Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, Gemmy78 napisał:

Na wstępie witam wszystkich miłośników i entuzjastów Musical Fidelity. Poszukuję nowych kolumn do MF Nu vista 600. Obecnie zostały po wymianie z M5si Audiovectory qr3. Jakoś tragicznie to nie gra ,ale na pewno może być lepiej. Poszukuje czegoś z większą sceną we wszystkich pasmach,no może poza góra która mi nawet odpowiada w tych qr3, choć często brakuje im detalu i zaczyna się rozmywać(syczeć). Muza bardzo zróżnicowana, poza ostrym graniem. Pokój ok 17m2 akustyka w miarę możliwości  ogarnięta. Budżet do max 20k za nowe. Pozdrawiam...

Dynaudio C1, S25. 

Focal Kanta 1, Focal Electra 1008 BE

Wszystko używki.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

On 2/2/2023 at 10:42 AM, Gemmy78 said:

Na wstępie witam wszystkich miłośników i entuzjastów Musical Fidelity. Poszukuję nowych kolumn do MF Nu vista 600. Obecnie zostały po wymianie z M5si Audiovectory qr3. Jakoś tragicznie to nie gra ,ale na pewno może być lepiej. Poszukuje czegoś z większą sceną we wszystkich pasmach,no może poza góra która mi nawet odpowiada w tych qr3, choć często brakuje im detalu i zaczyna się rozmywać(syczeć). Muza bardzo zróżnicowana, poza ostrym graniem. Pokój ok 17m2 akustyka w miarę możliwości  ogarnięta. Budżet do max 20k za nowe. Pozdrawiam...

Ile jesteś w stanie odsunąć kolumny od ścian????

W dniu 2.02.2023 o 11:42, Gemmy78 napisał:

Hej Hej witamy w klubie . z M5si na Nu-vista 600 ?? wow to skok wykonałeś potężny. 

co do kolumn to .... wiem nie chce ci sie ale poczytaj trochę forum bo bardzo duzo było już na ten temat. ja polecę ci sprawdzone rozwiązanie ktore grało u mnie i u wielu forumowiczów / klubowiczów gra, a mianowicie kolumny Triagle. to jest zakup zero ryzyka, a dlaczego:

1. MF i Triagle wpółpracuje ze sobą i Triagle sa niejako strojone pod granie z MF. o tym sie przekonało wielu z nas w klubie ze to jest super połacznie. może sie zaraz odezwą ale poczytaj klub i ich oceny znajdziesz

2. bass-reflex w triangle jest do przodu więc niweluje problemy z dudnieniem i odbiciem ściany a pomieszczenie nie masz wielkie wiec jazda z kolumnami po pokoju moze być cieżka.

3. Triagle - bardzo przejrzyste granie , szczegółowe z piekną sceną i zaskakująco dobrym i  niskim basem i mowi to posiadacz kolumn z 15" głosnikiem . wg mnie sa po jasniejszej stronie grania i polaczenie z MF a z hybrydą nuvista to juz szczegolnie dobrze się paruje - MF daje ocieplenie i łagodność. gora w nowoczesnych Triangle jest super. w starych ponoc kłuła . ja nie wiem bo tyko nowe znam.

4. moja rekomndacja czyli posiadacza MF M6i, M6si, M6500i, M6si500 i na koniec, najdłuzej Nu-Vista 600. a do tego Triangle Borea dwa modele, Antal 40th Aniversary, oraz Delta Signature. (inne marki też były i są)

5. pięć lat gwarancji producenta.

6. oczywiście jak wielu innym pomogę ogarnąć temat i jak masz pytania to pisz.

p.s

jesli słuchasz dużo Heavy Metal , Punk, Hard Rock .... czy inne ciezkie gatunki - to nie ta droga tzn Triagle dadzą radę ale nie w połaczeniu z Nu-Vista

pozdrawiam Marcin

Cześć,

spójrz na Fyne Audio F701 oraz PMC Twenty5.22i. Masz spory zapas prądu więc te kolumny mogą naprawdę nieźle wypaść w Twoim pomieszczeniu. Jeśli szukałbyś kolumn podłogowych, do niedużego pomieszczenia to fajnie sprawdzą się również PMC Twenty5.23i. Sam prywatnie gram na takich w 17mkw, warto posłuchać. Ewentualnie Fyne Audio F501SP.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

