Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Mi też gm70 sie podoba nie przewiduje zmiany wzmacniaczy a propos 

833a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

big-Triode-Power-Tube-833A-833C.jpg

100w z set dht  

3kw i jazda :)

No tak - ładna lampeczka :) - ale dalej sądzę, że prócz zwiększonego poboru prądu, dostaniesz coś lepszego "dźwiękowo" niż gm70.

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Jest i ruski zamiennik 833 GU-48.

Ukryta Zawartość

Moc w anodzie 300W i żarzenie 10V/10A to tak 2 razy GM70.

Ukryta Zawartość

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

A propos "tjuningowania" GM70 w najbliższym czasie ( razem ze zmianą stopnia wejściowego ) zamierzam zmienić trochę zasilanie i z 5U4GB przesiąść się na gazotrony 866A. Brzmieniowo raczej cudów się nie spodziewam ale look ciut lepszy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszystko high-end co się świeci......

Jest i ruski zamiennik 833 GU-48.

Ukryta Zawartość

Moc w anodzie 300W i żarzenie 10V/10A to tak 2 razy GM70.

Widzę, że wątek zmierza w kierunku domowej elektrowni :) - bo z gniazdek ciężko będzie, to kółeczko w liczniku energii urwie się od siły odśrodkowej :)

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

833 to jest plan składam graty ,ale to tak bardziej dla sportu może za dwa lata :)

Lampa do zeriobiasu, w A2 będzie bardzo ciężko z driverem. A jak chcesz dać 3kV i grać w A1, to uzyskasz ze 40-50W, nie ma sensu (popatrz na charakterystyki anodowe). Dodatkowo potężna druga harmoniczna, którą będziesz musiał jakoś skasować. Przemyśl to 10 razy, bo to nie wyjdzie z jakiegoś tam schematu z netu, musisz dobrze wiedzieć, co robisz.

• 1 miesiąc później...

Witam kolegow.

zlozylem zamowienie na gm 70 u elektronika, ktory ma z tym juz jakies doswiadczenie.

zaproponowal mi zrobienie prostego ukladu z prsotwnikiem 6d22s i do tego 6e5p (6€5p)

maja koledzy doswiedczenie z taka knostrukcja?

cos do powiedzenia?

pzodrawiam

Lampa do zeriobiasu, w A2 będzie bardzo ciężko z driverem. A jak chcesz dać 3kV i grać w A1, to uzyskasz ze 40-50W, nie ma sensu (popatrz na charakterystyki anodowe). Dodatkowo potężna druga harmoniczna, którą będziesz musiał jakoś skasować. Przemyśl to 10 razy, bo to nie wyjdzie z jakiegoś tam schematu z netu, musisz dobrze wiedzieć, co robisz.

Utopia zapomniał jeszcze o fartuchach ołowianych do zestawu-bo po odsłuchu można świecić jak robaczek świetojański))))

Witam kolegow.

zlozylem zamowienie na gm 70 u elektronika, ktory ma z tym juz jakies doswiadczenie.

zaproponowal mi zrobienie prostego ukladu z prsotwnikiem 6d22s i do tego 6e5p (6€5p)

maja koledzy doswiedczenie z taka knostrukcja?

cos do powiedzenia?

pzodrawiam

Według mnie w gm70 dobry zasilacz to podstawa

Według mnie w gm70 dobry zasilacz to podstawa

OK

ale czy wspomniana lampa na zasilacz twoim zdaniem bedzie dobrym elementem?

na zachodnich forach wychwalaja ja. Lampa ma ogromna zaete w postaci 30 sekundowego startu.

trafa juz zamowione od Ogonowskiego.

przebilem sie przez 52 strony tego watku (z czego 40% to pyskowki niestety), i wyczytalem ze Ogonowski pobil jakoscia, trafa za X razy wieksze pieniadze.

Oczywiscie w zalozeniu mowimy o napieciach ponizej 1kV.

Mi wystarczy 20W z tego wzmaka.

Dla 6e5p znalazlem schemat z rosyjskiej strony, super prosty uklad. Tylko nigdzie nie znalazlem opisu jak to gra.

A tam zaraz "pyskówki" - to twórcze dyskusje były;-)

6e5p, żelazo Ogonowskiego, 6d22s to dobre założenia, ale jak mówią "schemat wart 1000 słów" więc może rozrysuj coś, będziemy dyskutować.

A dobre zasilanie to IMHO podstawa każdego wzmaka.

A tam zaraz "pyskówki" - to twórcze dyskusje były;-)

6e5p, żelazo Ogonowskiego, 6d22s to dobre założenia, ale jak mówią "schemat wart 1000 słów" więc może rozrysuj coś, będziemy dyskutować.

