Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Może jak na MF to drogie.. chodzi mi o to że ludzie wydający nie małe pieniądze na audio nie traktują chyba monobloków Musicala jako okazji i alternatyw choćby do Mcintosha..

Może jak na MF to drogie.. chodzi mi o to że ludzie wydający nie małe pieniądze na audio nie traktują chyba monobloków Musicala jako okazji i alternatyw choćby do Mcintosha..

I masz rację ja też mam wrażenie że w wysokim high-end MF nie jest poważany a były czasy że produkowali klocki które absolutnie tam były jak np MF Tytan i inne wyznaczające trendy.
Mam wrażenie że MF "odpuścił" jakoś np jedne z pierwszych DAC robił właśnie MF.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
1 godzinę temu, Niepokorny napisał:

O proszę.. 🙂 a ja właśnie myślę podłączyć 2 monobloki lub twoją końcówkę do Naim 272 bo to preamp i daje taką możliwość..

Pisałem z fonim który 2 monobloki łączy również z preampem i odtwarzaczem sieciowym w jednym - Meitner MA3

Twoje ATC to już kawał kolumny.. próbowałeś może z m8s 700s ?

Monobloków nie próbowałem. Z końcówki jestem mega zadowolony. Nie mam problemu z tym że MF nie jest zbyt prestiżowy i nie pasuje do high-endu 😉 

ATC nie są trudnym obciążeniem. Słuchając ze średnią 75-80 dB przez 2-3 godziny końcówka jest jedynie dobrze ciepła. Wyrafinowania też jej nie brakuje. Na ten moment cały wysiłek wkładam w akustykę, właściwe ustawienie zg i miejsca odsłuchowego. Nie czuję zbyt dużej potrzeby żonglerki elektroniką, obecny set gra bajecznie.

Mój ojciec ma tę samą końcówkę i napędza nią SF Olympica Nova V i też nie narzeka. Sprawiła się zdecydowanie lepiej niż Moon 330A (podobne rejony cenowe) oraz Moon 760A. Ta druga pomimo znacznej różnicy w cenie napędzała kolumny gorzej od MF.

Osobiście uważam że zestaw dzielony MF, który posiadam jest fajnie wyceniony w stosunku do tego co oferuje.

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Atolla SDA 200 ma spiętego z MF. Nawet nieźle to gra.

Te wymienione końcówki sprawdzaliśmy z moim NAC 272 w roli pre.

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

7 godzin temu, Niepokorny napisał:

I jak M8s 500s grało z pre Nac N272..??

Chyba nie za bardzo skoro dokupiłeś dedykowane pre MF..

Takie stwierdzenie byłoby krzywdzące. Wszystkie zmiany, których dokonuję w swoim systemie są przemyślane a zmiany sprzętowe przetestowane. Staram się aby zawsze był progres brzmieniowy. Nie robię kroków w bok. Naim NAC 272 plus MF M8s 500s mam mniej więcej od listopada 2020 i wtedy grało to jeszcze z ATC SCM 40. Byłem bardzo zadowolony. Jak się osłuchałem ze sprzętem to po kilku miesiącach stwierdziłem że słabym ogniwem są kolumny. Takim sposobem około kwietnia 2021 zmieniłem na ATC SCM 100 SL. Grało zdeeeeecydowanie lepiej. W międzyczasie pojawił się, po 6 miesiącach oczekiwania, XPS DR. Przetestowałem i okazało się że wniósł sporo dobrego do separacji instrumentów oraz rozmieszczenia sceny muzycznej. Kolejna zmiana na plus. Grało w takim zestawieniu jakieś pół roku z pełną satysfakcją dla mnie. Następnie doszedłem do wniosku że trzeba zrobić profesjonalnie akustykę aby ruszyć dalej do przodu (wtedy miałem tylko absorbery za kolumnami oraz dyfuzory za miejscem odsłuchu). Po zrobieniu akustyki i odczuciu wielkiej poprawy (ecophon master b na cały sufit do redukcji pogłosu oraz 8 strojonych na 60Hz pułapek basowych - wszystko przy udziale akustyka) stwierdziłem że zobaczę jak zagra zestaw jak dołożę przedwzmacniacz. Okazało się że gra z większym wyrafinowaniem niż sam NAC 272. Naim trochę wypychał średnicę na pierwszy plan i bardziej przysuwał scenę do słuchacza. Dodatkowo zmieniłem również okablowanie sygnałowe, listwę sieciową oraz kable zasilające. Teraz wjeżdżają optymalizowane drewniane dyfuzory specjalnie opracowane na pierwsze odbicia boczne. Z zestawu jestem bardzo zadowolony. Nie napiszę że to zestaw docelowy bo pewnie bym skłamał. Hobby jest super i fajnie jest dążyć do jakiejś tam perfekcji brzmienia, w swoim odczuciu oczywiście. Z każdą zmianą muzyka sprawia jeszcze więcej przyjemności. Każdego dnia przynajmniej 2 godziny muszę posłuchać sobie głośniej muzyki zanim ruszę do pracy 😄 