W dniu 3.02.2023 o 13:25, Ronaldo9 napisał:

Ile jesteś w stanie odsunąć kolumny od ścian????

ok 70cm

W dniu 3.02.2023 o 14:03, Marcin Wielgus napisał:

Hej Hej witamy w klubie . z M5si na Nu-vista 600 ?? wow to skok wykonałeś potężny. 

co do kolumn to .... wiem nie chce ci sie ale poczytaj trochę forum bo bardzo duzo było już na ten temat. ja polecę ci sprawdzone rozwiązanie ktore grało u mnie i u wielu forumowiczów / klubowiczów gra, a mianowicie kolumny Triagle. to jest zakup zero ryzyka, a dlaczego:

1. MF i Triagle wpółpracuje ze sobą i Triagle sa niejako strojone pod granie z MF. o tym sie przekonało wielu z nas w klubie ze to jest super połacznie. może sie zaraz odezwą ale poczytaj klub i ich oceny znajdziesz

2. bass-reflex w triangle jest do przodu więc niweluje problemy z dudnieniem i odbiciem ściany a pomieszczenie nie masz wielkie wiec jazda z kolumnami po pokoju moze być cieżka.

3. Triagle - bardzo przejrzyste granie , szczegółowe z piekną sceną i zaskakująco dobrym i  niskim basem i mowi to posiadacz kolumn z 15" głosnikiem . wg mnie sa po jasniejszej stronie grania i polaczenie z MF a z hybrydą nuvista to juz szczegolnie dobrze się paruje - MF daje ocieplenie i łagodność. gora w nowoczesnych Triangle jest super. w starych ponoc kłuła . ja nie wiem bo tyko nowe znam.

4. moja rekomndacja czyli posiadacza MF M6i, M6si, M6500i, M6si500 i na koniec, najdłuzej Nu-Vista 600. a do tego Triangle Borea dwa modele, Antal 40th Aniversary, oraz Delta Signature. (inne marki też były i są)

5. pięć lat gwarancji producenta.

6. oczywiście jak wielu innym pomogę ogarnąć temat i jak masz pytania to pisz.

p.s

jesli słuchasz dużo Heavy Metal , Punk, Hard Rock .... czy inne ciezkie gatunki - to nie ta droga tzn Triagle dadzą radę ale nie w połaczeniu z Nu-Vista

pozdrawiam Marcin

Faktycznie prawie wszędzie polecają Triangle: delty, australe... Tylko mam wrażenie że one zaleją mi pomieszczenie niskimi, i tylko dudnienie pozostanie. 

5 minutes ago, Gemmy78 said:

Faktycznie prawie wszędzie polecają Triangle: delty, australe... Tylko mam wrażenie że one zaleją mi pomieszczenie niskimi, i tylko dudnienie pozostanie. 

Mam coś koło 17m i kiedyś  pożyczyłem od kolegi  Delta signature  i było dobrze  tylko że u mnie  była nv 800.kolumny stały  jakieś 80cm to tylnej ściany i po 40 od bocznych. 

W pokoju ok. 18m2 stoją Triangle Borea BR09 podłączone do M6si. Żadne dudnienie nie występuje.

Dokładnie. Bo dudnienie to cecha m.in. słabych kolumn i nie czytaj - tanich.
Miałem Tannoy DC10ti I co ja się namęczyłem żeby nie dudniły a koszt 28k pln . W tym samym salonie Triangle Delta czy też Antal anniversary 40th
... Śpiewająco.
Wypowiedź Ronaldo przesądza, bo nie sądzę aby NV600 vs 800 nie dała rady zresztą miałem 600

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 2 tygodnie później...
W dniu 3.02.2023 o 14:03, Marcin Wielgus napisał:

pozdrawiam Marcin

Cześć, a ja do ciężkiego grania myślałem o M6Si ,a tu taka NU-vista nie da rady ? Może ktoś tutaj słucha metalu na M6Si? Jak to wypada? 

Cześć, a ja do ciężkiego grania myślałem o M6Si ,a tu taka NU-vista nie da rady ? Może ktoś tutaj słucha metalu na M6Si? Jak to wypada? 

