Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth ja tylko chcialem wykazac....

himan

Rekomendowane odpowiedzi

Audio Academy>> Mylisz sie ogromnie. Wlasnie chodzi o to zeby odtwarzajac muzyke dostac wierny przekaz z nagrania. Czyli barwa ale tez brzmienie danej sali czy pomieszczenia. A jesli chodzi o naturalnosc i jej ocene to robi sie to na ucho a nie na oko. Takze jak mam ci to wytlumaczyc?

Musze sie urwac Panowie na pare godzinek. Wroce to bedziemy dalej dyskutowac.

Ale piszcie, piszcie, duzo piszcie. Moze uda sie miec wiecej wpisow niz w Ebi Audio Narwania.

No i moze wnioski beda ciekawsze.

himan, a tak właściwie to na czym polega twój problem? Dobry himan, dobry. Wszyscy himana kochamy.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

szwagiero

Jeśli słuchasz dwóch identycznych instrumentów w tym samym pomieszczeniu(muzyka na żywo) to usłyszysz co innego? ,pod względem barwy napewno zagrają tak samo,bo gitara fender to fender i ma takie same wybrzmieni, jeśli jest oczywiście toż samą gitarą. co innego jeśli usłyszysz tą gitare zarejestrowaną przez dwóch różnych dzwiękowców , wtedy barwy mogą sie znacząco różnić choćby poprzez zastosowanie innych mikrofonów podczes rejestracji.

?

I jeszcze jedno na żywo nie oznacza wcale "neutralnie". Ta "neutralność" ma jakieś znaczenie podczas np. realizacji materiału na płytę, bo w tym przypadku chodzi o to, żeby płyta zagrała dobrze zarówno na radyjku przenośnym, jak i na systemie hi-end. Ale również w tym przypadku nikt nie będzie robił tonalnej "deski". Tak więc neutralność (w sensie wyrównania pasma) to raczej w teorii występuje albo w ustawieniach sprzętu np. korektora, co nie oznacza, że sprzęt zagra muzykę neutralnie, bo sama muzyka nie jest nigdy w 100% neutralna, może co najwyżej dążyć do tego wyrównania na podstawie opozycji do a-równowagi.

>byca, 20 Lut 2008, 16:07

Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak 100% powtarzalności w brzmieniu instrumentów akustycznych, założę się, że dokładnie ten sam model zaraz po wyjściu z fabryki ma minimalną różnicę w brzmieniu. Poza tym ile jest odmian gitary akustycznej? Mam rozumieć, że wszystkie gitary akustyczne według Ciebie brzmią dokładnie tak samo? Może mniej więcej mieszczą się w zawartości średnio przyjętego "pasma akustycznego", ale różnice zawsze są i będą, bo ciężko powiedzieć co jest wzorcem i w jakiej sytuacji.

>byca, 20 Lut 2008, 16:20

To, że każdy ma wyrobiony jakiś wzorzecm to nic nie oznacza dla ogółu tematu. Każdy szuka "swojego" wzorca, a chyba bardziej jakiejś jakości reprodukcji, czy namacalności.

himan

to, że Elbi tak ,a nie inaczej dobrał słowa, to nie powód do krucjaty. Nie takie rzeczy czytałem w recenzjach. Ja zrozumiałem, co chciał powiedzieć i tyle. Jak będę chciał kupić tego Opusa, to go posłucham.

Gdybym ja umiał z taką uwagą przeczytać,,Sto lat samotności'', jak Ty recenzje Elba...

Ja nic nawet nie próbuje wykazać, ja po prostu traktuje wątek elba jako show. Naprawdę u Wielkiego Brata Elba można zobaczyć typowe zachowania stadne; obserwujemy sobie osobniki które zajmują różne miejsca w stadzie (audiofilskim ?) i jak to w stadzie bywa zrobią wszystko żeby zająć najwyższą półkę. Najfajniejsze są fortele i nagle ktoś przeskakuje o x oczek w górę mimo że na to "nie zasłużył" . Najzabawniejsze jest to że najlepszą pozycję ma ten z grzebieniem, bo sam na nim gra i sam go słucha-on o tym wie a innym szkoda

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

zdezintegrowany_3PO, 20 Lut 2008, 15:32

>Panowie ... może na początek ktoś mi wyjasni jaki to jest dźwięk ciepły a jaki zimny?

O to to to! Zdezi, ja też chętnie się dowiem, nawet kiedyś próbowałem się dopytać zakładając wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale niewiele z tego wynikło :D

Ukryta Zawartość

a ja uważam ,że Elbi wyraził się bardzo dokładnie i nie miałem problemów z wyobrażeniem sobie neutralności(założonej ) minimalnie ocieplonej.

