Skocz do zawartości
IGNORED

kit avt2850 - wzm. sluchawkowy kl. A

hessus

Rekomendowane odpowiedzi

Kajo, 4 Paź 2009, 21:27

>U mnie cisza . Brum się pojawiał jak dotykałem pokrętła potencjometru ale bez gałki .

-------------------------------------------------------------------------------------------

Kajo, podłącz obudowę potencjometru do masy.

cudak10, 5 Paź 2009, 06:56

>Kajo, 4 Paź 2009, 21:37

>Ja mam trafo 2x9V i napięcie ustawione na 12V, stabilizatory lekko ciepłe.

bo masz spadek 0,6V czyli bez radiatorów też bedą działać :]

I pojawił się u mnie następny zawodnik wśród kondków wejściowych . No i chyba po BG N . Wygrzany BGN padł w konfrontacji z tantalem 4,7uF / 25V . Nawet nie wiem jakiej firmy . Prawdopodobnie jakiś no-name zagrał tak że BGN już na stałe został odstawiony . Teraz się tantal wygrzewa i zobaczymy co z tego wyjdzie . Na końcu zrobię jeszcze ostateczny ślepy test przy próbce tych samych utworów i najlepszy zostanie wlutowany na stałe . Ale narazie próby , próby , ..........

Ja czkam na toroida 2x9V w wersji audio ,mam takie do przetwornika D/A i jestem zadowolony .

KAJO Jestem na etapie zabawy z zasilaczem , zmieniłem 1000uF na 2200uF (jak radziłeś ) jest lepiej ale widzę że robiłeś inne zmiany w zasilaniu ,Napisz co zmieniłeś i jak gra ?

Eksperymentuje ze wszystkimi kondkami w zasilaczu oprócz bypasów , tam mam na stałe czerwone Wimy . I to chyba wszystko po stronie zasilacza . We wzmaku eksperymentuje z kondkiem wejściowym i bypasami do tego 22uF . Tam mam na stałe nichicon muse 22uF/50V i przy zmianie tych bypasów generalnie nie ma jakiś wielkich różnic w dzwięku więc nie są chyba krytyczne dla dzwięku . Najwięcej zabawy i różnic w dzwięku jest przy zmianie kondków wejściowych we wzmaku .

Takim cudem że transformator bez obciążenia podaje pewnie 12V albo więcej. Do uzyskania 12V za stabilizatorem wystarczy spokojnie transformator z napięciem znamionowym 12V.

mam 2x12V na wyjściu zasilacz 13,2 V ,zamówiłem 2x9 bo była taka sugestia na forum i nikt z tym nie polemizował !!A teraz zaczęła się jakaś dziwna dyskusja. Jeżeli nie da się ustalić jakie trafo to co dalej nas czeka :)

Trafo 2x9V spokojnie wystarczy, po wyprostowaniu będzie ponad 12V. Nie pamietam dokładnie ile procent jest więcej po wyprostowaniu ale na pewno 12V bedzie. Ja też mam trafo 2x9V i na wyjściu 12V.

cudak10, 12 Paź 2009, 14:43

>Nie pamietam dokładnie ile procent jest więcej po wyprostowaniu ale na pewno 12V bedzie.

Dokładnie o pierwiastek drugiego stopnia z 2. Jeżeli na wyjściu trafa masz napięcie w okolicy 9V AC to po wyprostowaniu będzie około 13 V DC - bez obciążenia oczywiście.

zadaje pytanie tutaj bo w moim wątku nikt nie odpowiedział,zanim wykonam zasilacz projektu de toma mam tek kit podłączony po zasilacz dodawany w zestawie i trafo 12v 1,25A 15w nie mogę ustawić 0v na wyjściu maxymalnie udało mi się ustawić po 2mv w obydwu kanałach,czy to ma znaczny wpływ na pogorszenie jakośći dzwięku,bądż wpływ na słuchawki? czy może tak być? dodam że zasilacz mocno szumi w jednej słuchawce oraz w obydwuch słychać znaczny brum,ale po daniu tego trafa mam mocniejszy bas wcześniej był mniejszy bo mniej wydajny był transformator,stabilizatory mam bez chłodzenia czy to wplywa na szum?

2mV możesz na słuchawki spokojnie puszczać. Wątpię aby udało Ci się ustawić mniej. Staby w tym wzmaku koniecznie na radiator. Pewnie są cholernie gorące co nie jest bez znaczenia dla szumu!!

Dziekuje bardzo za wypowiedż właśnie są pieruńsko gorące,czy mogą się w ten sposób uszkodzić czy mają jakieś zabezpieczenie? czy komuś z ludzi na forum mających te forumowe wersje pcb udało się ustawić 0v na wyjściu i czy to napięcie się utrzymywało np po godzinie?

a czyli tu może być przyczyna takich rozjazdów,dodam że pomimo tego że się ustawi te 2mv to i tak po jakimś czasie nawet jak jest gorący to się rozjeżdża do +_- 10mv wynikiem tego wydaje mi się że mam taki trochę metaliczny pogłos w słuchawkach oraz jak by membrana była czymś związana i nie jest taka dynamiczna,może to tylko moje odczucia?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.