Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Triangle Comete. Pomocy !!

arenia

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w doborze wzmacniacza do monitorów Triangle Comete ES.... Wpisy, na ten temat, które znalazłem na Forum, nic mi nie pomogły, bo są enigmatyczne. Może znajdzie się właściciel takich głośników i mi coś podpowie, doradzi ?

https://www.audiostereo.pl/topic/39738-wzmacniacz-do-triangle-comete-pomocy/

Na alegro są wystawione Triangle Zefir XS są to podłogówki oparte o identyczne przetworniki jak Twoje komety, człowiek ten ma wzmacniacz Triangla pracujący w klasie A jest to świetne zestawienie pasujące do siebie, o ile wiem chce sprzedac kolumny, bo kupił T plus A , ale wzmak chyba tez jest do sprzedania , mozesz do niego napisać , uzytkuje te kolumny bradzo długo to moze Ci coś podpowie lub dogadasz się co do Triangla

pozdro

• Redaktorzy

arenia - a w jakiej kwocie chcesz się zamknać? Z tańszych propozycji polecam przesłuchanie starszych wzmacniaczy Musical Fidelity typu E11 lub końcówki E30 z dedykowanym pre E20 lub lampowym X-Pre. Z Polskich konstrukcji z trianglami dobrze współgra Sound Project 3SE. Można też poszukać tanich lampowców w stylu Aria Mini lub najtańszy Dared. Wszystkie powyższe propozycje oscylują w granicach 1.5kzł.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

yolaos

to co piszesz o Cometach i Zephyrach jest tylko częsciowo prawdą.Pomimo,że przetworniki w obydwu kolumnach wyglądają zewnętrznie prawie tak samo to Zefir xs na średnio nisko tonowym posiada większy magnes,co znacząco wpływa na jakość dzwięku.Tak sie składa,że posiadałem Zephyr i Comety w wersji xs i mimo podobnych głośników grały zupełnie inaczej, a co mogę napisać o brzmieniu, to Zephyr jako chyba jedyny głośnik z serii xs nie potrzebowały silnego skręcenia ,góra była równa w odróżnieniu od Itoh i Antal oraz wspomnianych Comet.Znakomite efekty i pełnię możliwości obydwu kolumn usłyszałem na wzmaku mojego kumpla- Lfd Mistral,który chyba nie ma już w Polsce dystrybutora,na Musicalach nie grało to z takim polotem.

?

Używałem Musicala A2 z Triaglami Comete (chyba ETZ) + Marantz CD63KI w pokoju 24 m2 - grało to całkiem fajnie, tzn. raczej mocno, bez szczególnego oglądania sie na tzw. mikrodynamikę -> bo tak ogólnie grają te Triangle

Jak zmieniłem głośniki na Epos M12.2 koledzy zapytali :)

Ogólnie rzekłbym - całkiem niezłe zestawienie

pozdr - Krzysiek

Słuchałem Comete ES z MF 3,5 i dla mnie było to za jasne granie, ale jak ktoś rocka słucha, to może mu się taka estetyka podobać. Mnie się nie podoba, chociaż te Triangle naprawdę robią dobre wrażenie, zwłaszcza potężną dynamiką! Z Jolidą było już grzeczniej i góra tak nie cięła po uszach, więc może rzeczywiście kierunek: lampa - to jest to? Comete mają dość wysoką skuteczność - 91 dB.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

byca

Różnica w magnesach nie przynosi więkrzego skutku w uzyskaniu końcowego brzmienia niz róznica w obudowie, nie chciałem pisac ,że Komety są poprostu popsute do Zefirów, co ciekawe w bezpośrednim starciu zgniotły je tańszeTraingle OZO zarówno na basie , dynamice i SREDNICY, troszkę ustepowały na wysokich{ za to OZO są bardziej zjadliwe), ale to z racji zastosowanego lepszego przetwornika w Kometach, ogólnie te kolumny są rozszczekane,drażliwe, jest to wina nie tylko obudowy , ale i zastosowanych taniutkich komponentów, co do 91db to prosze nie żartować, chyba taką dynamikę osiągaja w wąskim zakresie niższego sopranu, reszta pasma daleko w tyle .

pozdro

-->> yolaos

Mówiąc o skuteczności, a poprawniej o efektywności zestawu głośnikowego mówimy, o ile wiem, o mierzalnym parametrze, zdefiniowanym np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy zatem według Ciebie ten parametr, podawany przez producenta jest jakimś uśrednieniem tego pomiaru? Pytam, bo technicznie nie jestem zbyt rozgarnięty, a na logikę efektywność wyrażana w dB powinna być stała w całym mierzonym zakresie częstotliwości (250-4000 Hz) :-)

Przepraszam za OT!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

"Słuchałem Comete ES z MF 3,5 i dla mnie było to za jasne granie"

to jasne granie to właśnie górka na chrakterystyce częstotliwościowej jak dla mnie co najmniej dwa decybele, gdzieś miedzy 2khz a 5khz myślę ,że producent tutaj uzyskal 91db i mocno sie tym chwali, nie chce mi sie szukać starego Audio ale były wykresy i garb jak stodoła, pamiętam ,że nawet recenzenci którym przewaznie wszytko fajnie gra ,tutaj napisałi ostroznie ,"że kolumna nie jest dla wszytkich", takie delikatne stonowanie określenia co za upiór.

Po zatym skoro Zefir ma 92db jak dobrze pamietam, to jakim cudem przy tak mikroskopijnej obudiwe w kometach udało sie zgubic tylko jeden decybel pomijając fakt, jak to napisał kolega wyzej ,że midwoofer zastosowany w Zefirach ma wiekrzy magnes, chyba jakieś marketingowe czary))

pozdrawiam

dzięki yolaos :-) Rozumiem teraz, że wynik badania efektywności to również sinusoida? W ogóle się tym nie interesowałem, ale ostatnio szukam kolumn do mojego słabowitego wzmacniacza i zacząłem zwracać uwagę na parametry, tylko jeszcze niewiele z tego kumam :-(

yalaos

oczywiscie zgodzę sie z tobą,że obudowa w końcowym rozrachunku ma tak duże znaczenie,lecz nie zawsze zastosowanie wiekszej obudowy daje lepsze efekty brzmieniowe.W przypadku Comete moim zdaniem zastosowano zbyt mały magnes do wielkości obudowy i dlatego słychać i to wyrażnie podbicie (podbarwienie) górnego basu, oczywiście sa to tylko i wyłącznie moje spostrzezenia i dotyczą Comet xs.

?

Całkowicie się z Toba zgadzam dodam tylko ,że sto lat temu kiedy miałem Ozo przytachałem je do sklepu do porównania z Kometami, kiedy grały Komety to na dzień dobry coś mi nie pasiło zeby nie powiedzieć wszytko, dopiero jak zamieniliśmy na OZO pojawiła sie muzyka, nie pomogły teksty nie wygrzane głosniki itp, poprostu popsuta kolumna, tylko wtedy jeszcze nie miałem pojecia co siedzi w kolumnach, dzisaj wiedziałbym co w niej zamieszć)) OZO do dzisiaj graja u moich rodziców z Maranzem KI i Danielem

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.