Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie że się odezwałeś koziol.Piękna konstrukcja i solidna powstaje.Widać moja intuicja nie zawiodła,mój zasilacz wysokiego napięcia bazuje na potężnym rdzeniu połączonym z dwu EI 120,choć jak dobrze pamiętam,w poprzednich monoblokach na GM były Toroidy .pl i żaden nie brumił przy 1kV

Koziol czy planujesz nowy wypust podstawek do GM?,zlituj się nad rodzimym rynkiem.

Niestety mam problem z ''gomułką sera'', bo sobie pobrzdękuje i wykonawca powiedział, że toroid przy takim napięciu tak ma. Czeka mnie więc zmiana na ei. Załączam foty z bieżacego etapu.

Kozioł, a sprawdzałeś aby, czy to nie jest kwestia składowej stałej w twojej składowej zmiennej ?

Pewien jesteś, że to wina toroida a nie wina napięcia w ścianie ? Być może toroid jest OK, tylko napięcie w gniazdku masz do bani.

Zapewne odgrzewane kotlety i już z dawna znasz ten temat, .... ale sygnalizuję tak na wszelki wypadek:

Sprawdź wątek na tutejszym forum, dotyczący eliminatora składowej DC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Temat mnie swojego czasu nakręcił, więc napisałem też taki tekst o tym rozwiązaniu:

Ukryta Zawartość

A swoją drogą, to chciałbym się dowiedzieć, czy te podstawki to wciąż "produkujesz" ? Da radę coś na pw o tym pogadać ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje własne, stworzone przy użyciu "paint-kit"-a Dimitrija Niżegorodowa.

Wielkie dzięki ;-). Nie znałem tego narzędzia. Pobawię się nim. Z tego co widzę jest dosyć "siermiężne" gdyż nie zawiera żadnego algorytmu wyznaczającego parametry, tylko trzeba prawdopodobnie ręcznie ciągać suwakami i wzrokowo oceniać stopień dopasowania wykresów. To ma jednak swoje zalety, gdyż w odróżnieniu od np. algorytmów adaptacyjnych nie trzeba z kolei wprowadzać punktów odniesienia charakterystyk. Czy nie miałeś problemów z modelami podczas symulacji pracy lampy z prądem siatki? Tam jest chyba zastosowany ulepszony model Korena, ale on chyba nie uwzględnia prądu siatki. Ta "inwersja" zastosowana przez Autora to tylko przekształcenie wzorów Korena, więc nic nowego w sensie modelu nie wnosi, pomaga tylko w obliczeniach. Ale nie robiłem jeszcze symulacji na tym aplecie, więc oczywiście mogę się mylić. Tak czy inaczej, jeszcze raz dziękuję za informację.

Kozioł. Mistrzu!

te twoje podstawki to arcydzieło!

Zlituj się i zrób takie podstawki pod 5c8s.

Toż jak widzę u siebie te ceramiczne, to ciśnienie mi skacze :-)

Te są kapitalne,jedyne jakie trzymają tę lampę solidnie i są przeznaczone tylko do tej lampy(układ pinów)wykonanie armijne,kupione na rosyjskim Allegro

Ukryta Zawartość

post-25239-0-69574600-1386088274_thumb.jpg

post-25239-0-79562600-1386088325_thumb.jpg

post-25239-0-83927400-1386088362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak się wszyscy zabezpieczają jakby Gm-70 miały odlecieć w kosmos.

Te Niutkowe wygladają jak z kosmodromu Bajkonur.......lampa gotowa do startu.

Sławek

A kondzie masz dobre do swoich gm-ek?

Witam

Co do trafa, miałem teżkilka innych toroidów i nigdy nie było problemów. Pan Lachowski powiedział - po fakcie - że takiego jeszcze nie nawijali, że to wina napięcia 820-800 -780- 0-780 - 800-820. Trochę kiepsko u nich z kontrolą jakości bo za pierwszym razem przysłali trafo jeszcze nie zalane i wtedy wyło jak trafostacja. Dopiero po zalaniu buczenie znikło, ale pojawiło się brzęczenie i podobno nic z tym się nie zrobi. Stwierdził, że na kształtkach ei można tego efektu uniknąć, więc postaram się odpalić wzmacniacz w obecnym stanie i organizować inne trafo (rozmowy są już prowadzone).

Co do podstawek: posprzedawały mi się wszystkie, została tylko jedna testowa pierwsza parka. Jestem więc zmuszony zrobić nową partię, ale wstrzymajmy się do 11. Wtedy mam odebrać gniazda i będziemy wiedzieć coś więcej. Na pewno będą wyglądać jak te z 97 strony (będą okrągłe), bo taki mam przygotowany teflon. Pozdrawiam

Kozioł. Mistrzu!

te twoje podstawki to arcydzieło!

Zlituj się i zrób takie podstawki pod 5c8s.

Toż jak widzę u siebie te ceramiczne, to ciśnienie mi skacze :-)

Marcin kup te to ci wymienię :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcin-utopia

Tak Piotrze, mam dobre kondy,na 1200V, olejaki na 2kV tylko ciut wielkie,oraz piękne Bosch na 1200V.Reszta też pierwyj sort,ale na razie szaa.