Całośc jest jego odczuciem w jego domu ze wszytkimi klockami kablami jakie ma i pewnie świetnie wie kiedy robi się zbyt jaskrawo lub minimalnie ciepło oczywiście w dzwięku.

neutralność i naturalność nie muszą iść w parze - "teoretycznie" SPL może być płaskie jak deska - to zazwyczaj jest podawane przez producentów kolumn czy sprzętu - jednak takie rzeczy jak odpowiedź impulsowa, rozkład i poziom harmonicznych już nie - a są one istotne z punktu widzenia (słyszenia) barwy

badanie pasma przy pomocy szumu czy sinusoidy o zmiennej częstotliwości da odpowiedź czy zestaw jest neutralny tj. czy nie ma podbitych zakresów ale nic nie daje w temacie barwy

jak ktoś ma kolekcję płyt z szumami i sinusoidami to może czuć się szczęśliwy ;)

>Edward

>

Ukryta Zawartość

No nie przesadzaj, jakieś informacje w podanym przez ciebie linku jednak można znaleźć. Myślę nawet, że ostatnie posty tego wątku są jako tako informujące o zagadnieniu i pozwalają początkującym zorientować się o czym mowa.

Ukryta Zawartość

myśle,że nazbyt często równowaga tonalna jest postrzegana tylko jako wyrównanie pasma,niestety dążąc do doskonałości w odtworzeniu instrumentów akustycznych przez sprzet,potrzebne jest coś jeszcze,czyli zachowanie proporcji inaczej pisząc,trąbka nie może być flecikiem a perkusja cymbałkami,co związane jest z odpowiednim odwzorowaniem barwy. Najlepszym porównaniem jest muza na żywo,bo np.co z tego, że niskie tony nie wypychają się ponad szereg, jak bas nie ma odpowiedniej wagi co jak wcześniej wspomniałem jest połączone z odwzorowaniem barwy,Jesli było by inaczej to nawet najtansza miniwieże z potencjometrami ustawionymi na zero, można by nazwać neutralnie grającą,a tak nie jest,bo kluczem tu jest....barwa dzwięku.

?

yalaos>> "Całośc jest jego odczuciem w jego domu ze wszytkimi klockami kablami jakie ma i pewnie świetnie wie

>kiedy robi się zbyt jaskrawo lub minimalnie ciepło oczywiście w dzwięku"

Swietnie wie albo swietnie nie wie.

Przejrzalem wyrywkowo kilka opisow Ebiego nt odsluchiwanych klockow - kilka bo jaki wariat czytalby wszystkie - troche sie dziwie bo niewiele mowi o barwie dzwieku - a to przeciez najwazniesze.

clo2, 20 Lut 2008, 19:25

>Myślę nawet, że ostatnie posty tego wątku są jako tako informujące o zagadnieniu i pozwalają początkującym

>zorientować się o czym mowa.

Ostatnie posty to monolog Gliny, a każdy pisze co innego, każdy rozumie inaczej, co nie przeszkadza ludziom posługiwać się pojęciami ciepło-zimno. Równie dobrze mogliby pisać, że ten wzmacniacz gra na niebiesko, a tamten na czerwono z domieszką pomarańczowego :-)

himan - stwierdzenie, że cos stoi po ciepłejj/zimnej czy jasnej/ciemnej stronie neutralności nie jest moje i jest bardzo często spotykane w różnych opisach.

Nie chcę się spierać, czy jest w 100% poprawne, czy też nie. Zainteresowani wiedzą jednak "co autor miał na myśli". I o to chodzi.

Zostałeś zbanowany za ciagłe robienie oftopiców i ciągłe kłótnie z innymi forumowiczami. Nie ma to nic wspólnego z krytyką mojej osoby.

Wielokrotnie prosiłem, aby w rzeczonym wątku dyskusja trzymała się ściśle tematu. W SWOIM wątku możesz pisać o czym tylko chcesz i sterować dyskusją w dowolnie wybranym przez Ciebie kierunku. Nawet możesz mnie zbanować dla równowagi :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elbe>> Albo udajesz ze nie wiesz o co mi chodzi albo nie udajesz i to tym bardziej zle o tobie swiadczy.

Mi nie chodzi o to czy cos jest bardziej cieple czy zimne i w ktorym miejscu. Chodzi mi o niezrozumienie przez ciebie ogolu tematu jakim jest rownowaga tonalna i barwa dzwieku.

Nie musisz sie spierac czy cos jet 100procent poprawne bo wtajemniczeni wiedza ze nie jest. Jesli chodzi o zainteresowanych jak to pieknie ujoles to tez nie jest tak jak myslisz. Szkoda ze nie dostrzegasz swojej pychy.

Jesli chodzi o banowanie to nie zamierzam tego robic- uciekajac sie do tak prymitywnych metod- wrecz przeciwnie chcialbym zebys tu sie udzielal(madrza)

himan, 20 Lut 2008, 21:16

>mialo byc(madrze)

A wyszło jak zwykle ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.