Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, adamogt napisał:

Cześć.

Potrzebuje porady, obecnie posiadam Wzmacniacz MF m5si, kolumny Audio Physic classic 8 oraz CD Marantza 67 MK II ose, i ten ostatni trochę kuleje, nie stać mnie narazie na kupno m3scd lub wyższy model, czy dac np v-90 jest dobrym pomysłem ? Chciałbym wykorzystać odtwarzacz jako transport, co mi doradzicie ? Chcę zachować charakter grania MF. A może zamiast bawić się w dac kupić narazie M2si i kiedyś go wymienić na lepszy model ?

M5si posiada ten sam dac co v-90 wiec jeżeli przesiadka na osobny DAC to lepszą opcją jest MX DAC, m2si chyba miałeś namyśli CD serii m2 ?

4 minuty temu, RemikS napisał:

M5si posiada ten sam dac co v-90 wiec jeżeli przesiadka na osobny DAC to lepszą opcją jest MX DAC, m2si chyba miałeś namyśli CD serii m2 ?

Tak miałem na myśli m2scd, M5si ma dac, owszem ale to jest dac z wejściem USB do PC 24/96 zatem też nie górnych lotów. 

7 minut temu, RemikS napisał:

Mx-dac jest w cenie m2scd i używanego m3cd i nie wiem czy wniesie więcej od tych odtwarzaczy ?

Dwie M3scd i M6cd masz w używce na OLX  w cenie nowej M2scd, ale jak ma być nowy to bierz M2scd. Jak bym miał kupować dla siebie to wolałbym kupić nowego Audiolaba 6000 cdt + używke Dac Hegel HD 12

Edytowane przez Renia239
8 minut temu, Renia239 napisał:

Dwie M3scd i M6cd masz w używce na OLX  w cenie nowej M2scd, ale jak ma być nowy to bierz M2scd.

Nowy m2scd kosztuje 3250, a te uzywki z Olx ponad 4 k

Po 4 miesiącach  od sprzedania MF m6 500i , nowy nabytek MF m6si 500. 
20221229_140029.thumb.jpg.dbb64ab61ff9bcf356e2aa9eb044c641.jpg

Tomaszu gratulacje ale .... Czemu sprzedawales? Czyżbyś dopiero po sprzedaży docenił co straciłeś
A tak na poważnie to jest to mega fajny Wzmak. Sygnatura dźwiękowa MF, transparentny, wydajny prądowo nieziemsko ... Jak Tytan i mocy starczy na dyskotekę i do napędzenia Infinity czy B&W .
Jeśli zmieniłeś z powodu "nowszego" modelu to ... Hmmm znam tylko 2 różnice pomiędzy nimi . Jedna to kolor wyświetlacza a druga tj zgadujcie ...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Sprzedałem ponieważ stał nie używany a większą rolę spełniał jako końcówka mocy w kinie. A po drugie powoli staruszek się robił ! 🙂

Ale Tak masz rację właśnie o to chodziło, szybko za nim zatęskniłem niestety! 

Kolor wyświetlacza na minus,  lepszy czerwony z m6 500i . Napewno lżejszy od  starszego modelu.  Starszy wydawał się bardziej pancerny oraz kolor panelu frontowego jest inny. 

Dźwiękowo hmm , ciekaw jestem twojej drugiej różnicy? 

Edytowane przez tom0987
Sprzedałem ponieważ stał nie używany a większą rolę spełniał jako końcówka mocy w kinie. A po drugie powoli staruszek się robił !
Ale Tak masz rację właśnie o to chodziło, szybko za nim zatęskniłem niestety! 
Kolor wyświetlacza na minus,  lepszy czerwony z m6 500i . Napewno lżejszy od  starszego modelu.  Starszy wydawał się bardziej pancerny oraz kolor panelu frontowego jest inny. 
Dźwiękowo hmm , ciekaw jestem twojej drugiej różnicy? 

Chciałem zrobić konkurs na 5% rabatu na zakupy MF u mnie a ty wprost pytasz ... Ale jak coś trzeba to dawaj znać na priv.

Co do farby to tak czasem ciut inny kolor mi się wydaje lub struktura ale waga hmm chyba taka sama nie sprawdzałem . Tam w środku wszystko takie same żeby nie było złudzeń że to "nowszy model" - jestem z wami szczery.

Druga różnica jest taka że w "nowszym" śrubki od górnej pokrywy są stożkowe wpuszczane w pokrywę a w starym półokrągłe wystają . Widać to nawet na twoich zdjęciach . I tyle tego

Heh. No tak śrubki  od razu  rzuciły się  w oczy albo ich brak. Na Plus.  Jeśli chodzi o Panel przedni stary m6 500i był koloru jaśniejszego i miał inną strukturę.