Hej M6si szybciej niż NU-VISTA. Nie wiem czy wiesz że NU-VISTA jest na nuvistorach czyli na lampach w PRE czyli jest to hybryda. Fakt że to najnowocześniejsze lampy jakie wyprodukowano ale jednak lampy które nie są tak szybkie ja tranzystor. Mają inne cechy których nie ma tranzystor ale nie wiem czy one są dla ciebie ważne ? Ja bym posłuchal przed wyborem bo NU-VISTA to spora kasa. Miałem oba wzmaki choć nie słucham takiej muzy jak ty.

No to czekamy na inne wypowiedzi.

Dla wspomnianego gatunku muzycznego (Rock, metal różnej maści) lepszą opcją będą Triangle Signature Delta czy może ESPRIT EZ wystarczy? Nie tracimy tak przyjemnej nasyconej średnicy, czy jest to jakoś inaczej wymyślone w tych kolumnach.

Dzień dobry. Jako już szczęśliwy posiadacz zestawu Opera Grand Mezza + MF m6si pragnę stwierdzić że ów zestaw gra. 😃 Ale co to za granie bez odtwarzacza CD. Stąd moje pytanie kto słyszał, kto wie czy warto m3scd czy jednak m6scd. Czy różnica w brzmieniu jest warta tej różnicy w kwocie. Czy może lepiej przeznaczyć pieniążki na streamer Cocktail Audio  N25 i mieć już i CD i streamer🙂. Z góry dziękuję za wszelkie słowa.

19 minut temu, Oloolo napisał:

Dzień dobry. Jako już szczęśliwy posiadacz zestawu Opera Grand Mezza + MF m6si pragnę stwierdzić że ów zestaw gra. 😃 Ale co to za granie bez odtwarzacza CD. Stąd moje pytanie kto słyszał, kto wie czy warto m3scd czy jednak m6scd. Czy różnica w brzmieniu jest warta tej różnicy w kwocie. Czy może lepiej przeznaczyć pieniążki na streamer Cocktail Audio  N25 i mieć już i CD i streamer🙂. Z góry dziękuję za wszelkie słowa.

Do takiego zestawu to CD trzeba w okolice M6SCD sięgać. Mnie akurat przypasował CEC TL-5 z DACiem MF M6x i jestem mega zadowolony.

Dzień dobry. Jako już szczęśliwy posiadacz zestawu Opera Grand Mezza + MF m6si pragnę stwierdzić że ów zestaw gra. Ale co to za granie bez odtwarzacza CD. Stąd moje pytanie kto słyszał, kto wie czy warto m3scd czy jednak m6scd. Czy różnica w brzmieniu jest warta tej różnicy w kwocie. Czy może lepiej przeznaczyć pieniążki na streamer Cocktail Audio  N25 i mieć już i CD i streamer. Z góry dziękuję za wszelkie słowa.

Hej hej witamy w klubie .
Twoje rozterki również i ja miałem gdy zaczynałem przygodę z MF. Mój pierwszy CD to był właśnie M3CD czyli poprzednik M3SCD i po jakimś czasie posiadłem M6CD którego mam do dzisiaj więc zgadzam się z Krzysztofem tj jego wpis powyżej ale .... Zawsze jest "ale" czyli jakaś ilość kasy którą mamy i chcemy jak najlepiej wydać więc najważniejsze pytanie jest ile słuchasz CD a ile innych źródeł ?

M3SCD jest bardzo przyzwoitym CDekiem na start . Jeśli masz sporo CD i słuchasz ich często to warto iść M6scd który da ci też pełne wejście i wyjście na dość dobry DAC ( możesz podłączyć dowolny transport cyfrowy lub np TV - ja tak mam do filmów) no i oczywiście bardzo dobra jakość odtwarzania płyt.

Jeśli jednak idziesz w strumieniowanie i CD będzie grany od święta to lepiej wydać więcej na streamer.

Jeśli przejrzałes klub to wiesz że mogę pomóc z dowolnym sprzętem MF.
Co do wyboru streamera to poczytaj forum bo wybór jest duży ale nie tylko sprzęt się liczy ale też niezawodne oprogramowanie.

Pozwolę sobie z kolegą się nie zgodzić w jednym punkcie . Następcą M3cd jest M2scd.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Pozwolę sobie z kolegą się nie zgodzić w jednym punkcie . Następcą M3cd jest M2scd.

Oceniasz po szufladzie vs. Szczelina czy bebechy ? Ale przecież jak był mój M3CD był już na rynku M2CD więc ... ?
Pytam bo nie wiem . Wnętrza nie analizowałem

53 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Oceniasz po szufladzie vs. Szczelina czy bebechy ? Ale przecież jak był mój M3CD był już na rynku M2CD więc ... ?