Trochę wyszło przydługie ale inaczej nie dało się odpowiedzieć na Twoje pytanie 😉 

Reasumując to długo byłem zadowolony z połączenia samego Naim NAC 272 i MF M8s 500s. Niestety tak to już jest że jak usłyszy się lepszy dźwięk to dąży się do tego aby on pozostał na dłużej 🙂 

Dzięki pomocy Marcina Wielgusa nowa m6si już u mnie gra na razie 30 h jest świetnie, najlepiej chyba z gramofonem ale z osobnym pre MC Graham Slee Fanfare, firmowy pre trochę  lichawy. Cd  Onkyo C- 7000 r też wymaga wspomagania przez Daca Hegla HD 20, stremer Marantza wpasował się idealnie. Także  cieszę ogromnie że w końcu wymarzona M6 jest  u mnie początkowo miała być  M5 ale Marcin tak to zaaranżował, że wyjścia nie było 😁 także jak potrzebujesz Musicala uderzaj do Marcina.

m6.jpg

m6T.jpg

20 minut temu, Renia239 napisał:

Dzięki pomocy Marcina Wielgusa nowa m6si już u mnie gra na razie 30 h jest świetnie, najlepiej chyba z gramofonem ale z osobnym pre MC Graham Slee Fanfare, firmowy pre trochę  lichawy. Cd  Onkyo C- 7000 r też wymaga wspomagania przez Daca Hegla HD 20, stremer Marantza wpasował się idealnie. Także  cieszę ogromnie że w końcu wymarzona M6 jest  u mnie początkowo miała być  M5 ale Marcin tak to zaaranżował, że wyjścia nie było 😁 także jak potrzebujesz Musicala uderzaj do Marcina.

m6.jpg

m6T.jpg

Lepszy wybór jak M5si, sporo kg dla tego na dnie Hegela.

24 minuty temu, DLL napisał:

Lepszy wybór jak M5si, sporo kg dla tego na dnie Hegela.

Wnet mu ulżę tylko niech wygrzeje się  MF, będzie selekcja co na sale przyniosę pudełka i popakuje.

11 godzin temu, Renia239 napisał:

Wnet mu ulżę tylko niech wygrzeje się  MF, będzie selekcja co na sale przyniosę pudełka i popakuje.

Przy okazji grzania mierzyliście tempurę swoich segmentów. Ja uzyskałem max 47 stopni dla M6si a stojący na nim M6scd 34 stopnie mierzone na radiatorach i przy ustawieniu bez ograniczeń z max wentylacją. 

Dzięki pomocy Marcina Wielgusa nowa m6si już u mnie gra na razie 30 h jest świetnie, najlepiej chyba z gramofonem ale z osobnym pre MC Graham Slee Fanfare, firmowy pre trochę  lichawy. Cd  Onkyo C- 7000 r też wymaga wspomagania przez Daca Hegla HD 20, stremer Marantza wpasował się idealnie. Także  cieszę ogromnie że w końcu wymarzona M6 jest  u mnie początkowo miała być  M5 ale Marcin tak to zaaranżował, że wyjścia nie było także jak potrzebujesz Musicala uderzaj do Marcina.
m6.thumb.jpg.25c2f9051e18e6a7281c954527f934be.jpg
m6T.thumb.jpg.11488a68509d946e919255c49233397d.jpg

Cieszę się że mogłem pomóc a twoje Triagle to jak zawsze mile zaskoczenie jak one potrafią ładnie z MF zagrać ... I nie tylko z MF.

