Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

to mogą być osławione tytanowe wersje

Buahahaha, co? :-D "tytanowe wersje" istnieją tylko w umyśle jednego z forumowiczów. Chyba wiecie, kto je niedawno oferował w wątku sprzedam/kupię.

Tak naprawdę to nie są wersje tytanowe. Anoda jest wykonana ze stopu irydu, platyny, uranu i nieznanego ludzkości metalu, który wykopano na Księżycu (sam ś.p. Neil Armstrong przemycił go w kieszeni!). Katoda natomiast to stop berylu, palladu i polonu, oczywiście torowana, ale to nie jest zwykły tor, to specjalny izotop, separowany w wirówkach izotopowych w stanie gazowym, o najdłuższym czasie połowicznego zaniku. Bańka jest szlifowana z jednego kawałka naturalnego diamentu, a siatka... krążą pogłoski, że to KRYPTON! Pozdro dla sprzedawcy "tytanowych wersji" :-D

Edytowane przez Father_PiO

sa lampy gdzie anoda to metal np molibden z domieszka tytanu ale nie sa lampami uzywanymi w elektronice domowej , pracuja na napieciach 50-100 kV

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

To są historycznie pierwsze GM70, jakie powstały. Paliły się bardzo szybko, bo anoda nie wyrabiała, dlatego zastąpiono je grafitowymi. A potem się okazało, że grafit jest drogi i w dobie biedy sowieckiej zastąpiono grafit miedzią. Miedziaki już się tak nie palą jak te pierwsze, bo dodali im finy do odprowadzania ciepła, a sam metal też chłodzeniu sprzyja. Chyba.

Chcę tylko napisać,że te lampki gm-70 to stare miedziaki ......koniec kropka.

Natomiast jesli dałes sie nabrać na tytanowe z mojego ogłoszenia to tylko.........Panu należy pogratulować))

Żarty żartami ale proponuję powrót do meritum i wklejanie pomiarów urządzeń na GM70, jeśli nimi ktoś dysponuje. Na razie nadal cisza...

Nie mogę publikować wyników pomiarów obcych urządzeń. Jak będę miał zgodę konstruktora to chętnie to uczynię. Myślałem, że osoby które takie urządzenia wykonały dysponują odpowiednimi pomiarami.

Nie mogę publikować wyników pomiarów obcych urządzeń. Jak będę miał zgodę konstruktora to chętnie to uczynię. Myślałem, że osoby które takie urządzenia wykonały dysponują odpowiednimi pomiarami.

Pewnie nikt nie ma zgody konstruktorów na ujawnienie takowych-podobnie jak i Ty.............dlatego nikt Ci nie pomógł))

• 1 miesiąc później...

Z tym, niestety, jest problem. Możesz zdecydować się na na rozwiercenie ceramików od diabłów (co jest nieeleganckie), można też kupić gotowce ceramiczne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

albo postawić na podstawki Yamamoto, pięknie wykonane, jednak cholernie drogie.

Swego czasu, ktoś na forum zrobił podstawki teflonowe - mam je, i muszę przyznać, że są rewelacyjne (musisz poszukać, może ten człowiek będzie chciał wykonać większą ilość). Ostatecznie w moim nowym projekcie wylądowały jednak Yamamoto (około 72 euro za sztukę), które kupiłem w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

Witam ja kiedyś robiłem ale ten kształt się sprzedał a jak się okazało że muszę dorobić bo ktoś się pytał (piny miałem ze starego zamówienia ) to cena teflonu wzrosła o ponad 100%za kilogram i za namową kolegi żeby utrzymać cenę i zminimalizować odpad kilka kompletów podstawek zrobiłem okrągłych jak by ktoś był zainteresowany to mogę podesłać zdjęcia Pozdrawiam

Witam może uda mi się coś wkleić -tak to wygląda w takiej wersji Pozdrawiam

załączam zdjęcia, bo nie udało się poprzednim razem ;)

Ukryta Zawartość

post-8723-0-13670300-1352840451_thumb.jpg

post-8723-0-79238300-1352840465_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Aby coś się w wątku działo, zdjęcia "erotyczne" mojego nowego (wersja ostateczna) iPoda na Gm-70 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Audio-knoty są na 630V z tego co pamiętam, jenseny też. Moc to 24 waty (i w zasadzie nie będę się bił o kolejne, bo zasilanie nie zmieści się w obudowie a to było jednym z założeń) . Pasmo jeszcze nie mierzyłem z Wilem, bo chcemy najpierw przetestować różne trafa wyjściowe pod względem "sonicznym" :).

Trafa mam dwa rodzaje, wszystkie wyprodukował p.Ogonowski, jedne to klasyczne EI z odczepami na 12 k i 14k, drugie to wynalazek (który się sprawdził) na rdzeniach 2xEi (tutaj nie pamietam parametrów).

Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

ten 2xEI ... zgadnę - czy to może coś ze stajni "4pietro4" ?

Gdzieś coś już o tym chyba słyszałem.

On jest takimi taśmami zaciskowymi ściągany, tak ?

Karkasy to dwa gotowce odpowiednio podcinane / podszlifowane ?

2xE (bez 2xI) chyba raczej (tak próbuję to sobie wyobrazić) ?

jak pisałem wcześniej - wszystko to p. Leszek Ogonowski, trafa są 2x EI i wyglądają jak wieże (p. Leszek mocno się napocił aby zrealizować ten pomysł).

