Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

areg, 21 Wrz 2009, 00:03

>nie no czarne + czerwone to jeszcze tylko kuźwa niebieskich diodek brakuje

eh , ja mam czerwoną diodkę od żarzenia i niebieską od anodowego z przodu delikatnie świecące obie.. bardzo mi się to podoba ;)

chromowane fronty i kubki oraz czarne chassis było by niezłe ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i chyba tak zostanie :)

chyba że zrobię płomienie po boku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem srebrny jest najładniejszy.

Jak masz możliwość zrobienia szczotkowanego frontu w kolorze szampańskim to byłby lux :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja zapytam przekornie w czym są lepsze dwa stopnie sterujące GM70 od jednego ?

Przecież takie projekty prócz spełnienia konstruktorskiego powodują gigantyczne koszty wytworzenia czy w zamian otrzymujemy gigantyczną poprawę brzmienia? Drugi aspekt to robienie wzmaka na gotowo czyli bez fazy testów na desce. Zaprojektowanie obudowy i przewidzenie wszelkich niuansów związanych z ustawieniem elementów indukcyjnych prowadzenia masy, bezpieczeństwem itd jest wielkim wyzwaniem i tnąc na gotowo obudowę na CNC nie będziemy mieli wstanie możliwości przesunąć się z elementem nawet o mm.

Tak czy inaczej uważam że w tym wypadku odwaga graniczy z brawurą ;-)))

cypher,

schemat sprawdzono przecież MPM grają u kilku ludzi w tym topowa wersja u Matta :). Ta obudowa nie jest zrobiona od tak jaki cały schemat

Cypher, zwróć raczej uwagę na to, że 2 stopnie nie są lepsze/gorsze od jednego, tylko że są inne.

Lampy, które nadają się do stosowania z GM70 w układzie dwustopniowym można policzyć na palcach jednej ręki i bez wyjątku są to lampy o ogromnych wzmocnieniach, zaprojektowane do obwodów wysokoczęstotliwościowych - i to wyraźnie słychać, wszystkie grają "na jedno kopyto" i moim - i nie tylko moim - zdaniem - źle. Agresywnie, sucho, płasko.

Dodatkowo sam robisz sobie czymś takim krzywdę, bo odbierasz sobie możliwość manewru - jednostopniowego drivera nie ma na co wymienić, żeby tuningować brzmienie - trzeba przerabiać układ. A mając - przykładowo - układ Arka z 6SN7 i VT-25, możesz do woli przebierać w lampach różnych producentów, dobierając brzmienie do reszty sprzętu, swoich upodobań, odtwarzanej aktualnie muzyki, nastroju. 6SN7 jest do kupienia na świecie kilkadziesiąt rodzajów, a np. D3a robiły dwie firmy.

co do ilości stopni ma to swoje zalety i wady pewnie..

gram na pożyczonej od Twonka pasywce Promitheus Audio TVC i zdecydowanie jest najlepiej, próbowałem preampów AN M-Zero i Swojego AR-PL 01, owszem dynamika wyrywała ale ginęło to coś, o co mi chodzi ;).. pewnie z dużo lepszymi preampami było by lepiej ale to koszta (pre, kabel sieciowy, itp itd), mając pasywkę można zainwestować w dobre źródło i będzie ok.

Ponieważ monobloki nadal się układają i brzmienie przechodzi różne transformacje z jego opisem wstrzymam się jeszcze trochę, 200h grania przy 2-3h grania dziennie czyli .... jeszcze trochę.. nie mniej jednak brzmienie już wciąga (jest intymność i ciepełko)..

pierwszy stopień to wzmocnienie (zdecydowałem się na kaskodę) drugi to bufor na 6n6p dający niską imp wyjścia dla pędzenia 300B, można dać inny układ np wtórnik white'a ale po co ładować dodatkowe kondy w tor.. IMO taki układ daje głebokość sceny i trójwymiarowy dźwięk oraz bez problemów pędzi 300B .. dalej już wiadomo..

Taki wzmacniacz to poważna sprawa, byle czego do tego nie powinno się podłączać bo zagra jak byle co ;) to jak z kolumnami.. generuje koszty.. także to uzyskania pełnych możliwości będzie potrzebny MBL

Wieczorem może umieszczę parę fotek. Systemu w pełni nie pokażę bo mam śpiwór położony zamiast dywanu ;D

PS. Warto zrobić gm70, napsuje nerwów ale potem...

pozdr

Matt

Gość jt211

(Konto usunięte)

hahaha na jedno kopyto mowisz a na ilu to miliamperach i co próbowales ???

