Skocz do zawartości
IGNORED

kit avt2850 - wzm. sluchawkowy kl. A

hessus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

złożyłem właśnie wzmacniacz i pomimo kręcenia potkiem na wyjściu mam 3,35v na obu kanałach ;/ Czym może to być spowodowane? Może tym, że zamiast 2sk170bl użyłem bf245b? Reszte zostawiłem (rezystory itp według modyfikowanego układu z forum).

Pozdrawiam

Faktycznie miałem źle wlutowane, poprawiłem chyba? dobrze i taraz na wyjściu 10v ;/ źle wlutowane trany mogły się spalić czy coś ? dzisiaj już nie mam siły jutro jeszcze posprawdzam czy dobrze wlutowane wszystko, może ktos ma jeszcze jakiś pomysł co może być źle ?

• 2 tygodnie później...

troszke mi latal jeden kanal i mialem male radiatory testowe ktore mocno sie grzaly

teraz zmienilem na odpowiednio wieksze i mam problem... w jednym kanale mam na wejsciu T11 24V

przelecialem cala plytke i nie widze zwarc zwlaszcza ze w samej plytce nic nie zmienialem

macie jakis pomysl?

poscialem koszulki z tranow i okazalo sie jedna nozke gdzie przypadkie oblamalem... teraz pojawia sie trugi problem bo na wyjsciu mam ok 100mV i krecoc potencjometrem nic sie prawie nie dzieje

moze przekrecilem bo moge tak 5min w jedna strone i przeskakuje pod koniec jak to powinno sie dziac

czy spalilem ktorys tranzystor?

twister2005> wydaje mi się że uszkodziłeś potencjometr,a 100mv na wyjściu to jest bajeczka,podłączj słuchawki i nic się nie przejmuj moję już zagrały ostatnie pożegnanie ale było zdrowo ponad 1v:)

osobiście nie chciał bym teraz tego wzmacniacza za darmo bo bym się nerwicy nabawił,i pomimo parowanych tranów rozjeżdza się napięcie jak psu łapy na lodzie:)

wlasnie doczytalem sie ze to musi byc potek bo one maja srednio 20-25 obrotow a ja nim krecilem i krecilem wiec musze sie wybrac na drugi koniec miasta do sklepu bo oczywiscie wiecej nie mam :/

a co do offseta to z tymi 100mV troche przesadzasz

z tego co czytalem kiedys na head-fi to cos kolo 30mV moze juz zniszczyc sluchawki... moze beda jakos graly ale nieodwracalnie je uszkodza

po pierwszym zlozeniu ustawilem jeden kanal na 0mv i latal mi tak +/-0.5mV wiec bardzo zadowalajaco ale z drugim sobie nie radzilem bo jak sie dobrze rozbujal to i 17mV bylo na wyjsciu

po dlugim czasie regulacji wkoncu postanowilem podlaczyc sluchawki i o ile na iemach gral przyzwoicie to nie podobalo mi sie to na CAL! a co jakis czas slychac bylo lekkie znieksztalcenia wiec mysle ze mogl miec wplyw na to wlasnie dc offset

tlumaczylem sobie ze zabardzo trany wyjsciowe przegrzewam bo nie mialem czym przewiercic radiatora i zalozylem raczej male radiatorki ktore po chwili byly bardzo gorace a na kanale na ktorym mialem problem nie byl nawet na tyle szeroki by odpowiednio zlapac oba tranzystory wiec czekalem a bede mogl zalozyc nowy radiator no i tak dzisiaj wreszcie moglem sobie dalej skladac wzmacniacz a tu taki zonk ze ukryta nozka ktora zostala oderwana zajela mi 3h :(

bede walczyl dalej jutro

pozdrawiam

i jeszcze jedno... moze nie potrzebnie zaczynalem od podlaczania w tor potencjometru ale mimo ze zastosowalem wartosci elementow na ktorych byl projektowany wzmacniacz to wystarczylo lekko ruszyc galke a juz bylo baaardzo glosno

watpie bym zle go podlaczyl dlatego pytam czy przy 32ohmach tak jest i trzeba go nieco ograniczyc na wejsciu czy jednak moj blad?

ps. mam alpsa rk097 - czy moge bezposrednio podlaczyc na switch 230V czy bedzie to zdecydowanie za duzo na niego? a jesli tak to gdzie powinienem go zamontowac

moze glupie pytanie ale nie mam w tym doswiadczenia

Wszystkie te bolączki które ty masz z tym wzmacniaczem przechodziłem ja również i ten wzmacniacz tak ma że bardzo trudno aby dc ofset się utrzymuwałna poziomie 0mv nawet jak się ustawi około 5mv albo cudem6mv to po godzinie słuchaania już będzie około 60mv na jednym kanale albo na drugim,dla mnie to nieudany projekt ponieważ powinien mieć wbudowany układ dc servo i problem wtedy z ofsetem na wyjściu zniknie.

