Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, hlary napisał:

Czy Nu-Vista 600 połączyć z m6X DAC kablem zbalansowanym XLR i jakim ? CZy lepiej przez coax ?

Ja jak łączyłem nu Vistę z gustard r26 to lepiej mi zagrało na RCA, w kablach RCA i xlr ten sam przewód neotech, w jednym wtyki RCA kacsa,w drugim wtyki xlr też kacsa 

Edytowane przez remiqa
Zmiana
5 godzin temu, hlary napisał:

Czy Nu-Vista 600 połączyć z m6X DAC kablem zbalansowanym XLR i jakim ? CZy lepiej przez coax ?

Przecież Nu-Vista nie ma DAC ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Przecież Nu-Vista nie ma DAC ...

Nie rozumiem co piszesz, bo o tej wiedzy "tajemnej" wiem. Mówię o 2 osobnych urządzeniach Musical Fidelity. Wzmacniacz Nu-Vista 600 i DAC m6x. Jak je lepiej połączyć ? XLR czy RCA ?

11 godzin temu, hlary napisał:

Nu Vista 600 Coax brak.

Ja testowałem xlr vs rca i nie uświadczyłem zmian, nie byłem w stania rozróżnić jakie aktualnie jest połączenie, stawiał bym jednak na doby XLR.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

8 minut temu, PanAntoni napisał:

Nu Vista 600 Coax brak.

Ja testowałem xlr vs rca i nie uświadczyłem zmian, nie byłem w stania rozróżnić jakie aktualnie jest połączenie, stawiał bym jednak na doby XLR.

Sorry, chodziło mi o RCA, sorry dla wszystkich. Czyli zmian nie zauważyłeś, czyli nie muszę się śpieszyć, aby zakupić dobre XLR. Poszukam zatem okazji. 

2 godziny temu, hlary napisał:

Sorry, chodziło mi o RCA, sorry dla wszystkich. Czyli zmian nie zauważyłeś, czyli nie muszę się śpieszyć, aby zakupić dobre XLR. Poszukam zatem okazji. 

Ostatnio u nas na forum w ''nasze aukcje'' pojawił się Harmonix HS-101 GP warty na pewno rozważenia, kupić nie kupić pogadać z kolegą warto 🙂

I nie dajcie się zwieść "większej dynamice na Xlr" . Porównując musicie wyrównać poziom głośności bo sygnał po XLR ma wyższy poziom z definicji .

Pamiatajmy że różnice , jeśli są , mogą jedynie wynikać ze sposobu realizacji procesu symetryzacji.
Nuvista bowiem nie jest wg mojej wiedzy urządzeniem w pełni symetrycznym (nie mylić z dual mono).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

23 godziny temu, hlary napisał:

Umnie RCA "gra" całkiem fajnie, ale to tylko M8 .

W dniu 3.12.2024 o 19:53, hlary napisał:

Nie ma sensu dawać XLR, przedwzmacniacz na wejściu XLR posiada układ, który sygnał symetryczny od razu zmienia w asemetryczny, więc jest to samo co od razu podłączyć RCA.

Tak jak wcześniej pisałem, w Musicalach tylko dzielonki mają zbalansowane przedwzmacniacze.

23 godziny temu, lamario napisał:

Nie ma sensu dawać XLR, przedwzmacniacz na wejściu XLR posiada układ, który sygnał symetryczny od razu zmienia w asemetryczny, więc jest to samo co od razu podłączyć RCA.

Wszystko zależy który kabelek się trafi lepszy, nie ma znaczenia rca czy xlr.

• 2 tygodnie później...
1 godzinę temu, hlary napisał:

Teraz już odróżnić łatwo w utworze Cesaria Evora, że w pewnym momencie jeden z muzyków po prostu gwiżdże i nie jest to żaden instrument, ale zwykłe pogwizdywanie

Poproszę o tytuł utworu.

Dzięki.

