Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, zbigr7 napisał:

Czyli to co drogie jest hi endem.  Tylko że "drogie" to pojęcie względne. Jak kupię kiedyś Moona 888 to to będzie prawdziwy Hi end a reszta w moim mniemaniu zwykłe g.......no

Nie co drogie ale to co jest zbudowane bezkompromisowo. A to niestety kosztuje. Kosztuje też pilnie strzeżony know-how.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

@DLL

Ale o co Ci chodzi ?

Widzę teoretyzujesz. 

Posłuchaj jakiegoś High-End to zrozumiesz. High-End różni się od Hi-Fi niuansami. Jednak mającymi olbrzymi wpływ na końcowe zadowolenie ze słuchania muzyki. Ekonomicznie różnica w cenie nie jest uzasadniona. 

Przytoczyłem, opracowania pojęć używanych w branży: Hi-end, Hi Fi i odnosząc do M6si wskazałem, klasę urządzenia.

18 minut temu, DLL napisał:

Przytoczyłem, opracowania pojęć używanych w branży: Hi-end, Hi Fi i odnosząc do M6si wskazałem, klasę urządzenia.

To jest Hi-Fi 😉 Zgadza się 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

18 minut temu, Piopio napisał:

To jest Hi-Fi 😉 Zgadza się 😉 

Ja oddam wiarę producentowi, który klasyfikuje, nazywa M6si urządzeniem klasy Hi-end. Wyjaśnione, z przykładami, we wpisie wcześniejszym.

Edytowane przez DLL
24 minuty temu, DLL napisał:

Ja oddam wiarę producentowi, który klasyfikuje, nazywa M6si urządzeniem klasy Hi-end. Wyjaśnione, z przykładami, we wpisie wcześniejszym.

To się nazywa naiwność 😉 Ale wierz w co chcesz. 

12 minut temu, Piopio napisał:

To się nazywa naiwność 😉 Ale wierz w co chcesz. 

Nie uważam siebie za osobę naiwną, odwołując się do parametrów technicznych podawanych przez MF.

Edytowane przez DLL
14 minut temu, DLL napisał:

Nie uważam siebie za osobę naiwną, odwołując się parametrów podawanych przez MF.

A słuchałeś jakiś High-Endowych sprzętów ? Wiara w to co napisał MF to naiwność. 

Edytowane przez Piopio

Myślę że nia ma co przesadzać z określeniami. M6 to nie jest żaden high end. Ten kto mało słuchał jest w stanie tylko tak napisać 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

1 minutę temu, Piopio napisał:

A słuchałeś jakiś High-Endowych sprzętów ? Wiara w to napisał MF to naiwność. 

Nie jestem wyznawcą MF. Proponuję wrócić raz jeszcze do wpisu odnoszącego się do pojęć, na spokoje przeczytać definicje oraz wyjaśnienia z przykładami. Pozwolę sobie na tym zakończyć.

30 minut temu, DLL napisał:

Nie jestem wyznawcą MF. Proponuję wrócić raz jeszcze do wpisu odnoszącego się do pojęć, na spokoje przeczytać definicje oraz wyjaśnienia z przykładami. Pozwolę sobie na tym zakończyć.

Więc chcesz uczyć pasjonatów z wieloletnim doświadczeniem czym jest High-End ? 😉 Gratuluję bezkrytycznego podejścia do swojej wiedzy i przekonań 😉 

Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, DLL napisał:

ps. Panowie nie marnujcie miejsca na forum, polemikami, które nie poszerzają wiedzy czytających, negując bez merytorycznych argumentów. Stawiasz teza to ją poprzyj przykładami, reszta to bebłanie.

Dla czytelników zainteresowanych zakupem MF M6si cytat "Seria M6, do której należy testowana konstrukcja, składa się z komponentów z górnej półki cenowej i to właśnie od niej zaczyna się prawdziwy hi-end w przypadku marki Musical Fidelity."

Musical Fidelity M6si

Pozdrawiam

17 minut temu, DLL napisał:

"Seria M6, do której należy testowana konstrukcja, składa się z komponentów z górnej półki cenowej i to właśnie od niej zaczyna się prawdziwy hi-end w przypadku marki Musical Fidelity."

Przecież to tylko marketing ! Serio jesteś tak naiwny by w to wierzyć ? Wystarczy posłuchać M6si i prawdziwego High-Endu ...

Edytowane przez Piopio

2 godziny temu, DLL napisał:

Przecież  producenta  głównym zadaniem   jest  promocja i reklama, bo chce  sprzedać towar. To czysta  reklama. Wzmacniacze  MF  mają  ciepłą  barwę, bo ludzie to lubią, zresztą  pracownicy   sklepu  z tymi wzmakami to potwierdzają, że najwięcej  ich sprzedają

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Uważam że wyższe modele MF są odpowiednio wycenione w stosunku do tego co oferują. Sam nie wiem o ile musiałbym zwiększyć budżet aby uzyskać poprawę brzmienia w swoim stereo. W przypadku marek typowo highendowych byłoby to na pewno sporo monet 😁

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

14 minut temu, muzofan napisał:

Uważam że wyższe modele MF są odpowiednio wycenione w stosunku do tego co oferują

Niestety MF odleciał z ceną najnowszej topowej serii. Przesadzili mocno. 