A dobre zasilanie to IMHO podstawa każdego wzmaka.

Ponizej jedyny schemat w 6e5p + gm70 jaki znalazlem.

Ukryta Zawartość

schematu mojego wzmaka jeszcze nie ma. w tym schemacie nie ma prostownika lampowego.

miku

Ukryta Zawartość

Witam

Potrzebuję technicznej porady .Wklejam się tu ,ponieważ to najbardziej aktywny wątek.

Rzecz dotyczy żarzenia 300b w moim wzmacniaczu.Kiedyś padła mi jedna lampa ,dokupiłem drugą ,używaną ,pracowała jako sterownik innej lampy mocy we wzm. Cary.

U mnie widoczne jest większe żarzenie na żarnikach, scena ucieka na tą stronę ,w której pracuje ta lampa.

We wzmacniaczu ma autobias. Ostatnio zauważyłem ,że momencie kiedy w sieci jest prawie 240/kondycjoner do tej wartości ma ogranicznik i po dłużej chwili obniża je do właściwej normy 230/,lampa dostaje ostro w d..i zaczyna się "palić".

Co z tym fantem zrobić?

Z góry dzięki za pomoc.

Mało prawdopodobne, by "uciekanie sceny" było spowodowane różnicami w żarzeniu, w opisanej sytaucji będzie to raczej wynikać z różnego stopnia zużycia lamp.

Mało prawdopodobne również, że lampa "pali się" na skutek podwyższonego napięcia żarzenia. Spowoduje to szybsze zużycie lampy, ale raczej bez efektów wizualnych. Być może wzmacniacz projektowany jest na 230V z sieci, a lampa 300B na granicy swoich możliwości. Wtedy dodatkowe 10V może dać jekieś 25V więcej na anodzie i pare dodatkowych mA. Biorąc pod uwagę autobias nie powinno to stanowić problemu, ale...

Ja obstawiałbym, że lampa, która "się pali" jest już zużyta. Spróbuj zainstalować parę nowych, dobranych lamp i zobacz co się będzie dziać. Inną kwestią jest jakich 300B używasz. Są lampy bardzo delikatne, jak np. Full Music, albo pancerne, np. JJ. Przydałoby się również oddać wzmacniacz do przejrzenia, najlepiej przed wydaniem ??? złotych na nową parkę 300B;-)

Fakt z tym uciekaniem sceny a dokładnie wokalu ,spowodowane było złym ustawieniem kolumn ,które mają szerokie 50 cm ścianki frontowe .

Po kilku przesunięciach udało mi się doprowadzić sytuację do równowagi.

Jeśli chodzi o lampy używam Svetlany.

tzw .palenie się wygląda w ten sposób,że w momencie przekroczenia 240 v ,lampa zaczyna się bardzo silnie żarzyć, i zaczyna silnie buczeć,sprzęgać w głośniku.

• 3 tygodnie później...

GM70 - jak to się robi w Rosji :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Potrzebuję technicznej porady .Wklejam się tu ,ponieważ to najbardziej aktywny wątek.

Rzecz dotyczy żarzenia 300b w moim wzmacniaczu.Kiedyś padła mi jedna lampa ,dokupiłem drugą ,używaną ,pracowała jako sterownik innej lampy mocy we wzm. Cary.

U mnie widoczne jest większe żarzenie na żarnikach, scena ucieka na tą stronę ,w której pracuje ta lampa.

We wzmacniaczu ma autobias. Ostatnio zauważyłem ,że momencie kiedy w sieci jest prawie 240/kondycjoner do tej wartości ma ogranicznik i po dłużej chwili obniża je do właściwej normy 230/,lampa dostaje ostro w d..i zaczyna się "palić".

Co z tym fantem zrobić?

Z góry dzięki za pomoc.

Pomyśl o tym aby kupić stabilizator napięcia sieciowego (koszt ok.500-700 zł.)nie tylko ,że będzie utrzymywać stałe napięcie 230V ,to w znacznym stopniu wydłuża żywotność wszelakich urządzeń elektronicznych

Piotr

• 2 tygodnie później...

Nie przeczytalem calego watku, ale spostrzeglem cos zlego o tribute, a sam kilka lat tunningowalem gm70 i cos tam pisalem na stronie diytriode.republika.pl.....juz zamknietej....

Wiec napisze kilka zdan.

Pieterowi zdarza sie wpadka.

Raz kiedy cal drut o zbyt cienkiej ilolacji i bylo przebicie, raz kiedy pasmo konczylo sie na 18kHz.

Zdecydowanie warto po dostaniu traf zernac na pasmo, prostokat i powmierzyc indukcyjnosc uzwojen.

