Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

to wszystko jasne....postępują jak z wizami :)

No tak...

Zmieniłeś już koluny z Auditor M na 805D? Czym podytkowana jest ta zmiana? Chcesz mieć efekty dźwięku surround w domu:-)?

Trochę współczuję zamiany SF Auditor M na B&W 805 , to jest jak cofnięcie się do innej epoki , trudno nawet wyrazić to słowami.....samo życie.

Należałoby dodać moi drodzy, że dla rasowego inżyniera nagrań głośniki Sonus Faber są nie do zaakceptowania i nie do przyjęcia jako narzędzie pracy, a właśnie przy B&W oddychają oni z ulgą... z tego co wiem i z tego co widziałem. Nie rozumiem mody w środowisku audiofilskim na uniwersalny dżwięk z głośnika lub że coś jest najlepsze albo wybitne - takich głośników nie ma i chyba nie będzie... powinno się je dobierać w zależności od rodzaju słuchanej muzy, warunków lokalowych i posiadanego wzmacniacza, jeżeli już go mamy na stanie. Nie dotyczy wojskowych pieców pochodzących od Levinsona, Krella, Passa... które z powodzeniem zasilą każdego rodzaju spawarkę.

Parker's Mood

Należałoby dodać moi drodzy, że dla rasowego inżyniera nagrań głośniki Sonus Faber są nie do zaakceptowania i nie do przyjęcia jako narzędzie pracy, a właśnie przy B&W oddychają oni z ulgą... z tego co wiem i z tego co widziałem. Nie rozumiem mody w środowisku audiofilskim na uniwersalny dżwięk z głośnika lub że coś jest najlepsze albo wybitne - takich głośników nie ma i chyba nie będzie... powinno się je dobierać w zależności od rodzaju słuchanej muzy, warunków lokalowych i posiadanego wzmacniacza, jeżeli już go mamy na stanie. Nie dotyczy wojskowych pieców pochodzących od Levinsona, Krella, Passa... które z powodzeniem zasilą każdego rodzaju spawarkę.

Jakoś zupełnie nie rozumiem celowości Twojego wpisu? Masz jakiś uraz do Sonus Faber? Coś Ciebie w nich denerwuje?

Można dawać przykłady muzyków i realizatorów dźwięku którzy używali kolumn tej marki w celu wiernego odtworzenia brzmienia skrzypiec i muzyki akustycznej.

Warto jeszcze zauważyć, że nie jest to forum realizatorów dźwięku żyjących z muzyki... Po co więc takie uwagi o tym co jest dobre dla dźwiękowców? To zachowanie dobre dla szczeniaka, który wczoraj się tu zalogował i chce się wybić...ale nie dla poważanego uczestnika forum o statusie Audioholik...

Edytowane przez moreno1973

>moreno1973

Niepotrzebnie podnosisz sobie ciśnienie, zupełnie niepotrzebnie! Wygląda na to, że Ciebie coś denerwuje i jakakolwiek krytyka Sonus Faber jest niedozwolona i wywołująca dreszcz negatywnych emocji. Nie przyszłoby mi do głowy, żeby odpowiadać na tak niewinny tekst o głośnikach w sposób, który powyżej zaprezentowałeś. Poza tym, tekst mój był jedynie odpowiedzią i zarazem potwierdzeniem, że B&W 805D, to nie jest cofnięcie się do innej epoki, tylko kawał dobrego głośnika. Cenię wiele firm audio i nie posiadam negatywnego nastawienia nawet na produkty, które mnie nie interesują i których nigdy niechciałbym mieć... Zastanów się człowieku nad sobą i przemyśl swoje zachowanie. Jest to otwarte forum i każdy ma prawo do swojej oceny i wypowiedzi i Ja Twoje zdanie jak najbardziej szanuję, ale widzę, że w drugą stronę to już nie za bardzo działa.

Parker's Mood

>moreno1973

Niepotrzebnie podnosisz sobie ciśnienie, zupełnie niepotrzebnie! Wygląda na to, że Ciebie coś denerwuje i jakakolwiek krytyka Sonus Faber jest niedozwolona i wywołująca dreszcz negatywnych emocji. Nie przyszłoby mi do głowy, żeby odpowiadać na tak niewinny tekst o głośnikach w sposób, który powyżej zaprezentowałeś. Poza tym, tekst mój był jedynie odpowiedzią i zarazem potwierdzeniem, że B&W 805D, to nie jest cofnięcie się do innej epoki, tylko kawał dobrego głośnika. Cenię wiele firm audio i nie posiadam negatywnego nastawienia nawet na produkty, które mnie nie interesują i których nigdy niechciałbym mieć... Zastanów się człowieku nad sobą i przemyśl swoje zachowanie. Jest to otwarte forum i każdy ma prawo do swojej oceny i wypowiedzi i Ja Twoje zdanie jak najbardziej szanuję, ale widzę, że w drugą stronę to już nie za bardzo działa.

