Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, jarrro napisał:

to wybrałbym MF m5si

Zapewne chodzi ci o 6 ? Również rozważałem te dwa wzmaki  i wybrałem 6. Większa moc fajny basik, może czasem brakuję takich cyknięć na górze ale gra bardzo naturalnie

7 minut temu, jarrro napisał:

Za szybko pisałem, małe sprostowanie. Wybrałbym M6si, którego nie słyszałem, ale wziąłbym go w ciemno. Były takie płyty, które brzmiały na 5 rewelacyjnie

MF akurat wycenia sprzęt wg możliwości i mamy doskonały przykład jak idąc w górę drabinki sprzętów producenta dostajemy lepszą kontrolę i różnicowanie basu, większą rozdzielczość, lepsze różnicowanie nagrań. Niekiedy te atuty nie zawsze są oczekiwane razem w oczekiwanym sprzęcie.

Mamy nową końcówkę mocy : M6x 250.4/2.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gdyby był w srebrze brał bym w ciemno ( nomen omen)

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Mamy nową końcówkę mocy : M6x 250.4/2.

Ściągać ?

https://www.musicalfidelity.com/uploads/catalogerfiles/m6x-250-4-2/5_MF-M6x250.4-2.pdf

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zapewne chodzi ci o 6 ? Również rozważałem te dwa wzmaki  i wybrałem 6. Większa moc fajny basik, może czasem brakuję takich cyknięć na górze ale gra bardzo naturalnie

Jeśli coś mogę doradzić, choć nie znam twojego całego systemu i kablekow ale spróbuj Neotech Nemoi 1220. U mnie poprawił rozdzielczość góry bez rozjaśniania

Za szybko pisałem, małe sprostowanie. Wybrałbym M6si, którego nie słyszałem, ale wziąłbym go w ciemno. Były takie płyty, które brzmiały na 5 rewelacyjnie

Mówisz i masz żonie nic nie powiemy.

42 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Tak srebrny . W jakimś włoskim sklepie widziałem . Ale średnio im wierzę.

Musical Fidelity M8sPRE / M8s500s

W końcu jest pierwszy polski test. Dla mnie po M6si to byłby końcowy etap, zakup pod M6sCD.

Edytowane przez DLL
W dniu 14.04.2023 o 18:27, Marcin Wielgus napisał:

Ściągać ? emoji1.png

https://www.musicalfidelity.com/uploads/catalogerfiles/m6x-250-4-2/5_MF-M6x250.4-2.pdf

Jeśli coś mogę doradzić, choć nie znam twojego całego systemu i kablekow ale spróbuj Neotech Nemoi 1220. U mnie poprawił rozdzielczość góry bez rozjaśniania

Mówisz i masz emoji2958.png żonie nic nie powiemy.

Marcin . Po ile u Ciebie stoi mf m6x250.7 ?

Ktoś na forum miał styczność już z tymi końcówkami mocy wielokkanałowymi od MF ? W necie  praktycznie zero opini.

Marcin . Po ile u Ciebie stoi mf m6x250.7 ?
Ktoś na forum miał styczność już z tymi końcówkami mocy wielokkanałowymi od MF ? W necie  praktycznie zero opini.

To absolutne nowości. Pewnie niebawem pojawią się testy. Sam jestem ciekaw jak to wypadnie ale MF to co jak co wzmacniacze potrafi budować.

Jakby co to na priv

Hej 

Witam wszystkich forumowiczów 

Mam do Was pytanie panowie, czy na dzień dzisiejszy warto kupić używanego MF a308 czy lepiej nowego m6si? 

Zależy mi na dobrej kontroli na basie, średnicy na 0 albo wysuniętej do przodu, wysokie mają być aksamitne i kompletnie nie męczyć. Detaliczność na jakimś rozsądnym poziomie dobrze widziana. Odsłuchy będą w większości ciszej, nocami niż głośniej. 

Muzyka lata 80, 90, edm, Goa psychodelic trance, czasem d&b, elektroniczna, wokalne. Przekrój duży... Słucham tego co mi się podoba. 😉

Prosze chłopaki o pomoc. 

Hej 
Witam wszystkich forumowiczów 
Mam do Was pytanie panowie, czy na dzień dzisiejszy warto kupić używanego MF a308 czy lepiej nowego m6si? 
Zależy mi na dobrej kontroli na basie, średnicy na 0 albo wysuniętej do przodu, wysokie mają być aksamitne i kompletnie nie męczyć. Detaliczność na jakimś rozsądnym poziomie dobrze widziana. Odsłuchy będą w większości ciszej, nocami niż głośniej. 
Muzyka lata 80, 90, edm, Goa psychodelic trance, czasem d&b, elektroniczna, wokalne. Przekrój duży... Słucham tego co mi się podoba.
Prosze chłopaki o pomoc. 

Nie mialem a308 ale mam A1 i miałem większość współczesnej integr MF i wg mnie lepiej M6si ponieważ :
1. Nie musisz wymieniać starych elektrolitow a to konieczności po tylu latach więc i koszty i zamieszanie
2. Będzie bardzo dobrej klasy kontrola na basie . Ten Wzmak jest pod tym względem bardzo dobry z naciskiem na bardzo
3. Łagodna góra bardziej transparentny i rozdzielczy / szczegółowy niż A308 ale mniej ciepła . Strarsze MF były cieplejsze.
4. PRE w M6si jest w klasie A i bardzo dobrze zrealizowane. Nie wiem jak było w A308
Scenę w nim wszyscy tutaj chwała i ja potwierdzam .
No i na koniec jak trzeba to pomogę

Panowie pytanie czy ktoś z was z okolic Grójca / Warszawa ma może MF M6500i/M6si500 ? Albo wiecie gdzie można wypożyczyć ? Bo chce posłuchać a ma problem ze znalezieniem . Dajcie proszę znać

Po sprzedaniu swojego wzmacniacza poważnie zastanawiam się nad używanym Musical Fidelity m6i/si 500..;-) Aktualnie budżet ok.10 tys....Gdyby któryś z kolegów miał na sprzedaż takowe urządzenie proszę o info;-) 

Naprawdę dobry transport CD.

