Skocz do zawartości
IGNORED

Advance Acoustic Map 105

thomaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z was posiada ten wzmacniacz?Wygląd ma super ciekawo jak dzwięk.

Ponoć to konstrukcja dual mono , i do 2 tys chyba nic lepszego z nowych sie nie znajdzie.

Ciekawo jak by wypadł w porownaniu z niewiele drozszym rotelem ra-05.

Ciekawo czy zagrał by sie z moimi dynaudio audience 50.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/40262-advance-acoustic-map-105/

Miałem odsłuch obydwu tych modeli. Bardziej do gustu przypadł mi Rotel, ale w cenie do 3 tys. zł znlazłem coś zdecydowanie lepszego, biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena. Kupiłem Rellopa HA-210 za 700 zł:)

>i ten reloop i ten map są w audiopunkcie podobno. wyślij maila z zapytaniem lub zadzwoń tam i się

>upewnij. Będziesz mógł posłuchać jakby co.

Czy ja sie pytalem w temacie gdzie one są?

Nauczcie sie wypowiadać na temat , wiekszosc odpowiedzi na tym forum sa nie na temat.

Kazdy sie zachwala ze ma , albo slyszal lepszy sprzet itp. to chyba charakterystyczna

cecha Polaków.

>>Na czym sluchales tych dwoch modeli tonsilach moze?

Po co ten sarkazm? Słuchałem na B&W, a gdybym nawet słuchał na Tonsilach, to co? Dlaczego wychodzić z założenia, że jak coś jest polskie i kosztuje niewiele ponad 1 tys. zł, to nie może zagrać lepiej od chińszczyzny za 2,5 tys. zł?

Pół roku szukałem wzmacniacza dla siebie (każda dostępna firma w naszych salonach audio do 3,5 tys. zł), "zamęczałem" siebie i rodzinę odsłuchami i wybrałem to co mi najlepiej grało a nie to co mnie zrujnowało finansowo, ale miało "hi-endowy" znaczek.

Advance dla mnie brzmiał bardzo neutralnie, ciepło, spokojnie, sprawdził się w różnych rodzajach muzyki (od jazzu, przez pop, po thrash metal), ale tylko tyle - "sprawdził się". Rotel natomiast, powalił mnie na kolana dynamiką, basem, emocjami, mimo, że jest wg producenta 2 x "słabszy" od Advance. Rotel ma to COŚ, a Reloop dokładnie tak samo - ma możliwości! I wiem, że teraz mogę szukać spokojnie kolumn, bo wysteruje większość.

Aha, dodam Ci jeszcze to, że wg mnie ten Rotel nie jest wart 2,5 tys. zł, bo w Anglii "chodzi" po 1,6 tys., a w Czechach (Ostrava) po 1,8 tys. zł. Jest model RA-04, który od "piątki" różni się tylko brakiem pilota i ceną... 600 zł mniej;)

thomaz,

ja znam oba, słuchałem, dobrze wiem jak grają i to z różnymi kolumnami, podpowiadam gdzie są, bo myślałem, że będziesz chciał posłuchać gdyż to Twoje wrażenia będą najważniejsze. Nie ma co się obrażać, a tym bardziej wysilać się na generalizowanie ocen dot. Polaków.

A teraz na temat:

>Czy ktoś z was posiada ten wzmacniacz? - Tak, do piątku go miałem.

>Wygląd ma super ciekawo - Tak, bardzo "ciekawo"

>jak dzwięk - Duży, muskularny, potrafi zagrać z rozmachem, bas mocny ale nie konturowy.

>Ponoć to konstrukcja dual mono - Tak, dual mono.

>Ciekawo jak by wypadł w porownaniu z niewiele drozszym rotelem ra-05. - Nie wiem.

>Ciekawo czy zagrał by sie z moimi dynaudio audience 50. - Zagrał by sie.

Witam!Od 2 miesiecy mam map 105,wiec nie za wiele moge o nim powiedziec.Jestem z niego bardzo zadowolony moim zdaniem i sprzedawcy w sklepie ktorym kupilem ten wzmacniacz jest bez konkurencyjny w tej cenie.U mnie gra narazie w zestawieniu audiovector oraz yamaha cdx 910.Maja wystarczajaco duzo mocy i dynamiki.Maja spory zapas mocy 70W/8Ohm.Wachalem sie miedzy Cambridge audio azur 640A a Nad c352.Wybralem AA i nie żaluje tym bardziej ,ze ma rowniez duzo ciekawszy wyglad ale to juz sprawa drugorzedna.Polecam!!!