Nie podnoszę sobie ciśnienia ale i nie lubię jak ktoś odwraca kota ogonem i najpierw pisze tekst

dla rasowego inżyniera nagrań głośniki Sonus Faber są nie do zaakceptowania i nie do przyjęcia jako narzędzie pracy, a właśnie przy B&W oddychają oni z ulgą

a w kolejnym poście sugeruje że szanuje wybory innych. Pokrętne tłumaczenia nic tu nie dadzą. Jesteś właścicielem kolumn firmy B&W więc trudno abyś był bezstronny. Pisanie o dźwięku nie do zaakceptowania jest chyba wystarczającą oceną produktu i to raczej bardzo zdecydowaną. Co do zastanawiania się nad sobą to dziękuję za poradę ale od dobrych porad mam kogoś innego.

• 4 tygodnie później...

czy posiada ktoś Krell 400xi i byłaby możliwość posłuchać z nim swoich kolumn Dynaudio Focus 160

ciekaw jestem jak zagra to w tym zestawieniu bo szukam wzmacniacza co doświetli mi trochę górę pasma i ma odpowiednią moc aby wysterować Focusy

<br />Nie ma co badać ,trzeba posłuchać :) mieszkam w Radomiu ale powiedzmy do 100km mogę się bujnąć na odsłuch <br />
<br />Masz tu ofertę na KSA 50, obadałbym wpierwej ten trop. <br />

no tak, ale to chyba inne granie niż 400ix szczególnie jeśli chodzi o górę pasma, ja potrzebuje coś otwartego i mocnego na górze, anawet jasnego

czy posiada ktoś Krell 400xi i byłaby możliwość posłuchać z nim swoich kolumn Dynaudio Focus 160

ciekaw jestem jak zagra to w tym zestawieniu bo szukam wzmacniacza co doświetli mi trochę górę pasma i ma odpowiednią moc aby wysterować Focusy

Słuchałem w swoim systemie dwa razy 160, za każdym razem po tydzień odsłuchów... uważam, że gra to bardzo dobrze pod warunkiem odpowiedniego zestawienia systemu. Źródło dźwięku MUSI być podłączone kablami XLR do 400xi...

KSA 50 to końcówka mocy więc pomimo swojego lampowego charakteru zagra tak jak pre poda sygnał ,u mnie jest pre lampowe i jak wkladam siemensy to jest rozdzielczo i jasno na górze ,ewentualnie dla bardziej wtajemniczonych polecam zabawę kondami w pre ale ten temat to raczej w zakładce Lampa

Edytowane przez Rezyslaw

co sądzicie o tym - warto?

http://www.ebay.co.u...=item4178f28ae9

W Polsce kupisz 400xi w dobrym stanie i z pewnych rąk w cenie około 5000 PLN. Trzeba tylko cierpliwości i wyczucia z kim masz doczynienia, bo niestety wiele sztuk to grzebane urządzenia albo wizualnie wymęczone;-)

Witam! proszę o przyjęcie do klubu z KAV 500i . Jakimi kablami go pospinać? Zasilający np.Tara labs Air Reference podpasi? Jaki głośnikowy i XLR (cardas?) kolumny Aries.

• 2 tygodnie później...

Witam! proszę o przyjęcie do klubu z KAV 500i . Jakimi kablami go pospinać? Zasilający np.Tara labs Air Reference podpasi? Jaki głośnikowy i XLR (cardas?) kolumny Aries.

Tylko XLR. Na początek mogą być jakieś tanie porządne. Mi się podobały PROEL Die Hard. 130 PLN za parę... a grały dużo lepiej jak wiele audiofilskich za 1500-2000 PLN. Większość Acrolinków była od nich gorsza pod wzgledem neutralności, Próby dokonywałem w salonie firmowym dystrybutora Acrolinków. Jak masz kasę i ochotę to polecam wyższe modele MITa. Świetne kable do Krella. Zasilający MIT Oracle ZIII za 2500 PLN będzie ciekawą propozycją. Cardas miałem model Golden Presence z krellami było całkiem fajnie, muzykalnie... jednak MITy to lepsze kable ale i dużo, dużo droższe. Próbuj i pożyczaj ze sklepów...tylko ty możesz wybrac to co sie spodoba.

