Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo firm teraz tnie koszta produkcji chodź przy tej cenie można już wymagać trochę więcej np. osobne transformatory jak i też gniazda XLR,

Popatrzmy na naszą rodową firmę Baltlab np. Epoca 3 cena 5500zł na pokładzie dwa transformatory dual mono gniazda XLR.

Słuszna uwaga.

Jak dla mnie to we wzmacniaczach MF jest co raz bardziej pusto wewnątrz. Z każdym jednym nowym modelem.

Prawdziwa konstrukcja dual mono powinna mieć 2 transformatory. Nie inaczej.

Jak najbardziej. Potwierdzam.

M5 jesli chodzi o sekcje wzmacniacza ma paramatry podobne do M6: S/N>100dB srednio wazone, czestotliwosci +0, –0.1dB, 10Hz to 20 kHz, sekcja Phono ktorej nie ma w M3 jest tez niezgorsza na papierze, brak XLR - troche szkoda.

M5 jesli chodzi o sekcje wzmacniacza ma paramatry podobne do M6: S/N>100dB srednio wazone, czestotliwosci +0, –0.1dB, 10Hz to 20 kHz, sekcja Phono ktorej nie ma w M3 jest tez niezgorsza na papierze, brak XLR - troche szkoda.

Arek a czy te XLR są koniecznie potrzebne;) ?

Powiem jedno mam m3si już pare dobrych dni :) zaczynam coraz bardziej lubic tego wzmaka słysze ze po poczatkowch nastrojach " dogrzal się "muzyka gra spojnie ,równo i po prostu podoba się

na pewno jeszcze zmienie male co nieco czyt. kolumny ale musze trochę kasy dodrukować ;) a potem na pewno inne ustrojstwa .....

Wiecej szczegolow na temat M5Si.

Wydajnosc pradowa imponujaca - wieksza niz w M6??!! Ale damp factor taki sam jak w 3...

post-59062-0-07742300-1446568399_thumb.png

Edytowane przez awietek
  • 2 tygodnie później...

Wiecej szczegolow na temat M5Si.

Wydajnosc pradowa imponujaca - wieksza niz w M6??!! Ale damp factor taki sam jak w 3...

Współczynnik tłumienia jest jednym dość znaczącym parametrem. Parametry MF są troszeczkę papierkowe. Ja miałem przykład kiedy to M6i słabo sobie radził z kolumnami 84dB. Za to inny wzmacniacz o mocy 4 krotnie mniejszej pozamiatał.

Także co do MF to ja bym sie tu nie podniecał.

Współczynnik tłumienia jest jednym dość znaczącym parametrem. Parametry MF są troszeczkę papierkowe. Ja miałem przykład kiedy to M6i słabo sobie radził z kolumnami 84dB. Za to inny wzmacniacz o mocy 4 krotnie mniejszej pozamiatał.

Także co do MF to ja bym sie tu nie podniecał.

Akurat w wypadku ktory opisujesz duza wazniejsza jest wydajnosc pradowa a ta w m6 ma max 45A. Jesli chodzi o damping to generalnie nie jest to wielki problem jak sie okazuje. Np wzmacniacze Naima maja bardzo niskie wspolczynniki a sa calkiem ok :) faktor powyzej 20tu zapewnia juz niewielka roznice w zmianie zachowania glosnikow w porownaniu do wyzszych wartosci. A M6 ma ok 200...

Edytowane przez awietek

Dlategp piszę, że współczynnik tłumienia jest dość znaczącym parametrem.

M6i po mimo dobrych parametrów na papierze nie radził sobie z kolumnami tak jak np. Naim XS2 czy chociażby Moon 250i.

Dlategp piszę, że współczynnik tłumienia jest dość znaczącym parametrem.

M6i po mimo dobrych parametrów na papierze nie radził sobie z kolumnami tak jak np. Naim XS2 czy chociażby Moon 250i.