Jeśli chodzi o zniekształcenia dzwięku w miare wzrastania napięcia stałego na wyjśćiu,to tak ma on spory wpływ na jakość dzwięku i pogorszenie jest słyszalne gołym uchem,dlatego że mambrana słuchawek pod napięciem stałym na wyjściu będzie miała ograniczone skoki oraz będzie bardzo sztywna,co objawia się metalicznym kołkowatym basem.

Jedno co mogę ci poradzić to wstaw wszystkie parowane tranzystory,wstaw potencjometry precyzyjne wieloobrotowe,zrób porządny zasilacz symetryczna,bo na orginalnym to nigdy nie ustawisz niskiego dc na wyjściu,i to tyle.

Ostatnia moja rada to wywal ten wzmacniacz! i zrób sobie porządną konstrukcje na tpa6120 bez problemową w działaniu,jeśli używasz takich słuchawek jak cal bądz ep630 to tpa6120 wystarczy.

sory Kuty ale bzdury piszesz co do offsetu i do samego wzmacniacza

nie wiem jak gral Twoj wzmacniacz po zlozeniu ale widocznie nie bylo to dzielo sztuki jak TPA dla Ciebie gralo lepiej

nie mam zamiaru uzywac go do ep630 bo az tak nisko nie upadlem a ze mam w tej chwili rekablowane CAL! to tylko dlatego ze mi odpowiada ich charakter jak na swoj budzet mimo ze przestudiowalem juz wiele modeli do 1000zl

tak jak pisalem wczesniej wzmacniacz mialem zmontowany i problem mialem z jednym kanalem

drugi ustawilem na 0mV i przy ciaglym pomiarze nawet po godzinie rozbujal sie gora do 1mV ale to juz max wiec da sie to zrobic przy odpowiednim montazu i komponentach zwlaszcza ze nie jedna osoba tu pisala ze udalo im sie ustawic niski offset a po ich doswiadczeniu moge wnioskowac ze byl to pomiar korygowany po dluzszym czasie takze prosze Cie... przestan siac zamet bo wiele osob chwali sobie ten wzmacniacz a na razie jestes jedyna osoba ktora bardzo glosno narzeka

pozdrawiam

ponowie pytanie :)

minęło trochę czasu, niektórzy zmontowali swoje AVT2850 na płytkach z forum z uwzględnieniem modyfikacjami elementów na schemacie.

Jestem bardzo ciekawy jakie są wasze opinie na temat tej konstrukcji w porównaniu do innych wzmacniaczy słuchawkowych ?

każdy ma prawo do własnego zdania a moje zdanie jest takie że wzmacniacz jest SŁABY!! i nikt nie zmieni mojego poglądu na to badziewie,tak naprawde słyszycie że wzmacniacz gra lepiej niby epszymi detalami i mikrodynamiką,a dlaczego? ano dlatego że to gówniane badziewie ma końcówki mocy 20W tylko przez pare rezystorów i tranzystorów wejściowych jest uznane jako wzmacniacz słuchawkowy.

Jestem pewien że pożądna aplikacja tpa6120 w dual mono i bóforem na fetach zagra lepiej.

Sam masz problem z tym wzmacniaczem i będziesz go miał jeszcze nie raz,a objawiać się on będzie zmianą dzwięku przez dc ofset,a ty chyba nie jesteś konstruktorem tego badziewia skoro tak go bronisz:)

To tyle co mam na temat tego wzmacniacz dzięki bogu sprzedałem to coś,facet który to ode mnie zakupił był niesamowicie zadowolony więc chyba nie było tak żle poskładane,albo nigdy nie słyszał wzmacniacza słuchawkowego.

Kuty miej trochę szacunku dla ludzi i naucz się pierw pisać lub zainstaluj sobie słownik, jak czytam kwiatki typu "bóforem" to mnie krew zalewa. Tak zachwalasz TPA6120 mimo, iż "palą się jak petardy w sylwestra" ? dziwisz się, że zjarały Ci się słuchawki przy offsecie powyżej 1V ? nie przyszło Ci do głowy, że to wszystko przez własną głupotę, a nie to "gówniane badziewie" ?

nie jestem konstruktorem... nawet elektronikiem siebie nie nazwe bo to chyba 4-5 uklad ktory poskladalem chociaz musze byc jakis wybitny bo udalo mi sie wyjsciue ustawic na 0mV i tak grzeje sie od blisko 20h a offset wychyli sie gora do 0.8mv

przyznam ze gdy zalozylem sluchawki po godzinie to nie bylem jakos wybitnie z niego zadowolony ale zaraz zobaczymy co sie zmienilo po dniu grania a pozniej pobawie sie C1

