Skocz do zawartości
IGNORED

BI-WIRE + wtyki bananowe

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Jak montujecie wtyki bananowe przy BI-WIRE??

Czy końcówki bielicie cyną??

Ja nie bieliłem, czy taki montaż jest trwały?

Chodzi mo o to, czy druciki w kablach się nie poprzełamują samoczynnie jeżeli kablę są raz wpięte i nieruszane.

A może zamiast osłonek nakręcanych lepiej użyć rurek termokurczliwych?

Poniżej fotki pokazujące jak to u mnie wygląda. Mam nadzieję, że prawidłowo.

Aha, po zamontowaniu bananków, żadnej różnicy w dźwięku nie uznałem w stosunku do kabli podłączonych wcześniej bezpośrednio do wzmaka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10561-100000344 1202994638_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40173-bi-wire-wtyki-bananowe/

Skoro masz 2 komplety wyjść głośnikowych we wzmacniaczu, to czemu zdecydowałeś się na upchanie dwóch kabli w jednym bananie?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

T-BOLT.

Nie są jednakowe.

Na dół mam LS25, a na górę LS15.

Dlaczego mam połączone tylko do A?

Ano dlatego bo A lub B jest od 4-16 Ohm, a A+B jest od 8-16 Ohm, a kolumny mam od 4-8 Ohm.

Ttrochę źle zrozumiałeś to info...

A+B oznacza, że podłączasz w sumie 4 kolumny. Czyli podłączaj śmiało do A i B.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Tak??? Pierwszy raz w życiu o czymś takim słyszę. Gdzie znalazłeś takie info?

A "A+B 8-16" oznacza że taka ma być impedancja kolumn każdej z par podłączanych razem, czyli równolegle. Wypadkowa to właśnie 4-8ohm. Czyli nic się nie zmienia.

Wzmacniacz nie dyskryminuje jakie kolumny sa podpięte.

Ten przełącznik działa na zasadzie dołączania i przełączania do wyjścia wzmacniacza terminali A, B lub obu naraz. W ostatnim przypadku nie można więc podłączać żadnej pary o impedancji

W sumie nie rozumiem, po co stosujesz banany (tym bardziej, że dodajesz, że: "kablę są raz wpięte i nieruszane"). Czyli jednej z zalet konfekcji (wygoda wpinania i wypinania kabla) nie będziesz wykorzystywał.

Dodatkowo samo zakonfekcjonowanie kabla w sposób, jak Ty to zrobiłeś, nie chroni miedzi przed utlenianiem (albo inaczej: chroni tak samo słabo, jak w przypadku kabla przykręconego bezpośrednio do terminala głośnikowego).

Dlatego na Twoim miejscu po prostu bym wywalił te bananki. A kable podłączył osobno do obu terminali.

Zależy od jakości miedzi, ale ok 6 miesięcy, a objawia się przymuleniem dźwięku , utratą szczegółów, a jak odkręcisz te banany to prawdopodobnie będzie czarniawa miedź a nie ładna błyszcząca :).

każde urządzenie jest w środku polutowane, a zgodnie ze stwierdzeniem, że bzdurą jest lutowanie i cynowanie, bądź też bzdurą jest mówienie, że nie ma to wpływu na dźwięk, cały sprzęcior w środku powinien być poskręcany.

należy podpowiedzieć więc producentom sprzętu, że luty i cyna wpływają degradująco na dźwięk.

a zupełnie serio im mniej wprowadzimy połączeń podatnych na utlenianie tym będzie lepiej.

z kolei podchodząc bardzo purystycznie do wykorzystywania dwóch gniazd głośnikowych we wzmaku przy podłączeniu bi-wire, należy wziąć pod uwagę różną drogę od końcówki do gniazdek. są ludzie na świecie, którzy są w stanie usłyszeć, że coś jest nie tak, że kable mają różną długość, itp ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

W końcu rozsądny głos. Czasami jak niechcący przeczytam niektóre wypociny, to ręce i nogi opadają:(

No dobrze. Skoro sygnał poprzez setki (sic!) połączeń lutowanych dotrze w końcu na zaciski, pora na cudowny kabelek. To ważne, bo kabelek przenosi dość duże prądy na większą odległość. Panaceum na połączenie jest, z gatunku cudownych: materiał powinien być oczyszczony z tlenków i wstępnie dociśnięty ze sobą, a puste przestrzenie wypełnione lutowiem. Sęk w tym że takie warunki spełnia praktycznie każde DOBRZE przygotowane połączenie kabla z bananem. Da się wytłumaczyć? Da. Czy wszyscy to zrozumieją??? Nie:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Oczywiście połączenie poprzez zakleszczanie/zakręcanie będzie równie dobre. Kropka.

Trochę sensu poproszę.

Basill, 14 Lut 2008, 19:13

>Zależy od jakości miedzi, ale ok 6 miesięcy, a objawia się przymuleniem dźwięku , utratą

>szczegółów, a jak odkręcisz te banany to prawdopodobnie będzie czarniawa miedź a nie ładna

>błyszcząca :).

Jakoś trudno mi się z tym zgodzić.

Używałem sprzętu przez blisko 18 miesięcy bez ruszania.

I po odkręceniu kabli z kolumn i wzmaka były one w dalszym ciągu błyszczące - nic nie było czarniawe.

Molibden to nie kwestia wiary ,zajrzyj do jakiegokolwiek poradnika np. mechanika sprawdz parametry przewodnosci i po sprawie , Inna sprawa to podatnośc podłączonych elementów na tak niewielkie zmiany .

Znam systemy gdzie taki zmiany maja niewielkie znaczenie , oraz systemy w których zmiana kabli jest słyszalna w pierwszych 3 taktach .I nie mówie o zmianie budowy kabla tylko o zmiaie np. izolacji i podobnym przewodniku .

Cudów nie ma , ale trzeba brać pod uwagę wszelkie aspekty materiałowe .Reszta to zdrowy rozsądek . Przy wzmacniaczu który ja posiadam zmiany kabli głośnikowych są krytycznie słyszalne i bardzo łatwe do wychwycenia .

rafal735r ustosunkuje sie do twojej wypowiedzi .to nie kwestia dostepu powietrza tylko czystosci materiału oraz domowej atmosfery .Nie bez znaczenia jest tez sposób podejscia do tematu podłaczenia .

Jesli ktos zanieczyści przewdnik zwiazkami chemicznymi których pełno na rękach ,to mamy powód do reakcji chemicznej .Jesli dbamy o czystośc powierzchni przewodnika przy podączeniu gwarantuję że nic sie na powierzchni tego przewodnika nie pokaże przez najbliższe parę lat .

Kiedyś do wzmacniacza przykręciłem kable z końcówkami polutowanymi. Po pewnym czasie, gdy przyzwyczaiłem się do tego dźwięku, obciąłem końcówki polutowane i przykręciłem skręcony kabel. Różnica była słyszalna od razu. Dźwięk zrobił się pełniejszy, bardziej szczegółowy. Jeśli chodzi o końcówki typu banany czy widełki to wydaje mi się, że lepsze są widełki dlatego gdyż ta część gniazda wzmacniacza, w którą wtyka się banana jest przeważnie kiepskiej jakości.

Krysew i inni

A nie pomyślałeś o tym że ważna jest powierzchnia styku? Prychasz na "fe" połaczenie w gnieździe, a po drugiej jego stronie masz tradycyjnie przylutowany kabelek, bynajmniej nie słynnej hi-endowej jakości.. itp, itd. Biorąc pod uwagę że większość wypowiedzi jest wyrwana z kontekstu cały wątek jest po prostu bezsensowny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.