Skocz do zawartości
IGNORED

Lapp Kabel - forumowe DIY

pawiowy

Rekomendowane odpowiedzi

masz niesprawdzone wiadomości . Idź do najblizszego sklepu komputerowego i zobacz na kable zasilające . możesz kupić kabel i kabel . na prad 11 amperów i na prad 22 ampery . Nawet gdyby był cieńszy co to zmieni ? AQ kiedy robił sieciówki za duże pieniądze dawał przynajmniej 7 żył od 1,5 do 2,5 mm2 , mozna było przynajmniej porozmawiac sobie na temat wpływu geometrii.

>>Arku

Dalej masz problemy z rozumieniem tego co czytasz. Nie pisałem co sobie można kupić w sklepie, tylko jakie kable są dołączane do sprzętu. Gdy robiłem sobie Lappa, rozwaliłem dla ciekawości zwykły, czarny kabel sieciowy dołączony do któregoś ze swoich sprzętów - nie było to 3x2,5mm2. I nie piszę o zmianach w brzmieniu, tylko o budowie.

widze ze wczesniej pojawiaja sie zdania o kondycjonerach...

Czy moze ktos jeszcze cche wykonac sobie taki kondycjoner DIY z transformatorem separujacym???

Organizuje zbiorowe zamowienie na to tafo i juz jakis czas czekam na chetnych aby zejsc na nizszy prog cenowy...Jest ciezko.. Moze ktos chetny??

Wiecej aktualnych info na koniec watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

sattik, 2 Sie 2009, 10:11

To może ty kolego masz jakieś problemy w czytaniu . Napisałem że na zdjęciu jest normalny kabel . Widzisz coś nienormalnego w tym że jest 3 x 2.5 mm2 zamiast takiej samej budowy o mniejszym przekroju ?

Nie dam teraz pewności , nie wiem czy dobrze pamiętam, że angielska wersja kabla do pioniera 400 i 600 była chyba takiej grubości .

Nadal nie widzę istotnych różnic w budowie kabla grubszego od takiego samego kabla cieńszego . Chodzi o mniejszy opór z metra ? To nadal normalny kabel który można kupić do zasilacza komputerowego , czy go dają nie wiem , kupowałem zasilacze bez kabli.

• 1 miesiąc później...

Zrobiłem sobie dwie sieciówki na Lapp. Grają wyczuwalnie lepiej od kabla komputerowego, maję lepszy basik, dają bardziej żywy i mocny dźwięk, ale jest pewna wada którą słychać, mianowicie pewna nerwowość na przełomie średnich i wysokich.

Mając na uwadze to nie cierpię kabli typu linka gdzie wiele drucików jest bezpośrednio ze sobą skręcone (pozbyłem się linki z interkonektów i kabli głośnikowych z dużym sukcesem) postanowiłem sprawdzić druta.

Wziąłem taniutki kabel trzy żyłowy taki podtynkowy 3 x 1,5 mm. obsadziłem końcówki i sprawdziłem. No i proszę LAPP idzie do kosza. Dźwięk przestał drapać, poprawiła się przestrzeń i muzykalność. Poprawa brzmienia jest chyba większa niż zamiana komputerowego na Lapp.

A tak na marginesie to pomyślmy. Cała instalacja, metry kabla zrobione są z druta w osłonce PCV. Nie tam żadnego ekranu, więc ekran Lappa niczego nie poprawi. Cała instalacja jest z druta 1,5 mm, więc co ma poprawić 2,5 mm Lapppa? Instalacja elektryczna jest zrobiona z litego druta więc na co przepuszczać prąd przez linkę Lappa? Na dodatek jak na ironię kabel od instalacji jest bardziej giętki niż ten Lapp.

Test przeprowadziłem na Gainclone z Balck Gate i DAC na PCM2702, wiec jest to zestaw na którym wyraźnie słychać różnice.

Reasumując odradzam robienie sieciówki na kablu Lapp, a zamiast tego polecam kabel z litego druta miedzianego.

Kabel Lapp jest bardzo OK używam go przede wszystkim (oprócz sprzętu audio i wideo) jako sieciówki do potężnego pieca gitarowego Marshall'a i efekt jest tutaj jak najbardziej widoczny (czyli słyszalny:) ponieważ tego typu piec generuje bardzo dużo zakłuceń własnych jak również pozostałe sprzęty do grania live:) Kabel ten jest dobrze ekranowany przez co zmniejsza latające w powietrzu elektromagnetyczne śmieci, a przekrój 3x2,5mm też robi swoje. Moim zdaniem proporcja jakość / cena jest w tym przypadku na 6-kę:)

Nie twierdzę że Lapp jest najgorszym kablem, jednak kabel zrobiony z pojedynczego gra lepiej. Kabel kosztuje 3 zł za metr, więc gdzie jest sens kupować Lapp?