Tych nie miałem na myśli gdyż praktycznie jeszcze nie do posłuchania są. Jeśli się mylę to niech ktoś wyprowadzi mnie z błędu. 

Słuchajcie będę miał, a w zasadzie już mam na sprzedaż wzmacniacz Musical Fidelity m6i, kolor czarny. Myślę że jutro go będę wystawiał na portalach ale wpierw pomyślałem, że napiszę tutaj. Cena dla forumowiczów wstępnie za 5300 bym oddał ( przy odbiorze osobistym- okolice Poznania- coś tam jeszcze można dogadać:). Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych:)

Edytowane przez kaziu106

Dzień dobry. Mam do Was pytanie, jakich przewodów zasilających używacie do wzmacniaczy Musical Fidelity. Może macie sprawdzone i wypróbowane swoje typy. A może ktoś testował kilka przewodów na raz i wybrał te właściwe ?  

Pozdrawiam i życzę Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.

U mnie bardzo dobrze sprawdzają się Gigawatt LC-2 EVO. Nie wiem jakie MF masz i jaki budżet ale te wymienione przeze mnie są naprawdę dobre.

1 godzinę temu, muzofan napisał:

U mnie bardzo dobrze sprawdzają się Gigawatt LC-2 EVO. Nie wiem jakie MF masz i jaki budżet ale te wymienione przeze mnie są naprawdę dobre.

Posiadam MFM6si.

7 godzin temu, muzofan napisał:

Zacny kabel. Potwierdzam. 

Do listwy zasilającej GigaWatt PF-2 EVO Enerr Transcenda Ultimate okazał się lepszy. Za to do źródła Naim XPS DR + NDX2 fajnie wypadła nowa landryna Furutecha. Tyle że one są w zdecydowanie innym budżecie. Przy MF też je testowałem i nie wyłapałem praktycznie żadnych różnic. Możliwe że Musicale są mniej podatne na sieciówki 🤷. W pierwszych dwóch przypadkach żadnej deklasacji nie było, jedynie zmiany w dobrym kierunku 😁

Przecież  producenta  głównym zadaniem   jest  promocja i reklama, bo chce  sprzedać towar. To czysta  reklama. Wzmacniacze  MF  mają  ciepłą  barwę, bo ludzie to lubią, zresztą  pracownicy   sklepu  z tymi wzmakami to potwierdzają, że najwięcej  ich sprzedają

Wow chwilę mnie nie było na forum a tu widzę dzieje się dyskusja ...

Tak bo to poprostu bardzo dobry Wzmak i jak napisał @muzofan bardzo dobrze wyceniony za to co oferuje a jak się poszuka taniej / wie do kogo uderzyć, to już w ogóle petarda .

Tak nowe wypusty to MF samo dla siebie chyba robi, bo kto z nas się rwie do kupna klocka za 20k EUR?
I zobaczcie że na tak dużą ilość sprzedanych sztuk jest ich relatywnie mało z drugiej ręki (i trzymają cenę) co też świadczy o "satysfakcji" posiadaczy co nie tylko kolega @DLL potwierdza .

Ale ... Tak nie jest to Wzmak dla każdego musi się wstrzelić w nasze preferencje muzyczne. Czy są lepsze, tak ale czy w tym budżecie ? Bo że są droższe lepsze to nie mam cienia wątpliwości tylko że jakość rośnie "trochę" a cena geometrycznie o czym boleśnie przekonałem się na własnej skórze i do dzisiaj nie rozumiem dlaczego przestali produkowac NU-VISTA 600. To tak off top .....

@jarro jak możesz posłuchaj jednak dla porównania M6si. Będzie bardziej neutralny, da lepszą kontrolę na basie i dociążenie / wypełnienie dźwięku plus pełne wysterowanie przetworników. Co więcej w M6si jest bardzo dobre PRE w klasie A. Już nie pamiatam kto ale jeden z kolegów używał M6si tylko jako pre korzystając z jakiejś koncowki mocy bo tak bardzo to pre my przypadło do gustu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
24 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

i do dzisiaj nie rozumiem dlaczego przestali produkowac NU-VISTA 600. To tak off top .....

Bo MF zarządza jakiś idiota. Od wielu lat. Mieli naprawdę znakomite klocki to je przestali produkować. Dla mnie strategia MF to czysty debilizm. 

