Skocz do zawartości
IGNORED

Trafo separujące - zamówienie zbiorowe

asiki

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna porcja fotkoskow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13346-100005189 1263596578_thumb.jpg

post-13346-100005190 1263596578_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Paczki poszly dzisiaj...

Przepraszam za opoznienie - masa nauki przed zblizajaca sie sesja oraz wielkimi krokami obrona :)

Prosze o informacje jak juz przesylki dojda. Oczywiscie potwierdzenia wyslania do wgladu w kazdej chwili.

Pozdrawiam LunaticAllegro

Witam paczka doszła zapakowana ze hej ale niestety całość będzie musiała poczekać na chwilę wolnego czasu ale niewiadomo kiedy to nastąpi -ale jak powstanie to napewno się pochwale Pozdrawiam i dziękuje za zorganizowanie zamówienia

Jak idzie pozostałym? Oto mój kondycjoner...

Ukryta Zawartość

post-2-100002800 1265737492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...
  • 6 miesięcy później...

Sprzedam transformatory które zamawialiśmy.Trzy sztuki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Parametry.

- konstrukcja EI z blach (lepiej tłumi zakłócenia),

Czemu nie chcesz tego zrobić na dobrze zaekranowanym toroidzie?

Andy -> z wpisami się zapoznałem:):) i zadałem pytanie czy jest to faktycznie dobra oferta cenowa.

Trafa na kształtkach IE uzywane są w kondycjonerach Helion, tyle że trochę wiekszej mocy bo 200wat.

Swego czasu koledze spalone trafo w Helionie wymieniałem.

No właśnie, sprawdzi się o ile wcześniej się nie spali, podobno to norma ;-)

Toroid z samej budowy fizycznej będzie miał większe pojemności międzyuzwojeniowe.

Coś ty :-), większa pojemność między uzwojeniami miała by znaczenie gdybyśmy przepuszczali 15-20 kHz :-). Zresztą toroid może być mniejszy przy tej samej mocy, więc zmieściły by ci się 3 takie trafa zamiast EI. Poza tym kolejne zalety większa obciążalność, brak szczeliny powietrznej itp.

Aha, no i rdzeń EI bardziej brzęczy niż rdzeń toroidalny. Toroid a w zasadzie rdzeń do 1000W wykonany nawet w przeciętnie precyzyjny sposób, nawet bez impregnacji jest w zasadzie bezgłośny, ale EI o tej mocy słychać jak spawarkę :)))

Niestety przepuszczani dużo wyższe częstotliwości- śmieci w.cz.(a chyba taki cel jest stosowania traf separacyjnych w audio-zmniejszanie przenikania zakłóceń w.cz z sieci) Zaletą toroida jest fakt mniejsza waga, większa "sztywność " charakterystyki obciążenia mniejsze pole rozproszenia( w porównaniu do EI bo podwójne C podobne wartości), mniejszy koszt.

Ps.Szczelina powietrzna ma swoje zalety jeśli pojawia się nawet mała składowa DC w sieci

Ale właśnie w toroidzie dla w.cz. będzie to stanowiło blokadę, a o to przecież wam chodzi. No i właśnie jeszcze pole rozproszenia, które w toroidzie nie dosyć, że jest mniejsze, to jeszcze oddziałuje jedynie w jednej płaszczyźnie zawłaszcza przy zastosowaniu ekranu elektrostatycznego i elektromagnetycznego. Zwijane rdzenie C też mają swoje zalety.

Fakt, że stała składowa w sieci i toroid zareaguje natychmiast :). Ale można ją elektronicznie zablokować, to nie problem.

Ale właśnie w toroidzie dla w.cz. będzie to stanowiło blokadę, a o to przecież wam chodzi

Pojemności międzyuzwojeniowe?- one stanowią zmniejszającą się impedancje pomiędzy uzwojeniami- umożliając przenikanie zakłóceń.

I zgadzam się że można zbudować trafo toroidalne ze zminimalizowanymi pojemnościami- ale mówimy o budowie" teoretycznej" bo przy takiej ilości zlecenie jakiejś firmie wykonania takiego trafa było by bardzo nieekonomiczne, zmniejszenie pojemności odbyło by się niestety na zwiększonym polu rozproszenia.

ja i tak się przekonałem, że trafo separacyjne nie sprawdza się wszędzie. Nie tylko do wzmacniaczy, ale nawet do źródeł. Dobry filtr sieciowy bez trafa separacyjnego gra lepiej!

Najlepiej gra bez filtra, przynajmniej u mnie. Zresztą każdy wie, że filtr nie jest po to, żeby urządzenie miało czyściejszy prąd, tylko po to, żeby spełniało normy wprowadzanych do sieci zakłóceń. Działa jak katalizator w aucie, albo sitko w zlewozmywaku. Czystszy dym, ale silnik ma ciężej, czy też - woda gorzej schodzi i śmieci zostają w zlewozmywaku. :)

Co do pojemności międzyzwojowych to morris ma rację, ale i tak lepszy toroid od EI, bo ma mniejsze rozproszenie w rdzeniu i prostszą geometrię pola. Największą kichą pojemności międzyzwojowych jest zwieranie składowej w.cz. zakłóceń od przełączania diod, które mają przez to bardziej przekichane. Oczywiście są na to sposoby odpowiedniego budowania zasilaczy, ale jak to nie jest pozamiatane - a dotąd prawie nigdy nie widziałem tej kwestii rozwiązanej w urządzeniu, to mamy dźwięk nijaki, magię sieciówek i fitrów, itp.

Tak, ale wody, herbaty ani kawy bez filtra byś się już nie napił :)

Ja bym i tak wybrał toroid, pomimo jego niewielu wad, których i tak mniej posiada niż EI. A najlepsza była by własna, przenośna elektrownia atomowa :)

Jako trafo separacyjne mam toroida 100W. Wpływ na dźwięk spory. Dodał dynamiki, rozdzielczości, powietrza. Problem jest tylko jeden. Na wyjściu mam 254 V (Pobór cd - 20W). No i właśnie, lepiej gra bo przez trafo, czy lepiej (albo i inaczej) bo wyższe (inne) napięcie?

Nie wiem, w jaki sposób jest to rozwiązane w firmowych kondycjonerach, ale podejrzewam, że problem jest ten sam.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Cześć,

Nikt nie twierdzi że trafo bezwględnie i zawsze poprawia jakość dźwięku dołączonych urządzeń. Jednemu pomoże innemu zaszkodzi. Jak to z każdym dodatkiem do systemu.

EI - bo gdzieś wyczytałem że są lepsze. Na początku wątku zaproponowałem dyskusję, nikt nie zgłaszał sprzeciwów więc zamówiliśmy EI.

Problem zbyt wysokiego napięcia rozwiązaliśmy wieloma odczepami wtórnymi - do wyboru do koloru, zależnie od obciążenia można sobie dobrać aby mieć 230.

Z jedną rzeczą się nie mogę zgodzić - palenie się trafek. U mnie chodzą bez zarzutu już kilka lat, a wytrzymały nawet omyłkowo podłączony wzmacniacz. Ale jak ktoś podłącza żelazko to mu nie pomogę ;)

Pzdr

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.