Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak i kolumny do Pioneer PD-S901?

Pe8er

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Zanim przejdę do sedna chciałbym powiedzieć, że od 10 dni przekopuję się przez to forum, przeczytałem chyba wszystko w dziale Opinie, nawet kontaktowałem się z kilkoma użytkownikami poprzez PW (dzięki Panowie, bardzo pomogliście!). Ogrom wiedzy zawarty na tym forum jest oszałamiający, ale - jak to zwykle bywa - człowiek potrzebuje bezpośrednich odpowiedzi i konwersacji :)

Jestem u progu kompletowania swojego pierwszego "poważnego" zestawu stereo, na etapie wyboru wzmacniacza. Jest to zakup, którego muszę dokonać w ciemno: chcę kupić sprzęt używany, którego nie ma za bardzo jak i gdzie odsłuchiwać. Poza tym moja wiedza w kwestiach audio jest bardzo niewielka i podejrzewam, że sam nie do końca wiem czego chcę. Stąd ten wątek i prośba o poradę. Tak więc!

Muzyka, jakiej słucham: 70% to ciężki metal (Meshuggah, Tool, Strapping Young Lad), 15% to elektronika (industrial, breakcore, ciężki drum & bass), a ostatnie (ale niezwykle istotne!) 15% to rzeczy spokojniejsze - Brian Eno, Radiohead, Porcupine Tree, King Crimson itp.

Jako kompletny żółtodziób mogę wysunąć przypuszczenie, że chciałbym skompletować system grający z wykopem, dynamicznie, wyraźnie, soczyście. Z mocnym i dobrze kontrolowanym basem. Jasno. Żeby głośno była potęga i ciarki na plecach, a cicho żeby były szczegóły. Mój pokój odsłuchowy ma około 13,5 metra kwadratowego.

Tak więc zestaw wyglądałby tak:

Odtwarzacz CD: kupiłem już Pioneera PD-S901.

Wzmacniacz: polecono mi Yamahę AX-900, której niestety nigdzie nie mogę znaleźć. Istnieje niewielka szansa, że dorwę Yamahę AX-700.

Kolumny: polecano mi JBL E-80, Audio Academy Phoebe Zastanawiałem się też nad jakimiś monitorami, ale w zasadzie wolałbym podłogówki (przemawiają za nimi perspektywa bliżej nieokreślonej, ale nieuniknionej przeprowadzki do większego pomieszczenia i walory estetyczne)

Prosiłbym o porady w kwestii wzmacniacza i kolumn. Czy AX-700 to dobry pomysł? A może coś innego, może jakiś Onkyo albo Cambridge Audio, może Sony? Nie mam zielonego pojęcia. Natomiast kolummny - tutaj prosiłbym o wskazówki na jaki model w czasie wizyty w salonie hi-fi zwrócić uwagę, czy podłogówki w tak niewielkim pokoju to dobry pomysł (spotkałem się z BARDZO podzielonymi opiniami w tej kwestii i jestem zdezorientowany), a jeśli monitory to co na rynku gra najpotężniej.

Limity finansowe: wzmak do 1000 zł, kolumny do 2500 zł.

Z góry wielkie dzięki za pomoc!

proponuje lekko zmienić konfiguracje finansową i rozważyć tego typu zestawienie:

wzmak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolymny:

Ukryta Zawartość

chociaż 13.5 m2 to raczej niewiele i usłyszłbym tam raczej monitory:

Ukryta Zawartość

pozostałe fundusze to zakup sensownych kabli i niewielka kolacja!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za sugestie! Czy mógłbyś uzasadnić dlaczego poleciłeś mi akurat ten wzmacniacz? W opiniach i na forum wyczytałem, że raczej nie nadaje się do muzyki której słucham. Chociaż może z Dali Concept 6 da czadu? Proszę o wyjaśnienia :)

z prostej przyczyny

znajomy posiada podobny zestaw............wzmak jest wart każdej złotówki, gra bardzo przyzwoicie.....

dotyczy to muzy industrial/dark ambient.....z mojej strony daje rade nawet z gore grindem....

>"Jako kompletny żółtodziób mogę wysunąć przypuszczenie, że chciałbym skompletować system grający z wykopem, dynamicznie, wyraźnie, soczyście. Z mocnym i dobrze kontrolowanym basem. Jasno. Żeby głośno była potęga i ciarki na plecach, a cicho żeby były szczegóły. Mój pokój odsłuchowy ma około 13,5 metra kwadratowego."

Jesli moga byc monitory warto posluchac tych :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

@mztv: dzięki. Spróbuję dorwać to Primare do odsłuchów.

@kichatandeta: również dzięki, dodałem te monitory do listy kolumn, które będę chciał przesłuchać.

Uwaga: jako że moje ponad tygodniowe polowanie na Yamahę AX-900 póki co nie przynosi żadnych owoców (i robię się niecierpliwy, bo Pioneer już w drodze od mnie!), chciałbym zapytać o tego klocka:

Ukryta Zawartość

To Yamaha A-1020. Czytałem o niej sprzeczne opinie - jedni mówią że gra lepiej od AX-900, inni na odwrót. Czy zgra się dobrze z PD-S901? I jeszcze jedno - jak myślicie, czy ten sprzedawca jest w porządku? Zauważyłem że część opisu wzmaka "pożyczył" z opinii umieszczonej tutaj...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje sie tez warty rozwazenia. Do muzyki jakiej sluchasz. Nie wiem jak graja modele yamahy , ktore podlaes znam natomiast model ax 396 i basisko to on owszem i mial przy czym niezbyt dobrze kontrolowane, dynamika tego wzmaka takze nie powalal na kolana. Nie wiem jak juz wspomnialem jak graja starsze modele wzmacniaczy yamahy ale wydaje mi sie , ze ten "niepozorny" rotel bedzie bezpieczniejszym wyborem. Cena dosc ciekawa, gwarancja.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Korespondowałem z disco przez chwilę, udzielił mi kilku bardzo cennych rad. Ale nie chciałem go już zamęczać kolejnymi pytaniami typu "a może AX-700 albo A-1020 albo może A-590?", stwierdziłem że sprawiedliwiej będzie zapytać wszystkich. No i wiadomo, że więcej opinii z różnych źródeł = większy intersubiektywizm :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

bemol jak ja Ci zazdroszcze tego Accuphase:)

Mialem dwie Yamahy A 1020. To dobre klocki i moga zastapic AX 900 choc ta ostatnia stawiam wyzej. Co najwazniejsze A 1020 z PD-S 901 bedzie stanowic synergie tylko ze wzorniczo to nieco inna bajka... Zreszta AX 900 takze.

• 3 tygodnie później...

Panowie! Yamahy to chimery, dostać sensownego klocka z wyżej wymienianych modeli nie sposób. Mam dosyć proste pytanie: co sądzicie o mariażu mojego Pioneera PD-S901 ze wzmakiem Pioneer A-702 R?

Mam tu taką aukcję:

Ukryta Zawartość

Co myślicie?

Ukryta Zawartość

Wzmak do muzyki rock, metal = Rotel 9xx

Wzmaki Pioneera to raczej z szybkimi kolumnami, słuchałem z Dali 505 i było dobrze. Ale kolumny do 13,5m2 to raczej jakieś monitorki, jak z Rotelem to coś z dobrym wysokotonowcem i ciepłą średnicą. Można też iść w sprawdzone zestawienie z kolumnami Paradigma, ale trzeba sprawdzić czy basu nie będzie za dużo w twoim pokoju.

I love the sound of crashing guitars

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.