No ale to wlasnie sprawia ze ten wspolczynnik nie jest tak wazny - i az mi sie nie chce wierzyc ze moon ktory ma wszystkie parametry duzo slabsze lepiej napedzal kolumny niz m6 - byc moze to kwestia odpowiedniego sparowania po prostu dane kolumny nie tworzyly dobrego duetu z m6 - to raczej kwestia brzmienia niz nie radzenia sobie z kolumnami.

Są tysiące różnych kolumn o różnej specyfikacji wiec nie szukaj dziury w calym magico .......

Edytowane przez asterix1

Wiem ze sa tysiace roznych kolumn ale i tez wzmacniaczy.

Nie szukam dziury w calym :)

Osobiscie jestem posiadaczem Musicala ale na pewno nie milosnikiem tej marki (zrazilem sie troche). Co do Moona to mozna sie troche zdziwic jak napedza kolumny.

W koncu to klub MF takze kazda negatywna opinia bedzie nie tolerowana.

Faktycznie Moon 250-tka jest dobrze wydajna pradowo. Duże trafo i mniejsza moc, katalogowo 50W na kanał, w rzeczywistosci ma 60W. Producent troche zaniza na papierze parametry.

Przyznaje, ze trudne kolumny napedza pozytywnie gdzie inne mocniejsze wzmacniacze sie wykladaly.

M6i jest nie precyzyjny potencjometr glosnosci ( chociaz producent uwaza ze jest precyzyjny) trzeba dobrze rozkrecic aby zaczelo cos grac. Moze byc problem przy wieczornych cichych odsluchach. Stąd wrazenie nie domagania wzmacniacza przy trudnych do napedzenia kolumnach.

Wiem ze sa tysiace roznych kolumn ale i tez wzmacniaczy.

Nie szukam dziury w calym :)

Osobiscie jestem posiadaczem Musicala ale na pewno nie milosnikiem tej marki (zrazilem sie troche). Co do Moona to mozna sie troche zdziwic jak napedza kolumny.

W koncu to klub MF takze kazda negatywna opinia bedzie nie tolerowana.

Nie to chyba nie tak do konca :) - jak dotad nie spotkalem sie jeszcze z opinia na temat M6 zeby niedomagal z jakimis kolumnami. M6 ma na papierze 45 A a Moon 15A... nie wydaje mi sie zeby te dane byly az tak przesadzone - nawet jesli jest powiedzmy 20% margines bledu to Moon niech ma te 20A a M6 nawet te 35A - to wciaz roznica na korzysc MF jest spora.

Powiem na przykładzie mojego m3si

na początku jak kupiłem musical musiałem podkręcać pokrętło glosu na godzinę 11 żeby w miarę dobrze, glośno i słyszalnie (szczegółowo)grało ...

....teraz po ponad miesiącu pokrętło mając na 9 godzine mam wrażenie czasem że za głośno jest .

Powiem tak żeby w pełni docenić klasę sprzętu ,niuanse ,klasę gry potrzeba czasem długiego czasu na wygrzanie ,czytając kolegów z klubu Atolla

dowiedziałem się że czasem to trwa bardzo długo.

magico że to klub musicala to nie znaczy że należy tylko pisać same ochy achy ale też jestem za tym żeby w drugą strone nie isc

awietek nie wierzyłem Ci jak mi pisales( na priwa) o wielu aspektach musicala teraz musze przyznać Ci racje :)polubiłem tą bestie ;)

Powiem na przykładzie mojego m3si

na początku jak kupiłem musical musiałem podkręcać pokrętło glosu na godzinę 11 żeby w miarę dobrze, glośno i słyszalnie (szczegółowo)grało ...

....teraz po ponad miesiącu pokrętło mając na 9 godzine mam wrażenie czasem że za głośno jest .

Powiem tak żeby w pełni docenić klasę sprzętu ,niuanse ,klasę gry potrzeba czasem długiego czasu na wygrzanie ,czytając kolegów z klubu Atolla

dowiedziałem się że czasem to trwa bardzo długo.

magico że to klub musicala to nie znaczy że należy tylko pisać same ochy achy ale też jestem za tym żeby w drugą strone nie isc

awietek nie wierzyłem Ci jak mi pisales( na priwa) o wielu aspektach musicala teraz musze przyznać Ci racje :)polubiłem tą bestie ;)

Racja. Sam posiadam Atolla IN200SE i przyznaje, że długo trwa czas wygrzewania. Do tego stopnia, że klienci często dzwonią do sklepów gdzie zakupili ten wzmacniacz (czy przypadkiem nie sprzedano innego modelu niż przy odsłuchu).