Gdyby Ktoś potrzebował transport CD, np. do drugiego systemu,
albo do pierwszego jak internet odłączą i ze streamingu nici.
Zacna firma MF i gra bardzo fajnie.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/musical-fidelity-m1-cdt-transport-cd-fh3

6E446515-A99D-407F-9F73-E03811F37D90.png

Edytowane przez Krzysztof_56775
  • 2 tygodnie później...

Panowie jak z awaryjnoscia m6si? I czy po podłączeniu do amplitunera kina na opcji HT słychać jakieś buczenia czy szelesty? Miałem m5si i tam tak było. Ale zastanawiam się nad m6si kurcze 

8 godzin temu, Patryk89_896 napisał:

Panowie jak z awaryjnoscia m6si? I czy po podłączeniu do amplitunera kina na opcji HT słychać jakieś buczenia czy szelesty? Miałem m5si i tam tak było. Ale zastanawiam się nad m6si kurcze 

Hej

Grałem na M6si, przez złącze HT, ponad rok. Zewnętrzny DAC, w roli przedwzmacniacza.

Nie było żadnych problemów

2 minuty temu, Adah napisał:

Hej

Grałem na M6si, przez złącze HT, ponad rok. Zewnętrzny DAC, w roli przedwzmacniacza.

Nie było żadnych problemów

Może akurat tak trafiłem z M5. A jeśli chodzi o budowę to M6 i M5 są bliźniacze czy są jakieś istotne zmiany na plus ?

23 minuty temu, Patryk89_896 napisał:

Może akurat tak trafiłem z M5. A jeśli chodzi o budowę to M6 i M5 są bliźniacze czy są jakieś istotne zmiany na plus ?

Jeśli pytasz o odczucia muzyczne, po zastosowaniu zew. Przedwzmacniacza po „HT” w m6si? To zdecydowanie, na plus, czytelniejsza (bogatsza) przestrzeń dźwiękowa. Więcej powietrza , kontroli, wybrzmień, „szerszy” i „głębszy” „wgląd” w przestrzeń. „Gładszy”, bardziej „luksusowy” dźwięk. Dla mnie, nie było już powrotu….

A jeśli chodzi o porównanie M5si vs M6si, to nie pomogę.

Edytowane przez Adah
21 minut temu, Adah napisał:

Jeśli pytasz o odczucia muzyczne, po zastosowaniu zew. Przedwzmacniacza po „HT” w m6si? To zdecydowanie, na plus, czytelniejsza (bogatsza) przestrzeń dźwiękowa. Więcej powietrza , kontroli, wybrzmień, „szerszy” i „głębszy” „wgląd” w przestrzeń. „Gładszy”, bardziej „luksusowy” dźwięk. Dla mnie, nie było już powrotu….

A jeśli chodzi o porównanie M5si vs M6si, to nie pomogę.

Jakiego dac'a używałeś? A jeśli chodzi o budowę techniczna duże są różnice między 5 a 6

2 godziny temu, Patryk89_896 napisał:

Jakiego dac'a używałeś? A jeśli chodzi o budowę techniczna duże są różnice między 5 a 6

Gram na Hegel HD30.

M6si w przeciwieństwie do M5si, to konstrukcja zbalansowana.  O reszcie różnic. może ktoś z szanownych kolegów, coś napisze.

Wypożyczyłem dzisiaj m6si i powiem, że nie wiedziałem że moje kolumny mają tyle basu. Myślałem że focal + m6si będzie krew z uszu a tutaj szok, wręcz bym powiedział że jest ciepło . M5si buczała i miała szelesty z głośników. Jeśli chodzi o m6si nie buczy i nie ma szelestów, ale szumi , może ktoś sprawdzić czy to norma?

12 godzin temu, Patryk89_896 napisał:

Wypożyczyłem dzisiaj m6si i powiem, że nie wiedziałem że moje kolumny mają tyle basu. Myślałem że focal + m6si będzie krew z uszu a tutaj szok, wręcz bym powiedział że jest ciepło . M5si buczała i miała szelesty z głośników. Jeśli chodzi o m6si nie buczy i nie ma szelestów, ale szumi , może ktoś sprawdzić czy to norma?

U mnie szum było słuchać, do 20-30 cm od górnej pokrywy  M6si. Nawet przy niskich głośnościach, nie wpływało to na jakość "odsluchu".

Miłego słuchania 🙂 

57 minut temu, Adah napisał:

U mnie szum było słuchać, do 20-30 cm od górnej pokrywy  M6si. Nawet przy niskich głośnościach, nie wpływało to na jakość "odsluchu".

Miłego słuchania 🙂 

Ja mam szum z głośnika wysoko tonowego i trochę że średnio tonowego a ty?

6 godzin temu, Patryk89_896 napisał:

Ja mam szum z głośnika wysoko tonowego i trochę że średnio tonowego a ty?

U mnie tak z półtora metra słychać 

1 godzinę temu, Patryk89_896 napisał:

U mnie tak z półtora metra słychać 

Na zwartym wejściu i na pełnej głośności? Jaka masz sprawność kolumn?

M6si ma s/n 107dB, to super wynik. 

Edytowane przez krzysztof.filipak
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.