Jezeli trafo bylo amorficzne, to potrzebuje ono cholernie duzo czasu zeby grac dobrze. Na poczatku bas jest zbyt krotki, choc skoczny, srodek zimny a gora albo schowana albo metaliczna.

Jedjo trafo do 300b nie gralo nigdy dobrze.

Jeden interstage zawsze gral metalicznie. Niestety amorfiki maja fanaberie.

Dla mnie, jak ktos ma mocny preamp, najlepszym ukladem do gm70, po wielu probach, jast jednostopniowy driver na DHT,jak eml20b, najlepeij obciazpny mindukcyjnie.

Interstage jest niby idelany ale ciagle mialem problemy z voiceingiem takiego ukladu.

Kondensator tutaj jest czystym rozwiazaniem, choc oczywiscie nie popracujemy w A2

Moj wzmak na gm70 dziala juz kilka dobrych lat i nie chce go zmianiac. Czasem tylko droben modyfikacje jak kondensatora miedzstopniowego, z vcapa tftf na cutf...ale to inna historia

Nie przeczytalem calego watku, ale spostrzeglem cos zlego o tribute, a sam kilka lat tunningowalem gm70 i cos tam pisalem na stronie diytriode.republika.pl.....juz zamknietej....

Wiec napisze kilka zdan.

Raz kiedy cal drut o zbyt cienkiej ilolacji i bylo przebicie, raz kiedy pasmo konczylo sie na 18kHz.

Zdecydowanie warto po dostaniu traf zernac na pasmo, prostokat i powmierzyc indukcyjnosc uzwojen.

Jezeli trafo bylo amorficzne, to potrzebuje ono cholernie duzo czasu zeby grac dobrze. Na poczatku bas jest zbyt krotki, choc skoczny, srodek zimny a gora albo schowana albo metaliczna.

Dla mnie, jak ktos ma mocny preamp, najlepszym ukladem do gm70, po wielu probach, jast jednostopniowy driver na DHT,jak eml20b, najlepeij obciazpny mindukcyjnie.

Interstage jest niby idelany ale ciagle mialem problemy z voiceingiem takiego ukladu.

Kondensator tutaj jest czystym rozwiazaniem, choc oczywiscie nie popracujemy w A2

Moj wzmak na gm70 dziala juz kilka dobrych lat i nie chce go zmianiac. Czasem tylko droben modyfikacje jak kondensatora miedzstopniowego, z vcapa tftf na cutf...ale to inna historia

Witm,

ja gram już rok na swojej gm70 też nie mam zamiaru zmieniać ale nie ma mowy o powrocie na tribute wygrałem na nim 301h

wiem to bo mam licznik zużycia lamp w monoblokach

jak grało coraz dłużej to grało coraz gorzej pisałem z Peterem

ale to jakieś nie porozumienie .

Generalnie jestem super zadowolony z tych traf które mam ale ,ale odezwał sie znobizm i na siłe chciałem coś poprawic

i wymienić na coś "markowego" i tu dupa

jako sprzedające mam jensen miedziane,v-capy kiedyś kupię :)

Witm,

ja gram już rok na swojej gm70 też nie mam zamiaru zmieniać ale nie ma mowy o powrocie na tribute wygrałem na nim 301h

wiem to bo mam licznik zużycia lamp w monoblokach

jak grało coraz dłużej to grało coraz gorzej pisałem z Peterem

ale to jakieś nie porozumienie .

Generalnie jestem super zadowolony z tych traf które mam ale ,ale odezwał sie znobizm i na siłe chciałem coś poprawic

i wymienić na coś "markowego" i tu dupa

jako sprzedające mam jensen miedziane,v-capy kiedyś kupię :)

Znowu jestem-cieszysz się?

To po co dawałeś ogłoszenie o sprzedaży monobloków?

Ten licznik-to nie mówi o zużyciu lamp-tylko sie zastanów.

Co to jest znobizm?.....i coś markowego[masz cos od jakiegoś Marka?]

Znowu jestem-cieszysz się?

To po co dawałeś ogłoszenie o sprzedaży monobloków?

Co to jest znobizm?.....i coś markowego[masz cos od jakiegoś Marka?]

Bo potrzebowałem kasy ,ale już nie potrzebuje ;)

znobizm? to ty nie wiesz to jest to co preferujesz :)

transparenty itp

powiem ci raz a dosanie,

Piotr !!!!!!!

przestani pisać w zakładkach DIY ,lampa po pól roku temu nie wiedziałeś co to lampa 6sn7,pytłeś sie mnie

tzn w ten pół roku wyedukowałeś się tak ??

nie masz pojęcia o czym piszesz,

a licznik sterownik był robiony n moje zamówienie i wiem do czego on słuszy

Sory Witek za ten off top ale już nie mogłem :)

P.S

Piotr jak masz jakiś problem,

nie masz z kim pogadać znasz tel,priv

pozdrawiam Marcin.

