Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD do sluchaina metalu, rocka?

parich

Rekomendowane odpowiedzi

>Reaper

Może jakiś jasny cdek do kompletu z ciepłym wzmakiem (bo takiego szukasz) aby ci "klucha" nie wyszła?

Przyzwoity przykład z tanich Sony CDP-X222ES. Co prawda swojego sprzedaję, ale nie piszę tego bynajmniej aby sobie "podprowadzić" klienta;). Wspomniałem o sprzedaży jedynie dlatego, aby wszystko było jasne, żadnego celu handlowego się nie doszukujcie.

clo2, 5 Lut 2008, 20:49

>Co prawda swojego sprzedaję, ale nie piszę tego

>bynajmniej aby sobie "podprowadzić" klienta;). Wspomniałem o sprzedaży jedynie dlatego, aby wszystko

>było jasne, żadnego celu handlowego się nie doszukujcie.

Jaj nie mamy się niczego doszukiwać to po kiego grzyba to piszesz ;) ale wierzę że X222ES jest przyzwoite choć wizualnie dość koszmarne ale w końcu nie o to w tym chodzi ;)

>alcol

wspominam uczciwie, aby szukający cd brał pod uwagę, że mogę opiniując dane urządzenie go "naciągać" (choćtak nie jest) i sobie moją radęzweryfikował. Kwestia uczciwości. Gdybym nie wspomniał, to dałem dziś ogłoszenie sprzedaży i gdyby reaper je dziśprzeglądał, mógłby pomyśleć, że robię tu "po cichu" jakąś propagandę;)

No w pierwszej kolejności musze kupic wzmaka, to przynajmniej winyli bede mogl juz sluchac.

Bo nie mam teraz kasy i na wzmaka i na CD, tylko na 1 segment.

Wiec wypada na wzmak, bo jak kupie najpierw CD to pozostane dalej bez sluchania muzy z powodu braku wzmaka

Z satysfakcją czytam posty kol. Rolandsinger i alcol . Ja też posiadłem takie spostrzeżenia. Z mojej wiedzy wynika że źle dobrane źródło zepsuje dźwięk bardziej od kolumn. Proponuję zainteresować się HK lub Xindak.

Ja ze swojej strony do muzyki rock metal zdecydowanie polecam MHZS. Sam mam wersje 33e po wymianie lamp na zwykłe jan5670. A Perfect Circle, Audioslave, NIN, Slayer brzmia na nim znakomicie, ale to z lampowym Little Dot mkIII o dt990pro. Swietny dzwiek za małe pieniadze, w porównaniu chociarzby do Azura 640. Wg mnie dzwiek na poziomie cd do 3tys ( a jaki pilot-jak za 1kzł), ja zapłaciłem 500zł za nowy!!! :-)

Dobry sprzęt odda wiele smaczków rocka i metalu. Gatunki te nie są tylko zbitkiem beznadziejnie nagranych pyt. Jest również wiele zrealizowanych bdb np Sweet Noise, nowe płyty Slayera ( od Seasons in the Abyss ), Apocalyptica.

Dla takich smaczków dobrze mieć naprawdę dobry odtwarzacz. Te naprawdę dobre poradzą sobie z każdym gatunkiem muzycznym ( słuchałem np Rammstaina na Ancient Audio i pasuje ). Niestety dobry, uniwersalny CD to >5 tyś pln nowy

Oczywiście dużo zależy od kolumn i wzmacniacza ale CD nie stawiał bym na ostatnim miejscu toru. Dobre CD dopiero pokaże co reszta systemu jest warta

No to powodzenia, chętnie usłyszę, że wymiana CD zrobiła potwory z Twoich monitorków. Taniej zacząć od pokrętła bass, osiągniesz o wiele więcej niż wymianą CD (choć pewnie nie będzie to poprawa basu).

nienie, to nie tak;) to poprawia brzmienie, ale oczywiście zgadzam się z pszedmówccą że niewiele, w porównaniu do tego jak je zmenia wymiana kolumn , ale to chyba oczywiste;)

>Jakie cd byscie polecili, muzyka metal, rock.

Miałem zestaw C352, C542. Uważam, że NAD C542 to bardzo przyzwoity sprzęt (zwłaszcza używany za 1,2 kzl).

Gra energetycznie, z dużą dynamiką.

Po zamianie na Meridiana 507 wiele cech dźwięku uległo poprawie, ale z nagrań rockowych coś się ulotniło - opinia moja i drugiej osoby, zupełnie niezależnej.

Myślę, że po zamianie odtwarzacza należy poważnie przyjrzeć sie wzmacniaczowi, będzie wąskim gardłem.

pzdr :)

Witam !

W temacie CD mam do sprzedania świetny DAC Stelamacha - tzn. CD Onkyo DX-7511 z DAC zamontowanym.

Tu jest aukcja. W tej cenie nie ma nic lepszego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grałem na nim ponad rok i byłem bardzo zadowolony - teraz wymieniłem na MHZS CD88E - poprawa nastąpiła w kilku aspektach ale cena prawie 1,5 razy większa a w ślepym teście można się pomylić.

W porównanki z Samsungiem Stelmacha zagra jak bezporównywalnie lepiej - zresztą Stelmach bije na głowę większość używanych CD do 1,5k. No z wyjątkiem wysokich modeli Sony ES (ale tu jest kłopot z laserami).

jestem ze śląska - jeśli to po drodze można wpaść i posłuchać

pozdrawiam

Piotr

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ups !!!

Sorry Panowie ! Miało iść na priv !!!!

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mówicie, że zmiana kolumn więcej wniesie. Hmm dość ciekawe stwierdzenie i prawdziwe pod warunkiem, że rozpatrujecie klasę budżetową lub średnią. Zmiany w klasie wyższej lub High-endzie to już bardziej śliska sprawa i zmiana CD może wnieść więcej niż zmiana kolumn.