No i Nu-Vista 600 wylądowała z Wielkiej Brytanii we Wrocławiu. Już jestem zaskoczony
1) wielkością i masą sprzętu - to solidny wzmacniacz o wadze 42 kg, razem z kartonem to waży jak dobry worek ziemniaków,
2) kulturą grania (wzmacniacz używany więc wygrzany). Nie jest agresywny jak na swoje 200W, ale gra delikatnie, po cieplejszej stronie, w muzyce pojawiło się wiele tła, różnych instrumentów i dźwięków wcześniej zagubionych. Teraz już odróżnić łatwo w utworze Cesaria Evora, że w pewnym momencie jeden z muzyków po prostu gwiżdże i nie jest to żaden instrument, ale zwykłe pogwizdywanie.
W każdym razie kawał dobrego solidnego wzmacniacza i ładnie się zgrywa z Fyne F502SP. Te kolumny mają dosyć basu, a teraz Nu-Vista lepiej steruje tym basem. 
To takie pierwsze wrażenia. IMG_4550.thumb.jpeg.b1c7397aeb6fa916bcce00bec88b5313.jpeg

Hubert a przesiadka była z ??? M6si ?
Jeśli tak to wykonałeś skok. Gratulacje.
Nawet tych 3 Panow zasłuchanych

44 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Hubert a przesiadka była z ??? M6si ?
Jeśli tak to wykonałeś skok. Gratulacje.
Nawet tych 3 Panow zasłuchanych emoji6.png

To był skok od razu z Pier Audio MS-680 SE. Cenowo m6si był w tej samej cenie w Polsce co ta Nu-Vista 600. No może trochę drożej z uwagi na VAT, ale podobna cena.  Więc skakałem od razu wyżej 🙂

Zawsze była to kultowa scena z Seksmisji, gdy wchodzą do mieszkania pod koniec filmu i Stuhr mówi : "o tu się ktoś przyjemnie urządził". 

5 godzin temu, hlary napisał:

Nu-Vista 600 wylądowała z Wielkiej Brytanii we Wrocławiu.

Aż mi się łezka w oku kręci, traki sam jak mój 🙂

Cudownie grający wzmacniacz, ja jestem cały czas pod wrażeniem, w końcu przestałem szukać czegoś nowego na zastępstwo, na razie jak dla mnie docelowy sprzęt :)))

Miłego Słuchania i mam nadzieje że się nim szybko nie znudzisz i nie rozczarujesz.

Godzinę temu, PanAntoni napisał:

Aż mi się łezka w oku kręci, traki sam jak mój 🙂

Cudownie grający wzmacniacz, ja jestem cały czas pod wrażeniem, w końcu przestałem szukać czegoś nowego na zastępstwo, na razie jak dla mnie docelowy sprzęt :)))

Miłego Słuchania i mam nadzieje że się nim szybko nie znudzisz i nie rozczarujesz.

A z lampami nie ma problemów ? Bo w Pier Audio dwa razy wymieniałem padnięte lampy

Teraz, hlary napisał:

A z lampami nie ma problemów ? Bo w Pier Audio dwa razy wymieniałem padnięte lampy

Nuvistory to są długowieczne lampy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jednak pilot działa i przeprosiłem się z nim. Porządny ciężki dobrze wykonany i super pracujący pilot. Baterie wymieniłem. W każdym razie solidny sprzęt.

To był skok od razu z Pier Audio MS-680 SE. Cenowo m6si był w tej samej cenie w Polsce co ta Nu-Vista 600. No może trochę drożej z uwagi na VAT, ale podobna cena.  Więc skakałem od razu wyżej
Zawsze była to kultowa scena z Seksmisji, gdy wchodzą do mieszkania pod koniec filmu i Stuhr mówi : "o tu się ktoś przyjemnie urządził". 

Nie wiedziałem że w sexmisji była nu-vista 600
Dobra decyzja i piękne granie. Nie zapominaj o akustyce. Cuda potrafi zdziałać choć nie zawsze można sobie pozwolić

Nuvistory to są długowieczne lampy. 

W zasadzie nieśmiertelne. A jakby coś to do kupienia

1 godzinę temu, hlary napisał:

A z lampami nie ma problemów ?

Przy odrobinę szczęścia na całe życie wzmacniacza, ale i z zakupem na razie nie ma problemu.

Godzinę temu, hlary napisał:

Porządny ciężki dobrze wykonany i super pracujący pilot.

Jak przyśniesz wieczorem przy muzyczce z pilotem w ręku,  rąbnięcie o podłogę na pewno cie wybudzi 🙂

39 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie zapominaj o akustyce.

W zasadzie to trzeba zadbać o wszystko o co tylko można - akustyka , zasilanie, odpowiednie okablowanie ....  ale warto bo i wzmacniacz odwdzięczy się wysoką jakością dźwięku.