M6i miałem u siebie ok 1.5 roku i nie zauważyłem jakoś specjalnie zmiany w brzmieniu. Jedynie zmianę przyniosła wymiana kabla głośnikowego.

M1PWR (dwie końcówki mocy) też się przewineło u mnie.

Nie będe krytykował MF ani zachwalał. Podchodze raczej do tego producenta z pewnym dystansem. Z całym szacunkiem do firmy ale jak dla mnie to szału nie ma jeżeli chodzi o wzmacniacze. Ale to jest tylko moja opinia opierająca się na moich doświadczeniach odsłuchowych z tym sprzętem.

Nie będe krytykował MF ani zachwalał. Podchodze raczej do tego producenta z pewnym dystansem. Z całym szacunkiem do firmy ale jak dla mnie to szału nie ma jeżeli chodzi o wzmacniacze

Pewnie ze szalu nie ma bo w tym przedziale cenowym szalu nie ma nigdzie. 6si to juz troche inn,a nowoczesniejsza konstrukcja i z tego co wiem to spora roznica jest w stosunku do 6i ale szal raczej moglby byc w serii Nuvista ale to juz inny przedzial cenowy.

Szal w przedziale do wartosci m6i moze sie zdarzyc przy perfekcyjnym dobraniu wszystkich elementow. Nie wierze zeby jakis wzmak w tym przedziale zagral jednakowo z wszystkimi kolumnami ;) wiec jesli uda sie to mozna stworzyc dobry zestaw.nawet z musicalem ;)

Też słyszałem, że M6si jest mocno poprawiony od poprzedniego modelu.

A jeśli chodzi o szał brzmieniowy w tym przedziale cenowym to ja znam 2 wznacniacze, które zrobiły na mnie wrażenie. Pierwszy to Electrocompaniet, drugi to Cronus Magnum. Także w tych pieniądzach można......

Zgadzam sie po czesci z przedmowca. Electrocompaniet dobrze zagra ze wszystkim. Praktycznie w kazdym polaczeniu gra przepieknie.

Cronus Magnum dobrze znany w US dobrze radzi sobie w kazdym repertuarze. Jest kierowany do odbiorcow sluchajacych rozne gatunki muzyczne. Zaczynajac od hip hop a konczac na klasyce. Zagra po prostu wszystko.

Ale zgadzam sie. Tak, dobry przyklad.

• 4 tygodnie później...

No i mamy recenzję M3si

http://www.klub.audiostereo.pl/artykuly/musical-fidelity-m3scd-m3si-art508.html

"Czego by jednak nie mówić Musical Fidelity nie spuszcza z tonu i nawet na całkiem przystępnych pułapach cenowych nie rozczarowuje nie tylko miłośników/wyznawców marki, lecz również bardziej obiektywnie podchodzące do tematu osoby oczekujące porządnego Hi-Fi."

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Koledzy czy któryś z was użytkuje bądź użytkował Musical Fidelity M1DAC. Ostatnio kupiłem i jedna rzecz nie daje mi spokoju.Jeżeli ktoś się znajdzie to prosiłbym o kontakt na pw

Wszystko zależy jaki dźwięk kolega chce uzyskać, z doświadczenia wiem że E10 jest bardzo ciepło grającym wzmacniaczem na pewno nie polecam połączenia z kolumnami typu Cabasse czy Focal gdyż to połączenie gra fatalnie.

Na pewno wzmacniacz polubi się z kolumnami które prezentują dość mocne soprany typu Usher S-520, kolejna sprawa jeżeli wymagasz od wzmacniacza aby grał twardym punktowym niskim basem to na pewno nie E10.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.