Nowy będzie fajnie wyglądał z końcówką mocy wielokanałową od MF . Jeśli da się kupić w fajnych pieniądzach!  

Ale przecież nie o to chodzi jak wyglądają. Dźwiękowo również są różnice  🙂

W dniu 27.12.2022 o 15:25, Robert 7800 napisał:

Witam Państwa.

Czy może ktoś polecić jasno grające kolumny z pazurem do MF m6si? Budżet do 14 tyś. 🙂

Cześć. Jakby co mam do sprzedania Jean Marie Reynaud Euterpe Jubile. Nowe kosztują aktualnie ok. 13900. Mam je w stanie idealnym. Posiadają jeszcze około roku gwarancji. Aktualnie grają u mnie z Musical Fidelity m6i. Mam je wystawione w dziale ogłoszenia za 7500 ale jak dla klubowicza oczywiście będzie mniej🙂 , a jeśli Chciałbyś jeszcze rozjaśnić brzmienie to mógłbym Ci dorzucić fajne kable Albedo Monolith Monocrystal za ok. 50 % ceny sklepowej 🙂

6 minut temu, kaziu106 napisał:

j🙂 🙂

Edytowane przez kaziu106

Z uwagi, że u mnie warunki akustyczne w salonie są takie sobie ( dużo płaskich powierzchni  ) co przy neutralnych kolumnach lub tzw. zimniej grających podbija mi wyższą średnice i jest to trochę irytujące. Chcę zmienić na kolumny grające cieplej. Miałem kiedyś Xavian Jolly i taki dźwięk mi własnie odpowiadał w moich warunkach akustycznych. To były naprawdę fajne kolumny tylko za małe do mojego salonu ( 35 m.kw.). Będę próbował może z Xavianem Accorda lub Xavian Ambra jeśli uda się znaleźć używane. Z jednej strony szkoda mi sprzedawać tych kolumn ( Jean Marie ) z uwagi na świetną przestrzeń i naturalizm oraz jeden z lepszych basów jakie miałem u siebie ( dzięki linii transmisyjnej ) i gdyby nie to o czym pisałem wyżej pewnie bym ich nie sprzedawał. Choć poza warunkami akustycznymi mam też w miarę neutralne kable XLR MB Diamond i dość neutralno- jasne kable głośnikowe Albedo Monolith Monocrystal więc pewnie to także się nakłada. Tak mi się też wydaje, że Musical Fidelity M6i jest dość neutralny i nie ociepla grania. Powiem tak: Zabawa w gonienie króliczka trwa. Tak jak pisałem trochę szkoda mi kolumn więc też kombinuje z wymianą reszty toru. Nie jest tajemnicą, że ( przepraszam za kryptoreklamę ;-), mam na sprzedaż komplet Musical Fidelity M6i wraz z daciem Musical Fidelity M6 dac. Na znanych portalach ogłoszeniowych cena jest trochę inna ale gdyby któryś z klubowiczów szukał zadbanego kompletu MF M6i + MF M6dac ( wersja na Burr Brownie ) to w gronie klubu cały komplet miałbym za ok. 9500 zł. do dogadania 😉 ( osobno to MF M6i za 5500 zł.,  dac za 4000 zł. ). 

Godzinę temu, kaziu106 napisał:

Z uwagi, że u mnie warunki akustyczne w salonie są takie sobie

Moze taniej będzie sie pobawic w adaptację akustyczną. Ustroje akustyczne zawsze mozesz zostawić, później ewentualnie zmieniać elementy toru. 

5 godzin temu, kaziu106 napisał:

Z uwagi, że u mnie warunki akustyczne w salonie są takie sobie ( dużo płaskich powierzchni  ) co przy neutralnych kolumnach lub tzw. zimniej grających podbija mi wyższą średnice i jest to trochę irytujące.

Zamiast zmieniać kolumny zainwestuj w sprzęt z DIRAC - NAD M10V2, NAD M33.

Room perfect - LYNGDORF TDAI-1120 i wyżej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...

Po roku zadzwoniłem do Marcina, odebrał od razu, przedstawiłem temat, Marcin uruchomił swoje możliwości i w ciągu 24 godzin był już wdrożony plan działania. Jak rok temu ponownie odpowiedzialnie i rzetelnie został przeprowadzony cały proces. Wartością dodaną zakupów przez Marcina jest właśnie to, że nie jesteś anonimowy, a w przyszłości może być to pomocne jak potwierdzam na moim przykładzie. Wszystko zostało bez zwłoki sprawnie zrealizowane, pełen profesjonalizm. Dzięki serdecznie Marcin, duża pomoc.