Dawno mnie tutaj nie było, oddałem się słuchaniu muzyki. Co prawda więcej słuchałem u znajomego jak u siebie. Przebiera on w rożnych sprzętach znacznie droższych od mojego M6Si połączonego z Dynaudio 1.4LE i odsłuchy prowadzi w dużo lepszym pomszczeniu pod względem akustyki. Jednak nigdy nie byłem zdania że czegoś mi brakuje. Po za tym że jego wzmacniacze na odsłuchach prezentowały inny styl grania. Przewinęła się tam masa sprzętu w poszukiwaniu tego najlepszego i zanosi się że jeszcze to potrwa.
Ostatnio mieliśmy szczęście być na osłuchu w Audi Color Babice.
Pierwszy chyba raz od 2017r. sprawiło mi przyjemność słuchanie czegoś poza moim domem, lub kolegi.
Była to też lekcja dla mnie by wrócić do domu i wszystko przykryć kocami, czyli telewizor, meble po bokach, oraz za mną. W pierwszym momencie nic nie zauważyłem, ale gdy tylko zasłony opadły wiedziałem, że dużo dobrego one dodały. Byłem w małym szoku.

Oczywiście w międzyczasie gdy tak latałem ze znajomym, to sam zacząłem się zastanawiać czy może by nie zmienić u siebie wzmacniacza na coś lepszego, ale niebyła to zbyt natarczywa myśl z uwagi na koszta jakie musiałbym ponieść, oraz czas poświęcony rozglądaniu się. Niby u kolegi bardzo spodobał mi się Acuface 280, oraz Acuface 650, jednak patrząc na cenę szybko je sobie wybiłem z głowy. Po za tym w dalszym ciągu nie usłyszałem u siebie niczego lepszego od M6si z MF .

Idąc dalej, moje głośniki grają od dawna na meblach jako monitory, mają wokół trochę przestrzeni, poza tym u kolegi stawiając je na standach nie zauważyłem znaczącej różnicy w graniu, ale mimo to zdecydowałem się zaryzykować i nabyć standy.
Odebrałem Standy Norstone Stylum 2, takie minim w jakie zdecydowałem się zainwestować, skręciłem, postawiłem je 2 metry od siebie z zachowaniem zasad trójkąta równobocznego i włączyłem muzykę, bez żadnych koców na szfkach.

To co usłyszałem, kurcze w życiu bym nie spodziewał się, że będę siedział z rozdziawioną gębą przez cały odsłuch. Szok Stwierdzam że przez prawie 7 lat słuchałem sprzętu na 30 % jego możliwości. Scena poszła w głąb w szerz, w górę, pojawiła się większa wielobarwności, wszystko brzmi zdecydowanie inaczej, a bas jest tak duży i idealny z taką potęga, wszystko ma zupełnie inną wagę. No szok, a jeszcze przy tym wszytkim te małe paczki mimo że stoją na środku pokoju to zupełnie z niego zniknęły.
Chyba zaczynam na nowo odkrywać swoją muzykę.
Jestem gotów za każdym razem ściągać standy z szafy by postawić 1.4Le na nich i zobaczyć co to wszystko potrafi i czym mnie zaskoczy.
Tak że gdybym nie słuchał poza domem muzyki, to nie zmusiłbym się do takiego działania i dużo bym stracił, gdyby doszło do chęci zmiany sprzętu.

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

Dawno mnie tutaj nie było, oddałem się słuchaniu muzyki. Co prawda więcej słuchałem u znajomego jak u siebie. Przebiera on w rożnych sprzętach znacznie droższych od mojego M6Si połączonego z Dynaudio 1.4LE i odsłuchy prowadzi w dużo lepszym pomszczeniu pod względem akustyki. Jednak nigdy nie byłem zdania że czegoś mi brakuje. Po za tym że jego wzmacniacze na odsłuchach prezentowały inny styl grania. Przewinęła się tam masa sprzętu w poszukiwaniu tego najlepszego i zanosi się że jeszcze to potrwa.
Ostatnio mieliśmy szczęście być na osłuchu w Audi Color Babice.
Pierwszy chyba raz od 2017r. sprawiło mi przyjemność słuchanie czegoś poza moim domem, lub kolegi.
Była to też lekcja dla mnie by wrócić do domu i wszystko przykryć kocami, czyli telewizor, meble po bokach, oraz za mną. W pierwszym momencie nic nie zauważyłem, ale gdy tylko zasłony opadły wiedziałem, że dużo dobrego one dodały. Byłem w małym szoku.