Mikołaj się zbliża, mój Krell KAV-500i szuka nowego domku.

BTW jakoś wyprzedałem i dwie pary kolumn i pre i CD-ka, a wzmaki jakoś nie chcą się ze mną rozstać. Czy dzisiaj wszyscy słuchają na słuchawkach?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Mikołaj się zbliża, mój Krell KAV-500i szuka nowego domku.

BTW jakoś wyprzedałem i dwie pary kolumn i pre i CD-ka, a wzmaki jakoś nie chcą się ze mną rozstać. Czy dzisiaj wszyscy słuchają na słuchawkach?

Pozdro

Zrób dobrą cenę to sprzedasz. 500i ma już swoje lata. Trzeba znaleźć wielbiciela, który zapłaci tysiące PLN za kilkunastoletnie urządzenie. Na Audiomarkt próbuje ktoś sprzedać 500i za 1650 EURO i mu się nie udaje. A w Niemczech Krelle mają zawsze zawyzone ceny na rynku wtórnym. Skoro tam nie ma chętnych za ta cenę to w Polsce ile powinien kosztować ten wzmak aby go sprzedać?

Sa ludzie, którzy faktycznie chcą coś sprzedać i tacy, którzy mają zamiar...

Ja swoje kolumny kupiłem od pierwszego własciciela, w idealnym stanie, jako 6 miesięczne za 40% ceny detalicznej. To jest oferta, która sprzedaje się w dwie godziny.

moreno przyznaj ze z tym 40% to miales nieco farta ;)

co do Krella faktycznie, zakladajac ze nowka 500i kosztowala ok 30 tys a kav300i ok 20 tys (katalogowo - wiadomo) to ceny uzywek ksztaltuja sie ok 3,5-3,8 tys za 300i zas 2,5 raza wiecej za 500i? Juz mysle ze 2x czyli ok 7 tys byloby ok, jednak wzmacniacz ma swoje lata.

Oczywiscie pmcomp moze wystawiac za ile chce bo bierze pod uwage tez stan urzadzenia (to wazna rzecz bo kupujacy lubia kupic byle tanio) ale jesli nie sprzedaje sie przez X czasu znaczy ze cena jest przeszacowana.

moreno przyznaj ze z tym 40% to miales nieco farta ;)

Fart? Raczej trochę cierpliwości oraz systematyczność w sprawdzaniu ofert. Każdy ma prawo wystawiać swój sprzet za ile chce. Tylko po co narzekać na świat jeśli wystawia się sprzęt w zawyżonej cenie? Czasy jelenii kupujących w ciemno skończyły się z pojawieniem internetu. Teraz doskonale wiemy jaka jest realna cena sprzedaży. Wystarczy ją obniżyć o 10% a sprzęt sprzeda się w kilka dni. Mi się udaje sprzedawać graty w ciągu kilku dni stosując podaną zasadę.

500i ma realną cenę oferowaną koło 7000 PLN. Za 6000 PLN na pewno się sprzeda.

400xi ma realną cenę oferowaną koło 5000 PLN. Za 4200 PLN na pewno się sprzeda.

280 ma realną cene oferowaną koło 4900 PLN. Za 4000 PLN na pewno się sprzeda.

Wszystko powyżej dotyczy tylko urządzeń w bardzo dobrym stanie wizualnym i technicznym. Kupowanych od audiofila a nie handlarza.

Jakie ceny miały te urządzenia w sklepie wiele lat temu to już nikogo nie obchodzi poza tym kto je tam kupił. Można żyć w świecie wspomnień ale wtedy lepiej sobie zachować swoje urządzenia dla wnuków.

Panowie a jak brzmienie 500i ma się do 400xi, czym się będą różnić w brzmieniu prócz wydajności prądowej

Przecież już o tym pisano wcześniej. Według zamieszczonych tutaj opinii 500i to super high-end i zupełnie inna klasa dźwięku niż 400xi, które to urządzenie na tym forum jest uważane za niegodne high-endu. Ciekawe tylko że ostatnio jakiś mały wysyp 500i oferowanych do sprzedaży? Po co sprzedawać tak wyjątkowe urządzenie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.