Jeśli Twój piecyk tak sieje przez kabel zasilający, to itak sieje wprost do sieci, bo jest do niej podłączony, a kable w ścianie nie są już ekranowane i sieją wszędzie, pomimo iż ich nie widać. Jeżeli jest taka upierdliwość to chyba lepiej dać konda np w kontakcie:

Ukryta Zawartość

Cytat:

"Gniazda sieciowe „schucko”

Dwa rodzaje - podwójne z białego tworzywa 48,-

- pojedyncze, metalowe (szara stal szorstkowata) izolacja

ceramiczna, styki wzmocnione 16 A 80,-

W obu gniazdach zainstalowano filtry pojemnościowe RFI w postaci kondensatorów w układzie delta X2+2xY (3 w jednej obudowie, izolacja pap.-olejowa prod. Rifa-Szwecja). Sprawiają one, że począwszy od gniazda zakłócenia są zwarte i odprowadzone do wydzielonej żyły ziemi, a przy jej braku działają połowicznie."

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam

Czy jest i jaki jest sens stosowania sieciówek "lepszych" np gdy ktoś ma instalacje w domu aluminiową !?

pozdrawiam

Nie ma, bo i nie może mieć, co ci z sieciówki z kablem za pareset złotych skoro za gniazdkiem IEC masz w sprzęcie najtańszy kabel do PC. Autosugestia czyni cuda. Osobiście wolę wydać te pieniądze na lepszy sprzęt.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Witam

Czy jest i jaki jest sens stosowania sieciówek "lepszych" np gdy ktoś ma instalacje w domu aluminiową !?

pozdrawiam

Tej poprawy dodaje właśnie te ostatnie 2 metry kabla. Nie musisz od razu kupować nie wiadomo jak drogiej tej sieciówy... i sam sprawdzisz czy słyszysz różnicę. Druga sprawa to też jaki masz sprzęt. Jak wybitnie marny to faktycznie chyba lepiej w sprzęt zainwestować.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

• 5 miesięcy później...

Zrobiłem sobie dwie sieciówki na Lapp. Grają wyczuwalnie lepiej od kabla komputerowego, maję lepszy basik, dają bardziej żywy i mocny dźwięk, ale jest pewna wada którą słychać, mianowicie pewna nerwowość na przełomie średnich i wysokich.

Mając na uwadze to nie cierpię kabli typu linka gdzie wiele drucików jest bezpośrednio ze sobą skręcone (pozbyłem się linki z interkonektów i kabli głośnikowych z dużym sukcesem) postanowiłem sprawdzić druta.

Wziąłem taniutki kabel trzy żyłowy taki podtynkowy 3 x 1,5 mm. obsadziłem końcówki i sprawdziłem. No i proszę LAPP idzie do kosza. Dźwięk przestał drapać, poprawiła się przestrzeń i muzykalność. Poprawa brzmienia jest chyba większa niż zamiana komputerowego na Lapp.

A tak na marginesie to pomyślmy. Cała instalacja, metry kabla zrobione są z druta w osłonce PCV. Nie tam żadnego ekranu, więc ekran Lappa niczego nie poprawi. Cała instalacja jest z druta 1,5 mm, więc co ma poprawić 2,5 mm Lapppa? Instalacja elektryczna jest zrobiona z litego druta więc na co przepuszczać prąd przez linkę Lappa? Na dodatek jak na ironię kabel od instalacji jest bardziej giętki niż ten Lapp.

Test przeprowadziłem na Gainclone z Balck Gate i DAC na PCM2702, wiec jest to zestaw na którym wyraźnie słychać różnice.

Reasumując odradzam robienie sieciówki na kablu Lapp, a zamiast tego polecam kabel z litego druta miedzianego.

No zaraz. Ja mam dużo Lapów i ani jednej plecionki. Wszystko na żyłach litych miedzianych.

Gdzie można kupić siecówkę Belkina?

BTW, moim zdaniem Lapp jest całkiem dobrym kablem.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 6 miesięcy później...

Witam

Imacman i jak sprawuje sie ten belden? Warto bylo? Ja mam zwykle ''komputerowe'' i chcialbym zmienic na cos lepszego ale przy okazji nie wydawac za duzo:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• 1 miesiąc później...

Witam

Imacman i jak sprawuje sie ten belden? Warto bylo? Ja mam zwykle ''komputerowe'' i chcialbym zmienic na cos lepszego ale przy okazji nie wydawac za duzo:)

Wznawiam watek, czekam na odpowiedzi

• Moderatorzy

a w scienie masz stare ALU :) albo na sieci

I uwazacie ze metr grubej miedzi wyprostuje prąd :)

Niezłe to jest :)

masz racje, ale heca jest taka, że we wzmaku z trafa do gniazda prądowego idą przewody 2x2,5, a producent zapewnił transport prądu z gniazdka w ścianie do gniazda wzmaka przewód 2x0,75 i to często rodzi słuszne wątpliwości i chęć kombinowania.

cienki przewód ma zalety:niską cenę i ładnie się układa i chyba tylko to

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.