Oczywiście w międzyczasie gdy tak latałem ze znajomym, to sam zacząłem się zastanawiać czy może by nie zmienić u siebie wzmacniacza na coś lepszego, ale niebyła to zbyt natarczywa myśl z uwagi na koszta jakie musiałbym ponieść, oraz czas poświęcony rozglądaniu się. Niby u kolegi bardzo spodobał mi się Acuface 280, oraz Acuface 650, jednak patrząc na cenę szybko je sobie wybiłem z głowy. Po za tym w dalszym ciągu nie usłyszałem u siebie niczego lepszego od M6si z MF .

Idąc dalej, moje głośniki grają od dawna na meblach jako monitory, mają wokół trochę przestrzeni, poza tym u kolegi stawiając je na standach nie zauważyłem znaczącej różnicy w graniu, ale mimo to zdecydowałem się zaryzykować i nabyć standy.
Odebrałem Standy Norstone Stylum 2, takie minim w jakie zdecydowałem się zainwestować, skręciłem, postawiłem je 2 metry od siebie z zachowaniem zasad trójkąta równobocznego i włączyłem muzykę, bez żadnych koców na szfkach.
To co usłyszałem, kurcze w życiu bym nie spodziewał się, że będę siedział z rozdziawioną gębą przez cały odsłuch. Szok Stwierdzam że przez prawie 7 lat słuchałem sprzętu na 30 % jego możliwości. Scena poszła w głąb w szerz, w górę, pojawiła się większa wielobarwności, wszystko brzmi zdecydowanie inaczej, a bas jest tak duży i idealny z taką potęga, wszystko ma zupełnie inną wagę. No szok, a jeszcze przy tym wszytkim te małe paczki mimo że stoją na środku pokoju to zupełnie z niego zniknęły.
Chyba zaczynam na nowo odkrywać swoją muzykę.
Jestem gotów za każdym razem ściągać standy z szafy by postawić 1.4Le na nich i zobaczyć co to wszystko potrafi i czym mnie zaskoczy.
Tak że gdybym nie słuchał poza domem muzyki, to nie zmusiłbym się do takiego działania i dużo bym stracił, gdyby doszło do chęci zmiany sprzętu.

Welcome back
I dołóż do standów koce i dopiero będzie .
Ja też się pobawiłem z kocami i poduszkami pod nieobecność żony bo sprzęt w salonie stoi więc siłą rzeczy nie mogę szaleć z ustrojami .
Jakiś czas temu byłem u @Mikelas76 i byłem pod wrażeniem jak pięknie ogarnął akustykę i jak to "wydobywa" dźwięk z tego co już często mamy.

Siemka. Panowie podpowiedzcie. Czy jest duży skok między m3si a m6si ? Mam na testy u siebie m3si i całkiem spoko wzmacniacz, ale kurcze brakuje mu sporo na basie szczególnie. Kolumny to Dali Epicon 2.

Czego można się spodziewać po przesiadce na m6si ?

5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Welcome back emoji1.png
I dołóż do standów koce i dopiero będzie .
Ja też się pobawiłem z kocami i poduszkami pod nieobecność żony bo sprzęt w salonie stoi więc siłą rzeczy nie mogę szaleć z ustrojami .
Jakiś czas temu byłem u @Mikelas76 i byłem pod wrażeniem jak pięknie ogarnął akustykę i jak to "wydobywa" dźwięk z tego co już często mamy.

Och tak , mam nadzieję że już w sobotę uda się coś pokombinować. Przyszły fajne materiały i sznurek plus haczyki. Haczyki już po bokach mebli zamontowane wystarczy powiesić to co trzeba i patrzeć jaki efekt będzie.
Jedyny problem u mnie to brak wolnej chaty by się w pełni pobawić.
Od nowego roku może żona w końcu wyjdzie do pracy, młody do szkoły to chyba wezmę urlop na te przyjemności.

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

Siemka. Panowie podpowiedzcie. Czy jest duży skok między m3si a m6si ? Mam na testy u siebie m3si i całkiem spoko wzmacniacz, ale kurcze brakuje mu sporo na basie szczególnie. Kolumny to Dali Epicon 2.
Czego można się spodziewać po przesiadce na m6si ?

