuje dinero's ...

Mam teraz mętlik w głowie i nie wiem jak postapić, ryzykować, a jak sie nie uda jakie bedą tego konsekwencje?

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

A od jakiegoś czasu nie jest to (kwota wolna od cła i VAT) 150 euro?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

google nie gryzie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.