@Marcin Wielgus
Poszedłem w inną stronę. MF podobno gra tą samą barwą, tylko bas lepszy.
Od dziś słucham Naim Naits XS3.
M5si grał rewelacyjnie, ale nie wszystko. Były nagrania, z którymi nie dawał sobie rady. I to zmiękczenie dźwięku, takie miękkie granie, nie przemawiało do mnie

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

książka BARTOSZA PACUŁY pod tytułem "High-end" 

Nowość: Dla zainteresowanych już w sprzedaży "High-end. Dlaczego potrzebujemy doskonałości"

˻ 1 ˺ »high-end«
a)przeznaczony dla osób, którym zależy na produktach bardzo dobrej jakości i którym nie przeszkadza to, ile kosztują,
b)pragnący produktów bardzo dobrej jakości i skłonny zapłacić za nie dużo pieniędzy.
˻ 2 ˺ »high-end« - najdroższy z szeregu produktów.

22 MARCA NAKŁADEM WYDAWNICTWA Znak Horyzont ukaże się książka BARTOSZA PACUŁY pod tytułem High-end. Dlaczego potrzebujemy doskonałości. W publikacji autor pochyla się nad zjawiskiem przedmiotów i usług wysokiej jakości z całego świata, zaczynając od japońskich mieczy i chińskiej herbaty, na szwedzkich aparatach fotograficznych i szwajcarskich wozach strażackich kończąc.

Książka nie ogranicza się przy tym do suchego wymienienia branż, w których dąży się każdego dnia do doskonałości. Autor High-endu zastanawia się, czym jest i co konstytuuje omawiane zjawisko, sięga po nieoczywiste przykłady, a także próbuje odpowiedzieć na pytanie, co z faktu istnienia zjawiska high-endu w ogóle wynika. W trakcie prac nad publikacją, autor miał okazję porozmawiać z wieloma ekspertami, reprezentującymi różnorodne branże, zgłębiając w ten sposób między innymi świat perfum niszowych, wysokowyczynowych rowerów szosowych czy broni palnej.

Ze względu na swoje doświadczenie zawodowe, BARTOSZ PACUŁA sięgnął także po przykłady ze świata audio. Poniżej znajdziecie Państwo, jako jedyni, przedpremierowy fragment książki, traktujący właśnie o audio, a właściwie: o społecznym postrzeganiu audiofilów. Tytuł podrozdziału, z którego pochodzi niniejszy fragment mówi sam za siebie: Czy audiofile to gwałciciele i mordercy? ... 

Przeglądając internet znalazłem fajny test MF M6si500 który dość długo u mnie gościł, a paru z Was prosiło mnie aby go scharakteryzować zastanawiając się nad przejściem z M6si

http://wstereo.pl/test-musical-fidelity-m6si-500-energia-i-kop-ale-z-pelna-kultura/

Jedna tylko uwaga - co do blasku wysokich tonów i wielkości sceny o czym przeczytacie w teście - bardzo dużą rolę odgrywa źródło o czym się sam dobitnie przekonałem przechodząc na Lumin T2, poprostu nie wiedziałem że mój system tak potrafi zagrać do momentu odpalenia T2.
I prośba - autor zaliczył ten Wzmak do hi-end'u, nie śpierajmy się już o klasyfikację bo to każdy z nas może postrzegac inaczej i mamy do tego prawo.

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Przeglądając internet znalazłem fajny test MF M6si500 który dość długo u mnie gościł, a paru z Was prosiło mnie aby go scharakteryzować zastanawiając się nad przejściem z M6si

http://wstereo.pl/test-musical-fidelity-m6si-500-energia-i-kop-ale-z-pelna-kultura/

Jedna tylko uwaga - co do blasku wysokich tonów i wielkości sceny o czym przeczytacie w teście - bardzo dużą rolę odgrywa źródło o czym się sam dobitnie przekonałem przechodząc na Lumin T2, poprostu nie wiedziałem że mój system tak potrafi zagrać do momentu odpalenia T2.
I prośba - autor zaliczył ten Wzmak do hi-end'u, nie śpierajmy się już o klasyfikację bo to każdy z nas może postrzegac inaczej i mamy do tego prawo.

znałem ten test są inne jak się poszuka, warto resztę poczytać, również te zagraniczne przez tłumacza, trzeba podkreślić że to już jest wersja od Pro-Jecta, bez czerwonego wyświetlacza i z chowanymi śrubami ze stożkowym łebkiem. Potwierdzam, z doświadczenia na przykładzie cd jak duże znaczenia ma jakość źródła. Dlatego Pro-Ject znów idzie w odwrotną stronę i inwestuje w swój top projekt CD playera korzystając z wiedzy najlepszych inżynierów Philipsa, specjalistów od formatu CD. To dobry prognostyk bo nowy właściciel MF pewnie wykorzysta te doświadczenie w odtwarzaczach MF.

System RS2

Przesłuchałem do zmęczenia trzy wzmacniacze: Hegel h 120, MF m5si, i Naim Nait XS3. I gdybym kupował, to wybrałbym MF m5si, co prawda go nie słyszałem, ale w 5 brakowało mi kontroli na basie, którą podobno zapewnia m6si .
Tymczasem czekam na powrót swego wzmacniacza

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Za szybko pisałem, małe sprostowanie. Wybrałbym M6si, którego nie słyszałem, ale wziąłbym go w ciemno. Były takie płyty, które brzmiały na 5 rewelacyjnie

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.