Bo potrzebowałem kasy ,ale już nie potrzebuje ;)

znobizm? to ty nie wiesz to jest to co preferujesz :)

transparenty itp

powiem ci raz a dosanie,

Piotr !!!!!!!

przestani pisać w zakładkach DIY ,lampa po pól roku temu nie wiedziałeś co to lampa 6sn7,pytłeś sie mnie

tzn w ten pół roku wyedukowałeś się tak ??

nie masz pojęcia o czym piszesz,

a licznik sterownik był robiony n moje zamówienie i wiem do czego on słuszy

Sory Witek za ten off top ale już nie mogłem :)

P.S

Piotr jak masz jakiś problem,

nie masz z kim pogadać znasz tel,priv

pozdrawiam Marcin.

jak ktoś by chciał posłuchać,wypożyczyć traf tribute (mam je jeszcze w domu)

to niech pisze na priv będę miał je jeszcze do końca stycznia

Wiec napisze kilka zdan.

Dziękuje Maciek za zabranie głosu w tym wątku.

Jesteś(byłeś?) natchnieniem wielu DIY-owców :)

Jeszcze raz wielkie dzięki i jak możesz pisz więcej(albo wklej swoje teksty źródłowe z diytriode).

Pozdrawiam

grynio

PS. Dla mnie osobiście Maciej P. to legenda DIY DHT w Polsce.

jest bardzo możliwe ze te trafa Tribute po prostu muszą pograć z 300 godzin, może jest jakiś sposób ich wygrzania nie wkładając w układ.

Grynio:

Dziękuje Maciek za zabranie głosu w tym wątku.

Jesteś(byłeś?) natchnieniem wielu DIY-owców :)

Jeszcze raz wielkie dzięki i jak możesz pisz więcej(albo wklej swoje teksty źródłowe z diytriode).

Pozdrawiam

grynio

PS. Dla mnie osobiście Maciej P. to legenda DIY DHT w Polsce.

Kurcze, szkoda że już nie ma tej stronki MaćkaP, regularnie tam wchodziłem studiować schematy i opisy.

UTOPIA

Slyszalem,że pod choinkę lutownicę dostałeś..........no to poszalejesz teraz-prawda?

ps.A na kablach to sie po prostu nie znasz wcale-bo transparent i mit to kable,które biorą udział we

wszelakich znaczących prezentacjach na całym świecie.

Myslisz ,że jak masz GM 70 to już masz super-Utopia zejdż na ziemię,bo wzmak z toroidami to jest lipa.

Owszem pytalem Cię o 6sn7-radziłeś Ken-Rady czarne-to nie jest najlepszy wybór,mam lepsze pomysły i lampy

Drogi konstruktorze-przyjedż do mnie to usłyszysz szkołę grania.....

Najpóżniej w marcu będę miał wzmak z trafami z prawdziwego zdarzenia-w których blachy mają w sobie

sporo krzemu-a domyslasz sie mistrzu lutowania dlaczego?

GM 70 fajna jest lampa-ale pozostałe też muszą być świetne-wtedy masz dżwięk rewelacyjny....

Wymień te toroidy-wtedy napisz na ile się poprawił przekaz.

Dobrych lutów w nowym roku życzę.

UTOPIA

Slyszalem,że pod choinkę lutownicę dostałeś..........no to poszalejesz teraz-prawda?

ps.A na kablach to sie po prostu nie znasz wcale-bo transparent i mit to kable,które biorą udział we

Myslisz ,że jak masz GM 70 to już masz super-Utopia zejdż na ziemię,bo wzmak z toroidami to jest lipa.

Owszem pytalem Cię o 6sn7-radziłeś Ken-Rady czarne-to nie jest najlepszy wybór,mam lepsze pomysły i lampy

Najpóżniej w marcu będę miał wzmak z trafami z prawdziwego zdarzenia-w których blachy mają w sobie

GM 70 fajna jest lampa-ale pozostałe też muszą być świetne-wtedy masz dżwięk rewelacyjny....

Widzę, że mamy kolegę, który wyznacza poziomy absolutne ;-)

Miło jest wiedzieć, że gdzieś tam jest tak dobrze, że lepiej być już nie może. ;-))

.

Coś ci się pochrzaniło ja mam wszystkie traafa na rdzeniu CC

tylko żarzenie mam toroid

post-21268-100007540%201261160905.jpg

• Użytkownicy+

UTOPIA

Jestem wielbicielem Tfórczości Starego Audiofila, mojego shidoshi.

Edytowane przez palton
  • Pokaż nowe odpowiedzi