TPA6120 pali się tylko i wyłącznie z mojej winy,dlatego że experymentuje i tak mi się podoba aby go PALIĆ!a wiedza wymaga poświęceń,a swoją drogą TPA6120 to najlepszy wzmacniacz do słuchawek jaki kiedykolwiek słuchałem,i nikt mi nie powie że avt2850 jest lepszy bo na tym forum trzeba wyrażać opinie pod dyktando innych,ludzie komuna się skończyła! i jest wolność słowa.

wlasnie Ty nie liczysz sie z opinia innych

nie napiszesz ze uwazasz ze TPA za lepszy od AVT tylko ze ten pierwszy jest bezapelacyjnie lepszy od drugiego bez znaczenia co inni o tym mysla

kazdy Twoj post o AVT2850 to okgromna krytyka tego uklady i teksty w stylu: "daj sobie lepiej spokoj z tym ukladem i zloz sobie TPA"

to co mam wyrzucic plytki i elementy ktore zakupilem pod ten uklad bo tak kaze Kuty?

fajnie ze podoba Ci sie TPA ale daj szanse ludziom samemu to sprawdzic lub zachec do tego

Podobają mi się wypowiedzi Kutego, najlepszy jest TPA. Ciekawe dlaczego producenci wzmacniaczy nie stosują tych kostek w najlepszych wzmacniaczach?? Może dlatego żeby ludzie złożyli sobie sami wzmak za 50zł niż kupowali za klika klocków wzmak na tranzystorach czy na lampach. Jeszcze dużo czasu minie za nim kostka zastąpi tranzystory. TPA jest bardzo dobry jak na kostkę ale przy tranzystorach jest słabiutki. GC też nigdy nie dorówna dobremu tranzystorowi, układy są dobre dla ludzi którzy zaczynają z elektroniką.

"już 30mv może uszkodzić słuchawki" nie poto kupowałem hd650 żeby żyć w stresie czy ich uszkodze czy nie,czy może po godzinie grania rozkręce obudowę i zobaczę jaki jest dc ofset,a po następnej godzinie znowu,w końcu wpadł bym w jakieś lęki,zwiazane z regulacją dc ofsetu,trzeba przyznać że ten wzmacniacz nie jest dla ludzi którzy mają słabe nerwy,myślę że z owiele bardziej skomplikowaną i rozbudowaną soha2 byłoby mniej kłopotu bo tam jest zaaplikowane dc-serwo,.

Jeśli ten wzmacniacz to taka rewelacja to kupuje kity za 40zł zlecam wykonanie profesjonalej obudowy i pod nazwą "super turbo avt2850" sprzedaje to jutro po dwa tysiaki jako hai-end:)

przepraszam za off. czy to połączenie jest poprawne? z góry dzięki za info.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BuBos18, 14 Mar 2010, 10:39

>Kolejne brednie powtarzane od lat. Układ scalony składa się między innymi z tranzystorów.

Tak scalak składa się również z tranów , ale w troszkę innej technologi i topologii, taki sam układ zbudowany na klasycznych tranach i pozostałych elementach dyskretnych zabrzmi zupełnie inaczej niż taki sam w kostce scalaka.Nie na darmo są układy hybrydowe (np. bardzo stary GML025) oraz wzmacniacze operacyjne zbudowane z elementów dyskretnych.Scalaki w wzmacniaczach audio to oszczędność kasy i miejsca i nic poza tym ( nie mówię tu o układach specjalizowanych).

nie twierdzę ze avt gra beznadziejnie,a główna krytyka tego wzmacniacz jeśli by ktoś śledził jak co niektóży wśćipscy ludzie wisy n temat tego wzmacniacz to piszę tam głównie o problemach związanych z tym wzmacniaczem i nikomu nie każe go wyrzucać bo kazać to można wyjść psu z mieszkania żeby nie błoćił.

Dzwięk ma ok tylko DC-OFSET! i jego chore problemy z regulacją mnie przerażają.

Dlatego TPA zawsze będzie lepszy a co do dzwieku tpa to tylko jego wadą jest to że jest mniej wydajny prądowo ale dzwięk jest na tym samym poziomie jeśli chodzi o jakość.

oczywiście że składa się z mini tranzystorów a jego dobrą stroną jst to że tam wśrodku siedzi wszystko po parowane itp.. ale wadą jest właśnie miniaturyzacja,jak narazie nie wszystko co cię skompresuje będzie miało jakość taką jak orginał,dlatego elemęnty smd np elementy bierne będą troszkę lepsze jakościowo jak smd,i dlatego dzwięk tpa będzie się tróżnił od avt2850.

Gdyby wszystkie tranzystory w avt2850 zminiaturyzować i umieśćić w małym układzie pewnie dzwięk by był mniej zachwycający jak teraz twierdzą co niektóży.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.