13 godzin temu, DLL napisał:

Przy okazji grzania mierzyliście tempurę swoich segmentów. Ja uzyskałem max 47 stopni dla M6si a stojący na nim M6scd 34 stopnie mierzone na radiatorach i przy ustawieniu bez ograniczeń z max wentylacją. 

Jeśli mogę coś zasugerować to M6SI postaw na M6scd bo z definicji Wzmak najwięcej ciepła produkuje. O ile pamiętam to gabarytowo zmieści się i wówczas będziesz miał niższa temperaturę M6si oraz Wzmak nie bedzie grzał CD. 

Generalnie MF ma bardzo dobrą budowę i potężne radiatory jak na jego moc i się mało grzeje. Przy "normalnym" słuchaniu ledwie ciepły jest. Ja w swoim nie mierzyłem ale dla porównania powiem wam że końcówka mocy BAT którą mam przy normalnej pracy na radiatorach ma 60c. W zimie bajka ale obecnie to masakra . 

18 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Jeśli mogę coś zasugerować to M6SI postaw na M6scd bo z definicji Wzmak najwięcej ciepła produkuje. O ile pamiętam to gabarytowo zmieści się i wówczas będziesz miał niższa temperaturę M6si oraz Wzmak nie bedzie grzał CD. 

Generalnie MF ma bardzo dobrą budowę i potężne radiatory jak na jego moc i się mało grzeje. Przy "normalnym" słuchaniu ledwie ciepły jest. Ja w swoim nie mierzyłem ale dla porównania powiem wam że końcówka mocy BAT którą mam przy normalnej pracy na radiatorach ma 60c. W zimie bajka ale obecnie to masakra . 

Te 47 stopni to ciekawostka dla tych, którzy nie spotkali się z konstrukcjami MF, dlatego sam chciałem to pomierzyć jak miałem okazję skorzystać z termometru pistoletowego. Owszem M6si grzał CD jak stał na nim M2scd inna obudowa blachy poza panelem przednim aluminium cieńszym jak M6scd. Jak postawiłem M6scd od razu wyłapałem różnice i ten nie przyjmuje i nie kumuluje ciepła z M6si tylko skutecznie je odprowadza dzięki innej obudowie masywnej aluminiowej i te mniejsze radiatory na boku odtwarzacza to nie tylko estetyka. M6scd klasa odtwarzacz obudowa jest pancerna. Według mnie najlżejsze powinno być na górze. Moje pomiary są przy temperaturze 26 stopni w pomieszczeniu zatem te 34 stopnie na rozgrzanym maksymalnie M6si do 47 stopni to potwierdzenie skuteczności obudowy M6scd.

Dobry wieczór,

mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie połączenia musicala z triangle.

W drugim systemie połączyłem nowego M3Si z nowymi triangle comete ez.

Wszystko niewygrzane, wzmacniacz i kolumny grały dopiero kilka godzin, niemniej jednak pierwsze wrażenia już mam.

System na razie okazuje się dosyć jasny, góra jest czytelna i niesamowita, wydaje się jednak odrobinę zbyt jasna.

Przy dłuższym odsłuchu kolumny przekazują bardzo dużo informacji, bardzo angażują.

Bas póki co jest słaby, nie ma głębi, ale to z czasem powinno się poprawić jak dotrę kolumny (przetwornik średnio-niskotonowy) i wzmacniacz.

Pytanie, czy wysokie tony mają szansę się delikatnie "przyciemnić" z uwagi na dotarcie wzmacniacza i kolumn.

Być może to pierwsze wrażenia po przejściu z ciemniejszego systemu, być może dotychczasowy brak niskich tonów, więc jakby panująca dysproporcja góry i dołu.