Ze tak powiem podłącz E55L po trafo midzystopniowe i daj tak -5V i 50-60mA

wtedy pogadamy :>)

Wszystkie te lampy mają jako triody 10-12W a są próbowane na 10-20mA !!!

hhf_pm, 21 Wrz 2009, 15:57

>Cypher, zwróć raczej uwagę na to, że 2 stopnie nie są lepsze/gorsze od jednego, tylko że są inne.

> Lampy, które nadają się do stosowania z GM70 w układzie dwustopniowym można policzyć na palcach

>jednej ręki i bez wyjątku są to lampy o ogromnych wzmocnieniach, zaprojektowane do obwodów

>wysokoczęstotliwościowych - i to wyraźnie słychać, wszystkie grają "na jedno kopyto" i moim - i nie

>tylko moim - zdaniem - źle. Agresywnie, sucho, płasko.

> Dodatkowo sam robisz sobie czymś takim krzywdę, bo odbierasz sobie możliwość manewru -

>jednostopniowego drivera nie ma na co wymienić, żeby tuningować brzmienie - trzeba przerabiać układ.

>A mając - przykładowo - układ Arka z 6SN7 i VT-25, możesz do woli przebierać w lampach różnych

>producentów, dobierając brzmienie do reszty sprzętu, swoich upodobań, odtwarzanej aktualnie muzyki,

>nastroju. 6SN7 jest do kupienia na świecie kilkadziesiąt rodzajów, a np. D3a robiły dwie firmy.

hhf_pm - no tak, jest to bardzo silny argument, natomiast zastanawia manie czy faktycznie jest AŻ tak źle z dwoma stopniami jak piszesz?

Zapewne Witek mógł by coś napisać na ten temat zdaje się że jakiś czas temu planował super prosty wzmak na GM70 na dodatek "nisko" napięciowy. Ciekaw jestem jak skończył się ten projekt ..

Pwit jesteś ? ;-)))

Artur

intymność...ciepełko.....może ze swiatła lamp,

czegoś tu nie rozumiem ta lampa powinna dać rzetelny hi-endowo studyjny dzwięk, wyrównany i bezpośreni i dynamiczny. Bez czarowania. Ale mogę się mylić, jeśli tak to wybaczcie jeśli nie to zetnijcie na szafocie.

cypher 21 Wrz 2009, 18:26

Wzmacniacz jest w układzie dwustopniowym 6s45p przez kondansator na GM70, GM70 z ok. 680V a-k, jakieś 15-16W na stronę.

Mam dużą ochotę wypróbować ten sam zestaw lamp w układzie DRD. Muszę tylko rozgryźć, gdzie "upchnąć" dodatkowe 30W ciepła;-)

Co do wyboru 2 stopnie / 3 stopnie, jak pisze hhf_pm, kwestia gustu, ja dodam - i zakładanego zestawu towarzyszącego. Ot, przykład wzmacniacza wspomnianego kilka wpisów wcześniej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ćwierć miliona $ i wzmocnienie drivera x8 ;-)... i pewnie drugie tyle na preamp (dolarów, nie wzmocnienia;-)

Dodam tylko, że IMHO różne wysokowzmocnieniowe lampy grają różnie, brzmienie natomiast można modelować różnie, niż tylko przez wymianę lamp.

Ukryta Zawartość

"Co mi Pan sugeruje, proszę Pana?" :-D Nie twierdziłem, ze wysokowzmocnieniowe lampy grają identycznie.

Ale chyba nie próbujesz powiedzieć, że D3a i C3g oraz 2A3 i 300B mają ze sobą mniej wspólnego niż D3a i 2A3 czy C3g i 300B???

I owszem, brzmienie można modelować nie tylko przez wymianę lamp, ale zaznaczyłem, że przez wymianę lamp mogę sobie zmieniać brzmienie do konkretnej PŁYTY. Jak to zrobisz kondami czy innymi duperelami? Nawet zmiana kabli nie jest tak łatwa jak zmiana lamp.

Dziś przyszedł dobry kompan do gm70 4 dni z usa a paczka z krakowa szła 7 dni :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie a czy przypadkiem nie jest tak, że w większości jako trzeci stopień (albo i więcej) dostajecie jak pre aktywne ? pomijam fakt stosowania pasywki - bo z tego co tu czytuję - to jednak większość ma zakusy na klasyczny przedwzmacniacz. I wtedy wszystko się zmienia :D cała ta dywagacja psu w buty.

P.S. ja jestem zwolennikiem wtórnika jako trzeci stopień :) i pasywnego sterowania.

Słucham tylko muzyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi