Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy tor sygnału analogowego jest symetryczny. Odnosiłem się do symetrycznego zasilania +15V 0 -15V, bo na zdjęciach w necie płytka zasilania ze stabilizatorami jest identyczna jak w M6x.
https://hxosplus.gr/hxos/musical-fidelity-m3x-dac/

Trzeba zaczekać z wyrokiem na testy / opisy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza MF M3SI. Mam pytanie odnośnie wyjścia AUX1 | HT. Czy podłączając pod to wyjście jakiś przedwzmacniacz i zmieniając położenie pstryczka we w wzmacniaczu na HT  M3SI będzie pracował jako końcówka mocy?

Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza MF M3SI. Mam pytanie odnośnie wyjścia AUX1 | HT. Czy podłączając pod to wyjście jakiś przedwzmacniacz i zmieniając położenie pstryczka we w wzmacniaczu na HT  M3SI będzie pracował jako końcówka mocy?

Tak. Możesz np podłączyć amplituner KD , przedwzmacniacz itp.

Przedwzmacniacz duży ma wpływ na dźwięk? M3SI w trybie końcówki poprawia brzmienie czy będzie grał tak samo?

Przedwzmacniacz ma spory wpływ na brzmienie i w MF nie jest złe. Pytanie co chcesz podłączyć ? Jak możesz potestuj bo to nie jest oczywiste że będzie lepiej.
Wejście HT z założenia jest pod kino domowe ale oczywiście możesz go używać jako końcówki z lepszym klasowo sprzętem ale jaki masz ? Jaki planujesz ?

na tę chwilę mogę jedynie podłączyć i potestować Toppinga DX3pro+. Nie wiem czy w ogóle jest sens 😄. Skłaniam się do zakupu odtwarzacza sieciowego z funkcją przedwzmacniacza Arylic S50 pro+

Edytowane przez zborus
7 minut temu, zborus napisał:

na tę chwilę mogę jedynie podłączyć i potestować Toppinga DX3pro+. Nie wiem czy w ogóle jest sens 😄. Skłaniam się do zakupu odtwarzacza sieciowego z funkcją przedwzmacniacza Arylic S50 pro+

Nie ma żadnego sensu. Pogorszysz tylko brzmienie. Żeby było lepiej musiałbyś podłączyć pre w cenie swojego wzmacniacza. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Nie ma żadnego sensu. Pogorszysz tylko brzmienie. Żeby było lepiej musiałbyś podłączyć pre w cenie swojego wzmacniacza. 

I wszystko jasne. Dziękuję za informację:)

Panowie/Panie czy jeżeli połącze kabelek do wyjścia w streamerze (trigger out) i we wzmacniaczu do trigger in to przy włączeniu streamera mój M3si się włączy z trybu standby?

Panowie/Panie czy jeżeli połącze kabelek do wyjścia w streamerze (trigger out) i we wzmacniaczu do trigger in to przy włączeniu streamera mój M3si się włączy z trybu standby?

Odpowiedni kabelek i powinien się włączyć

• 3 tygodnie później...

Panowie ponownie zapisuje się do klubu MF albowiem stałem się posiadaczem Musical Fidelity A2 Class A
Dołączy do kolekcji z A1 Też w klasie choć ... Chyba coś oddam bo nie sposób słuchać tyłu wzmakow (jest jeszcze BAT).

Pozdrawiam

8ffa9fc5f74824dcd89a439f8970d70d.jpg
Mając trochę czasu wypiąłem końcówkę BAT razem z PRE i zastąpił ja A2
60f677d76e538b27ce12e71dd217f86d.jpg
Kolumny to te niższe ale grubsze JBL L300. Prawdziwe 8ohm z łagodnym przebiegiem spadki do 6ohm minimum oraz czułością 93dB czyli kolumny "łatwe i przyjemne" z 15" basowcem z papieru.

No i jestem zaskoczony tym MF A2 . Naprawdę świetne granie zaskakująco dobre. Nie oczekiwałem czegoś tak muzykalnego z ładną sporą sceną i dociążony basem. Wręcz z pewną lampowa łagodnością. Zaryzykuję stwierdzenie że w kategorii sprzętu Vintage to do 2-2.5 tys PLN ciężko coś lepszego kupić ale jak ktoś ma i się zastanawia nad wymianą kondesatorow to koniecznie. Dzięki temu dynamika wraca do poziomu tej z fabryki i stąd mogą wynikać opinie niektórych użytkowników że dynamika jest słaba. Nie jest i mam do czego porównać - stoi pod spodem.
I A2 nie tylko do jazzu bo yello również pięknie zagrało. Co do zasady MF do heavy metalu się nie nadaje czy do hard rock Też nie i tu A2 również nie do tego. Oceniam na podstawie tych co miałem czyli M6i, M6si, M6500i, M6si500 i NU-VISTA 600 choć te nowe integry są szybsze i bardziej neutralne więc i zarazem bardziej uniwersalne.
Jak ktoś nie ma trudnych kolumn to zdecydowanie polecam

Jak ktoś z Wrocławia i chce na własne uszy się przekonać - zapraszam.