Słucham tylko muzyki.

Od Ogonowskiego to zabawa się skończy na 13-14khz jak podejrzewam. Jak zmierzycie to proszę o napisanie ile udało się wycisnąć bez spadku db. Czy warto dla 24W meczyć się z GM70. Toż to z diabełka można wycisnąć niewiele mniej.

Edytowane przez Szymon

Tutaj były robione pomiary na tym samym układzie lecz w obudowie tymczasowej i wcale nie wyglądało to tak źle jak piszesz - rozmawiałem o tym z p. Piwowarczykiem i nie wiem czemu u niego tak to źle wyglądało. Poniżej mój post ze strony 94 tego wątku:

Z dzisiejszych pomiarów:

pasmo jest od 9 kH do 29 kH przy 1W ( - 3 dB)

i potwierdzam co mówi Amplifon i stern przy max mocy praktycznie nie ma zmiany w paśmie przenoszenia.

Najgorsze jest to że nie pamiętam parametrów tego trafa - było wykonane 3 lata temu a wzmacniacza nie miałem czasu rozbierać.

nowego trafa nie mierzyłem (jak już pisałem wyżej).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

Tutaj były robione pomiary na tym samym układzie lecz w obudowie tymczasowej i wcale nie wyglądało to tak źle jak piszesz - rozmawiałem o tym z p. Piwowarczykiem i nie wiem czemu u niego tak to źle wyglądało. Poniżej mój post ze strony 94 tego wątku:

nowego trafa nie mierzyłem (jak już pisałem wyżej).

Może od tamtego czasy u Pana Piwowarczyka coś drgnęło-wręcz się zmieniło?........chociaz mam ciągłe watpliwości jesli chodzi o jego toroidy

-tu moje zdanie jest nieustająco niezmienne tzn.toroidy do gm70 się nie nadaja musi być żelazo z krzemem M4-0,27 takie amerykańskie najlepiej.

Zatosowane jako trafa wyjściowe.Bardzo dużą wage proponowałbym zwrócić na sama aplikację lampy Gm70-czy punkt pracy lampy jest

ustawiany do warunków do jakich ta lampa miala zastosowanie tzn. do wysokich częstotliwości czy pod potrzeby audio??.....moi drodzy.

U mnie trafo waży 17 kilo,a toroid ile wazy?.....Ma jakiś rdzeń konkretny jak trafka toroidalne plitrona 3025-se do 2a3 lub 300b?

Dla odmiany fotki w ubraniu :)

Ukryta Zawartość

post-12308-0-00216600-1358255231_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Może od tamtego czasy u Pana Piwowarczyka coś drgnęło-wręcz się zmieniło?........chociaz mam ciągłe watpliwości jesli chodzi o jego toroidy

-tu moje zdanie jest nieustająco niezmienne tzn.toroidy do gm70 się nie nadaja musi być żelazo z krzemem M4-0,27 takie amerykańskie najlepiej.

Zatosowane jako trafa wyjściowe.Bardzo dużą wage proponowałbym zwrócić na sama aplikację lampy Gm70-czy punkt pracy lampy jest

ustawiany do warunków do jakich ta lampa miala zastosowanie tzn. do wysokich częstotliwości czy pod potrzeby audio??.....moi drodzy.

U mnie trafo waży 17 kilo,a toroid ile wazy?.....Ma jakiś rdzeń konkretny jak trafka toroidalne plitrona 3025-se do 2a3 lub 300b?

Ja tam wolę żelazo M4 5.56 (też amerykańskie), waży tylko 3kg ale spustoszenie robi większe niż Twoje 17kg (Sly i tak nie przebijesz).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon

Koobal gratuluję ładnego wykonania. Tak szczerze mówiąc to pierwsza konstrukcja która tu powstała i mi się podoba wizualnie. Montaż też wygląda świetnie. Wszystko proste bez zbędnych bajerów i tak ma być. Właśnie jak to napisano powyżej zgrabniutkie. A ja dodam zgrabniutkie i ładniutkie:)

Ja mam od lipca uruchomiony prototyp i walczę z obudową z braku czasu ciągnie się to w nieskończoność.

Co do traf to obecnie mam swoje trafa oczywiście toroidalne wiem że niektórych to mierzi ale co tam:)

Walczyłem z tym tak długo aż metria się poddała.

Pasmo przenoszenia obecnie uzyskane to 27-28khz choć miałem też trafa które ciągnęły do 41 khz ale kosztem ogólnej liniowości. To co mam obecnie to chyba najlepszy kompromis jaki udało mi się uzyskać. Zaznaczam że ja pojechałem na znacznie wyższych impedancjach niż wszyscy i trudniej mi było zrobić do takiego układu trafo.

Uzyskana moc to 42-43W.

Ja mam od lipca uruchomiony prototyp i walczę z obudową z braku czasu ciągnie się to w nieskończoność.

Co do traf to obecnie mam swoje trafa oczywiście toroidalne wiem że niektórych to mierzi ale co tam:)

Uzyskana moc to 42-43W.

Chetnie tego prototypa posłucham.

Toroidom nieustająco mówię nie.

Natomiast sama lampa gm70 oddaje 125 wat.........wyciagnąć z niej 42-43 waty-mam watpliwości-słowo daję wszystkim,ale może z toroidem?))

• Pokaż nowe odpowiedzi