Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

taki CD:

http://allegro.pl/primare-30-2-compact-disc-player-cd-okazja-i3228040377.html

byłby lepszym rozwiązaniem?

Podobno zbalansowany.

Jest zbalansowany, ale z tego co widze jest to wersja mk.I z transportem CDM 12.4, który może byc obecnie trudny do zdobycia w razie awarii. Wersja mk. II (ktora tez jest teraz na allegro, tyle ze w troche oderwanej od rzeczywistosci cenie) jest juz co prawda made in china, ale za to ma łatwo dostepny KSS-213B i ponadto gra dzwiekiem bardziej otwartym. Mk. I w niektorych systemach miał tendencje do lekkiego zamulania.

Z tego co mi wiadomo to m5 jest full balance.

Na rozbieranych fotkach nic ewidentnie nie wskazuje na to, żeby XLR w tym modelu były chamską atrapą, impedancja wyjsciowa też jest wyższa niz dla RCA, ale watpliwości może budzic fakt, że NAD w danych technicznych pisze jedynie o "Balanced 600 Ohm Stereo Outputs", natomiast ani słowa o zbalansowanej topologii samego układu. A tak na chłopski rozum to raczej by nie omieszkali by się tym pochwalić w pierwszej kolejności, prawda?

Edytowane przez gonarek

Dzięki za odpowiedzi.

W takim razie odpuszczam tego Primare, tym Bardziej, że sprzedający sprzedaje tylko CD. Może jest coś na rzeczy z tym laserem:)

Biorę pod lupę jeszcze Meridiana.

Ale ostatnio się naczytam:) Szkoda, że tylko naczytam. Wolałbym testować, ale może wasze rady mnie naprowadzą na słuszna drogę i bez testu dokonam udanego zakupu.

Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam i czekam na następne sugestie:)

Z tego co mi wiadomo to m5 jest full balance.

a jakie ma napięcie na wyjściach xlr-jeżeli ok4V to szkoda zachodu.Tak jak wcześniej zauważył kolega,w większości tanich żródeł przyłącza xlr,są tylko na pokaz.

Panowie,

poszukuję przedwzmacniacz do swoich kst czy możecie coś zaproponować, doradzić w co warto zainwestować a co mijać dużym łukiem. Zastosowanie w stereo ale musi mieć możliwość podłączenia do procesora w kinie.

A jak ty chcesz podłączyć preamp do procesora w kinie? Takie podłączenie nie ma żadnego sensu gdyż w 99% przypadków procesor do kina zawiera w sobie przedwzmacniacz.

Jesli już chciałbys połączyć kino domowe w stereo, co po ponad 10-o letnich próbach stanowczo odradzam, to mozna połączyć integrę mająca tryb pracy końcówki kocy z procesorem do kina ew. dobry procesor z wieloma koncówkami.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Pewnie że mozna tylko po co? Napisałem że takie połączenie tj. pre (stereo) z wy do we pre/proc (wielokanałowy) z wy na we końcówka mocy nie ma sensu. Przelotki musiałyby byc dwie, jedna w pre do stereo a druga w procesorze do kina domowego).

Pozdro

procesor kinowy czy też wypasiony ampli ma większe możliwości-począwszy od nastaw aż po korekcje akustyki czy auto-kalibrację.Sądzę,że koledze chodzi o możliwość przełączeń.schemat połączeń byłby:cyfrowo ze żródła do procesora i analogowo do pre.przy 2 końcówkach stereo to i tak nie będzie 5.1,co najwyżej bi-amping.

Krelle spięte są mono , resztę napędza rotel 1075, procesor Arcam AVP 700 mam spięty po analogu. Krelle dostają sygnał XLR-ami z procesora.

Miałem na dwa tygodnie preamp KSL i w odsłuchach wypadało to ciekawie, moim zdaniem lepiej niż z arcamem.

Przećwiczyłem to przepinając xlry między procesorem a ksl , a czy mogę spiąć to tak:

cd - ksl - kst kablami xlr i równolegle br - procesor - kst kablem rca ?

Nie przećwiczyłem tego bojąc się usterki.

