Skocz do zawartości
IGNORED

kit avt2850 - wzm. sluchawkowy kl. A

hessus

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem różne cuda łącznie z parowaniem tranzystorów oraz montażem potencjometrów precyzyjnych,i jeśli udało mi się ustawić ok 10mv na wyjściu to po godzinie było już -100mv albo +150mv tak więc pozbyłem się go po cenie częśći,nawet jaknie uszkodzi słuchawek odrazu to po kilku dniach słuchania na takiej składowej stałej to słuchawki zaczną popierdywać.

Mimo wszystko tonie jest wzmacniacz dla nawet średnio zaawansowanych w diy to wzmacniacz dla bardzo zaawansowanych i majacych bardzo dużo cierpliwośći i pieniędzy,mnie nie stać na nowe słuchawki a hd600 wziołem na raty i animi się śni podłączać je pod tego typu wynalazki,wzmacniacz na TPA6120 dobrze zrobiony,naprawdę nie ustepuje jakością dzwięku.

Mimo wszystko życzę powodzenia :)

kuty, 14 Sty 2010, 23:08

>Ten wzmacniacz to najgorszy wzmacniacz z jakim mialem do czynienia,składowa stała niszczy wszystkie

>słuchawki,musiałbymbyć chory aby pod togówno podłączyć HD600 "nie ma to jak świetny TPA6120" bije go

>10krotnie a wy się takpodniecacie tym AVT.

Po co robisz zamieszanie w wątku??

Jeżeli według ciebie TPA6120 bije 10 krotni AVT to lepiej sobie kup słuchawki za 10zeta bo widzę że i tak nie słyszysz różnicy a skoro nie widać róznicy to po co przepłacać.

Zaden scalak nie dorówna dobremu tranzystorowi a napewno nie 2sk170.

Ja robiłem wiele różnych wzmacniaczy na TPA również (robiłem mnóstwo testów z różnymi kondensatorami) i ten AVT gra najlepiej. Nie trzeba być żadnym fachowcem żeby zrobić tego AVT ja jestem amatorem elektroniki i złożyłem 3 takie wzmacniacze i wszystkie chulają do dziś i żadnych słuchawek nie upaliłem a testy robiłem na zwykłych Philipsach których dzieci używają do kompa.

Skoro go złożyłem i grał,a jednocześnie złożyłem TPA to miałem porównanie i avt był kiepski dla mnie,a jak byś się trochę interesował tym co składasz to byś wiedział że TPA to nic innego jak mini tranzystory scalone w jednym układzie.

A zamieszanie bedą robił bo szkoda mi ludzi którzy bedą sobie roz.... swoje słuchawki,bo chyba nie wszyscy są tacy specjaliśći jak ty i niech wiedzą że do tego wzmaka podchodzi się ze szczególną zasadą przestrzegania BHP a nawet bym zalecił okulary ochronne przed strzeleniem krzemu w oko :)

kuty, 16 Sty 2010, 14:18

Po podlączeniu pod jeden kanał słuchawek słychać że wzmacniacz gra niesamowicie czysto i precyzyjnie,czy ten wzmacniacz to naprawde taka brzytwa brzmieniowa?

Czy to czasem nie twoje słowa??

Co do układów scalonych to chyba każdy składa się z tranzystorów:)

Gdyby ten TPA był taki dobry jak ty to piszesz 10 razy lepszy to chyba producenci sprzętu nie bawili by się w takie wzmacniacze tylko zrobili by na TPA i sprzedawali po 10000zł skoro taki dobry:)

Miłej zabawy z wzmacniaczami słuchawkowymi

Tak jak najbardziej to moje słowa i nie twierdze że gra żle ale to tylko dlatego że nie mialem jeszcze TPA po zbudowaniu TPA dla mnie jest o wiele bardziej precyzyjny i czysty ale to tylko moja opinia (i nie brumi) jak bym zdobył płytkę chumiego pod tpa to bybył dopiero czad! ale nie mam a szkoda.

Niestety AVT po zakupie w sklepie zestawu nie nadaje się do odsłuchu,trzeba koniecznie robić nowy zasilacz i parować tranzystory a nie powiesz mi że to każdy potrafi więc skórka nie warta wyprawki.

TPA słuchałem tylko przez chwilę i dlatego myślałem że avt jest o wiele lepszy bojest 10razy mocniejszy i daje taki efekt jak by grał bardziej dynamicznie i przestrzennie,niestety potem od składowej stałej bas robi się metaliczny i drewniany i nie ma tej przyjemnośći w odsłuchu jak trzeba cały czas kręćić aby zbić nap stałe na wyjściu.

Co do kitu AVT to sę zgodzę zasilacz do du.y.

BF245 to też nie są najlepsze trany, dlatego na audiostereo powstał nowy projekt PCB wzmacniacza dostosowany pod 2sk170bl i nowy zasilacz. Jak się wszystko dobrze poskłada i wyreguluje prądy to wzmacniacz odwdzięcza się przepięknym brzmieniem i niesamowitą przestrzenią. Dlatego nie zniechęcaj ludzi to tego wzmacniacza.

kuty

z tego co piszesz wynika że nie wiesz czego dotyczy wątek :)

mam ten forumowy wzmacniacz z poprzedniego zamówienia i muszę powiedzieć że nie ma się do czego doczepić( w tej cenie ). miałem lampowy i zamieniłem na "avt " słuchawki to HD 600

moim zdaniem powinieneś porównywać dwie sprawne konstrukcje !! wtedy twój wpis miałby jakiś sens :)

Jego wpis miałby sens gdyby miał jakieś lepsze słuchawki od vivanco... Połączenie neutralnego wzmaka Chumiego i moich senków wypada dość ostro. Zamówiłem płytki do wzmacniacza z tego wątku to będę mógł porównać do SOHY ;)

Witam,

minęło trochę czasu, niektórzy zmontowali swoje AVT2850 na płytkach z forum z uwzględnieniem modyfikacjami elementów na schemacie.

Jestem bardzo ciekawy jakie są wasze opinie na temat tej konstrukcji w porównaniu do innych wzmacniaczy słuchawkowych :)

ktos myslal o jakims kicie?

chcialbym chociaz Dale'e wziasc ale poki co nie bedzie mi potrzebna ilosc nadmiarowa wiec chetnie wezme zamowienie -10szt wartosc- na kilka osob...

moze jeszcze jakies konkretne trafo i kondy?

jesli sa zainteresowani prosze pisac bo latwiej i taniej bedzie nam to zebrac w grupie

pozdrawiam

no to pieknie u mnie juz plytki sa... co dalej robimy Panowie?

moge sie zajac rezystorami jak zaproponujecie jakis namiar

zglosilo sie do mnie kilka osob z zapotrzebowaniem na Dale'e

poki co do wyboru mamy rezystory.net i HFO

ps. chcialbym zaznaczyc ze moga mi sie terminy troszke spieprzyc wiec w miare mozliwosci prosze znalezc na zastepstwo ktora zrobi to szybciej

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.