Pietrek miał z pewnością na myśli dułelundy, z wózkiem widłowym w komplecie

a toroidy to wyłącznie od trafbea

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Marcin kup te to ci wymienię :)

Ukryta Zawartość

trzymam cie za słowo. chyba rzeczywiście kupię. te standradowe to kiła. A te wyglądają jak nabój do działka na wilkołaki :-)

Ukryta Zawartość

oczywiście jak ktoś raczy odpisać...

bo kontakt prawie zerowy

Ty do mnie, ja do Strusia, Struś na rower i ... masz załatwione :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam wszystkich w tym watku!

Jako, ze minelo 10 lat od czasu rozpoczecia projektu wzmacniacza na lampie gm70, sklonilo mnie to (nieco sentymentalnie) do zajrzenia tutaj i serce rosnie, ze tyle nowych wzmacniaczy powstalo przez ostatnie co najmniej 6-7lat kiedy zakonczylem swoja aktywnosc konstuktorska i internetowa (diytriode)

10-letnie wzmacniacze dzialaja bezawaryjnie, co potwierdza dobre wybory, zmiania sie tylko drobiazki, kolejne coraz to lepsze kondensatory miedzystopniowe, rezystory itp, ale trzon jest niezmienny.

Mialem pol roku temu chwile zwatpienia i ze wzgledu na potrzebe uproszenia zestawu muzycznego, probowalem w domu wiele topowych wzmacniaczy transystorowych ale zadne nie byl w stanie zgrac lepiej niz monobloki na GM70.... Wiec zostalo po staremu.

Jeszcze raz, gratuluje wspanialych konstrukcji......

Maciek Parvi

Witaj Maćku,inspiracją do mojej pierwszej konstrukcji na tejże lampie była właśnie Twoja strona DIY.

Powiedz proszę przy jakich trafach wyjściowych zostałeś,czy są to nadal Tribute czy może Lundahl z rdz.amorf.?Napisz słówko o teraźniejszym układzie

Witaj Maćku,inspiracją do mojej pierwszej konstrukcji na tejże lampie była właśnie Twoja strona DIY.

Powiedz proszę przy jakich trafach wyjściowych zostałeś,czy są to nadal Tribute czy może Lundahl z rdz.amorf.?Napisz słówko o teraźniejszym układzie

Trafa Tribute.

Nadal eml20B i z komdensatorem a nie interstage pomiedzy stopniami.

kondensator sie za to ciagle zmienia. Ostatnie lata to vcap tftf potem cutf a ostatnio duealund cu pio.

Rezystor wejscuowy, katodowy eml20b to shinkoh, katoda gm70 to dwa millsy rownolegle.

Sprawdzilem po 10latach komdensatory black gate i wszyskie sa jak nowe. Zadnej utraty pojemnosci.

Sygnal okablowany obecnie kablem ...glosnikowym srebrnym audio note sp, litz Idealnie sie do tego nadaje, takze ze wzgledu na porzadna izolacje.

Wyrzucilem z katody lamp rezystory 22ohm i lodlaczam sie bezposrenio autobiasem do minusa zasilania. Okazuje sie ze nic zlego to nie robi a poprawia brzmienie i upraszcza konstrukcje. W katodach lamp oczywiscie BG N.

Odkrtycie ostanich miesiecy to rezystory shinkoh, ktore maja dobre cechy audionoteowych tanatali ale z lepszym rozciagnieciem na wysokich tonach. Wy,iana dotyczyla takze konwertera audio note dac2 gdzie wprowadzilem sporo zmian.

Stoczylem tez batalie z glosnikami i skonczylem finalnie na Audio Note E/lx he signature, wiec zatoczylem kolo po wielu latach z tannoyami, ktore powedrowaly do Tajlandii. Zmiany tez preampie Audio Note, troche w kablach...ale rpzede wwszystkim w strumieonym odtwarzaniu muzyki, gdzie mam linna Sneaky, wyrzucajacego syngal po spdif do daca lampowego AN. Porzucilem tez srebrne kable glosnikowe audio note na rzecz miedzianych Kondo Spc w podwojnym przebiegu (pojedyncze sa slabe).

Edytowane przez MaciekP

moje mają 150W!!

Kazdy lubi zmiany-gdzies słyszałem......chyba mówili w wiadomościach,ze niektórzy bardzo długo upierali się przy

pewnych rodzajach traf,ale dali za wygraną-bo poszli po rozum do głowy))

Moge odstąpić te gm-70 o mocy 150-efekt w graniu gwarantowany i słyszalny!!

pozdr.