Ogólnie triangle zaskoczyło mnie bardzo na plus, wyglądają bosko, grają radośnie, być może muszę się osłuchać:)

Docelowo planuję zakupić do nich m6si, choć nie wiem, czy to nie na wyrost.

Pozdrawiam

20 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Temperatury nie ma się co bać. Popatrzcie na klasę A jak się grzeje i gra po 30 lat.

Miałem Klasę A z wiatrakiem. To nie kwestia strachu tylko chłodzenia pasywnego, dla osób które nie spotkały się wcześniej wydawać się może, że gorący w praktyce 47 stopni to ciekawostka 🙂

W dniu 23.06.2022 o 18:53, Marcin Wielgus napisał:

jedne z pierwszych DAC robił właśnie MF.

Tak @Marcin Wielgusi naprawdę dobrze grające jest to TDA1541. Przez mój tor przeszły 4 sztuki. Bywało, że miałem i dwa na raz.

971580240_20220129_134011(1).thumb.jpg.a34f630357103bfac22788620a356140.jpg

w tym przypadku w jednym był analog cyfrowy a w drugim miałem analog

20211223_104013.thumb.jpg.b03f381175ff58ffed5fca9f5fb175a4.jpg

W dniu 23.06.2022 o 18:53, Marcin Wielgus napisał:

Mam wrażenie że MF "odpuścił"

Odpuszczał już wtedy. te dwa DAC, dzieli 2 lata produkcji, z lampą to początek, mamy lepsze kondensatory elektrolityczne w zasilaniu, mamy Orange drop zamiast tandetnych plastikowych foliowych, mamy wyjście monitor czyli sygnał cyfrowy na zewnątrz i można podłączyć do innego DAC a w tym po prawej nie dołożono nawet przekaźnika aktywującego wyjście więc jest martwe. Nawet PCB jest gorzej wykonana. 

Teraz mam kolejnego MF Digilog'a :

20220619_133022.thumb.jpg.78930ce3a049a4ec70de3e8ce9ad8495.jpg

i za 2 tygodnie też będzie w nim lampa. Kupuję po całym świecie jak tylko znjadę, bo ma naprawdę duży potencjał.

Przepraszam,  że tak się wciąłem w rozmowę ale jakoś mnie sentyment do starego MF nakłonił. ( miałem też inne )

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

W dniu 24.06.2022 o 10:58, Renia239 napisał:

m6.jpg

m6T.jpg

Nie wiem jaki masz pokój...? , polecam, odstawić trochę Antale od tylnej ścianyi jak najdalej od bocznych. U mnie odstawienie na 1,65 m od tylnej ściany dało o wiele lepsze obrazowanie 3D. 

W dniu 25.06.2022 o 20:19, sul76 napisał:

Dobry wieczór,

mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie połączenia musicala z triangle.

W drugim systemie połączyłem nowego M3Si z nowymi triangle comete ez.

Wszystko niewygrzane, wzmacniacz i kolumny grały dopiero kilka godzin, niemniej jednak pierwsze wrażenia już mam.

System na razie okazuje się dosyć jasny, góra jest czytelna i niesamowita, wydaje się jednak odrobinę zbyt jasna.

Przy dłuższym odsłuchu kolumny przekazują bardzo dużo informacji, bardzo angażują.

Bas póki co jest słaby, nie ma głębi, ale to z czasem powinno się poprawić jak dotrę kolumny (przetwornik średnio-niskotonowy) i wzmacniacz.

Pytanie, czy wysokie tony mają szansę się delikatnie "przyciemnić" z uwagi na dotarcie wzmacniacza i kolumn.Być może to pierwsze wrażenia po przejściu z ciemniejszego systemu, być może dotychczasowy brak niskich tonów, więc jakby panująca dysproporcja góry i dołu.

Ogólnie triangle zaskoczyło mnie bardzo na plus, wyglądają bosko, grają radośnie, być może muszę się osłuchać:)

Docelowo planuję zakupić do nich m6si, choć nie wiem, czy to nie na wyrost.