Filut, 17 Lut 2008, 23:00

>A teraz na temat:

>>Czy ktoś z was posiada ten wzmacniacz? - Tak, do piątku go miałem.

>>Wygląd ma super ciekawo - Tak, bardzo "ciekawo"

>>jak dzwięk - Duży, muskularny, potrafi zagrać z rozmachem, bas mocny ale nie konturowy.

>>Ponoć to konstrukcja dual mono - Tak, dual mono.

>>Ciekawo jak by wypadł w porownaniu z niewiele drozszym rotelem ra-05. - Nie wiem.

>>Ciekawo czy zagrał by sie z moimi dynaudio audience 50. - Zagrał by sie.

cha, cha.... Filut - co prawda ja nie na temat, ale nie mogłem się powstrzymać. Lubię ludzi z poczuciem humoru a to się nadaje do zacytowania w "brak humoru na forum". Pozdrawiam "po polskiemu" :)

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

• 1 rok później...
  • 1 rok później...

Musisz sobie dokupić osobny korektor.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Witam

Może mi ktoś odpowiedzieć jak w tym wzmacniaczu regulować basy i soprany? Nie ma żadnych pok®enteł dlatego pytam. Może potrzeba do niego dokupić jakiś zewnętrzne urządzenie?

Po co regulować?

Za bardzo się nie znam, i aż takim wielkim znawcą nie jestem, wręcz można powiedzieć że całkiem zielony jestem. Ale wracając do pytania to przeważnie widywałem wzmacniacze na których były regulacje basów i sopranów a tutaj tego nie widziałem no i troche się zdziwiłem i dletego pytam.

Wcześniej czolgista778 napisał żeby korektor podłączyć, ale czy bez niego tez to będzie ładnie grało?

Acha, dzięki za odpowiedź.

Mam rozumieć przez tą wypowiedź, że wzmacniacz, o którym mowa w temacie jest z klasy "udających porządne"? Pytam bo nie ukrywając szukam nowego sprzętu a z racji tego, że mój budżet jest ograniczony rozpatrywałem zakup właśnie tego modelu.

Odsłuchuję MAP 105 już drugi tydzień. Na razie, posiadam co prawda zdekompletowany system - cedek dopiero będzie, chwilowo jako źródło robi u mnie squeezebox classic, ale z Heco Argon 30 gra to naprawdę nieźle. Nie znalazłem jakichś "rewelacji" w klocku za 1900zł, ale tak naprawdę to i trudno mu cokolwiek zarzucić. Jest dynamicznie, są dobrze kontrolowane tony niskie i nie drażniące uszu tony wysokie. Słucham praktycznie każdego rodzaju muzyki - jak dla mnie najciekawiej brzmi jazz i rock , ale w ostrzejszej muzyce wzmak także daje radę:) Porównywałem z CA 640, Rotelem RA-931 i swoim starym H/K 655. Każdy z tych klocków, to inny rodzaj brzmienia, ale w mojej subiektywnej ocenie MAP 105 wypadł najlepiej. Kolega ma Yamahę AX-900, która gra z monitorami akustyka (hdmx bodajże) i po odsłuchu MAP 105 do spółki z Heco Argon 30 jego Yamaho-świat legł w gruzach :) Nie wiem, czy to zasługa wzmaka, czy kolumn, ale takie było jego zdanie.

Osobiście czekam jeszcze na porównanie MAPa z Yaqinem i wtedy dokonam wyboru wzmaka - na razie mam ten komfort, że mogę korzystać ze MAP 105, a własne środki "zamroziłem" na lepsze czasy :)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

polecam Jungson JA-88C, z tym że trzeba by go zamówić zza granicy, nowy wyjdzie ok 300 funtów z przesyłką, jest to na pewno lepszy wzmacniacz od Roteli Ra 06 czy nawet RA 1062, z podobną rozdzielczością zakresu średnio-wysokotonowego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AA Map 105 nie jest zły biorąc pod uwagę co nowego można kupić za te 2 tysiące w polskich sklepach, ale jak pokombinujesz np z Jungsonem to będziesz miał brzmienie jakbyś kupił coś normalnie w sklepie za te 3-4 tys :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.