Panowie czy ktoś z Was miał możliwość bezpośredniego porównania MF M6si500 kontra MF  8xi? Czy 8xi jest w praktyce bardziej uniwersalny pod kątem gatunków muzycznych? Czy odnajduje się w cięższych brzmieniach?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Panowie czy ktoś z Was miał możliwość bezpośredniego porównania MF M6si500 kontra MF  8xi? Czy 8xi jest w praktyce bardziej uniwersalny pod kątem gatunków muzycznych? Czy odnajduje się w cięższych brzmieniach?

8xi nie miałem ale ponownej tego modelu to wszystkie integry łącznie z M6500i i M6si500 pisz na priv to co poopowaiadam i pomogę

https://allegrolokalnie.pl/oferta/musical-fidelity-a3-3p5

Mam już A1 i A2 . Jak sądzicie powinienem dokupić A3 ?

W dniu 26.07.2023 o 20:31, Marcin Wielgus napisał:

Co do zasady MF do heavy metalu się nie nadaje czy do hard rock Też nie

Nie da się wysłać priv, ale uwzględniając Twój w/w wpis seria 6 raczej odpada.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Nie da się wysłać priv, ale uwzględniając Twój w/w wpis seria 6 raczej odpada.

Sorry mam przepełniona skrzynkę.
Muszę pokasowac

• 3 tygodnie później...

Bardzo dobry Wzmak. Wysteruje dosłownie wszystko czy to Infinity czy też B&W. Super para do Triagle. co więcej pochodzi ode mnie kupiony jako nowy i to jest pierwszy bardzo dbający Wlasciciel. Zdecydowanie polecam. Cena wg mnie super.

https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-musical-fidelity-m6-500i-klasyk-w-super-cenie-CID99-IDWkXCj.html

Polecając mam zero interesu żeby się sprzedał ale szczerze mówię co myślę .

W dniu 19.08.2023 o 14:21, Marcin Wielgus napisał:

Bardzo dobry Wzmak. Wysteruje dosłownie wszystko czy to Infinity czy też B&W. Super para do Triagle. co więcej pochodzi ode mnie kupiony jako nowy i to jest pierwszy bardzo dbający Wlasciciel. Zdecydowanie polecam. Cena wg mnie super.

https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-musical-fidelity-m6-500i-klasyk-w-super-cenie-CID99-IDWkXCj.html

Polecając mam zero interesu żeby się sprzedał emoji1.png ale szczerze mówię co myślę .

A nic mi nie Mów 😱.... Jakbym tylko sprzedał mojego Roksan Caspian M2 to myślę że już byłby u mnie....cena świetna....ja tak jak kiedyś pisałem na pewno będę chciał MF m6i 500...wtedy nie było budżetu i ceny wszędzie powyżej 10.... więc kupiłem Roksana Caspian M2. Ogólnie jest to fajny wzmacniacz ale w międzyczasie kupiłem kolumny KEF r700, z których na tą chwilę jestem zadowolony ale mają one dość otulający bas i są wymagające co do prądu tj. wydaje mi się że pokażą 100 % swoich możliwości jak dostaną swoje waty...Roksan ma świetną barwę taką analogową i dość rozbudowany także otulający bas co jest dobre w tzw. chudych kolumnach a w połączeniu z moimi KEFami trochę się to dubluje i jest ciut za dużo... jakby ten Twój znajomy chciał w rozliczeniu mojego Roksana ( jeszcze około 4 lat gwarancji...stan można powiedzieć sklepowy) to....:) Ps. nie wiem czy już pytałem tutaj ale miał ktoś możliwość słuchać jak MF m6i 500 zgrywa się z KEFem R700? Nie ukrywam, że myślę także o wzmacniaczu Leema Tucana 2 ale chyba bliżej mi do Musicala tym bardziej że miałem jakieś pół roku temu MF M6i i bardzo dobrze go wspominam ( tutaj podziękowania dla Marcina Wielgus za wskazówki na co zwrócić uwagę przy kupnie:), a że ponoć wersja 500 jest dużo lepsza więc tak patrzę na to ogłoszenie i się denerwuje:)😄😄😄

Edytowane przez kaziu106
A nic mi nie Mów .... Jakbym tylko sprzedał mojego Roksan Caspian M2 to myślę że już byłby u mnie....cena świetna....ja tak jak kiedyś pisałem na pewno będę chciał MF m6i 500...wtedy nie było budżetu i ceny wszędzie powyżej 10.... więc kupiłem Roksana Caspian M2. Ogólnie jest to fajny wzmacniacz ale w międzyczasie kupiłem kolumny KEF r700, z których na tą chwilę jestem zadowolony ale mają one dość otulający bas i są wymagające co do prądu tj. wydaje mi się że pokażą 100 % swoich możliwości jak dostaną swoje waty...Roksan ma świetną barwę taką analogową i dość rozbudowany także otulający bas co jest dobre w tzw. chudych kolumnach a w połączeniu z moimi KEFami trochę się to dubluje i jest ciut za dużo... jakby ten Twój znajomy chciał w rozliczeniu mojego Roksana ( jeszcze około 4 lat gwarancji...stan można powiedzieć sklepowy) to....:) Ps. nie wiem czy już pytałem tutaj ale miał ktoś możliwość słuchać jak MF m6i 500 zgrywa się z KEFem R700? Nie ukrywam, że myślę także o wzmacniaczu Leema Tucana 2 ale chyba bliżej mi do Musicala tym bardziej że miałem jakieś pół roku temu MF M6i i bardzo dobrze go wspominam ( tutaj podziękowania dla Marcina Wielgus za wskazówki na co zwrócić uwagę przy kupnie:), a że ponoć wersja 500 jest dużo lepsza więc tak patrzę na to ogłoszenie i się denerwuje:)

