Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepła interga za ok 1kzl

BuBeK.oNE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Proszę szanownych forumowiczów o pomoc w wyborze integry najprawdopodobniej z rynku sh. Jestem dopiero początkujący w temacie audio i planuje złożyć sobie pierwszy w miarę poprawnie grający system i tu pojawia się problem z wyborem wzmacniacza. Oto jakie mam wymagania co do sprzętu:

- ciepły, muzykalny, nie męczący dźwięk

- lubię łagodną, lekko wycofana górę pasma

- dość spora moc/dobra wydajność prądowa/zdolność do wysterowania 'trudnych' kolumn

- możliwość podpięcia kolumn zarówno 4 jak i 8 omów

- cena ok 1kzł, ew jeżeli trzeba będzie mogę lekko nagiąć budżet

Muzyka jakie słucham jest bardzo różna, począwszy od elektroniki przez czarna muzykę, klasykę a skończywszy na ciężkim rocku. Kolumny zmieniam dość często z racji, iż interesuje sie nieco DIY tak że średnio co roku mam nowe kolumny(niestety najczęściej jest to budżetówka-Tesla/Tonsil/STX ale w planach V3 Akkusa).

Z tego co udało mi się wyszukać na forum to brzmienie jakiego szukam maja integry Pioneeera z serii 6x6, 7x7, 8x8, Marantze, niektóre Soniacze, jednak mój poziom osłuchania jest tak niski, że jestem zmuszony polegac na Waszej opinii jako doświadczonych w temacie. Za wszelkie sugestie odnośnie wyboru będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/40030-ciep%C5%82a-interga-za-ok-1kzl/

Polecam Marantza PM7000, mam taki, gra z dużymi usherami (6371, 4 ohm), miał być tymczasowo, ale póki co nie mam jakieś dużej motywacji do zmiany. Do 1kzł powinieneś znaleźć taki w świetnym stanie z pilotem.

Dobry moze okazac sie takze jakis NAD. Tanie modele maja dobry balans tonalny. Tanie Marantze moim zdaniem nieco deformuja dzwiek choc po prawdzie jest on niezbyt meczacy. Daleko od Denonow, ktore sa agresywne. Z drozszych rzeczy Musical Fidelity, Creek, Cyrus, Atoll czy Audio Analogue ale nie wiem czy zmiescisz sie w budzecie. Rotele sa gdzies posrodku ale sprawdzaja sie dopiero z drozszym otoczeniem.

pzdrw

soso

ArtiQ, 8 Lut 2008, 21:45

>do 1k kupisz Musical Fidelity - cieplutki i nie męczący dźwięk (pod warunkiem, że taki właśnie

>lubisz)...

Tylko nie spełnia jednego z wymagań - mianowicie dużej mocy.

>ArtiQ, 8 Lut 2008, 21:45

>do 1k kupisz Musical Fidelity - cieplutki i nie męczący dźwięk (pod warunkiem, że taki właśnie

>lubisz)...

>Iceman

>Tylko nie spełnia jednego z wymagań - mianowicie dużej mocy.

Kupiłem niedawno Musicala E-11. Stan sklepowy, z ceną się mieści (1000zł i do tego nawet jakaś tania sieciówka). Moc też chyba wystarczająca, przy 8 omach 2x60W, przy 4 odpowiednio więcej. Chyba że kolega chce w dużym mieszkaniu dyskoteki urządzać;).

Iceman, 8 Lut 2008, 23:50

>soso, 8 Lut 2008, 22:15

>

>Creeka to raczej ciepło grającym bym nie nazwał.

No masz racje - dzwiek jest dosc zimny ale za to nie tnie po uszach wysokimi a to juz cos.

pzdrw

soso

BuBeK.oNE, 8 Lut 2008, 18:32

>Proszę szanownych forumowiczów o pomoc w wyborze integry najprawdopodobniej z rynku sh. Jestem

>dopiero początkujący w temacie audio i planuje złożyć sobie pierwszy w miarę poprawnie grający

>system

Wszystko zależy jak "trudne" mają być te kolumny ...

Ja mógłbym zaproponować Primare A10 - od kupienia w podobnej cenie i dobrze radzi sobie z takimi kolumnami jakk Dynaudio A52

Dźwięk dość łagodny, chociaż trzeba uważać ze źródłem, żeby nie było zbyt jasne.

Bardzo przyjemna średnica - świetna przy słuchaniu składów kamrealnych

No i ten wygląd :)

Jak pisałem na początku docelowe kolumny to najprawdopodobniej V3 Akkusa, a z tego co wyczytałem to ushery to trudne drivery do napędzenia. Pokój mam ok 20m2, a muzyki bardzo głośno nie slucham ale jednak czasem lubie sobie 'przyłoić' i właśnie dlatego nie chce sie ograniczać do słabego pieca żeby później nie było rozczarowania, ponadto V3 nie należą do wysoko efektywnych kolumn wiec przy cichym słuchaniu muszą dostać sporo prądu a tu słaby wzmacniacz się nie sprawdzi.

pozdrawiam

Kolega z forum sprzedaje integrę Sony 870ES,trochę ponad budżet,ale to zakup na lata.Ewentualnie Accuphase,jeszcze drożej(można kupić poniżej 2kzł.),ale dżwięk wyborny. Planujesz zakup wymagających kolumn,a one z byle czym nie zagrają.

Myślę, że jak sie wystaram to mogę do budżetu dorzucić jeszcze ok 500 zł, a jak zakup wzmaka przeciągne w czasie to 2 kzł się znajdzie... Jak na razie z powyższych wpisów wnioskuję ze muszę szukać spośród wysokich modeli Sonego, Accuphase(jaki model?), Musical Fidelity, ew. Pioneer. A Co sądzicie o integrze Pioneera A-91D?? gość z allgero sprzedaje ją od dłuższego czasu ale jak widać bezskutecznie. Ile warty jest ten piecyk?

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.