Skocz do zawartości
IGNORED

Test dla chorobliwych audiofili

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

>octavarium, to w ogóle nie o to chodzi w tym teście, żeby jakkolwiek wyłapać te mp3 i pochwalić się na forum. Robisz go dla siebie, a nie żeby komuś coś udowodnić. Ja sobie kiedyś robiłem (z pomocą forumowicza) test na ułożenie w kolejności jakości plików ogg Vorbis przerobionych na wav. Zakres jakości q5, q6, q7, q8, czyli już nie badziewie (q8 to ja mam problem od lossless odróżnić, jakościowo przewyższa mp3 320kb/s), ale poszło, więc wiem że tu jeszcze słyszę różnice na tym konkretnym utworze.

podaj wiec adres do wysylki na priv luba maila najlepiej to jutro do poludnia wysle priorytetem.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

michelangelo, 30 Sty 2008, 18:03

Faktycznie,nie doczytałem...myślałem,że to kolejny wątek,w którym ktoś,komuś innemu zamierza udowodnić głuchotę.

Dobrej zabawy wobec tego.

l'enfant sauvage

=>michelangelo, 30 Sty 2008, 18:53

Nie bądż taki do przodu, po prostu masz dobre słuchawki a koledzy o tym nie wiedzą ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bumbum już pisał, że ma wysyłanie na poziomie 3KBps więc płytka leci do mnie i ja ją za parę dni zamieszczę. Jeszcze dzisiaj postaram się wrzucić coś z moich zasobów, właśnie po kompresji do MP3 320 k=KBps i z powrotem.

za kilka dni bolekro będzie miał plytke i udostepni na lepszym lączu.Dodam jeszcze cos i może probki dzwieków z plyty testowej

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• Redaktorzy

Czy te utwory są nagrane parami, tj. każdy utwór na płycie występuje w postaci skompresowanej i nieskompresowanej, i chodzi o to, aby odróżnić, który jest, a który nie jest?

Zapraszam to ściągania przez sieć torrent, oto link do rapidshare:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są to 3 utwory, każdy nagrany dwukrotnie po kompresji i bez. Kolejność jest opisana w pliku txt.

1.Pink Floyd Wish You Were Here

2.Pink Floyd Wish You Were Here

3.Roger Waters The Bravery Of Being Out Of Range

4.Roger Waters The Bravery Of Being Out Of Range

5.Vivaldi Wiosna 1

6.Vivaldi Wiosna 1

Życzę udanych odsłuchów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

utwory dodane chaotycznie,nie parami jednych jest więcej niz drugich.Naprawdę trudno będzie na chybił-trafił strzelić.

no to zostawiam na noc torrenta,a nóz może pójdzie.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"utwory dodane chaotycznie,nie parami jednych jest więcej niz drugich.Naprawdę trudno będzie na chybił-trafił strzelić.

no to zostawiam na noc torrenta,a nóz może pójdzie."

To w takim razie nic to nie da. Ja z moich zasobów jestem w stanie bez trudu skompilować płytę, która będzie zawierała same utwory nieskompresowane (tj. nieskompresowane PO zgraniu z płyty), a i tak słuchacz nawet z byle jakim słuchem uzna, ze połowa jest po ciężkiej kompresji. I poniekąd będzie miał rację, bo niektóre utwory będą to np. nieudane realizacje z lat np. 70., inne zaś - nagrane współcześnie i spłaszczone przez realizatora.

Może dla lepszej orientacji należało by skompilować płytkę z dobrze zrealizowanych, grających świeżo, żywo oraz łatwych w odbiorze płyt np. coś ze Stinga, Claptona, Methenego, Santany i żeby było równouprawnienie A.M Jopek, Alanis Morisette, Tori Amos. Na tego typu muzyce chyba najłatwiej będzie wyłapać różnice. Choć z drugiej strony też dobrze, że jest Pink Floyd - znam ich płyty na pamięć, a Amused To Death Watersa nagrana jest dość "kombinacyjnie" - może być ciekawy efekt po kompresji. Póki co połowa już mi się ściągneła.

@konradskala

Niestety nie posiadam w swoich zasobach płyt tych artystów poza Santaną. Chętnie porównam taką składankę przygotowaną przez kogoś innego, sam się zastanawiam czy rozpoznam różnicę, jednak 320 to spory bitrate i mój sprzęt/ucho morze tego nie wyłapać.

Wg mnie takim materiałem mogą być realizacje klasyki od Chesky Records. Chciałbym porównać je w ciemno, wydaje mi się, że wyłapuję różnicę jednak wiedząc co jest czym równie dobrze może to być siła autosugestii. Są to niemniej jednak przy 320 KBps różnice naprawdę drobne (wobec całościowego odbioru muzyki).

"... utwory dodane chaotycznie,nie parami jednych jest więcej niz drugich ..."

jozwa maryn:

"... same utwory nieskompresowane ... a i tak słuchacz... uzna, ze połowa jest po ciężkiej kompresji.

I poniekąd będzie miał rację, bo ... nieudane realizacje ... inne - spłaszczone przez realizatora.

Ja sądziłem, że chodziło o to, żeby były więcej, niż dwie wersje TEGO SAMEGO utworu.

Na przykład 5, z czego 2 "czyste", a 3 po kompreski, lub odwrotnie, albo nawet 4/1 czy 1/4, czy jeszcze więcej, niż 5...

Ogólnie więcej próbek, ale jednak z tego samego materiału.

Janusz z Torunia

Witam,

No a ja juz po tescie. :) wyniki wyslalem na [email protected].

-=> josef ja sciagalem torrentem i bylo wlasciwie czaly czas 100kb/s!... a to wlasciwie max jak na moje lacze - a mam radiowe. Poki sciagalem upload byl 30kb/s pozniej spadl do 0 i tylko co jakis czas wskakiwal na 1 wiec wylaczylem. Jutro jeszcze odpale. Widzialem we Flashgecie kogos z 0,9 o ile sie nie myle, wiec to pewnie byles ty. ;)

“Kejseren er i garderoben!”

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.