Pozdrawiam

Cześć 

Tak jak piszesz, może to być kwestia "wygrzania" . Może to być również kwestia ustawienia( za blisko nie zaadoptowane, miejsca pierwszych bocznych odbić.) Ale u mnie wspomniną ostrość, jasność, jazgotlwość wywoływały zawsze, podstawowe kable zasilające. Zmiana na ciut lepszy, likwidowała efekt.

U mnie Antale  z wymianą/dodawaniem, kolejnych komponentów, (kabel, filtr, Dac, el. akustyki) wspinały się na kolejny "dźwiękowy szczyt".

Jestem pewny że m6si da "Kometom", nową, lepszą jakość. A jeśli zakup, nie zrujnował by budżetu,  M8s500s "rozwinął" by, je jeszcze bardziej. 

2 godziny temu, Adah napisał:

Nie wiem jaki masz pokój...? , polecam, odstawić trochę Antale od tylnej ścianyi jak najdalej od bocznych. U mnie odstawienie na 1,65 m od tylnej ściany dało o wiele lepsze obrazowanie 3D. 

Już to tak gra, że niczego nie ruszam do końca życia :).

Cześć! Chciałem się tylko przywitać i poinformować, że dołączyłem do szanownego grona zadowolonych zachwyconych użytkowników Musical Fidelity. Od 3 tygodni umila mi muzyczne życie M8xi. Synergia z Dynaudio Contour została osiągnięta. Teraz widzę ile można wycisnąć z Dunek (wcześniejszy 150W wzmacniacz nie dawał rady).

40kg net / 48kg brutto 🙂 PXL_20220621_080202610.thumb.jpg.ce5a1326746b21d58ed063ce3721ef6b.jpg

5 minut temu, Cameyo napisał:

Cześć! Chciałem się tylko przywitać i poinformować, że dołączyłem do szanownego grona zadowolonych zachwyconych użytkowników Musical Fidelity. Od 3 tygodni umila mi muzyczne życie M8xi. Synergia z Dynaudio Contour została osiągnięta. Teraz widzę ile można wycisnąć z Dunek (wcześniejszy 150W wzmacniacz nie dawał rady).

40kg net / 48kg brutto 🙂 PXL_20220621_080202610.thumb.jpg.ce5a1326746b21d58ed063ce3721ef6b.jpg

M8xi o i to jest wzmacniacz tranzystorowy zintegrowany 🙂

9 minut temu, DLL napisał:

M8xi o i to jest wzmacniacz tranzystorowy zintegrowany 🙂

jak to pisze MF: 2 końcówki mocy i przedwzmacniacz zamknięte w jednej obudowie 😄

1 hour ago, Cameyo said:

jak to pisze MF: 2 końcówki mocy i przedwzmacniacz zamknięte w jednej obudowie 😄

Tak samo  pisali o nu vista600/800 z czym się zgadzam.M8xi ma jednak DAC na pokładzie więc to już nie to samo.

29 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Tak samo  pisali o nu vista600/800 z czym się zgadzam.M8xi ma jednak DAC na pokładzie więc to już nie to samo.

I nie ma lamp w przedwzmacniaczu 😞

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Myślę że MF z powodzeniem zaatakowało segment super integr w którym Ronaldo9 jesteś a tam DAC na pokładzie lub jako karta rozszerzająca to nie nowość .

Nie ma co, grubo kolega poszedł i pozazdrościć wyboru.

I nie ma lamp w przedwzmacniaczu

Myślę że to wynika z zaprezentowanej nowej serii produktów na nuvistorach. M8xi należy do kategorii czysto tranzytowej rozbudowując liniowe M6si500 a następcy Nu-vista 600/800 to dopiero co zostali zaprezentowani na targach

40kg net / 48kg brutto  PXL_20220621_080202610.thumb.jpg.ce5a1326746b21d58ed063ce3721ef6b.jpg

Gratulacje i witamy w klubie. Zakup nowego ? Ile się wygrzewał ? Słuchać było zmianę ? Czy też poprzednik wygrzał ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.