W tym konkretnym przypadku myślę, że CD dużo nie wniesie ( przynajmniej w zakresie basu ). Kefy mają niestety słaby bas ( kwestia oczywiście w jakim pokoju to gra, jak są kolumny ( i na czym ) ustawione ? Jakieś dociążenia ? Może problem tkwi właśnie w ustawieniach ?

Reaper>

nie kupuj w zadnym wypadku jakiegos muła, zmienisz wzmaka na cos lepszego i bedziesz sie okrakiem wycofywal z tego pomyslu. Oczywiscie zgadzam sie ze do skladania systemu pod rocka (ogolnikowo mowiac) trzeba podejsc troszke inaczej, niz analizy chuchow, dmuchow damskiego wokalu i studiowanie aury samplerow, ale staraj sie brac sprzet w miare rowno grajacy, jednym elementem raczej temperuj niedociagniecia realizacyjne, inaczej mozna sie zakopac z tym dopasowywaaniem...

pozdrawiam

Jakoś nie mogie się doczytać jak grają CD-ki ONKYO z seri 70xx, np ten na foto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Reaper, 6 Lut 2008, 08:37

>Jakoś nie mogie się doczytać jak grają CD-ki ONKYO z seri 70xx, np ten na foto:

>

>

Ukryta Zawartość

Straszne muły - odradzam do cięższej muzy bo będziesz narzekał na "schowaną" górę (miałem m.in. 7010 i 7310). Średnica i bas całkiem przyjemne ale szczegółów zbyt wielu nie usłyszysz - prekujsa tzn "blachy" np. IMHO wypada koszmarnie. Jeżeli masz bardzo jasne kolumny i wzmacniacz ostry i suchy to może to jakoś się zgra inaczej kaszana totalna.

Ukryta Zawartość

parich, 5 Lut 2008, 11:08

>Witam serdcznie,

>Jakie cd byscie polecili, muzyka metal, rock. Raczej uzywany do 1.2 kzl? Gral by z nad-em c352,

>kolumny kef q1.

W tej cenie i w tej konfiguracji swietnie sprawdzi sie rotel RCD-02 (z HDCD) lub tanszy ale nowszy braciszek (bez filtru HDCD) RCD-06. Swietny, motoryczny bas, w tej cenie doskonala rozdzielczosc i detalicznosc. Bogata gora o relatywnie niezlych wybrzmianiach a przy tym naturalny, malo znieksztalcony dzwiek. Zadnego mulenia.

Troche info w watku:

Ukryta Zawartość

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

>Reaper

Co do tanich onkyo, miałem dawno przez chwilę miałem taki model 7222 lub 7211 (coś koło tego, chyba z ostatniej serii). Pożyczyłem na chwilę z opcją, że jak będzie zadowalająco to zostaje. Nie został, zaraz odniosłem;). Dźwięk rozmiękczony, trzeba było dużo trudu aby wyłapywać poszczególne inst. i śledzić linię melodyczną. Dla mnie o niebo lepiej grał posiadany jeszcze wówczas taniutki plastikowy Technics SL-PG4.

weź to gwranacja satsfakcji,miałem co prawda 971,ale nie myśle by ten był odczuwalnie gorszy

Ukryta Zawartość

mogę ci podpowiedzieć na co wrażliwy jest ten cd i jak wyciągnąć z niego wszystko,do rocka suuper.

Ukryta Zawartość

Jestem sceptycznie nastawiony do Amplitunerów, ale jest na Allegro coś takiego:

Ukryta Zawartość

W koncu jest to ES, moze lepiej sie spisze niż niejeden wzmak.

Ktoś z Was wie coś o jakości dźwieku z amplitunera klasy ES?

Ukryta Zawartość

marooned,TUX> kolumn nie chce wymieniac. Nie dawno je kupilem. podoba mnie sie "gitara" i "wokal" z tch kolumienek. maja bas reflex z przodu co w pomieszczeniu w ktorym graja jest bardzo istotne. graja w 12 m^2. ustawione na dlugiej scianie, prawie gole sciany i czasami bas "dudni". stoja na stendach metalowych, wlasnej konstrukcji . Zgadzam sie, ze kolumny brzmia "grzecznie", ale przy innych moge miec problem z iloscia basu. chodzi mi o zmiane brzmienia a nie o zwiekszenie ilosci basu, jezeli jest to mozliwe? Slucham tez duzo radia - "Trojki", w niedziele oczywiscie dopiero wieczorem ;-)

marko3t> jak zapewne przeczytales w tej chwili mam dtwarzacz dvd. bede chcial kupic cd, budzet nie wielki. tak, ze zakup chcial bym zrobic optymalny.

dzieki za rady, czym wiecej tym lepiej:)

pozdr

>Reaper

A ty ciągle o amplitunerze. Kup lepiej stary ale jakiś przyzwoity model wzmacniacza, a jak ci już zależy na tunerze, to dokup sobie potem jakiegoś taniego soniacza i radio będzie grało (choć i tak w dzisiejszych czasach niewiele co jest tam wartościowego do posłuchania). Tuner kupisz na Allegro potem i za 100zł (soniacze mają świetną czułość). Ja w komisie 2 lata temu kupiłem w stanie niemal idealnym za 50zł model bodaj 320. A i tak sprzedałem. Kupiłem tylko dlatego, aby sprawdzić, czy czasem w radiu zaczęli coś nadawać sensownego, bo z tunerem miałem dłuższą przerwę z racji - w moim mniemaniu - spadku poziomu programu radiowego. 2 tygodnie, przekonałem się że się raczej nic nie zmieniło i go sprzedałem aby nie stał mi w domu kolejny grat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.