Zawsze chętnie pomogę radą czy zakupem jak tylko mogę ale jak wiecie tylko nowy sprzęt. Ta cena za M6500i jest naprawdę super bo ja to mogę nowego M6si za 9200 zł wam załatwić a tu sprzęt z pierwszej ręki wygrzany.
W rozliczeniu niestyty nie bo on wymienia na coś wyżej więc sam by musiał sprzedawać. Może wystaw tego Roksana w dobrej cenie i się uda ? Jeśli będziesz chciał to was skontaktuję. M6500i na 100% da KEF tyle prądu ile kefy zapragną w każdej chwili i dla każdej Hz i ohm. To ważne bo jeśli jakaś kolumna np Infiniti kappa spadają do 2ohm przy niskich Hz to nie ma opcji żeby był bas jak się nie ma wzmacniacza elektrowni. I średnica frajerów nie ma znaczenia bo trzeba je prądem ruszyć. Taki M6500i to przy 2ohm będzie mial ponad 1000 Wat na kanał stąd i bas będzie zawsze wysterowany i pod pełną kontrolą.

Ja Leema Tucana 2 nie miałem. Ale są bardzo zróżnicowane opinie o nim. Kiedyś to była "gwiazda tego forum" i jedni zachwyceni a inni chcieli mi oddać w rozliczeniu za MF. Gra ponoć bardzo szybko , efektownie ale i na twarz efekciarsko i szybko niektórych męczy. Konieczny dłuższy odsłuchu przez zakupem.

Być może ten kolega - nie podjął jeszcze finalnej dezyji - będzie też sprzedawał Triagle Delta Signature. Też ode mnie i jak sądzę na gwarancji bo Triagle daje 5 lat a ma od nowości. Jak ktoś zainteresowany dajcie znać.

Jak sprzedam Roksana zanim Twój kolega sprzeda MF to się odezwę. Co do mojego Caspiana to pewnie gdybym dużo obniżył cenę to by poszedł bo to w sumie też fajny wzmacniacz jednak choć wiem że cena jest chyba najwyższa za używany ( na tą chwilę wystawiłem za 7700 finalnie kilka stówek do potargowania) ale ten który posiadam aktualnie w detalu nowy wyjściowo kosztuje ok. 13 000 ( przed rabatami:) a kupiłem go od pierwszego właściciela, stan praktycznie sklepowy plus jeszcze 4 lata gwarancji:) Więc na tą chwilę z uwagi na stan i to że barwa, wokale i przestrzeń jaką ma Roksan aż tak nie mam ciśnienia na sprzedaż choć nie ukrywam, że 500 tka kusi strasznie:) ale na luzie:) aktualnie czekam na nowy kabel zasilający do streamera ( kabel TMR Ramses PC1 ) i jestem ciekaw co się zmieni. Na tą chwilę do wzmacniacza mam właśnie taki kabel i jak pamiętam gdy zmieniłem oryginalny kabel w MF m6i na ten Ramsesa to dźwięk dostał takiej fajnej szlachetności. Pamiętam, że z MF m6i czuć było moc i zmiana kabla dodała takiej delikatności ( choć chyba wszystkie dołączane oryginalne kable zasilające do sprzętów czy to wzmacniacz czy streamer to wiadomo... są bo są:) Wiem, że może mi się oberwać od kabloscepytyków że słyszę kable ale ja naprawdę po zmianie tego kabla w MF m6i usłyszałem... jakby to nazwać...szlachetniejszy dźwięk.  Tak czy siak pozostaje mi czekać na sprzedaż Roksana i polować na 500..:)

Witam, dawno nic nie pisałem bo nie było o czym ale ostatnio wreszcie zmieniłem kolumny. W planie był co prawda najpierw jakiś streamer sieciowy, ale wyszło jak wyszło. Komputer po USB i TV musi mi wystarczyć jak narazie. 

Jako ze do roku czasu czeka mnie przeprowadzka i salon w którym będzie to stało będzie troszkę większy, postawiłem przyszłościowo na Focale Aria 948. 

Narazie „dusi się” to w pokoju przy ścianach ale i tak jak dla mnie gra przepięknie. Okazało się że poprzednie kolumny poprostu nie grały 😆 (miałem jakieś budżetówki wharfedale diamond 11.4).

IMG_5940.thumb.jpeg.cd51dbf396095a6b3423903a795bac44.jpeg

IMG_5941.thumb.jpeg.db907d7254af66a815609358b69020d2.jpeg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.