Miałem m3scd -neutralny cedek dobrze uzupełniający sie z wzmacniaczem m3si i ma szufladę wiec jak dla mnie lepszy niż szczelinowy...jesli stać finansowo na wyższy model to czemu nie skorzystać z tego

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Tu poruszasz jeszcze jedną kwestię, która w zależności o osoby albo leży, albo nie. Mianowicie szuflada vs. szczelina vs. top loader. Przerobiłem wszystkie i każdemu można coś zarzucić, ale i z każdego można być zadowolonym. Obecnie oczywiście jestem zjarany top loaderem TL-5 :).

Jak akurat szukałem transportu CD i naprawdę warto przed zakupem posłuchać kilku producentów, bo można się nieźle zaskoczyć, bo może się okazać, że najlepiej nam pasuje akurat CDek od innego producenta niż reszta setu.

Z ciekawych brzmień to miałem jeszcze Moona 260 albo w wersji transport albo w wersji z DAciem.

Oceniam po pozycji w cenniku i bebechach.

Starą M3CD nawet miałem lata temu w domowym testowaniu. Zbyt dawno żeby rzetelnie porównywać.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ja z M3CD przesiadłem się na M6CD no ale po drodze zauważyłem że w M3SCD pojawiła się szuflada. Odświeżyli też DAC o ile pamiętam .
Trzeba posłuchać nie ma wyjścia

Stara "3" miała BB dsd 1796 , w 2scd zamieniono to na wg mnie rewelacyjny BB pcm1795.

Edytowane przez marek-1969

W dniu 24.01.2023 o 18:32, Patryk89_896 napisał:

Panowie mam pytanie. Czy to normalne że m5si buczy na funkcji koncowki? Przełączę na ht wybieram coś na YT i buczenie cały czas

Właśnie zamówiłem sobie M5si, ale czytając o problemach z buczeniem , nie wiem czy nie zrezygnować z tego modelu. Czy zdarza sie egzemplarz gdzie nic nie buczy ani nie szeleści? Będę korzystał zapewne z wejscia HT czyli końcówki ponieważ mam DAC z przedwzmacniaczem. Jesli jest przełaczone na HT i wybrane jest to źródło to rozumiem ze może cos tam delikatnie szumieć ale nic po za tym. Mój 40 letni kenwood jak dam volume na max to jest cisza prawie. Skoro grasz przez YT to co masz podłączone jako przedwzmacniacz i źródło? Może kiepskie kable? To najczęstsza przyczyna. czy jest to potwierdzone ze wina wzmacniacza?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Cały zestaw kabli mam synergistic research foundation + zasilający furutech także kable odpadają. Ciężko powiedzieć co było nie tak bo zwróciłem i wziąłem roksan k3. Ja mam wzmacniacz podpięty pod amplituner a do wzmacniacza mam odtwarzacz sieciowy arcama st60.

Właśnie zamówiłem sobie M5si, ale czytając o problemach z buczeniem , nie wiem czy nie zrezygnować z tego modelu. Czy zdarza sie egzemplarz gdzie nic nie buczy ani nie szeleści? Będę korzystał zapewne z wejscia HT czyli końcówki ponieważ mam DAC z przedwzmacniaczem. Jesli jest przełaczone na HT i wybrane jest to źródło to rozumiem ze może cos tam delikatnie szumieć ale nic po za tym. Mój 40 letni kenwood jak dam volume na max to jest cisza prawie. Skoro grasz przez YT to co masz podłączone jako przedwzmacniacz i źródło? Może kiepskie kable? To najczęstsza przyczyna. czy jest to potwierdzone ze wina wzmacniacza?

Nic nie ma buczeć chyba że źródłem jest co innego. Jak chcesz M6si wiesz gdzie i jak...
Dwie uwagi :
W M6si jest wysokiej klasy PRE amp. NIE wiem jak w M5si więc obadaj czy ma sens bypass jego bo nie zdziwilbym się gdyby zagrał lepiej niż PRE z DAC. Jaki to DAC?
Osobiście używałem HT wejdzie w M6i dłuższy czas mając do niego podłączony amplituner kina domowego. Nic nie buczało i fajnie grało

M.

17 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Jaki to DAC?

SMSL SU-9

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.