Dzięki za pomoc.

Jak równolegle to bedzie OK tylko sprawdź czy dostaniesz oba sygnały w jednym czasie czy jest jakieś przełączenie. Jednocześnie i kina i stereo słuchać i tak nie będziesz. Zawsze możesz kable do końcówki wpinać i wypinać ręcznie.

Pozdro

sprawdż czy końcówka moż być jednocześnie po rca i xlr?w mojej aby używać gniazda rca trzeba zewrzeć piny w xlr.

jako by-pass można spróbować z przyłączami:tape in/aut-tylko trzeba doczytać jaki tam jest poziom sygnału i gain-w KSL

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Czy szanowni koledzy mają jakiś telefon do P. Kałuży?

Bo próbuję od 2 miesięcy na ten stacjonarny co można znaleźć w internecie i nie mogę się dodzwonić

pozdrawiam,

Witam

tydzień temu w swoim kav-280cd zamieniłem oscylator kwarcowy ( tzw. zegar ) na low jitter clock JZ-1 firmy AUDIO- gd. Wersja z oscylatorem TCXO.

Po paru dniach słuchania muszę zgodzić się z pochlebnymi opiniami o zmianach w dźwięku jaki przynosi wymiana tego elementu na dokładniejszy.

Producent ( firma Kingwa ) podaje

Frequency stability Vs Temp : +/-1ppm (-10 to +60 C)

Frequency Accuracy: +/- 0.3ppm Max

Aging : 2ppm/ year

Output jitter: < 1ps RMS (test at 1/4 fo , TCXO version)

Najbardziej rzuca się w uszy poprawa sceny. Dźwięk stał się generalnie żywszy i bardziej bezpośredni.

Poprawił się też bas. Stężał, jest szybszy i dobitniejszy.

Trudno mi przekazać skalę zmian ale jest ona wyraźna w każdym aspekcie.

Moim zdaniem to świetny upgrade. Wart z nawiązką swojej ceny ( ~107,- PLN + przesyłka ).

Od dawna myślałem o wymianie tego zegara ale inne firmy nie miały potrzebnej częstotliwości na jakiej pracuje

Krell kav-280 cd ( a raczej zastosowany w nim napęd Philipsa korzystający z tzw. kwarcu o częstotliwości 8,46 MHz ).

Obawiałem się grzebania w napędzie ale wymiana okazała się prosta. W efekcie trzeba wylutować stary kwarc i dwa kondensatorki. Sygnał z zegara do CL IN na płytce oraz masę a zasilanie 10,5 V wziąłem z zasilania napędu.

W którymś z wątków Stary Audiofil pisał, że dopiero po zmianie zegara ten CD pokaże co potrafi.

Nie ukrywam, że ta opinia zachęciła mnie do tej wymiany i muszę przyznać, że SA miał rację.

Po tej wymianie i odsłuchach mam też pewne podejżenie, że zewnetrzne DAC-i jeżeli grają dobrze to przyczynia się do tego dokłatne taktowanie a w seryjnych napędach CD to zegarki są przeważnie słabiutkie.

Szczerze polecam bo jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

Krzysiek

Czy szanowni koledzy mają jakiś telefon do P. Kałuży?

Bo próbuję od 2 miesięcy na ten stacjonarny co można znaleźć w internecie i nie mogę się dodzwonić

pozdrawiam,

Pan Kałuża będzie osiągalny w przyszłym tygodniu.

• 3 tygodnie później...

Pan Kałuża będzie osiągalny w przyszłym tygodniu.

Próbuję się dodzwonić na stacjonarny, ale nie mam szczęścia

Jest może jakaś komórka?

Chciałbym sprzęt dać do przeglądu:)

• 2 tygodnie później...

Witam

Co sądzicie o tym?

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/39/142466.php

wart tej ceny?

Polecam będziesz zadowolony bo wiem, że to sprzęt od powaznego człowieka. A z czym ma on grać?

Polecam będziesz zadowolony bo wiem, że to sprzęt od powaznego człowieka. A z czym ma on grać?