Dla zainteresowanych kupnem sprzętu Musical Fidelity proponuje przed podjęciem decyzji zakupowej kontakt z Marcinem Wielgusem i jest szansa, że dołączysz do grona zadowolonych z zakupu.

Polecam zakupy przez @Marcin Wielgus

Edytowane przez DLL
Po roku zadzwoniłem do Marcina, odebrał od razu, przedstawiłem temat, Marcin uruchomił swoje możliwości i w ciągu 24 godzin był już wdrożony plan działania. Jak rok temu ponownie odpowiedzialnie i rzetelnie został przeprowadzony cały proces. Wartością dodaną zakupów przez Marcina jest właśnie to, że nie jesteś anonimowy, a w przyszłości może być to pomocne jak potwierdzam na moim przykładzie. Wszystko zostało bez zwłoki sprawnie zrealizowane, pełen profesjonalizm. Dzięki serdecznie Marcin, duża pomoc.
Dla zainteresowanych kupnem sprzętu Musical Fidelity proponuje przed podjęciem decyzji zakupowej kontakt z Marcinem Wielgusem i jest szansa, że dołączysz do grona zadowolonych z zakupu.
Polecam zakupy przez [mention=70329]Marcin Wielgus[/mention]

Dzięki Daniel. Jak mogę to zawszę pomogę

Skoro został już wywołany taki temat to i ja mogę kolegę @Marcin Wielgus jedynie skomplementować. Pomoc, życzliwość, empatia i doskonałe ceny na rzeczy "klubowe" i nie tylko. Mimo tego, że nie kupowałem od kolegi to zaproponowane warunki miażdżą krajową konkurencję.

Gdybym tylko nie mieszkał w grajdole zwanym Łodzią, gdzie nie uświadczysz wyższych modeli MF, nie mówiąc oczywiście o Trianglach, to pewnie odsłuchy byłyby pewne. A gdyby te zaś okazały się sukcesem to nie wahałbym się dokonać zakupów klocków z gwarancją inną niż rodzima.....

Pozdrawiam.

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Z tym brakiem wyższych modeli MF w Łodzi to trochę przesadziłeś 🤣

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Ja nie miałem na myśli tylko siebie. Swego czasu w Q21 wypożyczałem MF z krótkim czasem oczekiwania 😉. Rzut moherem od Łodzi 😁

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Od owego "swego czasu" bardzo wiele się w Q21 zmieniło. Bardzo wiele i nie na lepsze, zapewniam Cię.

MF kończy im się na M5Si. Ostatnimi czasy dzwoniłem tam wielokrotnie w 99% na zadane pytanie słyszałem odpowiedź: nie ma.

Proponuję zakończyć OT, a jak ktoś jest zainteresowany to na priv mogę napisać w jaki sposób i jaki sprzedano mi Lumin U2 Mini w tymże sklepie.

Pozdrawiam.

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Też już tam nie kupuję 😉. Koniec OT.

Ceny serii Nu-Vista
NU-VISTA PRE + PSU: €22,000 - pre
NU-VISTA PAS + PSU: €24,000 - końcówka mocy stereo
NU-VISTA PAM + PSU: €22,000/each - monobloki

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

5 godzin temu, Cameyo napisał:

Ceny serii Nu-Vista emoji33.png
NU-VISTA PRE + PSU: €22,000 - pre
NU-VISTA PAS + PSU: €24,000 - końcówka mocy stereo
NU-VISTA PAM + PSU: €22,000/each - monobloki

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

MUSICAL FIDELITY: Nu-Vista - w edycji 2022

reszta jest na stronie

Edytowane przez DLL

Czyli wzmocnienie za 0,3 mln zł.

Poczekam na coś tańszego.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Godzinę temu, marek-1969 napisał:

Czyli wzmocnienie za 0,3 mln zł.

Poczekam na coś tańszego.

Sporego zamieszania, może za to narobić wskrzeszenie legendarnego wzmacniacza w klasie A – A1x

MUSICAL FIDELITY = Music + High Fidelity / Audio E.I.C. Show

Edytowane przez DLL
Sporego zamieszania, może za to narobić wskrzeszenie legendarnego wzmacniacza w klasie A – A1x
MUSICAL FIDELITY = Music + High Fidelity / Audio E.I.C. Show

Fajny artykuł.
Ciekawe jak oni rozumieją "Misją marki jest oferowanie klientom Hi-Endu o czysto europejskich korzeniach w przystępnych cenach. "

Niema żadnych informacji by A-1x

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.