Rozumiem ze te 150-watowe GM to jakaś specjalna wersja robiona dla ciebie na zamówienie:)

A co do wiadomości to faktycznie trochę się pozmieniało:)

Witam, napiszę tutaj, a nie każdemu z osobna na pw, że gniazda już mam. Dałem do odfrezowania otwory w teflonie, mam je odebrać ok. środy, więc zainteresowanych proszę o kontakt. Dokładna cenę podam wkrótce, tj.po odbiorze teflonu, ale myslę, że będzie zbliżona do pierwszej edycji, mimo, że teflon poszedł 100% w górę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, Powstała mała partia podstawek: 7 kompletów - na tyle starczyło teflonu z zapasów; niestety wyszło trochę drożej jak zeszłym razem, koszt kompletu to 200zł. Zainteresowani niech napiszą potwierdzającą wiadomość na PW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powoli piłuję obudowę,układ w zarysie.Prostownik pełny mostek ale na lampach.Żelazo wykonane pod ten projekt przez 4pietro4(upaćkanie masą plastyczną -moje).We wnęce na froncie będą wszelkie regulacje,właczniki i pomiar prądów

Jeszcze spód

Ukryta Zawartość

post-25239-0-02007600-1387620587_thumb.jpg

post-25239-0-34627700-1387620647_thumb.jpg

post-25239-0-59199000-1387620691_thumb.jpg

post-25239-0-26972100-1387620777_thumb.jpg

post-25239-0-86150100-1387621075_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Lundahl LL2733 1.7A na 3.4A czyni cuda w grzaniu GM70. 1mV na wyjsviu wzmacniacza. Wczesniej ok 3-6mV w zaleznosci od lampy. Bez potencjometra wyrownujacego prad w katodzie. Podlaczenie do jednej nogi grzania. Nie zalecane ale lepiej brzmiace

Grzanie tentlabs dziala tylko w wersji ultra low noise przerobionej na 1.4A. Wersja standard przy driverze eml20b syczy jak oszalala. Brzmi klarowniej niz wysluzony regulator 1084 it adj.

Kondansatory mumdorf tubecap 10uF 1000v zagraly dopiero dobrze kiedy dolozylem rownolegle mundorfa 1.5uf/1200v silver oil. Inaczej brzmia szaro mgliscie. Caly komplet 11.5uF doskonale zastapil 4 polskie PIO 2uF 1000V przy 1/3 zajetego miejsca i wagi

Dlawki lundahla ll1638/1673 ustawione w common mode nic nie daja poza komplikacja prowadzenia kabli

Uklad anode choke na driverze eml20b z grid choke na siatce lampy gm70 wymaga porzadnego dociazenia siatki rezystorem 47k na grid choke. Zabija to cechy grid choke ake stabilizuje siatke z jej tendencjami do wzbudzania sie, np przy wylaczaniu wzmacniacza. Bas bardzo dobry z kondensatorem 0.47uF

Edytowane przez MaciekP

Powoli piłuję obudowę,układ w zarysie.Prostownik pełny mostek ale na lampach.Żelazo wykonane pod ten projekt przez 4pietro4(upaćkanie masą plastyczną -moje).We wnęce na froncie będą wszelkie regulacje,właczniki i pomiar prądów

Jeszcze spód

Pieknie to wyglada.

Strach pomyslec ile bedzie wazyc...dlatego wole monoblocki...takze dlatego, ze zwykle monobloki sa przy ziemi na wozkach a stereo na szafkach. Nizej jest chlodniej.

Mala rada. Gm promieniuje ogromem ciepla takze w poziomie. Absolutne minimum to 5cm wolnej przestrzeni wokol lampy.

Skoro gm ma byc driverem to musi byc idealnie czysty w grzaniu..stad polecam porzadny dlawik do grzania, np lundahl 100mH LL2733.

Chlopaki mogli byscie pokazac jakies chematy rzazenia eml20b i gm70? mysle zeby uzyc dht by magazynier, jesli uda mi sie z nim skontaktowac. Moze ktos ma plik eagle do plytek magazyniera ?

Edytowane przez bmxmen

Chlopaki mogli byscie pokazac jakies chematy rzazenia eml20b i gm70? mysle zeby uzyc dht by magazynier, jesli uda mi sie z nim skontaktowac. Moze ktos ma plik eagle do plytek magazyniera ?

Banalne..szczegolnie po zamianie 1084 na tentalbasa do eml20b

Ll2733 w rownoleglymi uzwojeniami na 3.4A ma 0.85ohm rezystancji.

Napiecie wlasciwie reguluje sie pojemnoscia pierwszego komdesnatora. Czym nizsza tym lepiej to znosi trafo zasilajace

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RZeczywiscie prosto, akurta uklady tenslab sa bezsensownie drogie, dlatego poszukuje plytek magazyneira, ew sam sie wezme za sklonowanie ich. Niestety nie dowiedzialem sie na jakie napiecie max i prad sa te plytki.

Sa drogie i do tego przygody z szumem....

Trzeba tez precycyjnie dobierac napiecie bo dla 5v DC , 6.5v AC pod obciazeniem to chyba maksimum bo radiator jest maly, stad Guido dodaje diode do sygnalizacji automatycznego wylaczenia sie ukladu z powodu przegrzania.

Gm zdecydowanie lepiej grzac pasywnym ukladem...i ten sie sprawdza na dlawiku.

• Pokaż nowe odpowiedzi