Tak jest i właśnie na basie będzie bardzo duża ale nie tylko.
M6si ma :
- dużą wydajność prądowa
- dual mono budowę . Tak z jednym trafo ale było już o tym że np Accuphase ma też często jedeno
- PRE w klasie A
- piękna średnica dzięki PRE
- wejście na patefon
- bardzo dobry damping factor bodaj coś 160-180 (z pamięci podaję) więc masz dobrą kontrolę na basie
Wbudowany DAC raczej pomijalny
Wejście XLR jest ale symetryzowane
Sygnatura MF wg mnie nie do heavymetalowych czy punkowych klimatów

Jak możesz posłuchaj. Gwarantuję że będzie lepiej

5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

M6si ma :
- dużą wydajność prądowa
- dual mono budowę . Tak z jednym trafo ale było już o tym że np Accuphase ma też często jedeno
- PRE w klasie A
- wejście na patefon
- bardzo dobry damping factor bodaj coś 160-180 (z pamięci podaję) więc masz dobrą kontrolę na basie

Szkoda trochę, że nie do metalowych tematów bo lubię zapodać Dream Theater 😄

Dziękuję ślicznie za opis róznic. Spróbuję skołować na test tego m6si

Och tak , mam nadzieję że już w sobotę uda się coś pokombinować. Przyszły fajne materiały i sznurek plus haczyki. Haczyki już po bokach mebli zamontowane wystarczy powiesić to co trzeba i patrzeć jaki efekt będzie.
Jedyny problem u mnie to brak wolnej chaty by się w pełni pobawić.
Od nowego roku może żona w końcu wyjdzie do pracy, młody do szkoły to chyba wezmę urlop na te przyjemności.

No brzmi jak plan
Da to jakis poglad na sprawe maly choć bo nie będą to "ustroje strojone na konkretne częstotliwości"

A teraz poważnie to kolega Michał u którego byłem tak fajnie ogarnął temat że to naprawdę ładnie wygląda choć praca z żoną o ile wiem to była oj była
No i nie obyło się bez wielokrotnych pomiarów REW + umik.
NIE wrzucam zdjęć bo to jego chata i jego dzieło więc nie wypada .
Takie minimum to zasłony na okna, kocyk na tv i coś na pierwsze odbicia że nie wspomnę o dywanie na podłodze itp itd

Oczywiście profesjonalnie to inna bajka ale muszę przyznać że nie taki straszny pieniądz jeśli coś samemu potrafimy.

Szkoda trochę, że nie do metalowych tematów bo lubię zapodać Dream Theater
Dziękuję ślicznie za opis róznic. Spróbuję skołować na test tego m6si

A my to chyba z "okolicy" jesteśmy ale ja już niestety nie mam M6si. Mamy chyba też wspólnych audio znajomych ale ten świat jest relatywnie mały .

Jakby co pisz na priv / dzwoń.

11 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

No brzmi jak plan emoji1.png
Da to jakis poglad na sprawe maly choć bo nie będą to "ustroje strojone na konkretne częstotliwości" emoji12.png

A teraz poważnie to kolega Michał u którego byłem tak fajnie ogarnął temat że to naprawdę ładnie wygląda choć praca z żoną o ile wiem to była oj była
No i nie obyło się bez wielokrotnych pomiarów REW + umik.
NIE wrzucam zdjęć bo to jego chata i jego dzieło więc nie wypada .
Takie minimum to zasłony na okna, kocyk na tv i coś na pierwsze odbicia że nie wspomnę o dywanie na podłodze itp itd

Oczywiście profesjonalnie to inna bajka ale muszę przyznać że nie taki straszny pieniądz jeśli coś samemu potrafimy.

A my to chyba z "okolicy" jesteśmy ale ja już niestety nie mam M6si. Mamy chyba też wspólnych audio znajomych ale ten świat jest relatywnie mały .

Jakby co pisz na priv / dzwoń.

Coś mi świta 🙂 Całkiem możliwe,że kilku znajomych mamy wspólnych co nie dziwne - to hermetyczne środowisko w pewnym sensie. Dużo dobrego w Nowym Roku ! Pozdrowionka

12 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

M6si ma :
- dużą wydajność prądowa
- PRE w klasie A
- wejście na patefon

Dlatego czekam na M6xi 😁

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.