Dynaudio Focus 160 źródło jak dobrze pójdzie to może będzie Ayon

Dynaudio Focus 160 źródło jak dobrze pójdzie to może będzie Ayon

Ważne abyś uzył połączenia XLR! I pozwól się wygrzać Krellowi, gra dobrze jak jest już ciepły. Lubi też porządne kable zasilajace. Warto eksperymentować bo wiele możesz zyskać. Nie ma raczej na rynku s/h tak rzetelnego wzmacniacza o tak dobrej jakości wykonania i takiej mocy w takiej cenie. Za kolor czarny była zwykle dopłata, więc i cena 5500 ale sugeruję targowanie się i zejście do 5000 PLN.

Napisz czy kupiłeś...

<br />Napisz czy kupiłeś... <br />

no i okazało się że już nie aktualne, jak poprosiłem o nr. seryjny wzmacniacza celem sprawdzenie historii u dystrybutora:(

Tak jak już pisałem ci w innym temacie - wygląda na to, że 400xi stał się ostatnio towarem nader chodliwym. Czyżby s300i był rzeczywiście aż taki kiepski?

Tak jak już pisałem ci w innym temacie - wygląda na to, że 400xi stał się ostatnio towarem nader chodliwym. Czyżby s300i był rzeczywiście aż taki kiepski?

nie to miałem na myśli, na allegro dalej wystawiony jest ten krell, znajoma też była nim zainteresowana i wysłała meila z prośą o przesłanie nr. seryjnego i do dziś brak odpowiedzi.

Dla wielu ludzi, którzy potrafią zestawić dobry system z Krella 400xi + 280 nowy s300i jest porazką. Sam go słuchałem dwa razy i nie wiem co to za dźwięk. Zresztą sam sprzedawca z Audio Klanu w rozmowie określił go jako nieporozumienie. A pracuje w firmie od lat i przesłuchał wszystkie Krelle jakie miał przez te lata na stanie. Kolejna wtopa firmy to slynny Krell SACD. Także odradzany przez sprzedawców z Audioklanu. Na Andersa powiedzieli mi że tego urządzenia stanowczo nie nalezy kupować! Na Nowogrodziej ten CD zepsuł sie na moich oczach. Dopiero co przyjechał z serwisu (któryś juz raz) pograł dwa dni, poprosiłem o prezentację, podłączyli do gniazdka i nie odpałił! Niesamowite...była to oczywiście ostatnia wersja produkcyjna czyli mkIII, która podobno jest najmniej zawodna.

Tak więc znający temat wiedzą, że ostatnie porządne Krelle za normalna kasę to 400xi oraz 280. Problemem jest jednak znalezienie urządzeń w dobrym stanie wizualnym i odpowiednim stanie technicznym. Sam szukałem ponad pół roku nim trafiłem w odpowiednie egzemplarze.

Miałem u siebie CD 280 które grało beznadziejnie. Na szczęście inny egzemplarz na jaki trafiłem pokazał się z zupełnie innej strony. Jest wiele grzebanych 280 i trzeba bardzo uważać z tym modelem CD. Wzmacniacz to moim zdaniem mniejszy problem. Jeśli się podłączy do pradu, zadziała to będzie grał.

Audioklan podobno zajmował się za opłatą wymianą procesora z wersji USA na Europejską. W 2008 roku dolar kosztował tylko 2 PLN i wtedy masowo sprowadzano wiele Krelli z USA i nawet opłacało się zapłacić w Audioklanie haracz za wymianę procesora. Więc może ten wystawiony na aukcji model przeszedł taką kurację i dlatego pisze że jest z Audioklanu:-)?

Edytowane przez moreno1973

W opisie aukcji stoi, że "zakupiony w AK 2009", wierzchni grill założony prawidłowo (często grzebacze przykręcają przodem na tył), więc mógł być faktycznie krajowy.

A sprzedany jest na bank, bo aukcja zakończona przed czasem i ogłoszenie z hifi.pl też wycofane. W 4 dni od wystawienia - idą jak ciepłe bułeczki te 400-tki. Zresztą przy tej cenie trudno się dziwić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.